Fualaau aina

Palu o Arosa: matagofie, suamalie, maualuga-gaosiga eseese

I le 2009, na totoina ai se ituaiga pateta fou i Siamani, lea sa talisapaia i le lalolagi atoa.

O se tulaga iloga o Arosa e maualuga lona maualuga, e le mautonu i tulaga o le tau ma eleele, faapea foi ma foliga matagofie ma uiga lelei o le tofo.

Faitau se auiliiliga auiliili o le ituaiga, o ona uiga ma le tuputupu aʻe o foliga o lenei tusiga.

Eseesega faʻamatalaga

Igoa tulagaArosa
Tulaga lauteleuluai vasega atoa ma le maualuga o le gaosiga ma le umi o le teuina
Gestation period60-65 aso
Manatua Pule12-14%
Masima o fai pisinisi70-140 gr
Le numera o fatu i totonu o le togavaoe oo i le 15
Tuuina atue oʻo atu i le 500 kilokalama / ha
Quality Consumerlelei le tofo, talafeagai mo le kukaina o tupe meataalo
Faanatinati95%
Lanu o le paʻule piniki
Pulp lanusamasama
Nofoaga sili ona fiafia i ai eriaNorth Caucasus, Middle Volga, Sisifo Siberia
Faʻafitauli faʻamaʻio le faʻafitauli le talafeagai i le tuai o le paʻu o le pito i luga, faʻamautu lelei i le paʻu masani ma le tuber ua leva ona paʻu
Vaega o le tuputupu aefiafia i fugalaau
FaʻatonuUniplanta Saatzucht KG (Siamani)

Uiga

O Arosa o se laulau palu laulamu na kukaina e tagata fomaʻi Siamani. O le galueaiina o le taatele e taatele i le maualuga o le tau. O nofoaga masani o le fausiaina o lenei ituaiga o Saute ma Siberia.

O le taua o le pateta e faʻavae i ona uiga:

Muamua. O le patatoes e aofia ai i le vave o le taumafa. O le matua matua ua maitauina i le aso 70-75, ae o le mea muamua e mafai ona faia i le aso 45-55 pe a uma ona toto.

Tuuina atu. O Arosa e maualuga ona fua. E oo atu i le 50 tone pateta e mafai ona seleseleina mai se nofoaga e 1 hectare, ma ia faaopoopo le tausiga ma faʻaleleia le faʻamaʻiina o fertilizers ma faʻamaʻi (lea e fiafia i ai lenei ituaiga), e oʻo atu i le 70 tone i le 1 hectare o le fanua. O le numera o fatu i lalo o se isi vaomatua e oʻo atu ile 14-17 vaega.

Lafoaia o le lamala. O pamu o lenei ituaiga o laufanua malulu ma faigofie ona fetuʻunaʻi i tulaga fesuiaiga eseese. I le tau vevela, e le manaʻomia ai se faʻaopoopoga faaopoopo, ae afai e maua, o le a mafai ona faʻaititia le fua.

Manaomia eleele. E talafeagai mo le ola i ituaiga uma o palapala, ona o le maualuga o le fetuunaiga.

Talosaga. Faʻaaogaina e pei o paluga laʻau, i le gaosiga o meaʻai ma mea e gaosi ai falaoamata, e talafeagai lelei mo le teuina umi. O le maualuga o le tubers e 95%. Faitau atili e uiga i le taimi, faafitauli o le vevela ma le teuina i tusiga faaopoopo i luga o la matou 'upega tafaʻilagi. Ma le auala e teuina ai pateta i le taumalulu, i luga o le faletalimalo, i ata, i totonu o le pusaaisa ma togi.

Faatasi ai ma le tausia lelei o isi ituaiga e mafai ona e vaʻai i le laulau i lalo:

Igoa tulagaFaanatinati
Kiranda95%
Minerva94%
Televel94%
Meteor95%
Faifaatoʻaga95%
Timo96%, ae o le fatu e vave amata vave
Arosa95%
Tautotogo93%
Veneta87%
Impala95%

Tatau. Iloiloina o le tofo o le pateta o Arosa i luga o le lima sikuea, e mafai ona tofia se fuainumera o le 4.5 i le togi. E taua le iloa o le tofo o aʻa e totoʻa tonu lava i luga o le aofaʻi o le malo.

E mafai ona faʻatusatusa lenei faʻamaoniga i isi ituaiga e faʻaaoga ai faʻamaumauga i le laulau i lalo:

Igoa tulagaManatua Pule
Aurora13-17%
Skarb12-17%
Ryabinushka11-18%
Palaʻele17-19%
Zhuravinka14-19%
Lasock15-22%
Magician13-15%
Granada10-17%
Rogneda13-18%
Dolphin10-14%

Faʻaleagaina le faaleagaina. O le tetee i le faaleagaina o le mafuaʻaga o masini e maualuga tele - 93-96%.

Maʻi ma faʻamaʻi

Faʻafitauli faʻamaʻi. O le pateta o Arosa e lauiloa mo le maualuga o lona tetee i le kanesa o le pateta, nematode, banded ma museics mosaics, viral infections, alternariosis, fusarium, verticillus. O le avega masani o loʻo matauina i le tuai o le fatu ma le pito i luga ma laʻau lau.

E taua: ia puipuia le tuai mai o le totoina o laau toto e ala i le totoina o pateta, ua fautuaina ina ia aveese le laʻau 10-15 aso aʻo leʻi seleseleina.

E aʻafia i le paʻu siliva ma le rhizoctonia, o lona uiga e tatau i le pateta ona faia ni laei faʻapipiʻi. O le taua faasaga i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi pipisi e faia e pei ona masani ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻafefe i le Colorado potato beetle, e mafai ona e faʻaaoga uma auala masani ma sauniuniga kemikolo. O le tuputupu ae o le paluga o Arosa e tatau ona amanaia le mea moni e tali atu i tulaga maualuga o le faʻavasegaina o minerale..

E faʻafefea, pe afea ma pe faʻapefea ona fafagaina paluga, ma pe tatau ona fai pe a totoina, faitau i tala eseese o la matou 'upega tafaʻilagi.

O le totoina o pateta, e taua tele le mataituina lelei o faiga faʻatoʻaga ma faʻaaoga faʻaopoopoga talafeagai e faʻapupulaina ai fua ma faʻafefe ai meaola.

Matou te gauai atu i tusiga i luga o le mafuaʻaga ma pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei fualaau faʻamalosi, vaovao ma iniseti.

E tele auala eseese e toto ai pateta. Matou te ofoina atu faʻamatalaga aoga ma faʻamaonia e uiga i tekinolosi Falani, faʻapea foi ma le tuputupu aʻe i lalo o vaomago, mai fatu, i totonu o paʻu, i totonu o taga po o pusa.

Ata

O le faatoaga o le pateta o Arosa e iloga i togalaau matagofie e iai ni togi saʻo. Lanu samasama, mafiafia. O laulaau e laʻititi ma lapopoa, paolo lanumeamata lanumeamata ma pito lamolemole, e iai sina vaʻavaʻaiti.

Faʻasalaga mamafa, lanu mumu-lanu violē. O Arosa ua aloaia o se tasi o ituaiga muamua o le pateta e maua mai ai pateta. O le tuputupu ae o lenei pateta e le manaʻomia ai se tele o taumafaiga. O gaioiga e pei o le faʻamalosia faaopoopo, faʻasusu, mulching e le manaʻomia, ae mafai ona aoga.

Faʻatasi ai ma faʻaopoopoga o fua o le eletise e faʻatupulaʻia ai le tele, ae o le leai o se lalaga pito i luga o pateta ua fiafia i a latou faailoga maualuga. E itiiti lava le galue, e mafai ona e maua le maualuga o le gaosiga o se paluga matagofie, matagofie ma umi, e talafeagai mo le faia o pisinisi.

Lalo o le laulau o le a e maua ai sootaga i tala e uiga i ituaiga o pateta e masani ona lelei i taimi eseese:

Taeaga tuaiLaititi vaveFaʻamaʻaʻa
AuroraBlack PrinceNikulinsky
SkarbNevskyAsterix
LototeleLotoCardinal
RyabinushkaLe Alii eKiwi
PalaʻeleRamosSlavyanka
ZhuravinkaTaisiyaRocco
LasockLapotIvan da Marya
MagicianCapricePicasso