Gau pala

Faʻamatalaga o le tuputupu ae o le Brugmansia i le malae vaalele

I le taumafanafana i nisi o togalaau e mafai ona e vaʻaia se laau e le masani ai e pei o se pope - ma se fugalaau manaia tele ma se manogi malosi. O le laau lenei e pala - Brugmancia, o se tagata ese mai Amerika i Saute. O Brugmansia e sili ona teuteuina, ma e oʻo lava i le au fai togalaau e mafai ona totoina ma tausia i le malae. O le faafitauli ogaoga sa feagai ma le tuputupu aʻe o lenei togavao i le itu i saute o lona lagona lelei ile malulu ma le malulu. O le mea lea, o Brugmansia e tele lava ina taʻua o se laau poppy: e faʻaalu le taumafanafana i fafo, ma le taumalulu i totonu - i totonu o le ogaumu.

E te iloa? I le faʻaopoopoga i le matagofie ma le manogi, o Brugmancia o loʻo i ai se "tuufaatasiga" o mea totino: e mafai ona mafua ai le fausiaina o pepe, maua ai le antispasmodic ma le gasegase, fesoasoani i le fomaʻi ma le faʻaogaina o faʻailoga. I totonu o lona atunuʻu i le eria o Andean, o Brugmancia e faʻaaogaina lelei mo faʻalapotopotoga faʻalelotu ma faʻafiafiaga. Faʻaaogaina le laʻau i ituaiga eseese: o ona laulaau e taʻalo i sikaleti, latou te faʻafefiloi meaʻai mai fatu ma tapaa, tipi le lauti mai laʻau ma fugalaau, faʻamalosi fatu i luga o le uaina, fufulu mai le sua, saunia sauā mai lau laʻau, vevela vevela mai lau laʻau fou, ma isi. .

Brugmansia: Faamatalaga Faanatura

Brugmansia (Brugmansia) na faia se ituaiga faʻavae ma o le aiga o Solanaceae. I le taimi muamua, na mafua ai le ituaiga o Datura. Na maua e Brugmansia lona igoa e faamamalu ai le S. Y. Brugmans, o se tausi oloa o XYIII senituri mai Leiden (Holani). O laau tetele-e pei o laau afu ua fetuutuunai lala lanu meamata, lau lapopoa, lapoa (mai le 15 i le 50 cm le umi, 25-30 cm le lautele) faigofie, faalua, lua fugalaau o se foliga foliga-logo (o le agelu o le igoa lona lua e maua mai le fugalaau ona o ona foliga ).

Valivali - paepae, piniki, pi, samasama, moli. I luga o se tasi laau e mafai ona tupu le faitau selau o fugalaau. Tasi fugalaau fuga mai le tasi i le lua pe tolu aso. O le manogi o fugalaau e faʻaleleia i afiafi ma aemaise i le po. O fugalaau e amata mai ia Iulai ia Tesema.

I le aofaiga atoa e 6 ituaiga:

  • auro (B. aurea) - i le natura e mafai ona oʻo i le 6 mita le maualuga, e faʻaalia i lanu samasama susulu o fugalaau, faʻagasolo lalo;
  • mea manogi (B. suaveolens) - lauiloa mo lona vave tuputupu ae (3-7 cm i le aso), fugalaau manogi o lanu papaʻe ma vela lanumeamata;
  • snow-paʻepaʻe (B. candida) - foliga e pei o se tamai laau, o laʻau vevela ma fugalaau paʻepaʻe (o nisi taimi ma le apricot ma le lanu samasama);
  • toto (B. sanguinea) - o le sili ona tetee i le malulu o Brugmans, e mafai ona oʻo i le 12 m le maualuga, o fugalaau e moli moli ma se lanu mumu;
  • fesuiaiga (B. versicolor) - e sili ona umi fugalaau i le ituaiga (e oo i le 50 cm) i le lanu o le kulimi.

Mo le fausiaina i togalaau ma greenhouses e faitau selau ituaiga o meaʻai e suamalie, eseese i lanu o fugalaau ma laulaau, o latou foliga, tele (Apricot Queen, Miss Rhianna, Variegata, Wow Verde, Fandango, ma isi).

Filifiliga o nofoaga ma tapenaga mo eleele mo Brugmans

E manaʻomia e Brugmancia se tulaga e sili ona maualuga i tulaga masani o le soifuaga, o lona uiga e le tele se taumafaiga a le faʻatoʻaga ma le tausiga. O le natura masani mo Brugmansia o ni vailaʻau oona ma mea laiti, tele le malamalama, ma le susu. O le faiga o le vevela sili ona lelei mo le tuputupu ae o le brumancia e le maualalo ifo i le +23 ° C i le taumafanafana ma le +8 ° C i le taumalulu. E tatau ona manatua i le mafaufau e le fiafia le laau i ata ma e fefe i matagi malolosi (o fugalaau tetele ma laulaau lapopoa e faia ai se matagi ma e mafai ona paʻu lala i le malosi o le matagi).

Malamalama mo brugmansia

O Brugmansia o se laau e malamalama lelei, e sili atu le mafanafana i le susulu o le la, o le mea lea e tatau ai ona susulu le laufanua e tulaʻi ai mo brugmansii (i le tulaga sili ona leaga - ia malulu le paʻu). I le paolo, o le Brugmansia ua toetoe lava a le toe fuga, ma ua amata ona tupu malosi le lau.

O le a le mea e tatau ona avea ma eleele mo le totoina

Mo se atinaʻe lelei o Brugmancia, e manaʻomia se eleele le mautonu, le gaogao ma laulelei. I luga o le saite e mafai ai ona e saunia le nofoaga e tulaueleele ai - ia faia se paluga eleele o loam, humus (tasi le vaega) ma le peat (2 vaega). A o lei totoina, e mafai ona liligiina se vavalaʻau paluga faʻatasi ma se vaifofo o le manganese (lanu piniki).

Faʻatoʻaina o Brugmans: faʻapefea ona toto se laau

O Brugmansia o loʻo faʻalauiloaina e ala i le gaosia (fatu) ma fualaau vegetative (faʻalelei ma le vavaeina).

Fatu fua

Brugmancia mai fatu e le gaosia vave, e ese mai le totoina ma le teuteuina e manaʻomia ai le sili atu taumafaiga nai lo isi metotia o le toe gaosia. E le mafai ona faʻamautinoa le totoina o fatu (atonu o le a tupu le fatu i aso e sefulu, aso limasefulu, atonu e le ola ai). O se laau e maua mai i lenei auala e faatoa fuga mai i le tausaga a sau. O le isi mea le lelei, o le eseesega o uiga eseese o ituaiga eseese i le taimi o le faʻalauteleina o fatu e le o puipuia. O le mea lea, o lenei metotia e le sili ona lauiloa i le au fai togalaau. O le luluina o Brugmans e masani ona faia mai le amataga o Ianuari ia Mati e aofia ai.

O le faiga o le luluina e faapenei:

  • tapenaga o fatu (sook mo se aso i se tuputupu aʻe o le tuputupu ae poʻo le tosoina o le ofutele o le pulufana i le tipuni o le naifi);

  • taoto i le loloto o le 10 mm, faʻamama, ufiufi i le afifi ma tausia le vevela mai le 20 i le 25 ° C;

  • pe a uma le osofaʻi o tipu, aveese le ata tifaga, fufulu lauʻau seia oʻo i le lima o lau o loʻo aliali mai, ona faʻapipiʻi lea i totonu o se pusa eseese.

E taua! Brugmansia o se vailaʻau oona. O ona totoga uma e aofia ai scopolamine, atropine ma isi mea oona (oona e mafai ona mafua ai le manava, leai se mafaufau, mea e faʻaogaina, ma isi). O lenei laau e sili ona matautia mo tamaiti e mafai ona tofo i fugalaau matagofie. Tipi le laau e tatau ona i totonu o totigilima ina ia le paʻu le sua i luga o le paʻu o lima.

Faʻaleleia e tipi

Talu ai ona o le faaletonu o le fatu o le tele o le tele o fai togalaau e fiafia i le fesili i auala e faʻaaogaina ai le va o Brugmansii. O le tipiina o le ala sili lea ona lauiloa o le fausiaina o lenei laau, aua e mautinoa ai le vave ma le manuia o le taunuuga. E mafai ona faʻataʻitaʻiina le tipiina i le tausaga atoa, ae o tulaga e sili ona lelei mo lenei mea o loʻo i le tautotogo (pe a amata le tafe o le sua) ma i le autumn (aʻo leʻi amataina le pulu).

E te iloa? Brugmansii ma dope ei ai tuaa masani ma auai i le aiga e tasi. Karl Linney i le 1753 na tuufaatasia i latou i le tasi vaega. I le 1973, na faia ai e T. Lockwood ni tulaga iloga. I le 1980s Ua faʻapotopoto e le Faʻalapotopotoga o Tagata Faʻatonu Amerika tagata Brugmans ma toe faʻafeiloaʻi. Faatasi ai ma tulaga iloga: Datura - o le tausaga taʻitasi, lau laau toto (e oo i le 1.5 mita le maualuga), o fugalaau e tilotilo i luga, o le pusa fatu e ufiufi i vao tuitui, e pei o se laau o le chestnut, o le tuputupu ae o le vaega e puupuu (o pualaau e foliga mai ma le 3-4 laulaau). Brugmansia - faʻalelei, togavao, faʻamalamalamaina lala, fugalaau e tilotilo i lalo, pusa pusa pusa, pusa, se laasaga umi o le tuputupu aʻe.

A o leʻi amataina le Brugmansia mai le vaʻaia, e tatau ona e filifilia ma saunia mea. O loʻo faʻapipiʻi faʻamaʻi taʻitasi tausaga taʻitasi ma se fuga (15-25 cm). E mafai foi ona faʻaaogā faʻamaʻi vave, ae o le fuga o se laau talavou o le a tupu i le tausaga ma le afa mulimuli ane. O le tipiina o le tipi, e tatau ona e faasaolotoina i latou mai lau. A maeʻa, ona tuʻuina lea o le tipi i totonu o se atigipusa ma vai mafanafana mama (masani ona faʻaaogaina le malala). Mo le lelei atili o le germination, e sili ona lelei le tuʻuina o le fagu i se nofoaga mafanafana. A maeʻa foliga o Kalus (togitogi paʻepaʻe i luga o le aʻa) e mafai ona faʻapipiʻi i totonu o koneteina ma le eleele ma teuina i se nofoaga mafanafana ma susulu.

Growing Brugmansia e ala i le ea

Brugmansia e mafai ona toe gaosia e le gata i le vavaeina ma fatuga, ae faapena foi i le lafoaia o le ea. Mo lenei laʻau faʻapipiʻiina e tusa ma le faʻaaogaina (tusa o le). O le tipi e togafitia i se aʻa stimulants ("Kornevin", "Heteroauxin", ma isi mea), afifiina i le sphagnum, susu ma afifi i ata. Sphagnum e tatau ona faʻafeinu i taimi taʻitasi. A mavae le 6-8 vaiaso, siaki le i ai o aʻa. A maeʻa ona foliga mai, e mafai ona tipi le tipi, aveese laulaʻau ma mauaa i totonu o se pusa o loʻo i ai se laufanua laulelei.

Le auala e tupu ai Brugmansia: mealilo o le tausiga

I Brugmansiya i taimi uma ma e matua fuga, e le gata o le totoina lelei, ae o le tausiga lelei foi. Mo lenei mea e tatau ona e iloa ma faʻaaoga nisi o tulafono - pe faʻapefea ona faʻafefe vai, fafagaina, pipi.

E te iloa? Pe a fuga mai Brugmansia, o se manogi malosi (aemaise lava i le po) e mafai ona afaina ai se tagata (mafua ai le ulu o le ulu, mea e galo ai le mafaufau, miti mataga, ma isi). O ituaiga uma o Brugmansia e ese le manogi (le mautonu - i Sanguinea, sili ona malolosi - i Suaveolens). Aroma o se mea i le va o le manogi o lili, jasmine, musk, mint, lemon ma le hyacinth. E le fautuaina e tuʻu Brugmansia i potu moe, potu tausi ma potu nofo.

Brugmansia: fafaga

O Brugmancia e le o se mea sili ona faigata i le faʻavaivai, ae tatau ona manatua i le mafaufau e faapea:

  • I le vevela vevela, e tatau ona tele le vai (o se faailo mo le fafagaina o le eleele mago o le palapala). I le afiafi, e mafai ona sosolo le laau matua (pe a fuga mai Brugmansia, e tatau ona e mautinoa e le pa'ū le vai i fugalaau). O laau talavou e manaʻomia le faʻaleleia masani;

  • I le taumalulu, e manaʻomia le faʻaleleia e faʻatatau i tulaga taumalulu. I totonu o se potu mafanafana ma susulu e mafai ona e faʻapolopolo le tulaga o le vevela o le taumafanafana, faʻamalolo na laau e lata i le pamu poʻo le faʻavela. I totonu o se potu malulu - faʻafefe faʻafefe (ina ia le mago le eleele, ae ia le mafai foi ona lafoaʻi lau).

E te iloa? Ina ua mavae le maliu o le taitai o le Katsik, o Initia o le Chibcha-Muiska i Andes na faia i le sua o ava a Brugmansia ma pologa a le ua maliu ma tanumia faatasi ma le tino o le taitai. O le au fitafita o le itu o Jivaro, ao lei osofaʻia taua a le militeli, na latou osofaʻi mai le teuteuina o lenei laau ina ia maua ai le malosi ma le lototele. I Colombia, o tagata solitulafono e faʻamamaina laʻau matutu e faʻapipiʻi faʻamalosi i tagata tafafao maimoa e inu solitulafono (faomea, faʻamalosi).

Fafagaina Brugmans

O Brugmansia ei ai se manaʻoga lelei. E tatau ona fafagaina e le aunoa ma fomaʻi faʻapitoa. E le teena e Brugmansia le mea oona - vaifofo o mullein (o le fua faatatau i le vai e tasi i le sefulu). O le uluai fafagaina o le Brugmans e faia i le tautotogo. I le tau mafanafana, e fafagaina ai le Brugmansia i aso uma e 7-10 faatasi ai ma fugalaau faʻamalosi tino. Faatasi ai ma le amataga o le ola, o le a sili atu le faamamafa i luga o fualaau faasaina ma pailate oona. Aʻo faʻamauina le mafanafana i le taumalulu, e faʻaititia i le tasi masina le laei pito i luga. I tulaga malulu, o le tausiga o le fafagaina ua faamutaina.

E taua! Pe a maua mai lanu samasama, lapisi, mimiti po o laʻau eseese o lanu i lau o Brugmancia, e tatau ona faʻaaogaina faʻamalosi le laau i fugalaʻau oona. E manaʻomia foʻi ona fafaga faʻatasi i le masina i le taimi o le tuputupu aʻe ola ma le sulfate magnesium (1 tbsp i le lita o vai).

Auala e tipiina ai Brugmans

E le manaomia e Brugmansia le teuteuina faapitoa, ae o le tausiga o le laau ma le faasalalauina e ala i le vavaeina o lona uiga o le vavalalata o taotoga. E le gata i lea, o le teuteuina e fesoasoani i se isi laʻau atili o Brugmancia. O le taimi aupito sili e aveese ai otaota leaga ma le oti o mai ia Fepuari i le ogatotonu o Mati. E le mafai ona teuteuina le uʻamea autu, na o le itu i fafo. O le tulafono e sosoo ai, e le o le tipiina o ni fugalaau e pei o le Y, faapea foi ma le taofiofia o vaega pito i luga ole pito i luga o le palealii (e mafai ona e vavaeeseina a latou fautuaga i le 1/3), o fugalaau e faia i luga.

Vaega o le tausiga mo Brugmancia i le taumalulu

I totonu o latitudes, o le a le mafai e Brugmancia ona taumalulu i le avanoa. A pa'ū le vevela ile pa'ū i le maualuga o le 5-7 ° C, o le faailoga lenei e alu i le "fale malulu". E tele auala e taofia ai Brugmans i le taumalulu. O le filifiliga e fuafua pe e te manaʻo e tuʻuina atu le filemu o le fale poʻo le manaʻo e faʻalautele le vaitau o le vaitau seia oo i Ianuari ma le umi:

  • Ina ia faaumiumi le fugalaau, e tatau ona tuu i totonu Brugmancia i se potu mafanafana, susulu, tausia o le taumafanafana o le tausiga. Isi malamalamala fitojela (malamalama le ao i le taumalulu);

  • mo le vaitau o le afa-weather - ia maua se potu e sili ona lelei, e taʻalo pe tusa o le tasi i le masina, faʻaitiitia le vai ma ia tuʻuina atu faʻamalamalamaga faaopoopo;

  • mo le malolo - tuu i totonu o se potu pogisa (ma le vevela mai le 5 i le 8 tikeri Celsius). O Brugmansia o le a faamatuu lau, i le faaiuga o le taumalulu (aʻo lei oo i le taimi e totō ai i le eleele avanoa) e tatau ona e lafoina i se potu vevela ma vevela, aua o le a amata ona ala mai fou fou.

E taua! Afai e te manaʻo e maua le filemu mo Brugmansia, ona e manatua lea o le vevela i luga aʻe o le 12-15 tikeri Celsi o le a mafua ai ona 'ala aʻe' le laau. Afai e te manaʻo e faʻaauau pea le vaʻaiga - le lava le malamalama o le a taʻitaʻia ai le tuputupu ae ma le faʻalauteleina o laʻau. Fautuaga e vavae ese Brugmancia i le tele e mafai ai mo le taumalulu ma o ese mai seia oʻo i le tautotogo i totonu o se potu pogisa e sese. O le a faʻaleagaina ai le laau ma faʻalavelave ai oe mai le fua o loʻo faʻatali.

A e "toe sopo" i nofoaga mo le taumalulu, e tatau lava ona eli ma le faʻaeteete Brugmancia (faʻatasi ai ma se ufiufi o le eleele). O le aʻa o le polo e mafai ona tuʻu i totonu o le mea e manaʻomia, e mafai ona tuʻuina i luga o se ata, toso ese i luga o le lipine ma agai atu i le taumalulu (faʻatumu le vavaega, e tatau ona e faʻamau i le nofoaga). I le tautotogo o le a faʻaauau pea le togavao a Brugmansiya. Ina ia faafaigofieina le gaioiga i le lumanaʻi, e sili atu le vave faʻapipiʻiina o le laau i totonu o se atigipusa, ma i le paʻu ma le fagu e aveese ai. Mo le taamilosaga o meaʻai ma le vai i totonu o pusa fagu.

Manua tele ma faʻamaʻi o Brugmans

O mea faʻamaʻi faʻamaʻi e lamatia ai Brugmancia o pusi moli (i le fale), aphids, whiteflies, slugs ma caterpillars (tusa lava pe oona, latou te 'aina laʻau ma fugalaau). O faailoga autu o se osofaiga o manuʻa o le faaleagaina lea ile laulaʻau ma fugalaau, pauu lau. O le pulea o tagata i lenei mataupu e itiiti lava. Mai faʻamaʻi faʻapitoa e totoina sauniuniga faʻapitoa ("Aktellik", "Fiofarm", "Toto Laʻau", "Agravertin", "Bio Insect"). E tatau ona totogia faapitoa ile itu ole itu ole laulaau ma le vaʻaiga ole laasaga. E lua pe tolu togafitiga i le vaiaso e masani ona lava e aveese ai meaʻai. O le fugalaau o le fugalaau Brugmansia e masani lava ona pagatia mai faamaʻi eseese, totoina ma tausia le laau e tatau ona aofia ai ni puipuiga: Aua e te totoina isi laau totő latalata ia i latou; i le taumalulu, ea le potu lea e tu ai Brugmansia i aso uma. Fai mai fomai tipitipi, mo le faʻamalolo, o le tasi taimi i le vaitau e sasaa tele lava e faʻafefe ai le poloka poloka i se vaifofo o le lime faamama (1 g i le lita o vai). O faʻamaʻi, o Brugmancia e sili ona pagatia i le pala. O le mafuaaga taatele o le tele o le susu. E tatau ona taofi le faʻamalosia (pe a ma le vaiaso) ina ia mafai ai e le palapala ona faʻamamago, e tatau ona aveese pupuia aʻafia. Togafitiga o se faʻamaʻi maʻi ma Topa o lona uiga o fesoasoani lelei i lenei faʻamaʻi.