Laʻau i totonu

Faʻaauau tausiga ma toe gaosia o le gloxinia i le fale

O Gloxinia ua taʻua o se aganuu laʻitiiti i Europa, talu ai na o le 3 seneturi talu ai na aumai ai iinei.

O le fugalaau e vave ona maua le lauiloa ma le naunau e fafaga i le fale. I auala o le toe gaosia o lenei laau ma o le a talanoaina i le tusiga.

Tulafono faavae mo le tuputupu aʻe gloxinia

O le tuʻuina o gloxinia poʻo le syringium (lona lua igoa) e faʻatatau i le vaitau ma le vaega o lona atinaʻe. I le tautotogo, e manaia pea ma e le o malosi le la, o le laau e manaia tele i le itu i saute o le fale. I le taimi lava e tasi, e faʻaleleia ai le laumei lanumeamata ma sauniuni mo le faʻapipiʻi o pulufana, o lea e manaʻomia ai le moli susulu. I le amataga o le tautotogo, ao le puupuu le aso, o le fugalaau e susulu ina ia oʻo i le 12-14 itula le aso.

I le vaitau o le vavalalata, e tatau ona mumu le susulu o le malamalama. O le umi o le malamalama mama e faʻaitiitia ai le taimi o le fuga. O le vevela o le anotusi e sili ona lelei i le maualuga o + 20 ... + 26 ° С, o le vevela e laʻititi ifo i le + 18 ° C pe sili atu i le + 28 ° C. O le laau e fiafia i le maualuga o le suasami ile 60-80%.

O le auala o le faʻavaivai e fautuaina ia tuʻu i lalo o le apa poʻo le faʻaleleia o le eleele ile pito o le ulo ina ia aua nei maua le susu i luga o laulaʻau poʻo laulaau. O le vevela o le vai e tatau ona 2-3 tikeri maualalo ifo nai lo le vevela o le ea, o le lelei - faʻapipiʻi poʻo le vaeluaina ile aso. A uma ona faʻauʻu le vai na totoe mai le pusa ua faʻafefe. O le faʻafia ona faʻavaivai e faʻalagolago i le fuataga o le faʻamagoina o le palapala: e manaʻomia ona e faʻafefe vai toetoe lava ago.

E amata ona faia le fugalaau i le 2 masina talu ona totoina, e le tatau ona paʻu i ai le fugalaau i le ua, fatu poʻo le laʻau. Faʻamuʻu se vao ma se vaeluaga o le 14 aso, pe a uma le suāsusu, faʻafeiloaʻi o mea e faʻaaogaina ai minerale ma mea faʻalaʻau. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e pei o le mea faʻalepoleni, e mafai ona e faʻaaogaina le fusi o manulele manu. O le fofo faʻapitoa (0.5 kg / 12 l), na faʻaosoosoina 3-4 aso, faʻafefe i le vai mo le faʻavaivai i le fua faatatau o le 1 l / 1.5 l o le mafaufau. O faʻafitauli o meaʻai e faʻaaoga ai le ammonium nitrate (1.5 g / 1 l).

I le vaitau o le vavalaʻau, o le fafie o le laupapa (1 sipunifi l / 1 l o le vai) e suia i le superphosphate (1.5 g / 1 l). A maeʻa ona toto, e faʻaaoga le potassium-phosphorus e toe faʻafoʻi ai le malosi, mo se faʻataʻitaʻiga, monophosphate masi (2 g / 1 l). E oʻo atu i le faaiuga o Setema, latou te amata faʻaitiitia le faʻamaina, saunia o le fugalaau mo se taimi malolo, lea e amata mai ia Oketopa e oʻo ia Fepuari. A maeʻa le faʻamalūina o le vai, o le a mate le lanu meamata o le gloxinia, ma o le a manaʻomia le aveeseina o le pusa mai le ulo. Ua tuu i le teuina i le oneone susu ma teuina i se vevela o + 10 ... + 15 ° С.

E te iloa? Tupu o Suetena Charles II na faʻaalia se uiga uigaese i totonu o le malo o Europa - "gagana fugalaau". O se fuga o le gloxinia o se meaalofa i lenei gagana o lona uiga o se tautinoga o le alofa i le uluai vaaiga.

Metotia mo le toe gaosia o laau i le fale

O le Gloxinia e lelei lona fatuina i fatu uma ma auala vegetative, ae le o auala uma e lelei mo ituaiga uma. O le a tatou faʻamatalaina auiliili i lalo.

Sela le afifi

O se tasi lea o ala sili ona faatuatuaina e faʻaleleia ai se fugalaau, ma e le afaina pe afai e faʻaaogaina se laulaʻau atoa poʻo lona vaega. O se laulaau laititi ma sina pulou puupuu, e oo atu i le 3 cm, ua avea o se tipi. Faʻaaogaina o le Technology:

  1. I totonu o se ipu palasitika i totonu o se palapala susu sa tuʻu ai se laupepa i le loloto o le 1 cm.
  2. Ua ufiufi le fagu i se ata tifaga ma tuu i totonu o se mea e susunuina.
  3. O le ata tifaga e aveeseina i totonu o le masina, i le taimi e aliali ai aʻa.
  4. A maeʻa le 2 masina, o le pepa e fai ai ni "tamaiti." I le taimi lea, ua vaeluaina, ma o le fatuina ma le "fanau" ua tuu i totonu o se ipu.
I le auala lava e tasi, faʻasalalauina fasi laau ma laulaʻau, pe a manaʻomia, ia maua ni fatu. Pau lava le eseesega o le laupepa e tipi i fasipepa, pei o le ata i lalo. E masani lava i totonu o laʻau laʻau o loʻo i ai tamaiti fanau e ave ese mai le vao mo lo latou atiina ae o le tele o le malosi ma meaʻai i le faʻaleagaina o le fuga. E fautuaina e aveese na totogo, ae e le tatau ona e togi ese, e sili atu le faʻaoga mo le toe gaosia. O le mamanu o mamanu o laasaga e talitutusa ma auala muamua.

Fatu

E mafai ona faʻatauina ni fatu i se faleoloa poʻo se aoina faʻapitoa. A o leʻi lūlūina, e tatau ona faʻamalūlū le meafaitino i Fitosporin-M mo le 2 itula, o le aofaʻi mo le saunia o se vaifofo o le paʻu - 1.5 g / 100 ml o le vai. O le faasologa o gaioiga pe a luluina e faapea:

  1. Faatumu le apa toto ma eleele elemene.
  2. O fatu e fefiloi ma le oneone ma salalau ile luga.
  3. Faʻaeteete, ina ia le fufuluina fatu, o le eleele e faʻamalūina i se pulumu.
  4. O le atigipusa e ufiufi i le tioata poo le palasitika ma tuʻu i totonu o se nofoaga malamalama.
  5. E tatau ona i ai le vevela o le Germination + 25 ° C.
  6. O faʻapolopolo e masani ona faʻamalolo ma, pe a tatau ai, suʻeina i vai.
  7. E foliga mai e foliga mai i totonu o le masina.

E taua! O fugalaau muamua (pe a uma le 9 masina) e tatau ona vavae ese: e le lava le malosi o le laau mo le fuga.

Vaevaega Tuber

A maeʻa le taimi o totoe, ona aveese lea o fatu mai le teuina. Mo le toe gaosia e le vaevaega, o siaki e siakiina mo le pala poʻo isi faʻamaʻi, faʻamamaina aʻa. Isi gaioiga:

  1. Sook le material i le fungicide (Fitosporin-M: 10 g / 0.5 l o le vai, mo le 30 minute).
  2. Toto i totonu o se atigipusa e iai se mea muamua mo le foliga mai o lau. Toto i le palapala e manaʻomia mata i luga.
  3. Pe a ono foliga mai 4-5 malo malosi, e vaelua le pu, ma tuu ai ni pea lau lanu meamata i afa taitasi.
  4. Faʻasaʻu le afa i totonu o se fungicide, ona vevela ma fufulu i se tipi i le koala.
  5. Plant delenki i ipu faʻapipiʻi ua tumu i palapala.
  6. Suavai i le aso e sosoo ai.

Vitio: Gloxinia toe gaosia e le pipili

Pipi

O lau fugalaau fugalaau e talafeagai lelei e pei o le totoina o mea. Faiga faʻavae:

  1. Ua aveeseina le paluga mago, ua oti le pedicel i le maualuga.
  2. O le aʻafia o aʻa e faia i totonu o le vai. O suavai vevela pe faʻafefeteina vai ua sasaaina i totonu o se pusa manino o le 1 cm loloto.
  3. Ina ia taofia le pala o le vaega pito i lalo o le aʻa, ia faataapeapeina 1 le papa maa o le carbon activated i le vai.
  4. E masani lava ona sasaa le vai e faʻaleleia ai le vai ina ia tumau pea le tulaga tutusa.
  5. O le koneteina o loʻo tuʻuina i totonu o se nofoaga pupula.
  6. I le masina, o le a tupu aʻe aʻa, o lona uiga, a maeʻa pe a ma le 15-20 aso, o le a oʻo mai laulaʻau ma fatu laiti.
  7. I le taimi lea, ua faʻafeiloaʻi le fatu i se ipu ua tumu ile palapala.
E taua! O le metotia e le talafeagai mo ituaiga terry o syringium, o le tele o taimi e faʻapipiʻi ai gaʻo o peduncles.

Toa

O le mea e fai ai le mea o le apical o se mea lelei lelei lea, pe a oʻo i nisi o mafuaʻaga ua faʻalautele le laau pe ua le o toeititi, e manaʻomia le malolo. O le tipi e vavae i le maualuga o le 2 cm i luga aʻe o le tuber. Faʻaaogaina o le Technology:

  1. O le umi o le tipi e tusa ma le 3 cm, o laititi laititi e aveeseina ma le faaeteete ina ia latou le aveesea le malosi.
  2. O le vai manino ua sasaaina i totonu o se pusa tioata e 2 cm le loloto, ma faataapeapeina se laulau o le gaʻo ua gaosia i totonu.
  3. O le aʻa e tuu i totonu o le vai ma ufiufi i se ata tifaga.
  4. O le taina e tuʻuina i le vevela ma i lalo o le moli susulu.
  5. Faʻaauau le ea ole fatu, sasaa vai pe a tatau ai.
  6. A maeʻa ona tupu mai le toto na totoina i totonu o le eleele.

Faʻapitoa le gaosia o le gloxinia

Faʻaaogā le tele o auala o le fausiaina o tui, e mafai ona faʻaaoga i taimi eseese o le tausaga. E ui lava o le vaitaimi pito i sili ona lelei o le faaiuga o le tautotogo ma le taumafanafana. I le taimi lea, a maeʻa le taumalulu, o le laau e lava lona malosi mo le toe gaosia, i masina muamua o le tautotogo ua i ai le taimi e toe faʻaleleia ai. Mo auala taʻitasi o loʻo faʻamatalaina i luga, e tasi le vaitau poʻo le isi e talafeagai.

E mafai ona faʻataunuʻuina pito i luga mo fugalaʻau o le fagu i soʻo se taimi o le tausaga, pe afai e mafai ona mautinoa le vevela o mea i le maualuga o + 20 ... + 25 ° C.

Poto ma le taumafanafana

I le popofou o le tautotogo, faʻafeiloaʻi i se pu, faʻapipiʻi vave loa pe a maeʻa se taimi malolo. O le toe gaosia e laulaau ma fanau laiti e faia i le tautotogo o le tautotogo poo le amataga o le taumafanafana.

Autumn ma le taumalulu

Fuga i le gloxinia ma le tausiga lelei e mafai ona amata mai ia Mati e oo i Setema. Peduncles e pei o le totoina o mea e faaaoga i le tautoulu. O le totoina o fugalaau e fautuaina e lafo atu i le amataga o Ianuari po o le sefulu tausaga mulimuli o Fepuari.

Aoao pe faapefea ona tausia le gloxinia pe a uma ona fuga.

Sauniuni mo se totoga fugalaau

Gloxinia e fiafia i le eleele gaogao ma le malosi o le gafatia ma le maualuga o le eletise o le 5.5-6.5 pH. O le tuufaatasiga o le eleele e tatau ona i ai i le fua faatatau o le 1: 1: 0.5:

  • maualuga peat;
  • laʻau lauʻeleʻele;
  • oneone
Aʻo leʻi faʻaaogaina, e faʻapalaina le eleele pe a alagaina i totonu o se ogaumu i le 100 ° C poʻo le sasaa foi o se vaifofo o sina manganese pulu mālū. O mea o le ulo e le afaina tele, o le lapopoa mo laau laiti e totogoina e tatau ona tusa ma le 10 cm. O le koneteina e tatau ona lautele. I le avea ai o se mea e faʻaleleia ai alavai, latou te faʻaoga mea uma o loʻo lata mai:

  • fasi puafiti;
  • pepbles;
  • iliili.

Isi tausiga

Ina ia tupu manuia le gloxinia ma ia mataituina lona vave toto, e le lava le mulimuli i tulafono o le galueaiina ma le tausiga.

Siaki i ituaiga terry gloxinia.

O nai mea lilo mai fugalaau fugalaau masani o le a fesoasoani ia te oe i lenei mataupu:

  1. I le germination o aʻa i fualaau aina, o le vevela e siitia i le + 25 ° C. Aʻo aʻafia ma le amataina o le atinaʻe malosi o le lanu meamata, e teuina le laau i se tulaga o le vevela: i le ao - + 22 ° C, i le po - + 18 ° C. O se auala faapena o le a mafai ai e le togavao ona faia saʻo e aunoa ma le tosoina o le tipu.
  2. A maeʻa le faʻamaina o le fatu, pe a tupu mai ma lau lau, e manaʻomia e le fugalaau se moli susulu. Ona faʻapuupuu lea o laʻau, o le sikuea sikuea, ma o le a sili atu ona nonoa faʻamau. E le gata i lea, o le susulu malamalama i lenei laasaga o le a maua ai se lanu susulu i petals i le lumanai.
  3. E ui lava i le alofa o le laau mo le maualuga o le susu, e le manaomia le sosolo o le Gloxinia, e sili atu le tuʻuina o se atigipusa i le susu susu (moa, faʻalautele le gaʻo) i autafa.
  4. A faʻamamafa e tatau ona mataʻituina le tufatufaina o le vai i le palapala atoa. Talu ai o aʻa o le gloxinia o loʻo i luga o le lautele, o loʻo tafe i le tasi nofoaga o le a tupu ai le pala, ma faʻamalieina i se isi nofoaga - faʻamago.
  5. Ina ia fuga le fugalaau ma matagofie, o le fagu e feliuai solo i lona tua.
  6. O le agasalaningningia e faaluaina i le vaitau, pe a maeʻa le vaitau muamua o le vaʻaiga, ona teuteu lea o le aʻa e 2-3 laulaau lalo. A maeʻa foliga o laasaga, e aveʻesea foi, ma tuʻu ai ni nai faʻaleleia, ma fafagaina le vao i fugalaau faʻapitoa mo le tuputupu ae tuputupu ae ma le tupu aʻe.

E te iloa? O le igoa lona lua o le fugalaau Sinningia e lei pipii i le au fai togalaau. O le mafuaʻaga ona o le uluaʻi gagana i le igoa Gloxinia - "Glock" - mai Siamani ua faaliliuina e pei "logo"o ona foliga e mulimuli i le le atoatoa o le laau.

O aʻafiaga faʻapupulaina

O faigata i le fausiaina o gloxinis e mafai ona tulaʻi i le tulaga o le germination ma i le tulaga o le maua, o lea e taua ai le iloa e le gata i le auala e toto ai, ae o le auala foi e filifili ai. O faafitauli autu o le toe gaosia:

  1. Pe a tupugo ae, e le o toe maua aʻa ona o se taimi umi - o le tipi ua loloto le seti, o le palapala i le taimi o le germination ua sili atu ona susu.
  2. E le i faia se mea faapipii - o se laau e iai se uumi umi na ave mo le toe gaosia.
  3. O le fesuiaʻiina o mea totō o le mea e le o se siama, o le vai e le lelei (aʻafia i totonu o le vai), leai se malamalama, maualuga tele le vevela, o le leai o se faʻavasegaina o vaega, o mea faʻatoʻa totoina.
  4. E mafai ona mafua le pala o le sapling i se auala e le saʻo ai le faʻaleleia mo se ituaiga faapitoa.

I le faagasologa o le tuputupu aʻe o le gloxinia, e mafai ona e feagai ma nisi faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi e osofaia le fugalaau. Auala e feutagaʻi ai ma i latou o loʻo tuʻuina atu i lalo:

  1. Laʻu aʻa - faʻamautu lelei fualaau faʻatau "Diskor" (vaifofo i le ratio o le 1 ml / 2 l o le vai).
  2. Paʻu mumu - faʻaaoga le suāsusu ma se vaifofo o le fualaau faasaina "Alirin-B" i se fua faatatau 0.25 pepa / 1.5 l.
  3. Fusarium - faia le faʻaleleia o le eleele i le fualaau faasaina "Vitaros" i le fua faatatau o le 2 ml / 1 l le vai.
  4. Thrips - lelei o le fualaau faasaina "Actellic". Mo le pulumu, saunia le vaifofo i se fua faatatau o le 2 ml / 2 l o le vai.
  5. Spider mite - E mafai ona e faʻaumatia le meaʻai e ala i le suʻeina o fualaau faasaina "Agravertin" (2 ml / 1 l o le vai).
E leai se eseesega o le toe gaosia o le gloxinia, o le mea autu: mulimuli i tulafono ma filifili le auala manaomia mo se ituaiga mea eseese. O se tausiga atamai o le a mafai ai ona e faamemelo i le fuga o lenei fugalaau manaia, ma atonu e faalua i le tausaga.