Lafumanu

Le tatau ona faʻasuina lapiti i le taumalulu i fafo

Lafoaʻi lapiti o se gaioiga, e leai se masalosalo, e manaia, ae manaʻomia foʻi nisi tomai i le foʻia o nisi o faʻafitauli. I le taumalulu, o loʻo feagai le aufaatoaga a le lafumanu ma le faʻafitauli o le faʻamaʻiina o pusa oona, aemaise lava i itulagi ma ogaoga malulu. Faʻafefea ona foia se mataupu ogaoga, seʻi o tatou tilotilo i lenei tusiga.

Le taua o le vai i le taumafa o lapiti

O le tino o mammals, e aofia ai le lapiti, i le averesi e aofia ai le 70 pasene le vai, o lea e faigata ai ona sili atu le manatu i le taua o le vai.

E taua! E talitonuina o le faiva i le lapiti ona o le leai o se vai. O le fafine, e leai, e 'ai le fanau e puipuia mai le oti tiga mai le fiainu ma le fiaai. I le leai o se aofaiga saʻo o le suavai, o le a le mafai e susu o mammary ona gaosia susu.
O le tele o le vai i le tino o le lapiti e maua ai le tele o faiga taua, mo se faataitaiga:
  • otaota;
  • le faʻaogaina ma le faʻaogaina;
  • faʻavae toto;
  • le faʻavaeina o le tino o le intracellular;
  • felauaiga o le okesene ma meaʻai i "tulimanu" uma o le tino;
  • soifua maloloina o le paʻu ma le ofutele;
  • meaai paleni o le mafaufau ma le totonugalemu o le tino;
  • tausia le mafanafana lelei o le tino.

O le a le vai e tatau ona ea

O tagata i totonu o le atunuʻu latou te maua le puipuiga sili atu nai lo le vao, o lea la o vai mai vaitafe, vaituloto, isi punaoa tatala e mafai ona lamatia mo i latou. O siama ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona maua i totonu o ia ituaiga vai, e le pei o le vai tafe poʻo se vaieli.

A o le fafagaina manu o loʻo faʻamamaina pe faamamaina i se faamama. E le manaomia le kuka, ae afai e malulu, e fautuaina e vevela. E oo lava i le taumafanafana, o le vevela ua fautuaina e + 18-20 ° C.

Meaʻai i aso taʻitasi manaʻomia

O le manaʻomia mo le suavai ola, faʻalagolago i le matua ma le tulaga o le manu, e ono eseese.

E taua! I le taimi lava e uma ai le fofo o le avega, e manaʻomia e le lapiti se tele o vai e faʻaleleia ai le susu na leiloloa i le faagasologa o le gaioiga lautele, e mafai ona inu i le 2.5 lita. Faatasi ai ma le tele o meaai mamago i le taumafataga, o le suavai e faateleina i le tusa o le 0.5 l.
O le fua faatatau o aso taitasi mo tagata eseese o le lafu mamoe o:
  • manu laiti - e oo atu i le 1.5 lita;
  • tagata matutua-0.5-1 lita;
  • tamaitai i le tulaga o le 1.5-2 lita;
  • tamaitai i le taimi o lactation - e oo atu i le 2 lita.

E faʻafefea ona tuʻuina atu le vai i lapiti i le taumalulu pe a tausia i fafo pe afai e leai se vai

I le itu i saute, pe afai o le vevela i le taumalulu e le pa'ū i se mea e sili ona taua, o paipa i totonu o le tagata inu vai e mafai ona faʻapalapalaina i mea faʻavavelavai, faʻapipiʻiina le umi atoa.

I luga o le faʻatau i faleoloa faʻapitoa e mafai ona e faʻatau mai nei ituaiga faʻamatalaga:

  • polyamethyl foam;
  • fivalasslass;
  • vevela vevela.

I lalo o tulaga ogaoga e ono le lava lea; o le faʻamafanafana ma le eletise o le a manaʻomia.

O le a aoga ia te oe le faitau e uiga ile auala e vai ai le lapiti i le vai, ma ia iloa foi pe faapefea ona fai se pusa ipu vai mo lapiti ma ou lava lima.

Meainu eletise

O le eletise e mafai ona faʻatauina i le faleoloa. O le tele o meaola manu e sili e faʻapipiʻi le fausaga, ma filifilia le ituaiga sili ona talafeagai: pepe, masini mimiti poʻo le autu. E le gata i lea, o le fale e sili atu ona taugofie. Mo lona gaosiga, faʻaopoopoga i le mea faʻavevela, o le a manaʻomia ai masini, vaega faʻaofuofu, palasitika poʻo pusa uʻamea. O tagata poto masani e naunau e faʻasoa faʻamatalaga o faʻapotopotoga i luga o le Initaneti.

E te iloa? I le 2003, i Wichita i le Iunaite Setete, na fuafuaina ai se tagata na te pueina faamaumauga, o le e ona le pito sili ona uu o le lapiti. O le taliga taliga e tutusa ma le 79 cm, o le fetaui talafeagai o loʻo i le Guinness Book of Records.

Faʻaofuofu tumau i le vai mafanafana

O lenei filifiliga e talia pe afai e mafai ona e gauai atu i meaola toetoe lava o le uati. Afai tatou te manatu o le uluai malulu o le malulu o le 0 ° C, ona oʻo ai lea i le malulu tele o le suavai e toetoe lava a vavalalata i luma o tatou mata. O le mea lea, e faaopoopo atu i le manaʻoga e faʻaopopo le vai mafanafana, e tatau foi ona e mautinoa e maua e le fagafao le taimi e inu ai, aʻo leʻi faʻafefe.

E mafai e lapiti ona tuʻuina le kiona po o le aisa

E i ai le manatu e talu ai e leai se tasi e faʻamafanafanaina vai i tagata taʻitoʻatasi, latou te faʻamalieina atoa lo latou galala i le kiona po o le aisa, latou te faʻatulagaina foi ia fagafao mo fagafao. E saʻo le manatu, ae e le tatau i se tasi ona galo o tagata o loʻo nonofo faʻatasi ma le malosi faʻamaʻi, e le faʻavaivaia e ala i filifiliga, pasia o ituaiga eseese. E tatau ona amanaia pe a inu le kiona po o le aisa, o le a paʻu le vevela o le tino, ma o le tino o le a amata ona faʻavaivaia le malosi e vevela ai ia lava. O le mea lea, o le a manaʻomia se vaega faaopoopo o fafaga.

Manatua foi o le maalili e matua afaina i faʻamaʻi. O le mea lea, o le kiona ma le aisa o loʻo tuʻuina atu i fuga fale i tulaga ogaoga, ma o le "oloa" e tatau ona mama.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le ala e filifilia ai le lapiti pe a faʻatau, auala e iloa ai le feusuaʻiga a le lapiti, afea ma le auala e fafaga ai manu i le fale, faʻapea foi ma mea e aafia ai le ola ma le umi e ola ai lapiti.

Aisea e tatau ai ona faaopoopo le iodine i lapiti

I le tusa o le 28 aso le matua, ua tuai le susu mai le tina. O tamaititi e iai le tino ola puipuia e manaʻomia le puipuia mai faʻamaʻi, o le mea lea e inu ai le lapiti lapiti i nisi o iodine. E tusa ma le tolu mililiters o iodine e faaopoopo i le sefulu lita o le vai. Le aotelega: o le soifua maloloina o manu felelei e faalagolago tele i le lelei ma le tele o le vai latou te faaaogaina.

E te iloa? O le lapiti e mafai ona oʻo i le saoasaoa e oʻo i le 56 kilomita i le itula, aʻo lona aiga vavalalata, o le hare, e mafai ona oʻo atu i le 72 kilomita.
O le mauaina po o le faʻapotopotoina o se tagata inu eletise o le a sili atu le taugofie i le tele o auala: teu taimi, tupe mo meaʻai ma vailaʻau i tulaga o gasegase.

Faʻamatalaga mai le upega tafailagi

E i ai ma laʻu tane se tamai faatoaga ma lapiti.

Matou te tausia mo i matou lava. E i ai i latou e fafagaina i tamaiti, ma ei ai i latou o loʻo aofia ai mo aano o manufasi. Ae latou te manaʻomia uma meaʻai talafeagai. I le tele o taimi, e fesiligia aʻu e ou tuaoi, au uo, au uo, pe faapefea ona lelei le suʻeina o lapiti i le taumalulu, ma i se tulaga masani, pe a tatau ona faasusuina?

O le a ou tali atu ma faigofie, o lapiti e pei lava o isi meaola e fia inu. Ae maise lava i le taumafanafana, aemaise lava, e tusa lava po o le a le vaitau, i le taimi o le ofuina o pepe i totonu o le paʻu. O le taimi nei e uiga i le fafaga i le taumalulu o lapiti uma o loʻo ia te oe. Faʻauta, ou te tuuina atu ia i latou na o le vai mafanafana (ona o le malulu o le a vave ona tafe pe afai o loo i ai ni sene i lau auala) ma ou te taumafai e toe faafou faalua i le aso. O vai vevela e faʻamafanafanaina i latou. E le gata i lea, afai e leai sou taimi, o loʻo e galue i taimi uma, ona mafai loa lea ona maua le lapisi i le kiona. E te faia mea nei, tuʻu le kiona i le suāsusu, ona suʻe ai lea o lapiti i le aso atoa seia e le i ai i le fale, ma pe a latou foi mai i le fale, ia mautinoa ia avatu ia i latou sina vai mafanafana mo le po. Ae, ei ai i latou e puleaina le tuʻuina atu o lapiti aisa nai lo le kiona, i luga o le goloshu i le mea moni e le mafai ona fai lenei mea.

E i ai foi se faʻaaliga i le fafagaina o lapiti. Afai e fafagaina i latou i meaʻai fefiloi, ona lelei lea ia te ia lava, ona e tuʻuina lea o le vai i le masani masani, ma afai e te fafagaina ma isi meaai, ona tatau lea ona e faaopoopo i ai se vai masima. Ma i le tele o togalaau, nai lo le vai, o lapiti ua fafagaina meaai. O le faʻafefiloi lea o pateta ma le pumpkin puree. Ma o le auala lea e maua ai e lapiti o latou galala, o fualaau nei nei ma le faamamaina o le tino i le taimi o le taumalulu. O le auala lea tatou te faanatinatiina ai lo matou galala mo lapiti.

Clarika
//mirfermera.ru/forum/kak-poit-krolikov-zimoy-sovety-i-rekomendacii-t1496.html