Laʻau

Kale: o ituaiga sili ona lelei ma tausia togalaau

I Rusia, kale e le faapitoa le lauiloa i tagata fai togalaau. Ae i atunuu o Europa ma Amerika o le tulaga e na o le faafeagai. O le tele o taimi e faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, ae o faifaʻailoga na latou gaosia foi ituaiga e talafeagai mo le 'ai. O le aganuu e le lelei, lelei le fetuunaiga e oo lava i le tau le lelei.

E faʻapefea ona tilotilo Kale ma mea aoga

"Natural" kale o le tuaa o le tele o ona ituaiga "faʻaleleia". E lauiloa foi o ia i igoa tauvalaau "toso", "gruenkol", "braunkol". E ese mai ituaiga uma masani o lenei aganuu aua e le o se ulu. O se laupepa matagofie o laulaau. E matua vevela lava, ae malie.

Ua leva ona lauiloa Wild kale i le tagata, na totoina i Eleni anamua ma atunuu o Asia Itiiti

I le "vao" kale, e lamolemole, manino ma se lamolemole lanu. Ae o faifaatoaga ua latou fafagaina ituaiga eseese e foliga mai e matua ese lava. O pito o laulaʻau o loʻo faʻauluuluina tele pe tutusa foʻi le vavae. O latou lava e valiina i le piniki, lanu mumu, lanu viole, violē, lanu-paʻepaʻe, lanu mumu, e mafai ona maanuminumi, tatala, e pei o le "gaoia". O kale kalela e masani ona faʻaaogaina i le faʻasologa o le laufanua, aemaise lava i Saina ma Iapani, lea e tele ituaiga o mea teuteu na gaosia. Ae i Asia, e seasea lava ona faʻaaogaina meaai, e le pei o Europa ma Amerika.

O lau o lenei ituaiga o kapisi e foliga mai e le masani ai ma teuteuina.

O taunuʻuga a le au faifaatoʻaga na faʻatuʻupuʻuina mai i le vao vao ma le faʻamaoni i mea leaga ma le fetogi. Aganuʻu i Rusia e mafai ona ola faʻateleina i soo se mea, sei vagana ai itulagi ma se uiga Arctic. E aunoa ma le tele o le faaleagaina o ia lava e pagatia i le vevela o le vevela e oo atu i le 30 ° C ma lona faʻaitiitia i -15 ° C. E le gata i lea, o laulaau na ola mai aafiaga o le malulu o le tau e oʻo lava ina sili atu ona malosi ma sili atu ona lelei.

Kale ua totoina e le gata i luga o moega, ae faapea foi i luga o moega fugalaau, e matagofie ma lelei le laau.

Kale faʻamanuiaina tulaga faʻapitoa i luga o le tulaga lelei o le sui. Ina ia maua se fua lelei, o le eleele e tatau ona mama, ae lelei. Faʻamataga o le i ai o le vailaʻau i le eleele, ae le sili atu.

O le maualuga o le pusa e ese mai le 30-40 cm i le 80-90 cm, o le lautele e 50-100 cm. E ui lava i le natura, ae maise lava i luga o le vevela, o loʻo i ai ni tagata tino ese e ola i le 1.5-2 mita. O loʻo latou manatuaina pea pama. Faataitaiga e faaalia ai o laititi maualalo e sili atu le lelei o le malulu, ma o maualuga ei ai se maualuga maualuga. I luga o le aʻa, e tufatufaina atu laulaau, e toetoe lava i luga o le laina, e naʻo le "taoto i lalo" i le tautoulu. O le isi mea mataʻina a le au faifaatoaga, o le mea lea e fai si laʻititi o fualaau aina, o le fua muamua e tupu i sina taimi muamua. O le tele o le lanu lanumeamata e vavaeina ia Iuni-Aukuso.

O fatuga muamua e fesoasoani e fausia ai se mea e pei o le pama mai se faletalimalo

E taua le aganuu mo le "ola," ae le o le "alu i le tauiviga" mo meaʻai ma isi laau toto i le togalaau. Kale e sili atu nai lo le paʻepaʻe, mūmū ma isi ituaiga e pagatia mai le tuna ma laʻau faila. E mafai ona tupu e le gata i le togalaau, ae faapena foi i le fale. O le tele o le pito i fafo e mafai ai lenei mea. I le fale, e faʻamanuiaina foi e ala i le faʻamamaina o le ea ma faamamaina mai le carbon dioxide ma isi mea le mama e le lelei.

O le roetette o kale e mafai ona faʻatusatusa, ma faʻalautele

O lau o lenei kapisi e mafai ona taumafa. E le gata i lea, latou te ola maloloina. I tulaga o mea o le calcium, o le agavaʻa e tauva manuia ma le susu, vitamini C - ma lemoni. E le gata i lea, o lenei calcium e sili atu lona malosi ma sili atu le vave nai lo oloa gaosi susu. E taua foi i le amino acids Omega-3, e le mafai ona tutoatasi lona tino. E le 'aina' au, e matua tele lava. Ma e sili atu le vavae ese o veins.

Kale e faigofie tele mo i latou o loʻo tausisia se taumafataga maloloina. O le faleteuoloa o vitamini ma minerale. E mafai ona e iloa le potassium, magnesium, phosphorus, uʻamea, vitamini A, P, PP, K, U, le vaega atoa B. E maualalo lona kalori - na o le 50 kcal i le 100 g. vegetarian. O le mea moni, e 200 g o laulaau e aofia ai faʻasologa masani o puipuiga ma amino acids (thiamine, niacin, choline), o le autu autu o le aano o manu.

Kale salati o se faleteuoloa moni o vitamini, e mafai ona e faʻaopopoina nisi fualaau faisua fou ma fualaʻau i ai

Kapisi, vali i ata uma o le mumu ma le piniki, e mauʻoa i le antioxidants. O nei mea e faʻalavelaveina ai le faasologa o le soifua matua, faʻaosofia ai le faafouina o le tino, e afaina ai le puipuiga o le tino. O le faʻaaoga masani o fualaau faisua, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka, o le tino, e aofia ai faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi, ua faʻaitiitia, o le tulaga o le paʻu, fao ma lauulu e faʻaleleia, ma o le setete o le gastrointestinal tract e faʻamaonia. Afai ei ai faafitauli i le endocrin system, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata tausi meaʻai aʻo le i faʻalauiloa laulaʻau i le meaʻai.

O lenei kapisi o se vaega o le tele o ipu a le atunuu o taumafa Europa ma Asia. O soup e faia mai i Turkey, Iapani - o se vaiinu suamalie e taua o le "aojiru", i Netherlands - o se meaʻai (masini pateta mai ituaiga eseese o fualaʻau ma saula). I le tele o atunuu i sasaʻe, o laʻau laʻau o se teuteuga masani o le laulau o le New Year.

Aojiro o se mea lauiloa tele ma soifua maloloina i Iapani, o se tasi o mea e faʻaaogaina o le kale

O le tofo o laulaau e fai si vevela, e foliga mai o susulu, ae o lenei faaletonu e mafai ona faʻaaogaina e ala i le faʻamaloina o latou pe fufulu ile vai inu. Faaaoga lenei kapisi ma fou. Laʻau faʻamalaʻau e alu lelei ma le araisa. O mea manogi lelei ma vaitau o le curry, cumin, garlic, pepa. Pau lava le mea e le tatau ona e faia o le falai i le pata poo isi gaʻo manu. Tuʻu mai se mea e le lelei ai le suāsusu.

Vitio: o se faʻamatalaga o Kale ma lona soifua maloloina

O ituaiga taatele

E le tele naua ituaiga o talo na gaosia e le au faifaatoaga. E eseese a latou foliga vaaia. O vailaʻau ma hybrids uma e le o faʻamalosi i le tausiga, faʻafefe malulu. Naʻo le taimi o le fua o le greens e eseese lava.

O le tele o taimi e totoina kale:

  • Kal (o nisi taimi e maua i lalo o le igoa "cale"). E lua ituaiga o laau, ma lanu mumu ma lanu meamata, ma i le muamua, o le lanu mumu-paʻepaʻe uiga o le ituaiga e aliali mai naʻo le maeʻa muamua o fulufulu. Aʻo lei oʻo i lenei mea, o laulaau e valiina i lanu uliuli-lanu violē. E mafai ona seleseleina le seleselega pe a uma le 70-75 aso talu ona maeʻa. O nei meaola e lua e maua i se maualuga maualuga i totonu o masini o vitamini (aemaise lava C ma K), amino acids. Lalaga faʻatasi ma pito faʻasolosolo e pei o le lane uʻamea. O le maualuga o le peleni e 60-80 cm.
  • Redbor F1. Dutch late-ripe hybrids, aofia i totonu o le Setete Setete o le Malo Rusia. O le ogalaau e umi, mai le mamao o le laau e pei o le pama. O lona maualuga e oʻo atu i le 80 cm. Muamua na totoina le kapisi, o le umi o le aʻa. O le taimi sili ona lelei mo le fausiaina o le "pama" o le sefulu tausaga mulimuli o Mati. O le laina e faʻapipiʻi. O le lanu o le laʻau "paʻu" e mafai ona lanu mumu, ulaula, ma le vaitusi vaitusi - e faalagolago i le tele o le la e susulu ai laau. E le fefe le kuluga i le malulu, e mafai ona 'aina le kapeti fou e oʻo lava i le taumalulu, ma eli ese lau mai le kiona. E avea i latou ma sogasoga ma sili atu. O le Kapisi e talisapaiaina mo lona tofo; o le uiga o le oona e toetoe lava leai. E tuʻu faʻatasi ma le matagofie e pei o se falaoa i le itu ma aano o manu ma iʻa, e tatau ona fuga i se vaega itiiti o suauu. Gaosiga - 0.3-0.7 kilokalama o laʻau laʻau i laʻau.
  • Reflex F1. O le ogatotonu o le gaioiga na aofia ai i le Setete Setete o le Rusia. O le maualuga o le laina eletise e tusa ma le 80 cm. E aunoa ma le afaina ai ia lava, e pagatia i le faʻaitiitia o le vevela ile -18 ° C. Pe a totoina, e taua tele le mulimuli i le mamanu fautuaina, ma le itiiti ifo i le 60 cm i le va o laau totō. E manaʻomia le vavae ese na o luga, ma tuʻu ai le pito i lalo seia oʻo i le iʻuga o le vaitau tuputupu aʻe, a leai o le a mate le laau. O le kulupu o se tasi o sili ona taʻutaʻua i matai tomai. E i ai se fua lelei - mai se tasi laau i le gasologa o le vaitau e maua ai le 0.3-1.4 kilokalama o le lanu meamata.
  • Black Tuscany. O le soʻo e laʻititi, faʻalautele. O lau e tele, matte, lanumeamata lanumeamata i lanu ma se sizol-violet. O le luga o se mea faʻafefete, e peiseai o loʻo i ai ni "moli" i lalo ifo. E pei lava o le kapisi savoy. O le taimi o le seleselega o greens e amata mai i le amataga o Iuni e oo atu i le faaiuga o Novema.
  • Tintoretto. Lafoaʻi "faʻamalosi", laumei. O le soʻo e le maualuga. O le gaosiga e lelei tele - 0.5-1 kilokalama o le laʻau aina i laau taʻitasi. E le mafai ona mitamita i le lelei o germination. E seleseleina le seleselega i le 100-110 aso.
  • Siberia. E ui lava i lona igoa, o le ituaiga o loʻo i luga o manaoga maualuga i totonu o atunuu o Europa i Matu ona o le lelei o teteʻe. E le gata i lea, o lenei kapisi e talisapaia ona o le maualuga o le "innate" faʻamaʻi i faʻamaʻi ma meaola faʻapitoa o aganuu. O le taimi matua o greens i totonu o Urals ma Siberia e tusa ma le 80 aso pe a tupu aʻe i laau. E mafai ona vavae laulaau seia oʻo ia Tesema-Ianuari, i lalo o le aafiaga o le maualalo o le vevela o le a latou maualalo ma suamalie.
  • Palemia. Uluaʻi ituaiga vine. E taua tele mo lona maualuga o mea o loʻo i ai elemene - sodium, zinc, seleni, copper. E i ai se tofo lelei, e manatu o se meaʻai. Lea lanu lanumeamata lanumeamata, ma le lanu o le lime, faʻamalosia malosi i autafa o le pito.
  • Scarlett. O laulaʻau e lapoa, e sili ona suamalie, o se lanu lanu meamata lanu meamata-lanu. Faatasi ai ma le amataga o le tau malulu, e sui i le viole vaitusi. Rosette e tusa ma le 50 cm le maualuga O le ituaiga e mauoa i vitamini A ma le C.
  • Toto. O laulaau o le "piʻo", e matua vaivai ma mimiti, ae i le taimi lava e tasi e le mautonu. Valivali violē-violet. O le soʻo e laʻititi, faʻalautele. Sa faʻamaonia e Scientific le lelei o lenei ituaiga o Kale e avea o se vailaʻau faʻapitoa.

Faʻaaliga ata: kale eseese e lauiloa i totonu o faifaatoaga

Tuputupuina o laau

O le tele lava o taimi, o le kale o le ola tuputupu aʻe. Ua saunia mo le totoina i le eleele 35-45 aso ina ua maeʻa, o le fatu e tupu i totonu o le 5-7 aso. O se piki ma isi mea e gaosia mo se aganuu e le manaomia. O aʻa o laau totõ e matua leaga lava. E fautuaina e lulu le tele o fatu i le taimi e tasi i ipu eseese o peatiti laiti.

O fualaau o kale e foliga mai vave - o le vaiaso talu ona totoina pe na muamua atu foi

Mo le tuputupu aʻe o le kale, o le masani masani mo le totoina o laau e talafeagai foi, lea e mafai ona faʻatau i soo se faleoloa, ae e sili atu le fiafia o fai togalaau e saunia le paluga eleele ia latou lava. E tatau ona lelei, ae i le taimi lava e tasi e tuʻu ai le vai ma le ea. O le mea lea, o le humus e fefiloi ma le lafu manogi ma soʻo se "paʻu tao" (vai oneone, perlite, vermiculite) i le tutusa tutusa. Ina ia taofia le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleagaina, ia faaopoopo se sipuni sipuni o penisina paʻu poʻo le gaʻo faʻamalosia mo tai 3 lita. Soʻo se soʻo e tatau ona faʻamaʻi. O auala sili ona taatele o le taʻavale, vevela i totonu o se ogaumu, maisa. E mafai foi ona e sasaa le eleele i se paauli paauli lanu o le potassium.

O Kale e lelei le faʻaleleia o le faʻatau masani e faʻatau ai le eleele mo fatu

O fatu foi e manaʻomia ai sauniuniga sauniuni mo le faʻaaogaina ma le faʻaleleia o le germination. O le auala sili ona vave o le faʻafefeteina lea mo le 20 minute i le vevela (40-45 ° C) vai, ona lua 2-3 minute - lelei. A maeʻa lena mea, o loʻo totoina le mea totino i se vaifofo o soʻo se mea olaola, saunia e tusa ai ma faatonuga a le kamupanī, mo le tusa o le kuata o le itula. O nei fatu ua sauni mo le totoina, e na ona manaomia ona fufuluina i le vai tafe ma faʻagogo i se tulaga o le fugalaau.

Kale o fatu e tatau ona totoina togatogo

O le isi filifiliga o le mea lea e taʻua o le teʻi. E faʻafefiloi fatu ma le peat poo le oneone, faʻafefe sina susu i le meaʻai. Mo le 7-8 aso, e teuina i luga o se afi mafanafana poʻo se isi nofoaga mafanafana i le ao, ma faʻamama i totonu o le pusaaisa mo le po. I le taimi lea e tatau ona latou lafoaʻi.

E iai se aafiaga lelei e ala i le galo i se vaifofo o se meaola toto mo le 14-16 itula. E aoga lenei mea i le teuina o sauniuniga (Epin, Emistim-M, potassium humate, Zircon), ma togafitiga faa-aganuʻu (acid succinic, aloe juice, honey diluted with water). Ona faʻasolosolo ai lea i le fomaʻi lava e tasi o le natura na tupuga mai i totonu poʻo se vailauga lanu piniki o le potassium. I le mataupu mulimuli, o le taimi faʻatulagaina e faʻatuputeleina mai le 15 minute i le 6-8 itula.

O le tuai i le fofo o soʻo se meaola, e fai ma faʻataʻitaʻiga, Epina, faʻapupula le pasene o le fatuina o le fatu ma aʻafia ai le puipuiga o fualaau

O le faʻatupulaʻia saʻo o fatu ma tausi ai e le faigata:

  1. Faatumu ipu i eleele palapala. Faʻafaigofie ma sulu le mea e sui ai.
  2. Tui le 2-4 fatu i totonu o pusa taitasi, aua e le sili atu ma le 1 cm le ufiufi ipu i luga o le fagu poo le ufiufi i le tioata, ave i se nofoaga mafanafana (ia le itiiti ifo ma le 24 ° C) seia oʻo ina tupu mai laau. O aso uma e tatala ai le "fale kesi" mo le faʻaleleia o le ea, ma puipuia ai le faʻaleagaina mai le faʻaputuina.
  3. Vaʻaia laulaʻau ma faʻapipiʻi ipu i le malamalama. O aso sili ona lelei o le ao mo le kapisi o se laʻititi o le 12-14 itula. I le tele o Rusia i le tautotogo e le talafeagai, o lea e tatau ai ona e faʻamalamalamaina fatu. E mafai ona e faʻaoga mo nei mea masani (luminescent, LED), ma faʻapitoa faʻapitoa. A o faagasolo le vaiaso muamua, o le vevela o le mea o loʻo i totonu o laau toto ua faʻaitiitia i le 10-12 ° C, mo le taimi atoa ua siitia i le 16 ° C. Faʻamaʻimi le meaʻai pei o le palapala ile palapala ile palapala, peitaʻi e le mafai ona liu le eleele e avea ma sefusi. A leai, o le "vae uliuli" e vave ona tupu. Mo le puipuia atili o togalaau mai lenei faʻamaʻi, o loʻo totoina ai laau toto i lalo o le 'eleʻele vao, o oneone lelei e faʻapipiʻi i le faʻavae o le aʻa.
  4. E manaʻomia lou fafaga faalua faalua, i le laasaga o le lau lua lona lua ma le isi 7-10 aso. O le taimi muamua latou te faʻaaogaina ai vailaʻau oona-o lo o aofia ai fugalaau (Urea, ammonium sulfate), faʻafefe 2-3 g o le vailaau faʻasaina i totonu o le lita o le vai, o le taimi lona lua - mea faʻapitoa mo fatu (Rostock, Uniflor). A o le i luga o le laei lona lua, o le teenaina o le a faia, ma e na o le tasi le fatu e selesele i totonu o ipu taitasi.O le vaega totoe e tatau ona tipiina pe vavae ese i luga ae o le palapala.
  5. Ina ia faafaigofie ai laau toto ona fetuutuunai i tulaga fou o ola, o le a faigata ona toto. O le faʻatinoga e tasi le vaiaso ma le afa. I le popofou, latou te tuua ai o ia i le ea mo ni nai itula, leai, pe a oʻo mai le vaitau i le iʻuga, ua lelei ona ia "momoe" i luga o le auala.

Sauni mo le totoina i le palapala, o le totogo o Kale e oʻo atu i le 12-14 cm le maualuga ma e 4-5 ona lau moni. O le mamao aupito sili ona lelei i le va o laau toto e 50-60 cm, o le laina o laina e 40-50 cm. Ina ia faʻaalu avanoa, e mafai ona e totoina i totonu o se siaki siaki. O le tele o le mafiafia o laau (e pei o se ata malulu) e fesoasoani i le faaputuputuina o otaota leaga i laulaau.

E le aoga le tolopoina o le totoina o kale laau mo se nofoaga tumau - o le "mea e sili atu ona tupu" faʻataʻitaʻiga e faʻafetaui lelei i tulaga fou, atiina ae lemu

O le loloto o le pu e faʻalagolago i le tulaga o le sui. I le oneone oneone oneone e 14-16 cm, i le mamafa o le ipu - 8-10 cm. O se tamai humus, o se sipuni sipuni o le fafie laupapa ma le sipisi o le suka (e faʻaaoga ai mea faʻamaʻi) o loʻo tuʻu i lalo.

O le manogi o anufe o le sipuni e le taliaina le tele o meaola faalafua e ono lamatia mo kalepa

Aʻo lei oʻo i le vaʻaia, ua faʻamaligiina tele vaieli i le vai, totoina faʻatala saʻo i le "palapala" i le pito i lalo ma le tane. Aumai fualaau i le muamua paʻu lau. Ona toe fufulu lelei lea o le eleele. Pe a faʻafefe le vai, e mafai ona mulimulitaʻi laau.

O le taimi aupito sili ona talafeagai mo le faʻafeiloaʻi o laau toto i le eleele o le afa muamua o Me. E sili ona lelei le totoina o kale i le tau malulu. Afai o le aso e susulu, e tatau ona ufiufi laau toto i pulou pepa, lala laau, poʻo se pupuni i luga o soʻo se togalaau e faia i soʻo se mea e ufiufi ai le manava. Aveese le fale pe a amata ona toto laau.

O le totōina o fatu i le eleele e masani lava e le ese mai se faiga tutusa mo isi, sili atu ona masani i le au fai togalaau, ituaiga o kapisi

Vitio: tuputupu aʻe tipu tipu

Toto fatu ile eleele

I le faʻataʻitaʻiga, o fatu galala e mafai ona fulafula i le 5 ° C, e ui o lenei vevela e mamao ese mai le lelei. O le mea lea, e mafai ona totō saʻo ile eleele mai le sefulu tausaga muamua o Aperila.

A filifilia se nofoaga, e tatau ona e manatu o le aganuu, e pei o soʻo se kapisi, alofa i le vevela ma le susulu o le la. E oʻo lava i le paolo malulu e taʻitaʻia ai le mea moni o laulaʻau e laʻititi, e sili atu ona leaga, o le lanu susulu ua mou atu. O le a ola le laau i ia tulaga, ae o le gaosiga o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia.

Mo le totoina o kale, ua filifilia se nofoaga avanoa e lelei le mafanafana i le la ma puipuia mai matagi mamao.

O le mea e sili ona talafeagai mo aganuu e mama, ae i le taimi lava e tasi o le eleele e maua ai le eletise ma le faʻaaogaina o le acid-base neutral. Pe a eliina, eliina e tatau ona faaopoopo i ai le lime lili, falaofa o le dolomite po o le fuamoa oona e nutimomoia i le paʻu (200-300 g i le 1 i le taeao). Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le manaʻomia le faʻaaogaina o peat ma coniferous sawdust e pei o mulch, aemaise o mea fou - latou te malosi le acidify ile palapala.

I le faagasologa o le eliina o moega i lalo o le vao e tatau ona lafoai uma otaota

E tatau ona saunia le moega talu mai le pau. O le nofoaga ua filifilia na eliina, aʻo faamamaina mai meaʻai fualaau aina. E faʻamamaina le eleele e ala i le faailoaina o humus pe pala pala (5-7 l i le 1 i le taeao), superphosphate faigofie (20-25 g mo le 1 mita) ma le potassium sulfate poʻo le kalimagnesia (10-15 g mo le 1 i le taeao) .). O se mea masani i isi mea e faʻaaogaina ai minerale o loʻo faʻapipiʻiina ai fafie. O le afa-lita le lava mo le 1 i le taeao. Pe a ma le vaiaso aʻo lei totoina, i le tautotogo, e lelei le gaogao ma faʻafefiloi ma le gaʻo (8-10 g i le 1 i le taeao).

Humus - o se vailaau masani e faʻaleleia le faʻaleleia o le eleele

E le manaomia le totoina o se seleselega lea na ola ai ona "aiga" mai le Cruciferous aiga poo aʻa laau (beets, carrots) i le tausaga na tea nei. E faaopoopo atu i ituaiga uma o kāpeti, e aofia ai le radish, rutabaga, radish, daikon. Lelei lelei muamua - soo se Solanaceae, Legumes, Paʻu, meaʻai vevela ma cereals.

Radishes, e pei o isi Cruciferous plants, o se mea e le manaʻomia muamua mo kalepa

Lauina o fatu i luga o eleele tatala i le vave po o le ogatotonu o Aperila. O sauniuniga sauniuni o loʻo faʻamatalaina i luga e manaʻomia. I luga o se moega e tusa ma le 50 cm le umi, e faia ai ni togalaau ma se loloto o le 3-4 cm, lea e tatau ona lelei le fofo. Laʻau pito i luga e faʻasusu i se fasi manifinifi o humus. A o tutupu le laau, o mea totō e vevela. O le taimi muamua o loʻo iai i le vaega o le laʻau moni lona lua, ona oʻo lea ile fa i le lima. O se taunuuga, e tatau ona faia se vaeluaga pe tusa o le 40 cm pe sili atu foi i le va o laau vavalalata.

O fatu Kal e totoina i eleele tatala i le mea sili e mafai ai, ona tatau lea ona vevela totogo

A o lei tupu mai, o le togalaau e ufiufi i paʻu palasitika. A maeʻa lena mea, ina ia mafai ai e le laau toto ona ola vave, ia fautua e faʻapipiʻi arcs ma toso mea e faʻaoga ai. E mafai ona aveese pe tusa pe a ma se masina, pe a tutupu le toto i le telē o se fatuga matutua.

O nisi o fai togalaau latou te totoina le kale i le masina o Setema, ao lei oo i le taumalulu I lenei tulaga, o le uluai seleselega o greens e mafai ona faʻatautaia e oʻo mai i luma o gutu. O se aoga iloga o lenei metotia, o laau toto e mafatia tele mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Mo le taumalulu, ua vavae ese le pusa, ma tuu ai se "ogalaau" e tusa ma le 5 cm le maualuga. I le tautotogo, e mafai ona aina laulaau talavou ia Me.

Isi togafitiga faʻapitoa

E leai se mea faigata i le tausiga o kaleva. E pei o isi togalaau aina, e manaʻomia le veleina masani ma le tatalaina o moega. O nei mea e taua tele mo le faʻaleleia lelei o eleele, o le mea lea, e lelei ai, e tatau ona faʻatinoina le faʻatinoga pe'ā maeʻa ona faʻavaivai. Lafoaia eleele le palapala, i le loloto e le sili atu ma le 6-8 cm. O le aʻa o le Kale e le maualuga.

Eseesega ma se mea maualuga 2-3 taimi i le vaitau o le tuputupu ae o le vaitau, faasasaina o le eleele i lona faavae. O le taimi muamua e faia pe a ma le vaiaso talu ona totoina fualaau ile eleele, ona oʻo lea i le vaeluaga o vaiaso e lua. O le faʻatinoga e faʻatino pe a uma ona faʻafeinu poʻo timuga. Ia mautinoa ia mautinoa o le ogatotonu o le pusa, pe o fea le nofoaga tuputupu ae, e le lilofia i le eleele.

O le pupuu mauga e faaosofia ai le atinaʻeina o se numera tele o aʻa maualalo

E pei lava o soʻo se isi kapisi, lau pele e fiafia i le susu. Ae e le mafai ona e faʻatumu lelei le moega. I le palapala, e sili atu pei o se lapisi, o aʻa e pala, o isi fomaʻi afaina e atiaʻe. E le mafai, peitaʻi, e le mafai, peitaʻi e fautuaina le faʻafeinu o le moega i taimi uma, nai lo le suia o "otaota" umi ma le tele o le eleele.

Kale o se aganuu malie, ae o le pauu i luga o laulaau ma puʻu e mafai ona mafua ai le vevela, faʻapea foʻi ma faʻaosofia ai le atinaʻe o le pala

E sili ona lelei le faʻatulagaina o le faʻaleleia o le fafaga mo kalepa poʻo le sasaa vai i totonu o taalaelae o loʻo i le mamao o le 25-30 cm mai le pito o le aʻa. Afai o pa'ū vai i luga o laulaau, e mafai ona latou faia le la. Ma pe a fausua i lalo ifo o le aʻa, o loʻo aʻafia ma vevela aʻa.

Afai e le sili atu le vevela i le auala i le 25-27 ° C, o le tasi e inu i le 2-3 aso e lava. I le vevela vevela, e faʻafeinu vai i le aso, taeao ma afiafi. E aoga foi mo le umi o le lamala e moli ai laulaau pe a uma le goto.

O le suavaia o le suavai e fetaui lelei e le gata mo kale, ae faapea foi mo le tele o togalaau aina

Afai e saʻo saunia le moega o le togalaau, i le tausisia o fautuaga uma, e tolu lava laei pito i luga i le taimi e lava mo kapisi (o le fa ma le fā i le ogatotonu ma le tuai ma le tuai o meaʻai ma hybrids). O le aganuʻu e tali lelei lelei i le natura masani.

O le punavai o le nitrogen e talafeagai mo le aganuu i le masina muamua ina ua uma ona totō i le eleele, o se faʻafefeteina o manulele povi fou, o manulele manu, laʻau tila, ma geta. O loʻo faʻapalapala meaʻai, tuʻuina i totonu o pusa faʻatapulaʻa tapuni mo 3-4 aso, tumu i le vai mafanafana. A maeʻa ona foliga mai o se manogi, o le a faʻaaogaina le falu ma faʻafefe i le vai i le fua o le 1:10 poo le 1:15, pe a fai e faia i luga o le faavae. O le fua o le laau e tusa ma le lita o fofo. O luga o laei e faia i totonu o le vaiaso ma le afa pe a uma ona totō fatu i le eleele poʻo 5-6 vaiaso pe a maeʻa ona totoina fatu.

Nettle infusion - o se tino atoatoa ma e matua leai se totogi

Ona sili atu lea ona manaomia e laau le fualaʻau ma le potassium. Tasi le fafagaina ile masina e lava. O le mafuaʻaga masani o nei mea e faʻaogaina ai le manogi o fafie. Ua sasaaina i le malogo i aʻa i le taimi o le tatalaina poo le afaina ua saunia (0.5 lita i le 3 lita o vai inu). E mafai foi ona e faʻaaogaina se vaifofo o fugalaʻau (mineral fertilizers) (15-20 g o superphosphate faigofie ma potassium sulfate i le 10 l) ma sauniuniga faʻapitoa mo kapisi.

O le ash ash o se punavai masani o le pulukalama ma le potassium

Faʻaaogā pito sili ona aoga ma folia. O le agavaʻa e faʻaleagaina le leaga o le eleele o le molybdenum, boron ma le manganese. E aoga le fugaina o lau ile 4-5 vaiaso i le vai, faaopoopo le 1-2 g o le ammonium acid molybdenum, acidic boric ma le potassium i le lita.

Vitio: Kale Care Tips

Otioti lautini i le taimi atoa o le tuputupu ae mai le taimi e tupu ai le pusa i le 22-25 cm le maualuga. O le sili ona aoga o laulaau fou. Ua faaopoopoina i salakeke, lamolemole, lamolemole, pateta pateta mo meaai pepe. O i latou ua uma ona faʻataunuʻuina e laiti tele, o lea e sili atu ai le fulu poʻo le fufuluina. I le faʻamuamua, kale e mafai ona suia e le kāpeti paʻepaʻe masani i le tele o recipes. E ese le matagofie i le taamilosaga, puipuia atoa le susulu o le paolo o le lau.

Latou te tipiina i latou i sina mea itiiti, e na o le maeʻa lava o le tau malulu na aveeseina. I le vevela o le potu, e teuina mo le silia ma le 2-3 aso, ona maeʻa ai lea. I totonu o le pusaaisa - o sina mea sili atu, o le maualuga o le vaiaso. Laʻau e tatau ona tuʻu i totonu o se fagu vai, pei o se fugalaau, ma ufiufi i se pusa paʻu i luga.

O le mea e leaga ai, e le mafai ona toe faʻaleleia le seleselega fou o le kale fou mo se taimi umi.

E fesoasoani tele le fesoasoani e taofi lenei kapisi mo se taimi umi. O laulaau e tatau ona fufuluina muamua ma faʻagogo, tuʻuina i luga o pepa poʻo solo solo. E fautuaina le tipiina o pu ma veins, ma tuu ai na o le lau laulau saʻo. Ona tuʻuina lea i luga o fagu tao po o fata e ufiufi i solo, ma mo le 2-3 minute e auina atu ai i latou i le pusaaisa, o loʻo faʻaaogaina i le tulaga "le mautonu" faʻaali. Afai e le maua le mamanu, o le taimi e faʻatupulaʻia i le 3-4 itula. O laulau ua maeʻa o loʻo afifiina i ni tamai laupepa lakapi ma se fusi faʻamau. O le vaega ua fuafuaina e faavae i luga o le tele o kāpeti o le a mautinoa lava e alu i le taimi. O le faʻamalolo ma toe faʻafeiloaʻiina, e liua ai ma avea ma se mea e le manaia tele, e leai se tofo ma mea lelei uma. Ma o vitamin ma minerale ua teuina mo 4-6 masina.

O kale kalego, e aunoa ma le leiloa o ona aoga, e mafai ona teuina mo le ono masina

Vitio: paʻu leisa

O le faʻamaʻiina o faʻamaʻi i kale e lelei tele, ma le tausiga lelei ma le tausisia o le totoina o togalaau, e seasea lava ona pagatia mai gaʻo, siama ma siama. Ae o meaola faalafua e le o mafaufau e taumafa i ni mea suamalie, mafiafia, o le mea e leaga ai, e tele naua. O nisi oi latou o le laugutu o le laugutu, o le anufe o pata, o lanu ma le togi, o fusi tui, aphids, slugs. Ae o le lamatiaga o siama e mafai ona faaitiitia i ni auala faigofie e puipuia ai.

Ata faʻapitoa: meaola matautia mo kale

O le tele o faʻamaʻi pipisi e le fiafia i mea manogi malosi. O le mea lea, e aoga le siosiomia o le moega ma le kapisi i le nofoaga ma falae, nasturtiums, calendula, lavender, soʻo se afu. Ina ia faasaoina se avanoa, e totoina i latou i le vavae. O le tele o nei mea totō o loʻo lelei tele le avega o le meli, e tosina mai ai pi ma isi iniseti pollinating i le 'upega tafaʻilagi.

O fanua i aso uma e 7-10 e mafai ona sosoloina i ni faʻaogaina o laau lava ia. E faʻaaogaina foʻi e pei o meaʻai mataʻetaʻe, o aniani ma fugalaau siʻomaga, pito i luga o tamato ma pateta, pela o lemoni ma le moli, pepa o le eleele, fualaʻau. E tusa ma le 1:10 e faʻamamaina i le suauu o le vai ma le ammonia, ash ash (25-30 hectares i le 10 l), fale fulufulu poʻo le suauu paluga lanumeamata.

O le eleele i totonu o le togalaau ua faʻasusu i le faʻafefiloi o fafie fafie ma le pepa vevela mumu ma le tapaa tapaa po o le colfidal sulfur. O le laau lava ia e lilo i le masini vailaʻau poʻo le gaʻo faʻamalosia. I le pito i lalo o le ala, o se "pa puipui" e fausia i ni nila, oneone, paluga, vali lanu po o fuamoa fuamoa.

O fanua e tatau ona suʻeina e le aunoa mo ni masalosalo masalosalo. Afai ua maeʻa le taimi, o loʻo faʻaaogaina soo se vailaau faʻasaʻi-Inta-Vir, Tanrek, Mospilan, Iskra-Bio, Fury. O sauniuniga faʻapitoa e faʻaaogaina e faasaga i slugs - Meta, Faititili, Sludge Eater. Ina ia faʻafefe ese pepe ma isi iniseti felelei, o gaʻo ma eleele i totonu o le togalaau e togafitia ma Lepidocide, Entobacterin. O se aafiaga lelei i le tau faasaga ia i latou e maua i mailei e faia i fale-o ipu ua tumu i sua suka suka, jam, meli ua faamamaina i le vai, fasi pepa pepa suauu ua i ai le selu o le suauu, kelu, ma se faapipii mea faapipii mo le maua o lago.

O le tuputupu ae o kale i luga o le saite e le faigata e tusa lava pe le o se tagata e sili atu le poto masani. O le laau e le gata ina teuteu ai le saite, ae e lelei foi le ola maloloina. E tele ituaiga meaʻai e gaosia e faifaʻatasiga e eseese lava i foliga o lau. O i latou uma e mauʻoa i amino acids, calcium, vitamini. O le laau e le lelei i le tausiga, lelei le fetuunaʻi i tulaga o se vaʻaia lelei ma maua ma le totoa se seleselega.