Lafumanu

Anatomy o le lapiti: skeleton structure, foliga lanu, totoga o totonu

O le faatulagaga faanatura o lapiti e talitutusa lava ma le fausaga o le tino o isi mammals, ae o loʻo i ai ona lava uiga.

O aso nei tatou te tilotilo i le fausaga o le auivi, o totoga i totonu ma tino autu o nei meaola.

O le skeleton

I le skeleton o le lapiti e 112 ponaivi, e tatau mo le puipuia o totoga i totonu ma le faʻatinoina o gaioiga. O le mamafa ole ske i tagata matutua e tusa ma le 10% o le mamafa o le tino, i manu laiti - 15%. O ponaivi e fai ai le puʻu e fesoʻotaʻi i le cartilage, tendons ma maso. O le skeleton o le lapiti e aofia ai le faʻalautele ma le itu.

E te iloa? I le vao, lapisi lapiti - e naʻo le tasi le tausaga, aʻo manu i totonu o le fale e ola i le 12 tausaga.

Faʻasalalau

O lenei vaega ole puʻu e aofia ai ponaivi o vae:

  1. Thoracic, e aofia ai humerus, alofilima, lima, lima. O le lima e i ai le tele o ponaivi: metacarpal - 5, carpal - 9 tamatamailima.
  2. O le pelvic, o loʻo i ai se pelvis, ileum, ponaivi ma le vaʻavaʻa, vae laʻititi, ogavae, vae, 4 tamatamailima ma 3 phalanges.
O ponaivi o le fatafata ma alofilima o loʻo faʻapipiʻiina i le lipine, lea e mafai ai e lapiti ona oso. O le Rabbits 'spin is weak, o vae foi ua i ai ni ponaivi gaogao, o le mea lea e masani ona faamanualia e manu a latou paʻu ma tui.

Axial

O lenei vaega o le pulou e aofia ai ponaivi autu - o le ulu ma le pito.

Faʻasasani faatasi ma aano o manu, lalo, togafiti masani o lapiti.
O le fausaga o le skeletal axial o loʻo faʻatusalia e:
  1. Ulupoʻo, e aofia ai le faiʻai ma foliga. O le ulupoʻo o loʻo faʻaalia i le i ai o ni ponaivi e mafai ona faʻafesoʻotaʻi e fesoʻotai fesoʻotaʻi e uiga i sutures faʻamalamalamaina. I le va o le faiʻai e fitu ona ponaivi, e fai ma sui o le parietal, occipital, faaletino ma isi mea. O le vaega o le tino e maualuga, gaʻo, lacrimal, zygomatic, ponaivi malo. O le foliga o le ulupoʻo ua faʻaloloa, o le foliga tutusa ma le ulupoo o isi mammals e mafai ona maua. O le vaega autu o le ulupoʻo o loʻo nofoia e okeni e faia ai le mānava ma le 'ai.
  2. O le tino e faʻailoaina i le i ai o le koluma, o le ponaivi sternum, ma le iʻu. Ua vaevaeina le pou ile 5 vaega poʻo vaevaega. O le pito i tua o le lapiti e faigofie tele, ona o le i ai o le masisini e fesoʻotaʻi le vetebrae.
O tino o le vertebrae e galue i le faʻamalosi, ao liua ma maso e faʻafesoʻotaʻi le vetebrae le tasi i le isi, i le le mautonu.

O vaega autū o le tuilaine:

  • falemaʻi, e aofia ai le 7 vertebrae;
  • Thoracic, e aofia ai le vertebrae e 13, lea e fesootaʻi ma le fesoasoani o ivi ma faia le pusa, lea e aofia ai le fatu ma le mama;
  • lumbar ma le 7 vertebrae;
  • sacral ma le 4 vertebrae;
  • faʻapitoa i le 15 vertebrae.
E taua! O ituaiga o manu fasi lapisi e sili atu le lautele nai lo mea masani, lea e masani ona fesoasoani i faifaʻaiga i le filifilia o manu saʻo pe a faʻatau.

Muscular system

O le maualuga o le atinaʻeina o maso i lapiti e mafai ai ona vave faʻatulagaina le manatu o uiga o foliga vaaia ma le tofo o aano o manu.

O le mascular system of rabbits o loʻo faʻatusalia e:

  • musika o le tino, lea, i le isi itu, e aofia ai musele vevela, e aofia uma ai musele o le tino;
  • maso o totoga i totonu, lea e ufitia ai muso lamolemole e ufiufi ai totoga o le tino, totoga o le digestive system, vascular walls.
I lapiti o loʻo nofo i cages, e itiiti lava le galuega, o lea o le mascular system e itiiti le myoglobin ma le sarcoplasm, e mafua ai se lanu paʻepaʻe sinasina-aano o manu. O le mea autu e pa'ū i luga o vae, o le mea lea e sili atu le pogisa o aano o manu.

O lapiti lapiti ei ai le maso lalo ifo o le tino, lea e mafua ai le itiiti ifo ma le 20% o le mamafa o le meaola, ma aʻo latou matutua, o le a faʻavaeina maso ma oʻo i le 40%.

Saili mea e ofoofogia mo le lapiti vai.

Nervous system

O le togafiti o lapiti e aofia ai:

  • totonugalemu, o loʻo faʻatusalia e le faiʻai ma le vaeluala;
  • lautele, e faia i neura o musele maso, vaa ma le paʻu.

O le pito i lalo o le faiʻai o lenei manu ua vaeluaina e se tamai tootoo, o le faiʻai e tolu vaega, o loʻo faʻatusalia e le ogatotonu, pito i luga, mamao, e taʻitasi e talafeagai e faia ai galuega eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafetai i le vaega lautele, o le galuega a le tino o le tino ma le toto e faʻaaogaina toto.

E mafai e le aulaʻaulaʻau ona maua ai le taulaʻau, o lona amataga o loʻo i totonu o le faiʻai, ma le pito i luga o le iva o le vetebra. O le mamafa o le taulaʻau e 3.5 g. O le vaipanoa lautele e aofia ai vaovao, vavae faanatinati ma faʻamavae.

Aoao e uiga i le talipiti taliga, mata, maʻi paʻu.

Polokalama cardiovascular

O lenei faiga e aofia ai uma gaioiga i totonu o le tino o le lapiti e aafia ai toto, o lona uiga, totoga toto, tino o le lymphatic system, veins, arteries ma capillaries. E manaʻomia ele elemene taʻitasi e fai ai nisi o galuega.

O le tino o le lapiti e aofia ai le 250-300 ml o le toto. I le taumalulu, o le meaola e faʻailoa i le maualalo o le vevela o le tino, o le +37 ° C, i le taumafanafana o le +41 ° C.

O le fatu lapiti e i ai potu e 4 e aofia ai le lua ventricles ma le lua atria. O lona mamafa o le 7 g, o le tulaga o le vaeluaga o le paʻu. Usa masani mo se manu - i totonu o le 140 pa i minute.

E taua! Afai e maualuga le vevela o le tino i le 3 tikeri i le taumafanafana ma aulia le +44 ° C, ona oti ai lea.

Polokalame masini

O lenei tino i totonu o le tino e mafai ai ona gaosia le taumafaina o le lapiti. O le taamilosaga atoa - mai le faʻaaogaina o meaʻai i le gastrointestinal tract - e tolu aso.

Leeth

I le fanau mai, o le lapiti ua i ai le 16 nifo, i le faagasologa o le tuputupu ae, i le vaiaso 3, ua i ai se suiga o nifo susu i aʻa. O tagata matutua ei ai le 28 nifo, o lo latou tuputupuaʻe e maua lelei i le taimi atoa o latou olaga.

O laumei e aofia ai mea e tele, e fuafua e tuʻimomomoina ai meaai malosi, ma tagata tagatanuu, lea e talafeagai mo le fesuiaʻiina o isi meaai. O meaʻai na faʻamaʻaina e nifo o loʻo feaveaʻia i le pharynx, o le isi laasaga o le felaʻuaiga agai i le isophagus ma le manava.

Loto

O le lapiti o se totoga gaogao e tusa ma le 200 cu. vaai po o fea e mafai ona gaosia le sua oona. O enzymes gastric i totonu o le lapiti e matua malosi lava pe a faʻatusatusa i isi meaola. Fiva, o le taliga o taliga, o le manava e le eli, e auina atu i le manava.

Saili pe o le a se mea e fai pe afai e mumu le lapiti, pe afai e manava le manava o lapiti, pe afai o le lapiti ei ai le manava, po o le malosi, pe afai o le lapiti ei ai le lauulu, pe afai o le lapiti ei ai ona mata.

Toto

Faʻaaogaina o meaʻai e le mafai e le manava ona ulu atu i totonu o le manava, i le faia o faʻataʻitaʻiga mulimuli o le faʻaogaina.

O le tino o loʻo faʻatusalia e:

  1. O le tootoo laʻitiiti, lea o loʻo aʻafia i le vavaeina o vailaʻau, e aofia ai vailaʻau amino, lea e sao ona ulufale atu i le toto.
  2. Manulele lapoa, lea o loʻo faʻaaogā i faiga faʻamalosi. Meaʻai e leʻi vaeluaina ma faʻamaʻalo, e sau i lalo o le va o feces, lona aofaiga - 0.2 g i le aso. I le ao, o feces e faʻaalia i se foliga malosi, i le po - susu. O feeseeseaʻi e malolo i le po, e 'aina e manu, ona latou maua ai faʻamalosi talafeagai, vitamini K ma B.

Vailaau respiratory

Ole tino vavalalata i le lapiti e fai ma sui o le isu, oʻo, trachea ma mama, lea e mafai ai e le tino ona tuʻuina atu le okesene. O le faʻaogaina o le ea, i totonu o le isu e vevela, susu, ma faʻamamāina. Ona amata lea o lona alualu i luma i le pharynx, trachea ma mama.

Aoao pe faapefea ona filifili se lapiti pe a faʻatau, pe faapefea ona saʻo le fuafuaina o tausaga o le lapiti, pe fia lapisi e ola i luga.

O le manava o le anufe e faateleina pe a faatusatusa i isi mamame. 280 manava ile minute e manatu e masani. Ushastik ua faatelevaveina felauaiga i le kesi: faaaogaina o le 480 kupita mita. cm o le okesene, latou te faʻaaogaina le 450 kup. cm carbon dioxide.

Seni leo

O tagata taʻitoʻatasi e iai lagona faʻapitoa:

  1. Fiafialea e mafai ona faʻafetai i vaʻaiga o loʻo iai i le loloto o le isu. Sulu e 11 lauulu e tali atu i le tele o mea manogi. Faʻafetai i le lagona o manogi, e filifili e se tasi se paaga mo le faʻaipoipo, ma e mafai e le faʻaipoʻa ona iloa lana fanau mai tagata ese e ala i le manogi.
  2. Tataulea e maua ai ni pulou faapitoa e ufiufi ai le laulaufaiva.
  3. E ala i le paʻiO le gaioiga e tupu i le auai o le tino maaleale, o loʻo i luga o laumata, laugutu, tua ma muaulu. Faafetai i lenei lagona, e mafai ona fafagaina e le fagafao i latou i le vanimonimo, matau le vevela o le vevela ma aloese mai le vevela, tali atu i lagona tiga. Faʻafetai i le antennae, e mafai e manu ona gaoioi i le po pe a uma le pogisa. O lauulu o loʻo i luga o laumata e mafai ai e lapiti ona folau ma lagona le faʻalavelave.
  4. E ala i le matamatalea e maua mai e mata, e aofia ai le vaʻavaʻai i le foliga o se vaega, e fesootai i le faiʻai. E mafai e lapisi ona iloa lanu, ma o se vaega o le vaʻai o le hyperopia ma le avanoa e faʻaoga i le pogisa.
  5. Faʻalogo, ona o taliga tetele, lea e mafai ai e lapiti ona iloa ma iloa leo lelei.

Faiga o meaʻai

O lenei faiga i le tino o lapiti e aofia ai itutino tino ma le urinary. O totoga o le urinary e talafeagai mo le faʻaumatiaina o mea e pala mai le tino. O le tele o le mimiia e tuusao tuusao e faalagolago ile matutua ma meaʻai o manu. O le aso e mafai ai e se tagata taʻitoʻatasi ona gaosia se sili atu nai lo le 400 ml o le urine. O le urinary canal e tu latalata vavalalata i mea tau feusuaʻiga.

E te iloa? Fesootaiga i le va o manu e mafai ona mafua mai i le tele o taimi. Ina ia puʻeina nisi o na mea, e mafai e tagata taʻitoʻatasi ona suʻeina le fualaau i itu eseese.

O mamanu ei ai ni pulupulu e toʻalua, lea e taoto i le laufanua lumbar ma e manaʻomia mo le faʻavaeina o proteins, suauu ma isi mea.

O le fausiaina o le urini e faʻaauau ona tupu, mai fatugaʻo, e ulufale atu i totonu o le ureters, pe a maeʻa ona alu ese. O le lanu masani o le suasese o le gaʻo o le lanu-samasama, lanu samasama po o le amber ua manatu o se faailoga o faʻamaʻi.

Gaioiga o feusuaiga

E manino lava le eseesega o feusuaiga i le va o tane ma fafine. E iai suʻega 2, suʻega, mea e faʻaaogaina ai, leisa. Laʻau feusuaʻiga

O le gaioiga o fafine o loʻo faʻatusalia e le matua, ovaries, oviduct, vagina, ma le tatalaina faʻapitoa. O le matua o fuamoa e tupu mai i ovaries, i le faagasologa o le fesuisuiai, ua ave i totonu o le oviduct.

Aʻoaʻo pe faapefea ona e filifilia le feusuaʻiga a le lapiti, pe faapefea ona faʻasolosolo lapiti i le fale, pe a mafai ona e faatagaina le lapiti e faʻatasi, pe o le a le umi e tumau ai, ma le auala e fuafua ai le sugaryness o le lapiti, pe faapefea ona fafaga le lapiti tausi maʻi pe a uma le tuinanau.

O le tasi o loʻo i ai se foliga e lua-nifo, ina ia mafai ai e le fafine ona tuʻuina atu le 2 litters mai alii eseese e toʻalua i le taimi e tasi, e amata le 12 itula pe a maeʻa. Gaioiga o feusuaiga a le lapiti matutua

Endocrin glands

O faʻataʻapeʻapeʻa o le lipidrine o loʻo i luga o le thyroid, pituitary, pine, pancreatic, slander, testes ma ovaries. O hormones atiae ua vave ona ulu atu i le toto, e aunoa ma le mafai ona tuua le tino.

O tafega o loʻo faia le galuega o le faatonutonuina o le vai ma le gaʻo gaʻo, faʻafetai i le pituitary gland, le faia o hormones. Afai ei ai ni mea sese i le numera o laufanua ma a latou galuega, o lenei mea e masani ona oʻo atu ai i faafitauli o le tuputupu ae ma le atiina ae o tagata taʻitoʻatasi.

Aoao pe faapefea ona sikoa se lapiti i le fale, pe faapefea ona fai se paʻu lapiti.

O le mea lea, i le suesueina auiliiliga o le tino o le lapiti, e mafai e tagata e ona fanua ona fuafua i le taimi o le i ai o ni faaletonu i nei meaola ina ia vave tali atu ma amata togafitiga.