Fualaau aina

Aisea e tupu ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea e fai?

O le tele o fai togalaau tuʻufaʻatasiga ia latou fuafuaga o se nofoaga mo le totoina o le kari. O ituaiga o le taumalulu e totoina i le taufaʻaiuiuga o le autumn, ma le tautotogo - i le amataga o le tau.

O le tuufaatasiga o le kālatilo o loʻo i ai ni gaioiolosi malosi, lea e faʻafefe ai faʻamaʻi mai isi laau. O le mea lea, o lenei fualaau faisua e masani ona totoina i le va o laina o togalaau eseese e latalata i laau toto.

O le mea lea, o le laau e puipuia le vaega atoa mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Faʻatasi ai ma isi mea, e faigata tele ona faʻamaualuga le manuia o le soifua maloloina. E mafai e le tusiga ona faitau pe aisea e tupu ai faʻamaʻi kalama ma pe a le mea e fai pe a liliu le laau.

E faʻapefea ona fuafua po o le a le mea na tupu i le laau?

Fuafuaina poʻo le a le mea na taina le garlic o se faʻamaʻi poʻo se meaola. Tau lava ina tilotilo i ona foliga vaaia ma fuafua pe o le faʻamaʻi e afaina pe o le tino i le natura, poʻo le laau e taia e pepe iniseti e taʻua o meaola faalafua.

I soʻo se tasi, o le puipuiga vave e ono aʻafia ai le leiloa o le fua.

Maʻi

O faʻatoʻaga uma o le togalaau o le siʻi aiga e osofaia e iniseti eseese e afaina ai, ma latou faʻalauteleina ai faʻaleagaga ma vailaʻau faʻamaʻi.

O le tele o le faaleagaina i le kalaka e afua mai i faamai e mafua mai i gaʻo.. E masani lava o mafuaʻaga o lo latou tutupu o loʻo solia ai auala o le totoina o le kalama.

  • Faatasi ai ma le matua tele o le totoina o kalama, o le ea i laula ma aʻa laau e le lelei ona aumaia.
  • Tele masini palapala.
  • Faʻasalaga o tulafono o le seleselega o le seleselega.
  • O le i ai i luga o le togalaau o se fuainumera tele o vao ma toega o laau i le tausaga talu ai.
  • Tulaga le lelei o le teu malu o le kalaka.

Aisea e lanu samasama ai laulaau?

Lanu lapisi lanu samasama masani i le tautotogo. O le a le mea e fai?

  1. E toatele fai togalaau e matauina o le samasama, tele o le taumalulu. E tupu lenei mea i se vaitau o le maualalo o le vevela i le amataga o le tautotogo - i le taimi nei o le fale e sili ona vaivai. O le aʻa e faʻavaivaia ma galala e maua ai le malosi mai lau.
  2. O lau e mafai ona lanu samasama i le tulaga o le totoina lelei. Aʻau e tatau ona totō i le loloto o le 5-7 cm. Ina ia taofia lau mai le lanu samasama, e ufiufi ai wili moli faʻamalama palasitika.
  3. A oʻo i le uluai afu o le tautotogo, e tatau ona togafitia le laau i mea manogi, e pei o le "Appin", "Zircon".
  4. E i ai le isi mafuaaga mo le samasama o laulaau - palapala muʻamuʻa. O le elemene o le palapala e faʻaititia i le lime.
  5. O lau e mafai ona lanu samasama i le amataga o le tautotogo. E mafua ona o le le lava o le malosi o le eletise i le palapala. Ae faʻapefea pe afai e liua le kelisi ona o lenei mea? Ina ia faʻatumu lenei avanoa, e tatau ona faaopoopo i le palapala le minerale poʻo le faʻamaʻi faʻasamaʻi.
  6. I le le lava o le susu.

Matou te fautuaina e matamata i se vitio e uiga i mafuaʻaga o le samasama o laulaau lau:

Faamai ma le pulea oi latou, ata

  • Paʻu paʻepaʻe. Laʻau afaina, lanu samasama, amata mai le faʻailoga. O le sili ona ogaoga o lenei maʻi e tupu i le taimi malolo. Afai e aʻafia le kalaka i le paʻepaʻe paʻepaʻe, o le a matua faigata lava ona faʻaumatia lenei filo. E faʻaaogaina faʻamalaʻau minerale e puipui ai le laau mai faʻamaʻi, i le taimi o togafitiga, ma e le tatau ona galo se tasi e uiga i le faʻafeinu masani o le moega.
  • Faʻavae le Basal. O le faʻaʻoleʻole o le basal rot o le faigata lea ona iloa seia oʻo ina liu lanu samasama. O se auala aoga o tauiviga o le togafitiga o mea totō ma le sauniuniga "Thiram".
  • Asperillosis po o manulele uliuli. O le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi matautia o le le talafeagai lea o le vevela mo le faʻaleleia o mea totino.

I lalo o le ae vaʻai i se ata o faʻamaʻi kalaka:


Fasioti solo

O fualaʻau aina e ono pala i le taimi e ola ai i totonu o moega poʻo le taimi o teuina, ma o loʻo taʻua i lalo mea e mafua ai ona tupu lenei mea.

E mafai ona mafua mai le pala mata i siama faʻamaʻi poʻo le paʻepaʻe (Fusarium):

  1. Fusarium e atiaʻe i le maualuga ma le maualuga o le vevela. I le atinaʻeina o le paʻepaʻe paʻepaʻe, e mama ma samasama nifo. O se laau maloloina e afaina i fusarium i le palapala.
  2. O le mafuaʻaga o le pala e mafai ona avea ma siama siama.

E mafai ona lapatai le faagasologa o le palakalasi. Ina ia faia lenei mea, aʻo leʻi totoina i le eleele, e tatau ona togafitia ulu ma se faʻavae faʻavae faavae. Aʻo faʻaaoga e le prophylaxis "Fitosporin".

Green Green

O le maʻi e aliali mai i le taimi o le teuina o le fua. Pe a oʻo i luma le faʻamaʻi, o le a mama le nifo ma latou faʻaalia se tamaʻi lalelei, lea e iʻu ina liu lanumeamata.

O lapisi e faigofie lava i le lanumumu lanumeamata, aemaise lava i taimi o teuina.. O le mafuaaga o le faamai o le maualuga o le vevela ma le maualuga o le susu i le potu. Ina ia puipuia le fualaau aina mai le pala, ia faʻaeteete ma faʻaeteete le potu ma ia mautinoa e leai se totogi faʻapitoa i nofoaga e teuina ai.

Paʻu paʻepaʻe poʻo le sclerotinia

O le galo lea e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei maʻi e aʻafia ai le laau, i le taimi o lona totoina i totonu o le togalaau, ma le taimi e teuina ai. I le vaitau o le tuputupu aʻe malosi o le aganuu faʻatoʻaga, o laulaa e amata ona liu samasama, ma luga o aʻa ma aʻa e mafai ona e vaʻai i le fugalaau paʻepaʻe.

O le a se auala aoga e faʻafefe ai le faʻamalosi - o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e pei o: "Kvadris", "Shirlan", "Bumper", "Super".

O le lanu mumu ma le paʻepaʻe paʻepaʻe e mafai ona tauina ma le fesoasoani a metotia a tagata.. Ina ia saunia le fuaina o fualaau oona, e tatau ona e ave i le tutusa le maualuga (50 kalama) o gutu gutu o calendula ma yarrow ma sasaa le paluga ma le tasi lita o le vai mafanafana. E manaʻomia le faʻamalosi i aso e 7. O le mumu maeʻa aʻo leʻi faʻaaogaina e faʻaaogaina pei ona taua i lalo: 1 lita i le pakete vai.

Mose

O le maʻi na mafua mai i le siama chloroplast. O faʻamatalaga nei e faʻaalia ai le i ai o le mosaic:

  • togitogi ma lanu o lanu samasama lanu samasama ua faia i laulaau;
  • laʻau vaivai ma pau.

E fautuaina le togafiti o karbofos i le tauʻave ma le faʻamaʻi.

Faʻailoga samasama

O le faʻamaʻi e masani lava ona tupu i le mataupu pe a faʻalautele le kalama mo se uumi umi. Laʻau faʻapipiʻi mamanu: aphid, nematode, kata.

Faailoga o le maʻi:

  1. Lanu samasama e aliali i luga o lau.
  2. Lafoaʻi o latou lauulu paʻu.
  3. Laʻau e afaina i le siama, sili atu ona paʻu.

Ina ia faʻatapulaaina le salalau o le siama, e tatau ona e faʻapipiʻi se pa puipui laau. O le faʻalavelave e mafai ona totōina sana i le malae.

Faʻalogo: E leai ni metotia faʻafomaʻi e faʻafefe ai le tafaoga samasama. I lenei tulaga, o le fofo sili ona lelei o le puipuiga. I le avea ai o se mea puipuia, e tatau ona e faʻaaogaina na o mea e totoina ai le ola maloloina.

Roto

O se faʻafitauli sili lea ona leaga. O le mafuaaga taatele o maʻi o le feeseeseaiga lea na tumau i le eleele talu mai le vaitau mulimuli. O le mea lea e tatau ona e faʻaaloalo i le saʻo saʻoga o aganuu ulaula.

Auala e pulea ai le palapala:

  1. O mea totō e tatau ona togafitia i se vaifofo masani o le vaega lenei: 1 vaega formalin (40%) ma le 250 vaega vai;
  2. o le moega aʻo lei totoina e tatau ona togafitia ma Fitosporin-M;
  3. pe afai e iai ni nai lanu o le papa i luga o laupepa, ona e faʻaaogaina lea o sauniuniga nei: "HOM", "Oxyh", copper sulphate, 1% O le paluga Bordeaux, saline poʻo le fasimoli.

Matou te fautuaina le matamata i se vitio e uiga i le kesi gaosi ma le ala e tau ai le faʻamaʻi:

Downy mildew (perinospora)

O le faʻamaʻi e mafua mai i patipgenic fungi.. Tufatufaina e le ea. O se faʻamaʻi matautia lava, e salalau i le maualuga televave ma e manaʻomia ai se tali vave e puipuia ai le maliu o se aganuu.

Ridomil Gold MZ 68WG, Areva Gold Vg, Quadris 250SC ua faʻaaogaina e faʻafefe ai le faʻaititia.

Fusarium

Fusarium poʻo le vevela vevela o le tau, e mafua ai maʻi faʻaleaga. Ina ia totoina se seleselega lelei, e fautuaina e fai togalaau togafitiga e faaaoga ai fualaau oona e foia ai lenei faamaʻi, ma sosolo le kalaka i biofungicides: Mikosan, Biosporin, ma Bioorid. O vailaau faʻasoifua maloloina e aoga tele: HOM, Maxim.

Faʻasologa masani:

  • O le fofo o le lactic serum i le fua faatatau o le 1:10.
  • Faagasolo togavao palu ash 40 g i le 10 lita o vai.

Matou te fautuaina le matamata i se vitio e uiga i le kirisa fusarium ma togafitiga o faʻamaʻi:

Bacteriosis

O le faamaʻi e mafua ona o siama. O faʻaleagaina i le tulaga o ni tamai pu ma manua e mafai ona vaaia i luga o ulu o le kalama ua aʻafia. O nifo e suia lanu i samasama. O se tasi o mafuaʻaga o le bacteriosis e le lava le faʻamagoina o le aʻa aʻo leʻi teuina. O loo i ai pea tulaga e saofagā i le atinaʻeina o le maʻi - o le maualuga o le vevela ma le maualuga o le susu.

Fuataga e foia ai lenei faʻamaʻi:

  1. Faʻaaoga togafitiga o le "Hom".
  2. Faʻaofuofu pito i luga o le Phosphate i le palapala.
  3. Faaaogaina o iniseti.

O fualaau aupito sili ona aoga e fesoasoani i le fai togalaau

Ma o le taimi o le teuina o laukalama e le o aafia i le faaleagaina, e tatau lava e oo lava i le taimi o le seleselega e aveese ma le faaeteete le nofoaga e teu ai fualaau aina vevela mai laau toto. E tatau foi ona e faʻaaogaina i le sulfur dioxide - o le a lelei le faʻapalapala.

Fofo faʻapitoa

Komiti Faatino: Ua fautuaina le au fai togalaau togafiti e faʻaaoga auala saogalemu i le tau faasaga i faʻamaʻi, faʻapitoa, o meaʻai faʻamaʻi ma isi mea malulu.
  • Faʻamatalaga o tapaa. E tatau ona e aveina le 250 kalama o le tapaa ma se sipuni o le pepa oona. Liligi le paluga i le lua lita o le vai vevela ma tuu i se nofoaga mafanafana mo le 3 aso. Ona faamama lea ma aumai le volume i le 10 lita. O nisi e faaopoopo i ai le 30 g o le fasimoli vai i le paluga. Lafoaia laau ma palapala 1 taimi i le 6-7 aso ia Me, ona sosoo ai lea ma le masina o Iulai.
  • Lafu uila. E tatau ona ave le 10 g o le pefu, se sipuni o le vevela pepa ma se sipuni sipuni o tapaa. O lenei faʻafefiloi e talafeagai lelei mo le faʻaleleia o le eleele 2-3 taimi i le tafaʻi. O lenei fofo e aoga foi e avea o se faamai.

Aiaiga puipuia

  1. O se tasi o tulafono autu - tausisia o fua o fua o faatoaga.
  2. I le tautoulu e tatau ona e aveeseina ma le faaeteete ia moega mai le toega o laau i le tausaga talu ai.
  3. O mea totō e tatau ona lelei.
  4. A o lei totoina, e tatau ona togafitia nifo i se vaifofo o le palukalamati poo le saline.
  5. Talu ai ona o le pala e taumafai e faaputuputu i le eleele, e mafai ona totō laulaki i luga o le moega lava e tasi ile 3-4 tausaga.
  6. O le totō e tatau ona faʻasalalau taʻitasi ma aveese vao.
Mo le manuia o le galueaina o laʻau eleni, e taua foi le iloa e uiga i le laeiina, gaosiga, toe gaosia e fatu, ma mea taua o le totoina o le kalaka o se pisinisi.

Faaiuga

O le totoina o le kalama e masani lava ona o faatasi ma le faʻaalia o maʻi eseese.. O le toatele oi latou e toetoe a le mafai ona togafitia. O le mea lea, e taua tele le tausisi i tulafono faʻafefe. O le puipuiga pito i sili ona lelei o le tausiga sao lea ma le taimi o le laau, ma le taua faifaipea e faasaga i meaola.