Faʻasologa o Vaʻa

Uma masani: o foliga foliga, o fea e nofo ai, o le a le mea e 'ai

O le asō o le a tatou talanoa e uiga i le pheasant - o se manulele, o se mea e masani ai le sailiga, ma se faailoga o South Dakota i le Iunaite Setete. O lenei manulele matagofie tele o se aiga o se moa masani ma e lagona foi lona lelei i le faatoaga a le faifaatoʻaga. I lo matou eria, e foliga mai e matagofie tele pheasants ma aiga, ae e mafai ona latou fanauina i latou iinei.

Faamatalaga ma feeseeseaiga i fafo

O Pheasants ua faʻailoa mai le fausua o feusuaiga. O lona uiga e faigofie lava ona iloa se tamaʻitaʻi mai se tane, e oʻo lava ile foliga vaaia.

Tinaʻitaʻi:

  • maua se lanu mūmū;
  • o le laumei o le lanu uliuli po o le hina-oneone-oneone, o lanu enaena;
  • O le mamafa o le mamafa e 1.6-1.8 kilokalama.
Atonu o le ae fiafia e faitau pe faapefea ona e puʻeina se pulufana i ou lava lima.

Tagata:

  • tele tele ma sili atu le matagofie nai lo tamaitai - o le manulele e foliga mai e tele ona o le mafiafia o le fugalaau, lea o nisi taimi e faateleina ai lona voluma;
  • fugalaau e tumu i lanu samasama ma le moli;
  • o le siʻusiʻu e lanu, o le umi e ono oʻo i le 60 cm;
  • O fulufusi fulufulu e lanu enaena ma se lanu samasama, e lalagaina le lanu violē i tafatafa;
  • e i ai lanu mumu mumu faataamilo i mata;
  • laiti laiti e iloa i vae;
  • avega mamafa -1.8-2 kg.
Faʻavae faavae lautele:
  • ulu e laʻititi, oval, o loʻo i ai se suiga tele i le va o le gutu ma le muaulu;
  • mata - taamilosaga, iris samasama;
  • neck - umi le umi, saʻo;
  • pusa - lapotopoto, lautele;
  • apaʻau - uumi o le uumi, paʻu i le tino, e le paʻi i luga le 'auʻau;
  • o le pito i tua e lautele, saʻo;
  • vae e umi, ae le o le muscular.

O le maualuga pito maualuga o le tino e aunoa ma se siʻu e 85 cm.

E te iloa? Na amataina le pheasants i Europa i le faaiuga o le XVI senituri. Ona le gata lea o nei manulele sa faʻaogaina mo le tulimanu, ae na teuina foi mo faamoemoega teuteu.

Vaega o tufatufaga ma ituaiga olaga

E ui o le fausuala e taua o le "Caucasian", ae le gata i luga o mauga. O lona nofoaga e sosolo mai i le talafatai i sisifo o le Caspian Sea i le Penisula Korea.

O le pulufana e nofo i le Volta delta, o loo maua i le tele o itu i saute o Saina. I totonu o Asia Tutotonu, o loʻo nonofo i nisi vaega o Aferika ma Mongolia. O lona lauʻeleʻele o le vanu o le Caucasus i Matu. O manu felelei e nonofo i tala ane o vaituloto, e fiafia i le mafiafia o vao ma vao. Talu ai e le ese pheasants i le malosi o le vaalele, latou te faʻaaluina le tele o latou taimi i luga o le eleele, lea e le gata ina fafaga ai, ae lafi foi mai manu felelei. Latou te aʻe i luga o laau i le po.

O le a le mea e fafagaina ai fulufulu i le vaomatua

Talu ai ona o le manulele e lagona le manaia i le toafa ma le laufanua tuʻufua, o lona taumafa e le mafai ona aofia ai naʻo meaʻai. E fafaga foi e le pulufana iniseti, iʻa, ma e oo lava i tagata laiti. I lenei tulaga, o meaai e sili ona fiafia i ai o fua o le sami buckthorn ma blackgrass.

I le i ai o se tele o meaʻai laau, o le manulele e fiafia i vine eseese, aʻa ma fatu o loʻo maua i nofoaga.

E taua! E le tuli e le manulele nifo ma ni meaola vevela.

Tofiga

O taaloga o le faaipoipoga e amata i le tautotogo. E oʻo mai i le taimi nei, e teu manulele i totonu o le pusa ina ia faafaigofie ai ona fafaga ma puipuia i latou lava mai mea taufaaleaga. O le taunuu mai o vevela e alu e sauni se nofoaga mo le faʻaologa. E maua e le fausuala se nofoaga talafeagai, le nofo ai, a maeʻa e alu i ai ma patrol e faataamilo i le nofoaga, faʻatasi loa ona valaauliaina tamaitai. O le "alalaga" o le "faaipoipoga" o se pesega leotele, lea e toe faalua 3-4 taimi. O le gaioiga i se pisi pisi e faaauau pea le uati, vagana ai le taimi e taofi ai le manulele e 'ai ma inu vai.

O tamaitai e siitia i vaega o le 3-4 tagata taitoatasi. Latou te o mai i le valaau a alii, mulimuli ane latou filifili se paaga mo i latou lava. O tane uma male tane maelega e puipuia tuaoi o le teritori, o lea la i le vaitau o le vavao e masani ona masani ai faʻalavelave e mafua i ni manuʻa tuga.

A maeʻa ona filifilia e le fafine se paʻaga, e faia e le tane se faʻaologa ma le vaʻai. I le avea ai o se tulafono, o laʻau mūmū fausua e tuʻuina ia Me poʻo le amataga o Iuni. O le masini e aofia ai le 8-20 tamai fuamoa enaena, lea o le fafine e susulu (22-28 aso).

E taua! I le vaomatua, e maua e pheasants se paaga mo le olaga, ae i le tafeaga, e tatau ona "solo" lelei lenei mea, ma tasi alii ma tamaitai uma.
O le tane pe a uma le vaʻai e le popole i le fanau, na o le puipuia o ona teritori ma o latou faamoega. A oʻo mai le moa, e maeʻa le taualuga i luga aʻe o le faamoega, lea e puipuia ai tamaiti mai timuga ma manu felelei.

Tausia le talavou

Talu ai o pheasants o manulele manufelelei, ua lelei ona atiina ae o latou mafaufau. I le tafeaga, o loʻo puipuia pea e le fafine ia moa mai lamatiaga, tuʻuina atu ia i latou le mafanafana ma meaai. 12 itula pe a maeʻa, e amata ona 'ai le moa. Amataina o meaai o fatu ma pepe iniseti. I le taimi muamua, e fesoasoani le fafine i moa ma le sailiga mo meaʻai, ma aʻoaʻo ai foi pe faapefea ona 'ai lelei meaai.

Matou te fautuaina oe e faamasani i ituaiga sili ona lelei o pheasants, faapea foi ma mafaufau i auiliiliga uma o mea o loo i totonu o auro, paʻepaʻe papaʻe ma ea i le fale.

I le faʻatagataotauaina, fafaga faʻapitoa e mafai ona maua i luga o le maketi o le a fetaui lelei i le fafagaina o meaai (masani masani mo moa o le a faia). O se isi mea e filifili ai o se mash millet masima ma le faʻaopoopoga o le siʻi kulimi ma kātiti kuka. E mafai ona e faʻaaogaina sana sana, ma tuʻuina atu sina laʻititi o le moa moa.

E mafai ona taofiofia

O le toʻatele o tagata o loʻo galulue i le fafagaina o nei manulele, aua e le gata ina faʻaaogaina le fulufulu i ia tulaga, ae aʻafia ai foʻi i le faʻapagotaina.

Muamua lava, faʻalogo i le vaega tufatufa. Pheasants e nonofo i itulagi e leai ni malulu malulu, o lea e taua ai le malamalama, i tulaga o le Siberia, ina ia ausia soo se ituaiga o gaosiga e gafatia ae na o le tele o tupe faaalu mo le faapalaina o le pa. O le manulele matutua e toleniina pulu malulu sili atu nai lo moa a le aiga, ona o le i ai o le fulufulu mafiafia, e ui lava i lea, o tamaʻi moa e faigofie lava ona le lelei le vevela.

Manatua

Pheasants e mafatia tele mai le atuatuvale, o lea e taua ai e na o le toatasi le tagata o loʻo matamata ia i latou. E le mafai ona e faia leotele leo i tafatafa o le manulele, faia vave gaoioiga, ma e oʻo lava i le itiiti ifo o le osofaʻiga.

E tatau foi ona e siakiina pea le sootaga i le va o tagata taitoatasi. Afai o le a faʻaalia e se alofilima osofaʻiga i le toʻatele o le faitau aofaʻi, o le a aʻafia ai le na o le fua o fuamoa, ae faʻapea foi le tau o le mamafa.

E tatau i faifaatoaga faifaatoaga ona iloa mea uma e uiga i le fausiaina o pheasants i le fale.

Avanoa avanoa

O pheasants e gaosia i totonu o fale tetele, o mea taʻitasi taʻitasi e tusa ma le 2 sikuea mita. mita sikuea e aunoa ma le amanaia o le avanoa o loʻo i ai i fata, fafaga, faʻapea foi nofoaga e mafai ona mafanafana ai le manulele. Taofi i totonu o potu vavave e le mafai, a leai o le ae maua ni manulele matala manuʻa o le a le tuʻuina atu ia te oe fanau.

O le pupuni i luga o le nofoaga e tatau ona fusi i se vaitusi lelei, o le maualuga e le mafai ai e pheasants ona oso i luga (a itiiti ifo i le 2 m). E fautuaina foi e eli i totonu o le pa i se mea loloto, ona o manu felelei e masani ona saili ni invertebrates i le eleele, o lea e mafai ai ona latou eli se pu i lalo o le pa ma sosola.

Mama

"O tagata faiva" e fiafia i le mama atoatoa, o lea e tatau ai ona e faʻamamā i aso uma mai le mea e totoe o meaʻai ma paʻu, ma fufulu ma fufulu le pesini vai, fafagaina o otaota ma isi pusa e fesoʻotaʻi ai le manulele.

O pheasants e tausia i tausaga taʻitasi i se fale puipui, o le mea lea, i le leai o se faamamaina i taimi uma, o le a vave ona latou maua ni mites ma isi paʻu paʻu.

Uma o le taumalulu

I le taumalulu, e tatau ona tuʻu fale ma fale mafanafana i le aviary, lea o le a fesoasoani i manu felelei e mafanafana ai. I le taimi foi o le tau malulu e taua tele le pulea o lagona i totonu o le manulele "tuufaatasia", talu ai o le taumalulu lea e masani ona tupu ai le tele o sikoa ona o le leai o se avanoa.

E taua! I le taumalulu, e faasaina le tapunia o pheasants i totonu o se potu vaapiapi.
I le taumalulu, e tatau ona faʻaopoopoina le tele ole aofaʻi faʻapea foʻi le lelei o mea taumafa; e aofia ai ma le macro-ma microelements, tuʻu aʻa i fualaau tetele. Ina ia mafai e le pheasants ona maua le taimi e faʻaaogaina ai le tele o meaʻai i le aso, o loʻo tuʻuina atu le malamalama i totonu o le aviary, faʻalautele le malamalama i le 14 itula.

Mana

E le tatau ona fafagaina le pheasants i le fale gaosi oloa po o meaai tuufaatasi fale, aua o le a le maua ai le mea e manaʻo ai, ma o le a maualalo e tagata taitoatasi le mamafa ma mafatia foi i faʻamaʻi eseese.

Ole fua ole aso mo tagata taʻitasi e 75 g. I le taumafanafana, o le liona o le taumafataga o laulaʻau, fualaau faisua ma fua. Talu ai o le manulele o loʻo i totonu o se avia tele, e leai se faʻamafanafanaina, e faigofie lava ona maua se puna o protein (anufe, iniseti).

Faitau e uiga i le fafagaina o pheasants i le fale.

I le taumalulu, e tatau ona aofia ai i fua faʻatau meaai nei:

  • sana sana - 45%;
  • fatu saito - 20%;
  • fualaau faisua - 20%;
  • iʻa po o aano o manufasi ma ponaivi - 10%;
  • lefete - 3%;
  • vitamini ma le mineral premix - 2%.
I le natura, o le manulele e faʻaaogaina se tele o fatu eseese, aʻa, aʻa, iniseti, o lea pe a fafagaina i nofoaga fafaga e faʻamapulaʻa i le 3-4 masini ma nisi vailaʻau faaopoopo, atonu o le a iai se faʻafitauli i le faʻaitiitia o le puipuiga poʻo le taofia o le mamafa.

Meaʻai atoatoa paleni:

  • saito;
  • sana;
  • talo;
  • millet;
  • fua o le sunflower;
  • leva;
  • sesega;
  • fatu fatu;
  • kāloti;
  • kapisi;
  • riki;
  • fuamoa;
  • kusi falaoa;
  • falaoamata falaoamata.
Vitio: mataupu o pheasants O le mea lea, e matua faigata lava ona taofia pheasants i le tafeaga, o le mea lea, pe afai e te leʻi faia muamua le fafagaina o manulele, e sili atu le amata ile moa poo ni pato e le maua ai se faʻafitauli ma e le manaʻomia ai foʻi ni meaʻai.
E te iloa? O le meaʻai sili ona fiafia i ai pheasants o le Colorado potato beetle. E vave ona faʻaumatia e le manulele le faitau aofaʻi o meaola, talu ai o se puna o porotini. O lenei tulaga e faʻaaogaina e le tele o faifaatoaga e faʻamalo ai moega ma pateta mai le pipi e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau.
Pheasants e fiafia i le saolotoga ma e manaʻomia se avanoa avanoa lautele, o lea o le mea saʻo o le aviary e taua tele.