Laʻau

Sickle asparagus - tausiga ile

O le laau teuteu o asparagus crescent (asparagus falcatus) o loʻo faʻaaogaina mo le faʻaogaina o le faʻaogaina o fale, ofisa, faitele ma fale. Lanu lanu matamata lanumeamata lanumeamata. I le feagai ai ma le tuputupu ae o tulaga, e seasea ona fuga. O le mamanu e mafai ona faʻaaogaina e avea o se vaega solo po o se talaʻaga mo ituaiga meaola. E taua le mafaufau pe faʻapefea ona totoina aseta i le fale ina ia mafai ai ona ausia le maualuga o faʻaaliga o ona uiga matagofie.

O le a le mea e foliga mai ai le manulele o le manulele, o le a lona aiga

O le asparagus Sickle o le aiga o Asparagus, lea e sili atu ma le 200 ituaiga o laau oona ma laau afu, e aofia ai le aʻeaʻe ma meaola o le palapala. Amataga mai Aferika i Sasae ma Saute.

Asparagus i le taumafanafana

Fagafulu saʻo pe fai sina paʻu, nisi o lala uʻamea. E fai ai ni vaʻai laiti-suckers. O laumei e lanu meamata, i le faavae e mafai ona latou mauaina se fomaʻi anthocyanin (violet). O le maualuga o le laau i le fale e oʻo atu i le 70-90 cm. O laulaau e faʻaloloa, faʻamalosolo, tele lava saʻo i pito o pana. O le vavalalata vavalalata i le ogatotonu o le vaomatua e ono faʻafefeteina i foliga o se selesaito. Length mai le 4 i le 12 cm, lautele 5-10 mm.

Vaʻa

Faamatalaga faaopoopo! E vave ona tupu le Rhizome, faʻatumu le fagu. E mafai e le tubers faʻapitoa ona fausia i le ogatotonu. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le tuputupu ae lelei ma atinaʻe

Mea masani masani

I le faaopoopo atu i le ituaiga o asparagus o le pepelo, o ituaiga e masani ona faaaogaina:

  • lapisi asparagus;
  • asparagus Sprenger;
  • Asparagus Meyer.

I le matala o le eleele i se sone le lelei, e ola ai le tele o asparagus - asparagus togafitiga.

Faamalologa meatotino

O meaola e aofia ai le amino acid asparagine. I se fualaau faisua, e tele vitamini ma suauu minerale. O le asparagus extrainalis extract e faʻaaogaina mo faʻamaʻi o gaʻo, fatu ma le toto, vaʻaia o le maʻisuka, e faʻaitiitia ai le toto. Faʻaaogaina o aʻa ma laau e faʻaaogaina mo faʻamaʻi o gaʻo ma le vevela, allergies, dysentery, epilepsy.

Taua! E leai ni vaega o le selesa-asparagus o loʻo faʻaumatia; e na o na o vine o asparagus officinalis e mafai ona taumafa.

Le talafaasolopito o le faʻaalia o aganuu

O tagata masani ua lauiloa mo le itiiti ifo ma le 2,000 tausaga. Talu ai ona o le matagofie ma le natura o laulaau, sa matauina ai ma totoina lelei ia laau. I Eleni anamua, o fugā asparagus na lalagaina i mama o le faato'āfaiavā. I Aikupito, na muamua faʻaaogaina asopegus shoots o se fualaau faisua. Na sau o ia i Rusia i le seneturi lona 17.

Vaega o tausiga ile

Asparagus - tausiga ile fale ma toe gaosia

Asparagus falcatus e afua mai i nofoaga mafanafana ma afu o Aferika. E leai se mea faʻapitoa, e masani lava ona suia le nofoaga o le tuputupu ae e le tatau ona i ai. E aoga le suʻeina atili auiliiliga o tulaga i totonu o le fale e sili ona talafeagai mo le laau.

Lulu

O le vevela sili ona lelei mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le aslegus aisa e 20-25 ℃ nai lo zero. I le taumafanafana, i le vevela vevela, o le pusa o loʻo i ai le laau e ave i totonu o le faletupe poʻo le loggia. I le taumalulu, e mafai ona faʻaitiitia le vevela o le potu i le 17-18 ℃.

Malamalama

Pe a faʻaalia i le susulu o le la, e ono susunuina i luga o laulaau i foliga o lanu uliuli ma enaena enaena ma le oti o le tino. E sili ona lelei le taofi o le fale i le itu i sasae poʻo sisifo, e alu ese mai le ipu malamalama i le 15-20 cm. E mafai ona tuʻuina i totonu o fagu ipu i totonu o se potu susulu, i le maualuga o kapeneta poʻo ni aʻa.

Asparagus i le ogatotonu o le potu

Faʻasa

I le taumafanafana, e fafagaina le vai ile 2-3 taimi i le vaiaso. I le taumalulu, e mafai ona faʻafefe le fugalaau 1 taimi i le 7-10 aso. O le pito i luga o le meaʻai i totonu o le ulo e tatau ona sina susu. Afai e tafe le vai i le tumutumu, e tatau ona aveese e taofia ai le pala o le aʻa.

Lafoaia

O le fufuluina o laʻau ma vai mama mai le pulu moli e faia i potu vevela i le taumalulu, faʻapea foi i le vevela vevela i le taumafanafana (e leai se pefu). A oʻo mai faʻamaʻi ma meaola faalafua, e ono manaʻomia le faʻaleleia o meaʻai ma vailaau faʻasaina.

Manatua! Mo fugalaau i totonu, e tatau ona filifilia ni sauniuniga faʻapitoa ole ola.

Totogi

O le susu o le eleele e tausia i se tulaga lelei. O le suavai ma le le lava o vaiinu e tutusa le afaina mo le laau. O le suavai i totonu o le potu e tatau ona le itiiti ifo i le 25%. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le 'eleʻele e fesoasoani i le atiaʻeina o faʻamaʻi. I le maualalo maualalo, o laulaau e mafai ona lanu samasama ma faʻapalapala.

Soo

E sili atu le lelei o le asparagus e sili ona lelei i eleele soli poʻo sina eleʻele. Mo le faʻamaoni, o le palapala e aofia ai ia lava e talafeagai:

  • fanua faʻatoʻaga - 2 vaega;
  • humus - 2 vaega;
  • peat - 1 le vaega;
  • oneone - 1 vaega.

Aʻo tuputupu aʻe luga ma lalo ole eleele maualuluga, ua suia le koneteina ma se telē tele ma se sui atoatoa o le eleele.

Laʻei pito sili

O le asparagus e manaʻomia le laʻei pito i luga ma meaʻai ma minerale. O laʻei pito i luga o le mineral e tatau ona tuʻuina i le tautotogo ma se faʻalavelave tele o mea. O le mineral complex Nutrisol poʻo Reasil ma elemene e talafeagai.

Fertilizing faʻatasi ma vailaʻau faʻasaina e faʻatatau 2-3 taimi i le taumafanafana ma le 1-2 taimi i le taumalulu. Faʻaaogā le Masima Matagofie poʻo le sodium i se ituaiga o fofo. O le Humus o loʻo faʻatau, lea e faʻafefiloi ma le faʻafefiloi i totonu o le meaʻai i le tele o taimi i le tausaga.

Vaega o le taumalulu i le taimi o malologa

Asparagus - ituaiga ma tausi ile fale

Falcate e le manaʻomia se tausiga faapitoa i le taumalulu. E lava le faʻaitiitia o le vevela o le potu ma faʻaitiitia le faʻamautu ile 1 taimi i le vaiaso.

Faʻalogo lelei! O le faʻataʻamilo i le taumalulu e faʻatautaia ma vai inu i le vevela o le potu.

O afea ma pe faapefea ona fuga

Asparagus Sprenger - tausiga ile

O fualaau asparagus e mafai ona faʻamaonia (tane poʻo fafine). E seasea tupu le fuga, matauina le 7-12 tausaga talu ona totoina se togavao i le amataga o le taumafanafana. Vaitaimi 3-4 vaiaso. I le paolo, o le asparagus e masani ona le atiaʻe. O fugalaau e tele naua, paʻepaʻe, o loʻo i totonu o le au o laʻau, e faʻaputuina i se tulaga e foliga mai o se pulupulu lalaga. Stamens 6 pe sili atu, o petals e 6 pe sili atu foi. Anthers e samasama uliuli. O le fua o se tamai laʻau, e le mafai. O vine e lapotopoto, ufiufi i se paʻu lanu uliuli.

Fugalaau fugalaau asparagus

Suiga i le tausiga o le fugalaau

I le taimi o le fuga, e tatau ona faʻafeinu le asparagus i le tele o taimi nai lo mea masani. E taua le aua nei suia le nofoaga. Afai ei ai le lamatiaga o le aafia i le susulu o le la, e sili atu le lelei o le faia o se mea e faʻalelei ai le pepa.

Teuteu

E i ai le teuteuina ma le teuteuina o asparagus. O le fugalaau e faʻasaʻo lelei uma ia ituaiga. Faatasi ai ma le teuteuina o teuteu, o le auala e faʻamaʻoti atoa ai vaivaiga, maʻi poʻo le faʻafuaseʻi ona vavae ese ai le tipi. Fesoasoani i soo se taimi o le tausaga.

Pe a faʻapipiʻi vine, tipi ma faʻapuʻupuʻuga o laʻau. Latou te faia i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. O le faʻapuupuuga o gaʻo uumi pito sili ona umi e faia i le 0.5-0.6 cm i luga o le laulaau.

E faʻapefea ona tupu mai le aslegus

O le laau e totoina i le laau pe o fatu. I le auala muamua, o mea totino o le togavao tina ua tuʻufaʻatasia uma i le fanau. O le faʻalauteleina o le faʻatagaina e mafai ai ona e maua se ituaiga eseese poʻo se ituaiga. O laau matutua i le fale e mafai ona toe gaosia e ala i le vaevaeina o le vao.

Fatuina fatu

O fatu ei ai se atigi maʻa. A o leʻi lūlūina, ua faʻafefeteina i le vai i le vevela o le potu mo le 12-20 itula. O le veleina o loʻo faia i le palapala ma se vaega tele o le oneone i le tuufaatasiga, o loʻo faʻafefiloi i le palapala ile 0.6-0.7 cm. O le koneteina e ufiufi i se pusa paʻu ma tuʻu i se mea mafanafana.

Faamatalaga faaopoopo! O le malamalama i le taimi o le fatuina o fatu e le o se vaega.

O le faʻamavaega e tumau i le 3-4 vaiaso. Pe a oʻo mai pupu muamua, e alu le fagu i se nofoaga e susulu lelei, faʻaauau pea ona faʻafefe ma faʻamalo le palapala. A oʻo mai laʻau muamua, faʻapipiʻiina i totonu o se ulo ma le eleele atoa.

Faʻasogaina o ni afifi

O lenei metotia e sili ona faigofie e faʻasusu ai asparagus. Ina ia faia lenei mea, ia faia ni tipi i se umi o le 12-15 cm 1 cm i lalo o le internode. E aveʻese laulaʻau pito i lalo i le tipi, ona tuʻuina lea o le tipi i totonu o se ipu vai i le vevela o le potu. Suavai i totonu o le tane e sui i aso uma. O aʻa e fai i le 10-14 aso. O aʻa ma aʻa e totoina i totonu o ipu ma se meaʻai.

Vaalele i le ea

Afai o le pupuʻu e umi, o nisi o ia mea e mafai ona sisiina ma faʻaaoga e maua ai le faʻala. Mai i itu eseese o le tina, o loʻo iai ni fafie e iai oneone oneone. O pine e teteʻeina e tilotilo i se faʻamau mai se uaea paʻu i totonu o ipu ina ia mafai ai e le internodes ona ufiufi i se mea e sui. E masani ona susu. A maeʻa le 10-15 aso, e aliali mai aʻa i luga o papa. E vavaeeseina i latou mai le vao vao ma totoina i ni ipu eseese.

Suiga

Mo le totoina, o pusa o loʻo i ai le diamita o le 1.5-2 cm sili atu nai lo le muamua na faʻaaogaina. I le averesi, o se asparagus i le tausaga e 3-4 tausaga e manaʻomia le faʻaaogaina i le 7-8 masina. Mo le faʻaleleia atili o alavai, o le 3 cm faʻalautele le fola ole palapala ua sasaaina ile pito i lalo o le fagu fou, ona avea ai lea o se fasi pepa. O se laau ma se faaputuga eleele o loʻo tuʻuina i totonu o se koneteina fou, ufiufi i se meaʻai, fufui lelei, faʻafefe faalua i le taeao ma le afiafi.

O se matua matua i le taimi o le gafa e mafai ona vaevaeina i le lua pe tolu lobes mo le toe gaosia. I lenei tulaga, e le tatau ona ave ni fagu tetele. E vaevaeina le vaomatua i rhizomes - e tatau ona maua e tagata taʻitasi se vaega o aʻafiaga ma nisi o vine.

O faʻafitauli faʻafitauli i le tuputupu aʻe ma faʻamaʻi

I le vevela maualalo o le vevela, o le maualuga o le maualuga o le meaʻai ma le ea, o asparagus e mafai ona maua ai le paʻu palapala. Paʻu paepae e aliali i luga o lau. Afai e leai se gaioiga, e mafai ona mate le fale. E tatau ona fufulu ma Alirin B. O le palapala i totonu o le ulo e faʻamalūina i se vaifofo o Fitosporin.

O le paʻu palapala o se tasi o faafitauli o le asparagus

Faʻalogo lelei! Afai o le laau e paʻu le ulu ma lafoaʻi - i totonu o mafuaʻaga e mafai ona avea o se mea masini, leai se phosphorus, paluka. Afai e paʻu lau laʻau - e leai se gaʻo.

Pe a faʻamago i luga lau laʻau - o le faʻamaoniga lea o le maualalo o le maualuga. E fautuaina le faʻaaogaina o le suasami vai mai se fagu moli. Afai e paʻu laʻau pito i lalo o le asparagus, e leai se paluga o le laau.

E le faigata le togafiti o le aslegus. E tusa ai ma faʻaaliga, i le vaʻaia o le fua o le asparagus, latou te faia se moomooga o le a taunuu.