Lafumanu

E mafai ona totoina lapiti e taliga

A maeʻa ona matamata i se tifaga po o ni ata taʻavale, lea e faʻaalia ai le auala e toso ese ai e se taulaitu se lapiti i fafo o lona pulou i tafatafa, e toatele ua i ai le manatu o le auala lenei e ave ai le uila. Peitai, o lenei manatu e sese.

E masani lava ona manaʻomia e le au faʻasolo taimi ona faʻanofo a latou fagafao mai le tasi nofoaga i le isi, ave i fafo mai le fale, ave i se fomaʻi.

I totonu o le tusiga o le a matou taʻu atu ia te oe pe faapefea ona saʻo saʻo le suʻe lapiti ma pe aisea e le tatau ai ona e paʻi atu io latou taliga.

Aisea e le mafai ai e le lapiti ona ave e taliga

Ua e matauina o se meaola, pe a uu e taliga ma sii aʻe, amata ona vevesi, sasa, tetee. O lenei mea moni na o ia lava e taʻu mai ai e le fiafia o ia. O le mea moni o le i ai i lenei tulaga o loʻo i ai se tiga o le vao. A uma, o ona taliga e matua vaivai lava, e ufiufi i paʻu paʻu. Pe a sii aʻe, e faigofie ona faʻaleagaina se faʻaleagaina e le mafai ona faʻaaogaina, mo se faʻataʻitaʻiga, o le lofituina o ligaga poʻo maso. Mafaufau i le faʻalogo o ou taliga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e te siiina se togitogi tele e mamafa i le 6-7 kilos. Ma mo taliga o se pepe teuteu, o lona tino i le 1.5-2 kg o le a foliga mai o se avega mamafa.

E te iloa? O le umi o taliga o le lapiti o le ituaiga o ituaiga e 10-12 cm, ma o se lapoa lapoa, e oʻo atu i le 18 cm. Ae peitai, i faiga masani a le lalolagi, sa i ai se tagata e umia faamaumauga na i ai taliga na ausia le 79 cm le umi na faaigoaina o le Nipper's Geronimo.

I le faʻaopopo atu i manuaga i taliga, pe a sii aʻe se gaogao e mafai ona mafua ai ona sili atu lona leaga. O le mea moni, o le musika o le diaphragm, lea e vavaeeseina ai le fatafata ma le manava o le manava, e le mafai ona tatalia le mamafa o totoga i le tautau i luga. Pe a siitia le manu, o le tino o le tino e faʻaosooso le diaphragm ma faʻafefe ai lona gaioiga.

O le iʻuga, e tupu le faʻalavelave faʻafuaseʻi, ona o le tolotolo o le diaphragm.

Pe a siitia se ala i lenei auala, e i ai foi se lamatiaga o le faaleagaina o ipu o taliga, faiʻai, ma le suia o le vetebrae.

O le mafuaʻaga e manatu ai le toʻatele e saʻo le aveina o le lapiti e ala i taliga o loʻo i totonu o le vaalele faʻasolopito. O le mea moni, aʻo leʻi tausia nei lagomorph i le faatoʻaga mo naʻo manu ma peʻu. O le mea lea, ina ua aveeseina mai le fale mo le fasiga, o le tagata e ana, ma e oo lava i le manu lava ia, e le popole pe o le a faapefea ona aafia ai le ola maloloina o le manu.

Matou te mananao e lapatai atu, o le mea e leaga ai, o le aso ma nisi o tagata feterale ua latou manatu e saʻo le taofi i lenei ala, e le gata i lea, o le mea tonu lava lea latou te faia i le taimi o le suʻega nai lo le faʻaalia o lo latou le atoatoa.

I le taimi lava e tasi, latou te faamautinoa atu foi ia latou tagata faatau e saʻo. O la matou fautuaga ia te oe o le le faʻalagolago i le suʻesuʻeina o au fagafao i tagata veterinarians.

E te iloa? O le faʻaleleia o le tamaʻi tamaʻitaʻi ua mamanuina i se auala e mafai ai ona aveina 2 litters mai tane eseese i le taimi e tasi. E leai se tino o lona tino, ae aofia ai 2 nifo, e taʻitasi ma tatala i totonu o le vaʻa, ma le 2 neki.

E mafai ona ave faʻamago

Afai e te tilotilo i le ata o loʻo i lalo, o le ae iloa ai e le fautuaina foi e ave se manu mo se paʻu paʻu i luga o le ua poʻo tua. E le o se mea matautia e pei o taliga, ae o loʻo i ai isi auala saogalemu. O le mea moni o lenei metotia sili atu ona lelei mo se meaola e molimauina e le mea moni e faapea, i le avea ai o se tulafono, i lenei tulaga e le mafai ona taʻe ma e le maʻe. O le tele lava o taimi, e na o le taoto, ma o lona ua ma lona ulu e toso i tua.

Afai e te faʻaaoga lenei metotia o le siʻiina, e tatau ona lagolago le tino ma le lima lona lua i le eria o le sacrum.

I le ala, o le mamae o lapiti e mafatia ai o latou matua. O nisi o faifaatoaga e fautuaina le aveina o manu i le taimi e tasi ma lima e lua: tasi - i le ua, le lona lua - i tua. O le mea lea o le ai ai i se tulaga vavalalata, ma o le mamafa o le tino o le a tufatufa tutusa.

E taua le faʻamautinoa e le faʻafuaseʻi ona malepe le manu ma pa'ū mai se maualuga. O lapisi ei ai ponaivi mataʻutia ma se vaʻai lalelei. O le mea lea, o le paʻu le faʻaeteete e mafai ona mafua ai manuʻa matuia i le tulaga o se gau, faʻafefe, faʻasaga poʻo isi mea leaga.

E taua! Po o le a lava le auala e te ave ai se meaola, e tasi le lima e tatau ona lagolagoina mai le pito i lalo.

Auala e sii ai ma taofi lapiti

E tele filifiliga mo le auala e ave ai se fagafao i ou lima. I lenei tulaga, e lua lima e aafia ai i taimi uma. Filifiliga 1:

  1. Faʻaliliu ma le faʻaeteete le fusi faʻanofo i le faitotoa o le fale.
  2. I le taimi lava e tasi, faʻaalu i taimi uma ma fai atu upu faʻamafanafana i se leo filemu. E taua le aua neʻi fefefe ia te ia ma ia le fefe.
  3. Sii malie le lima e tasi i lalo o paʻu pito i luma. Galue filemu, aloese mai suiga faafuaseʻi.
  4. Tuu lau isi lima i lalo o ou vae ma lokaina. Afai e fefefe le manu, o le a amata ona taina ma malosi le taʻalo ma vae vae.
  5. Fago ese muamua vae vae mai le pulou, ona aveese lea o le tino atoa ile lima lona lua.
  6. Faasolo le manu i lou tua ina ia toʻafilemu ma lagona le saogalemu. Taofiofia e pei ona mafai ai.
  7. Afai e te ave se fagafaoa mo le taimi muamua, a maeʻa ona faʻafilemuina, avatu ia te ia se meaʻai - e tatau ona faʻaaogaina i le mea moni e faʻapea o le faʻafefeina ma lona tino e le faʻaleagaina o ia ma e saogalemu.

O le ae fiafia foi e iloa le mea e fai pe a fai e gaʻo le lapiti, pe faʻapefea ona faʻaleleia ma faʻamalosia le puipuiga o le lapiti, pe faapefea ona tuʻu lelei le lapiti, oa fualaau e tuʻuina atu i lapiti, aisea e le tupu ai lapiti, pe fia le lapisi ma pe o le a le mea e avatu ai mo le mamafa, pe fia tausaga o ola ai lapiti ma le auala e fuafua ai tausaga.

O lea e le faʻasalaina oe e le meaola, e mafai ona e faʻaulu muamua se ie, ona toso ai lea i lalo o le manava ma ufiufi ona vae. O loʻo i ai foʻi vaʻaia faʻapitoa e faʻatagaina ai oe e felafolafoaʻi lelei lapiti.

Ina ia mafai ona alualu i luma, e muamua ona manaomia le aoaoina o le manu o le a togi lima i lalo o lona fatafata i luga o lona fatafata ma sii ona pito i luma, pe tuu le lima i luga o le mumu, fai se laupepa ma sii ae i luga. O ia manipulations e mafai ona faia i aso uma, ona fafaga ai lea o le fagafaʻai ma se mea lelei. A faʻaaogaina i lau paʻi i totonu o le fatafata, o le a le toe faʻafoʻiina e ia le siitia poʻo le aveesea mai le masini.

Filifiliga 2 (talafeagai mo le toʻa, le le faʻasao manu):

  1. Sui le tulivae i tua o le meaola.
  2. Uu le lima e tasi i lalo o le pito i luma.
  3. Tipi le fagafao i lona tua ina ia taoto i luga o le pito o le tulilima (pei o se pepe fou).
  4. Taofimau ia te ia i lona fatafata ina ia lagona ai le saogalemu ma iloa ai o le tetee e le aoga.

Filifiliga 3:

  1. Ufi ma loka le ulu o le manu i totonu o le matau o le tulilima.
  2. Faʻamau le pito i lalo o le mataupu i le pito i lalo o le lima.
  3. Faatasi ai ma lou isi lima, nonoa le tino i lou tauau ma taofi mau le manu ia oe.
  4. E mafai foi ona e faʻafefe le lima i le va o vae, ma tusi lima i fafo.

E mafai ona e vaʻaia i le vitio le ala e ave ai se meaola i lima e lua i le ua ma lalo o vae:

Ia maitauina o lapiti laiti e masani ona le tago i lima. I taimi taʻitasi o fesoʻotaʻiga tusi, latou te lagona le atuatuvale, lea e mafai ona aʻafia ai lo latou alualu i luma, atinaʻe ma le umi.

A e latalata atu i se fale puipui mo le faʻafefe o ou lima, e tatau ona e mautinoa o loʻo i ai o ia i se uiga lelei. Afai o le meaola e faʻamalosi, e pei ona molimauina e le taua ma lana paʻu i le pito i lalo o le pa, e sili atu le musu e faʻafesoʻotaʻi mo sina taimi.

Taulai atu i le faʻamafanafanaina ma faʻaleleia le manu.

Afai e te manaʻomia le fesiitaiga o se fagafaʻai i se isi tagata, ona faʻatagaina loa lea ona faia lenei mea i le ea, ma lima ua faʻaloaloa atu. E tatau ona tuu le manu i le luga ma taomi, ma le le faatagaina e alu. Faʻamauina e tatau ona faʻaauau pea seʻia oʻo i le isi tagata na te tago i ai.

E taua! Afai na e faatauina se lapiti e avea o se fagafao mo se tamaititi, ona muamua aʻoaʻo lea ia te ia pe faapefea ona ave le lapiti i ona lima. E tatau lea mo le saogalemu o le meaola ma le tamaititi. I le uma, o galu e matua malosi lava ma e iai ni uumi umi e mafai ona oʻo ai manuʻa loloto i lau tama.

O le mea lea, na matou iloa ai e leai se mea e tatau ona siitia ai le lapiti i taliga ma e le fautuaina e ave e le scruff. E matua afaina i lona soifua maloloina, mafua ai le tele o manuʻa ma iu lava ina le manava. Afai e manaʻomia, e mafai ona ave le manu i lima e lua i luga o le paʻu ma paʻu paʻu i le pito i tua poʻo le faʻaloaloa o le lima e tasi i lalo o le pito i luma ma le isi i lalo o vae vae. O se mea tāua o le faʻapipiʻiina o vae o vae, lea e tatau ona faʻatulaga i le ulu ma faʻamaumau malosi i le manava.

Ae e te leʻi aveina le fagafaʻu i se isi lava auala, e tatau ona e mafaufauina pe ae manaʻo i lenei togafitiga ma pe o le a se mea e ono oʻo ia te oe pe afai e taumafai se tasi e tautau oe i taliga pe liliu i lalo. Manatua, o le faʻaaloalo mo le fagafao ma togafitiga lelei faʻatasi ma i latou o le a mafai ai e ia ona nofo i ou tafatafa se fiafia ma le umi.