Lafumanu

Chlamydia povi

Pe a fafagaina povi, e feagai faifaatoaga ma nisi faʻamaʻi o nei meaola. O nisi e vave ona togafitia ma e le pine ae pasia, ao isi e manaʻomia se auala sili atu ona lelei e foia ai le faafitauli. O Chlamydia e mafai foi ona taua i le vaega mulimuli, o lona faʻaaliga o le a faalagolago i luga o le ituaiga tino o le maʻi.

Sei o tatou iloa po o le a le faʻamaʻi, o a mea e iloa ai ma faʻafefea ona faʻaumatia.

O le a lenei maʻi

Chlamydia i povi o se faʻamaʻi pipisi o aʻafiaga e tupuga mai ai, lea e faʻaalia i tamaʻi povi e masani ona maua i le rhinitis, gastroenteritis, polyarthritis, conjunctivitis, ma o nisi taimi o le niumonia faʻatasi ma le bronchitis. E le gata i lea, e mafai foi ona fananau mai ni tagata e le mafai ona aoga ma foliga mai o mastitis i le povi lava ia. O lenei maʻi e tumau i le toetoe lava o atunuʻu uma o le lalolagi, ma i nisi tulaga i aso nei e afua ai ona faʻaleagaina le tamaoaiga.

E taua! O se tagata, pei o manu, e mafai ona maua le chlamydia, ae e le o lona uiga e mafai ona e pisia mai lau povi. O le mea moni e faʻapea i totonu o tagata ma meaola e eseese uma ia meaola, o le mea lea e ono le mafai ona maua i le maʻi (i le fale, e matua vavalalata ma se pusi maʻi, faʻafeiloaʻi chlamydia e mafai, ae e vave ona togafitia ma e le afaina ai ni aʻafiaga).

Mamo, punavai ma auala o faʻamaʻi pipisi

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻiina o faʻamaʻi manu o le ituaiga o Chlamidia, lea e aofia ai meaola e fa e vavalalata: Chl.psittaci, Chl.pecorum, Chl.trachomatis ma Chl.pneumoniae. O i latou uma lava e tatau ona i ai i totonu o palatini intracellular lea o iai i le mea ogatotonu i le va o siama masani, rickettsiae ma siama.

O loʻo ia i latou a latou lava DNA ma RNA, lea e faʻamaonia ai nei mea faʻavevela mai isi mea, o le "vailaau moni".

Chlamydia e fai - fulufulu poʻo le oval. E mafai ona latou ola e pei o le tino (o lona uiga, i totonu o le tino), e le sili atu i le maualuga o le 1.2 micron ma maua ai le fausaga o siama siama e le lelei, ma e mafai ona foliga tutusa ma vaega ogatotonu o le 0.3-0.4 micron, e pei o siama tetele. O le tele o ituaiga o chlamydia e maualuga le tetee i tulaga o le siosiomaga ma tumau pea le aoga i le maualalo o le vevela, e ui ina sili atu ona latou nofouta i le faateleina o nei tulaga faatauaina.

I totonu o se vai malosi, o loʻo faʻaauau pea la latou gaioiga mo le 17 aso, ma i le susu e leʻi faʻasalaina ma sili atu foi - e pei o le 23 aso. O le i ai i se tulaga malepelepe, o le auga mafuaʻaga o le chlamydia e toʻafilemu mo le tolu tausaga.

O masaniga masani o le faʻaleagaina o sooupu mo le togafitiga o le eleele (mo se faataitaiga, phenol 3% poʻo le sodium hydroxide 2%) o le a fesoasoani i le faʻaumatiaina, ma e mafai ona faʻaaoga vailaʻau faʻamaʻi e togafitia ai maʻi i totonu o manu poʻo tagata.

Anaplasmosis, actinomycosis, parainfluenza-3, pasteurellosis, abscess, ma leukemia e faatatau foi i faamai pipisi o povi.

E tele punavai o chlamydia:

  • maʻi ma talu ai nei toe faʻaolaina meaola (o nisi taimi latou te ave le faʻamaʻi mo le 8 masina talu ona faʻamalolo ma faʻasalalauina le faʻamaʻi ma a latou faalilolilo);
  • faapaʻu pepe mai se manu maʻi;
  • susu;
  • tausia mea mo manu ia e leʻi leva ona faʻafesoʻotaʻi ma tagata maʻi (seasea);
  • meaai ma le tagata e masani ai.
I le na o le tuʻuina atu, o faʻamaʻi pipisi o povi maloloina e mafai ona tupu i feusuaiga (o le siama e masani ona faʻasalalauina faatasi ai ma le toto o se povi maʻi), meaʻai ma aerogene.

E te iloa? O povi o loʻo iloa i se lagona lelei o le sogisogi ma e mafai ona puʻeina masani manogi i le mamao e silia ma le 5 kilomita.

Faiga ma faailoga

O faʻamaoniga o povi chlamydia e faʻalagolago i le tulaga patino o le faʻamaʻi. Na o le toʻalima oi latou ma taʻitasi e iai ona lava uiga o le kosi ma faʻaaliga, ae o uluaʻi faailoga e masani lava ona matauina 3-20 aso talu ona faʻamaʻi. Mafaufau lelei i ituaiga taʻitasi o le faʻamaʻi.

Olamalasi

Afai o le chlamydia o loʻo faʻamalosia e alala i luga o le vaalele, e ono foliga mai o le a faʻafeiloaʻi le manu i le manava o le chlamydia, o faailoga autu o le maualuga o le vevela o le tino mo ni nai aso (masani lava e oʻo atu i le 40-41 ° C) ma foliga mai o le faʻafefete, lea a maeʻa le 2 -3 aso e maua ai le tutusa o laucopurulent.

E le gata i lea, o le maʻi e masani ona o mai faatasi ma le tale, o le mucous membrane o le isu e fetogi ma avea ai ma mea taufaasese. Pulse e mafai ona faateleina ma manava a le manu e mafai ona faʻalauteleina, faʻatasi ai ma le fausiaina o laumei e mafai ona matauina.

Vaʻaia

Vaʻaia chlamydia povi povi e mafai ona fesootaʻi ma meaʻai pisia, o loʻo tumau pea i le pala poʻo isi faʻatuga o se tagata ua maʻi. E pei ona i ai i le mataupu ua mavae, o se tasi o faailo autu o le faateleina o le vevela o le tino o se manu i le + 40-40.5 ° C, lea e masani ona matauina ai le manava manava, faanoanoa ma le teena o meaai.

O le mucosa o le tautala e toetoe lava o taimi uma e fai ai faʻasalaga, e mafai ona i ai i luga le palapala ma le pala.

Faitalia

O faailoga autu o le chlamydia faʻapitoa o le faapau pepe ma le tuai o le faʻaipoipo. E le gata i lea, e mafai e le povi ona atiae le atometritis ma metritis, e masani ona faimalaga, ma i nisi o tulaga, o le leai o se pepe.

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o lenei ituaiga o faʻamaʻi e masani lava ona faasalalauina i le taimi o le faʻamaʻiina poʻo le faʻaleagaina o le natura e faʻaaoga ai le sperm infected or a bull bull of the disease. Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le intrauterine, o tamaʻi fanau o le a vaivai i taimi uma, pe afai latou te fananau mai i taimi uma ma mafai ona aoga.

E te iloa? O le isu o povi e talitutusa ma se tamatamailima, talu ai o loʻo i ai le mamanu tulaga ese i luga o lenei vaega o le tino e pei o luga o le paʻu. O lona lolomi e mafai ai ona iloga meaola i le sao atoatoa e oo atu i le 100%.

Encephalitis

O lenei ituaiga o chlamydia ua manatu o le sili ona ogaoga o mea uma o loʻo i luga, aua o loʻo faʻaalia mai i le va o le tino tutotonu o le manu. Ona o lea mea, o le gaoioi o povi e le mafai ona faʻaopoopoina, ma e le o toe mamao ae leʻi oʻo i le oti, ae amata ona faʻavevesi solo i maso o le tino ma gasegase. E mafai ona lulu le ulu.

Conjunctival

Chlamydia o le foliga o le conjunctival foliga tutusa ma masani masani ma le taina o uiga. O le afaina o le kiona faatasi ai ma le tele o le aofia e mafai - keratitis.

O le mea e leaga ai, o ituaiga uma o le faʻamaʻi o loʻo i ai ona lava fuainumera faanoanoa:

  1. Faʻatasi ai ma le respiratory chlamydia, o le aafiaga o le 70-80%, ma le taunuʻu i le maualuga o le 15-25%.
  2. O le aʻafiaga o le intestinal form is in the range of 30-70%, faʻatasi ai ma le soifua maloloina o le 20-30%.
  3. O le foliga masani e iloa ai le 25-60% o le maʻi, ma o le oti o loo maitauina pe a ma le 15% o mataupu.
  4. Encephalitis chlamydia e sili atu ona taatele nai lo suiga muamua, ae i lenei tulaga o le ola faaletino o meaola e toetoe lava 100%.

E taua! O nisi taimi o loʻo i ai se mea faʻafefiloi o pusi chlamydia. O lona uiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o faailoilo o le fusi o le conjunctival e mafai ona faʻamaopoopoina ai uiga o le manava ma le faimamala. O togafitiga togafitiga e le suia tele i le taimi e tasi, talu ai o meaola ninii uma e maaleale i fualaau tutusa.

Suʻega o le fale suʻesuʻe

Ina ia faʻamaonia le siama o le chlamydia, i le muaʻi faʻaalia o faʻamaonia, enteritis poʻo le conjunctivitis (aemaise lava i le maualuga o le vevela o le tino), e tatau ona valaau se fomaʻi. O le a ia aoina le biomaterial ma auina atu ni faʻataʻitaʻiga o mea faalilolilo ma le toto mo nisi faʻamatalaga. I lalo ole falesuesue suʻesuʻega, o loʻo faʻamamaina smears ma faʻamaʻi faapitoa ma e mafai ona faʻataʻitaʻi i nisi suʻesuʻega faʻamaʻi i le taimi e tasi. O le mea aupito sili ona saʻo o le metotia lea, e mafai ai ona fuafua ni faʻamaʻi i totonu o le tino ma faʻamaʻi i le maʻi.

I povi ua afaina, o le a osofaʻia e le tagata alofilima le vaega 1: 64-1: 128, lea e faʻamaonia ai le i ai o le maʻi. O le moni o taunuʻuga na maua mai e mafai ona faʻamaonia i le 98% o mataupu.

O suʻesuʻega falesuesue e fesoasoani i le faʻamalamalamaina o manatu o vailaʻau ma faʻaitiitia le ono mafai ona maua le leptospirosis, rhinotracheitis, brucellosis, salmonellosis, ma isi faʻamaʻi e maua ai faʻamaoniga tutusa.

Suiga faʻaleaga

O le gasegase o le chlamydia e mafai ona tuʻuina ai faʻamaumauga i luga o le fausaga faʻaanatura o le manu, ae maise lava o tamaʻi povi.

I luga o ia fua e mafai ona maua:

  • fulafula o le tino oona;
  • afaina tele i le pleura, mucosa abdominal, endocardium ma le epicardium, faapea foi ma gaʻo ma faitotoa o le lymph;
  • afaina i le afaina i le manava ma le sternum;
  • gaʻo gaʻo ma le ate.
  • faailoga o le catarrhal abomatitis ma le enteritis.
O le autopsy o povi oti ua faaalia ai i totonu o manu uma o le membrane mucous o le isu ma le larynx o se mea faʻapitoa, tusitusi, ma le tele o hemorrhages.

I totonu o le mama o loʻo i ai foci o le faʻatusatusaga, ma i le bronchi e faʻaputuina ai mucous poʻo mucopurulent exudate (faʻapipiʻi o le lymph bronchial o le puipui pito i totonu e mafai ona faʻalautele i le lapisi ma sili atu le malie i le tipi).

I foliga o le gasegase o le faʻamaʻi (masani mo tamai povi o uluai aso o le ola), o le autopsy o loʻo faʻaalia ai le i ai o le catarrhal gastroenteritis, o le tino mumusu o le lymph, sorts of hemorrhages. O le ate, fatuga ma le fua o se tamai povi o loo i ai faailoga faaiu.

I le tupulaga talavou, ma o nisi taimi i le lafu manu, o loʻo maua i le tele o mea e maua ai le gasegase o le gasegase i le faateleina o le faʻaleleia o le vai i totonu.

E taua! A maeʻa le asiasiga po o sina masalosaloga o le i ai o le chlamydia, e tatau ona faʻaumatia meaola uma pe a oti (sili atu ona mu), aua e tusa lava pe a mavae le oti o latou lava o mafuaʻaga o gasegase ma e ono afaina ai manu ola maloloina.

E faʻafefea ona togafitia chlamydia i povi

O chlamydia povi e togafitia i fualaau faasaina, e ui i lea, o vailaau faʻamaʻi ma suauu sulfa i lenei tulaga e le aoga: e sili atu le gauai atu i fualaau o le tetracycline vaega. O togafitiga o tagata talavou taitoatasi e masani ona faia i le oxytetracycline, lea e tuuina atu i tamai povi e faalua i le aso, 5,000 iunite i le 1 kilokalama o le mamafa (o se mamanu masani o le aso muamua o togafitiga).

A maeʻa lena, i le isi 9 aso e sosoo ai, o injections e faia i le sauniuniga tutusa, ae na o le tasi i le aso. O nisi taimi o pepe mamaʻi ua pipisi i le serum o vailaʻau, i le fua o le 0.7 ml i le 1 kilokalama o le mamafa o le ola. Dibiomycin o le a talafeagai e avea o se vailaau fesoasoani.

Chlamydia pneumonia e sili ona togafitia i sauniuni o le aasa e faʻapipiʻiina i luga o le mucous membrane o povi mamaʻi ma tamai povi. O le faʻaoga tutusa o le tetee ma serum puipuia e faʻaateleina le aoga o togafitiga i le tele o taimi.

Togafitiga mo le chlamydia i le gaosiga o povi e mulimuli i le mamanu tutusa e pei o tamai povi ma povi, e faʻaaoga sauniuniga tetracycline lava ia i luga.

Puipuiga ma tui

Chlamydia e le faigofie i taimi uma ona togafitia ma i nisi tulaga e le mafai ona aloese mai le oti tele o lafumanu. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia ai mea na leiloa, e fautuaina e faatino se puipuiga vave. O le metotia masani o le tui lea e faʻaaoga ai fualaau faʻapitoa. O le tui ua tuiina i totonu o le manu i se tasi taimi, lea e mautinoa ai le maualuga o puipuiga mai le chlamydia i le isi tausaga.

E taua! Ole tui e faatoa mafai lava ona faia e le falemaʻi manu ola maloloina, ma pe a faʻaalia tagata mamaʻi, e tatau ona vavaeeseina vave mai le toʻatele o tagata ma amata vave togafitiga vave.

O isi puipuiga e aofia ai:

  • taofi le fafagaina o povi ola maloloina i faatoaga ma faʻasalaga o loʻo iai nei (aemaise lava i manu mai isi faatoaga);
  • o le faasaina o le fafagaina o meaola o manu ola maloloina pe a uma ona fafagaina tagata mamaʻi;
  • asiasiga faifaipea a sui usufono uma o le lafu faʻanatura ma le faʻapipiʻiina o le biomaterial (muamua na iloa ai le faʻamaʻi, o le faigofie ona puipuia le mate tele o lafumanu);
  • faʻaaogaina atoatoa o potu uma, fafagaina o lapisi ma ipu inu e mafai ona maua ai e manu (faʻatinoina e tusa ai ma tuʻutuʻuga na tuʻuina atu e auaunaga faʻapitoa o se nofoaga faapitoa);
  • o le faasaina o le faaulufale mai ma le auina ese atu o meaola ma a latou meaola i fafo atu o le faatoaga lea na iloa ai chlamydia.

E le masalomia, o le povi chlamydia o le punavai o le tele o faafitauli, ae o le auala sao i le siama ma le togafitiga o le tele o mea ua leiloa e mafai ona alofia. Pe a oʻo mai uluaʻi masalosaloga masalosalo, e sili atu ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.