Faatoaga faatoaga

Swan mute: o foliga foliga, o fea e nofo ai, o le a le mea e 'ai

O manulele mamalu ma le faʻafefefe - fuefulu mute, e masani ona maua i paka a le aai ma vaituloto tetele poʻo vaituloto ma faʻafiafia pea ma faamemelo i latou uma e matau. I le taimi lava e tasi, e toaitiiti tagata e malamalama e uiga i mea taua o le olaga, meaai paleni ma amio a lenei ituaiga o swans: matou te ofoina atu ina ia faamasani atili ia i latou.

Faʻamatalaga ma Vaega

O swans mute ei ai se foliga manino ma le matagofie, lea e na o le mamafa tele o manulele e faamamafaina. Na latou mauaina o latou igoa ona o le mea moni e faia e le tama se leo faapitoape a fai o ia poʻo le pusa o loʻo lamatia. Ae ui i lea, e le gata i le faʻanofoina, e mafai ona latou faia foliga foliga tutusa ma le grunting, sosogi, mapu. I fafo, o le pu mai isi ituaiga o swans e mafai ona iloga e se ua matua gaugau, o se moli lanumeamata, e fafagu pea apaau ma se paʻu uliuli i lalo o le gutu.

E te iloa? O swans mute o manulele sili ona tele ma sili ona felelei i luga o le paneta.

Faʻaaliga

O uiga pito i fafo o le manulele:

  • ulu - laʻau tele, e ufiufi i fulufulu papaʻe paʻepaʻe, o loʻo i ai se tuaoi lanu uliuli faataamilo i mata ma gutu;
  • mata - laiti, uliuli, totoina i itu o le ulu;
  • gutu - lanu uumi, lanu mumu-lanu moli ma lanu uliuli e lata i pogaiisu, i luga o le pito i luga ma i le faavae; latalata i le muaulu o le tuputupu ae uliuli (bridle), lea e taumafai le tane e faateleina i le vaitau o le taamilosaga;
  • le ua - umi ma vaʻaiga, faʻafefete;
  • le tino - lautele, lapoa, ma le lautele o le sternum;
  • apaʻau - malosi, muscular, umi ma lautele, ufiufi se vaega taua o tua ma itu;
  • le siʻu - puupuu, pe a lele le lele e pei o se tagata, i luga o le vai e faaputuputu i totonu o se vaitusi vaapiapi, taulima;
  • vae - puupuu, mamana;
  • fulufulumanu - mea manogi, ma le mafiafia, i tagata matutua, paʻepaʻe le kiona.

E maitauina e le tutusa uma lava le pei o o latou matua: e manino ma e le o faʻatusalia. Le lanu o latou vae, fulufulu ma fulufulu e lanu. Seiloga e oʻo atu i le matua o le 2-3 tausaga o le a avea i latou ma tagata matutua, faʻafeusuaʻiga matutua ma tutusa i foliga vaaia io latou matua.

Faʻailoga ma le faʻamoemoe o le ola

O vaega autu o swans switching:

  • tane mamafa - 10-15 kg;
  • mamafa o fafine - 8-10 kilokalama;
  • uumi o le tino - 150-160 cm;
  • apa fai apaʻau - 200-240 cm;
  • O le ola o le ola e 25-28 tausaga i le vao, 30 tausaga i le tafeaga (peitai, o manufelelei e masani ona ola i le 7-10 tausaga).

E te iloa? O nei manulele e le gata e tele, ae e malosi foi. - o le pa o se sune mumusu e mafai ona fasi se tamai manu (mo se faataitaiga, o se fox po o se taifau) pe gau le lima o se tamaloa!

Nofoaga ma afioaga

O lenei fugalaau e tele lava lona lautele: latou te nonofo i Europa atoa ma Central Asia. Faafetai i taumafaiga a se tamaloa, e mafai ona maua nei se totoa i le itu i saute o le konetineta o Aferika, i Ausetalia ma Niu Sila, i Amerika i Matu. E taua tele i Europa, o le tele o swans e faʻamafanafanaina pe ola i le leai o se meaola: e fafagaina i latou e pei o manulele teuteu mo paka, ao le faitau aofaʻi o manulele manulele e pule i Asia. O loʻo i lalo ifo o le sami le tele o swan mute. E masani lava latou te filifilia vaʻavaʻa, matafaga, sami ma vai inu i totonu o le taulaga. Nest foi i luga o le talafatai i Atelani, o le talafatai o le Baltic Sea, o le itumalo Asia. A maeʻa le fausiaina, o fanau e malaga atu i le taumalulu i Black ma Caspian Seas. O nisi o manulele e nonofo mo le taumalulu i nofoaga o mea e nonofo ai tagata e fafagaina e tagata. I ia tulaga, e mafai ona tuʻuina i totonu o nuʻu laiti.

Faitau foi e uiga i le fausiaina o salu i le fale, faapea foi le fausiaina ma le fafagaina o pato vao.

Soifuaga ma amioga

E iloga manulele mo lo latou agaalofa, agaalofa ma toʻafilemu. Latou te fiafia e fesootai ma isi manu ma manulele, ma o mataupu o le osofaiga e mafai ona na o le puipuia o latou teritori. A tulaʻi mai se tulaga lamatia, o le tane e salalau lautele ona apaʻau, e faʻafefe ai fulufulu i ona tua, faʻapipiʻi lona ua ma aau i le tagata e leʻi valaʻauina. I le taimi o le taua, o le aau e osofaʻia e le tasi le isi ma o latou apaau ma alavai. O le mafuaʻaga lea e le fautuaina ai le faʻaalia o le tele o le tului, maua o le ofaga o swans, aua o le tama e mafai ona mafua ai se manuʻa matuia, puipuia le pipii. O le tele o le taimi, e faʻaalu e le totoa le fufuluina o fulufulu o meaʻai ma mea leaga, faʻapea foʻi ma le faʻapalaina i le eletise o le suauu. A maeʻa le lele i luga o le nofoaga e teu ai, ona amata ai lea ona latou gaogao, lea e faʻaumatia ai manulele uma o latou fulufulumanu ma mafai ona lele. O se mea manaia i le taimi muamua, o le a amata ona mimilo le fafine, talu mai lenei taimi na te faʻaaogaina fuamoa ma e le mafai ona alu. A maeʻa ona suia lana fulufulu, ona amata lea o le molt i le tane: e pe a ma le 5-6 vaiaso. E ui lava i le telē tele ma le mamafa, o swans mute e sili ona lelei. I le taimi o femalagaaiga, latou te lotogatasi i vaega faʻapitoa, ona i le faitau afe o kolone, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o osofaʻiga osofaʻi. Faʻasolo se 'auʻau matagofie i se laʻititi laʻitiiti. Afai e le mafai e le manulele ona lele, e paʻu le aau i le eleele, nana a latou puʻu ma paʻu i lalo o fulufulu ma faatalitali ma le onosai mo le tau e faʻaleleia ai.

Aoao atili e uiga i ituaiga eseese o swans, aemaise lava, le swan uliuli.

Le mea e 'ai

O le faavae o le taumafa o swans mute o meaai fuamoa. Manulele e suʻe meaai i le aso atoa - e mafai e se tagata matutua matua ona 'ai e tusa ma le 4 kilokalama o meaʻai i le aso. Ona o le uumi umi o le ua, o manulele e mafai ona tosoina vao mai le pito i lalo i vai papaʻu e le mafai ona ausia e isi manulele. Pe a malulu, latou te toso i le loloto o le 1 mita, ae mai le vai e mafai ona e iloa na o le siʻusiʻu ma vae. O vaimini vai e mafai ona oʻo i le 10 sekone, i taimi uma latou te 'ai ai. I luga o le eleele, o manu felelei e faaaoga ai laau afu, paluga, ma fua o meaʻai. Mai meaʻai a manu, latou te le faʻafefete e 'ai i ni meaʻai, iʻa laiti, iniseti, pipi.

E taua! Swans (faʻapea foʻi ma isi vaifoni) i soʻo se mataupu e le mafai ona fafagaina soʻo se oloa gaosiga! O ia meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i le oti o manulele. Afai e te manaʻo e fesoasoani i le faamalama, fafagaina i latou meaʻai.

Folafolaga

O swans mumusu o manulele e tasi ma faia se ulugalii mo le ola. E masani ona tupu lenei mea i le matua o le 3-4 tausaga. Afai o le tasi o le toʻalua ua maliu, o le lua i le maeʻa ai ona fatuina se paga fou. Mo le faʻaoʻoina, o swans e nofo i se teritori e puipuia ma le totoa e le tama mai tauva ma fili.

Tulaga autu:

  • tau feusuaʻiga, 2-3 tausaga;
  • o le amataga o le taamilosaga o Mati;
  • le numera o fuamoa - 5-9;
  • faʻalavelave - 34-38 aso;
  • fafagaina ma le tausia o moa - 4-5 masina.

Vaʻavaga vaitau amata i le amataga o le tautotogo mo na manulele e leʻi maua se paaga. Ina ia maua le nofoaga o le fafine, o le tama e aau faataamilo ia te ia ma apaau maualuga, o fulufula fefete i lona ua, ma fusi lona ulu mai lea itu i lea itu. Afai e tausia lelei o ia e le fafine, o le a avea o ia ma se tulaga talitutusa. Mating masani ona tupu i le vai. A maeʻa lena, ona amata ai lea o manulele fuafuaga faʻafefe: e masani lava ona lapoa tele, e mafai ona i luga o le vai i le tulaga o se fausaga floating poo i totonu o se uʻamea. Sedge, faʻalavelave, uʻu ma algae ulu e avea ma mea fau fale. E masani lava, latou te seleseleina e le tane, ae o le fafine o loʻo galue tuusao i le fausiaina, e faʻapipiʻi ai aʻa i totonu o le palapala. O le taunuuga o se faʻaologa e iʻu i le maualuga o le 150 cm ma le maualuga e oʻo atu i le 60 cm. I le pito i luga, o le fafine e faia se faʻavauvau (10-15 cm), faʻapipiʻiina i laau mama ma lalo. Pe a sauni le pūga, o le a amata e le tamaititi fua o fua i se aso, ona alu loa lea faʻalavelave. E mafai ona alu e fafaga, i le taimi nei o fuamoa e faʻamafanafana ai le tama. Pe a faʻamalamalamaina, o le ulu o le aiga e tausia ma le faaeteete le tamaʻitaʻi ma le pusi, ma tausi uma e matua le fanau. I le taimi nei moa pepe mafai ona vave alu ese mai le faamoega ma 'ai mea latou te maua. E leʻi leva ona pipiʻi, latou te o ifo i totonu o le vai, ma toe foi atu i le faamoega a matua mo le po. O nisi taimi o tamaʻi moa e aʻe i le tagata matua i lalo ifo o le apaʻau ma oso ai i totonu o le vai. Chicks e tutupu ae ma matutua, ma o latou matua latou te nonofo ai mo se tausaga. E amata mai i le 3 masina, ua mafai e le aau ona lele.

E manaia le faitau e uiga i manulele le masani ai: moa vao, pheasants (paʻepaʻe, tupu, auro, umi-eared), monoa Himalayan, peacock, nandu, umu, ostrich, faapalepule lupe, ponasele mandarin.

Toa ma le faasaoina o tulaga

I le aluga o XIX-XX seneturi i le Europa atoa, sa sailia ma le malosi e le Mute Swan, o le mea lea na matua paʻu ai le numera. I le 1960, na faʻasaina le tulituliloaina o manulele, ona o lea na amata ai ona ola a latou numera, ma i le taimi e leai se taufaamatau o le faʻaumatia. I le taimi nei, o le numera o nei manulele e oʻo atu i le 500,000 tagata. I le taimi muamua, na lisiina le swan mutu i le Red Book of the Republic of Belarus (ua le aofia ai nei), le Republic of Bashkortostan ma nisi o itulagi o le Rusia. I luga o le teritori o Rusia e tuli mo swans mute e faasaina.

E taua! Taunuʻu taʻutaʻua o meafaiva, laina maualuga-voltage, tagata fai togafiti o se lamatiaga tele mo le ituaiga. E afaina foi i latou i le faaleagaina o le vai, fale ma le faʻaaogaina o fale e talafeagai mo le faʻaleleia o le totoa.

Vitio: Mute Swans

O manulele mananaia ma matagofie ua tatou mafaufau i ai e manaʻomia ai le faʻaeteete ma le faʻaeteete uiga. O le taimi nei, o fale e totōina fale uma ma tausia e avea ma manulele teuteu i luga o faatoaga faʻatoʻaga e mafai ona ulufale i le faatanoa. O le manulele e tausia lelei tagata e aunoa ma le faʻaalia o le fefe poʻo le osofaʻiga - o le mafuaʻaga lea na avea ai le vavalalata ma tagata e masani ona nonofo i vaituloto o le taulaga.