Faʻasologa o Vaʻa

White pheasants: o foliga latou, o fea latou te nonofo ai, mea latou te 'ai

Mo tagata faʻamaonia moni o manu felelei, o se paʻepaʻe paʻepaʻe e mafai ona avea o se mea teuteu matagofie o le fanua, aua, e ese mai i ona foliga matagofie, e iloga i lona alofa tunoa ma le faigofie faʻatusatusa i lona tausiga.

O le a le mea e foliga mai ai se lanu paʻepaʻe paʻepaʻe?

O le tele o faifaatoaga moa e sili ona fiafia i lenei ituaiga ona o lona lanu matagofie, ma o tulaga lelei o le tausia o le plumage o le a tumau pea ona paʻepaʻe. Ae peitai, e le na o le pau lea o le avanoa i le paʻepaʻe papaʻe.

Faʻaaliga ma vailaʻau

E le gata i le lanu paʻepaʻe o le tino (i le ala, e ese le paolo mai le paʻepaʻe paepae i le lanumoana-paʻepaʻe), o se ulu manu manulele uliuli ma se mumu mūmū i mata ma moli-lanu samasama samasama e le itiiti ifo lona iloa.

O le pulou uliuli i luga o le ulu o le pulufana e lagona le fiafia tele i le paʻi, ae o vaega mumu e leai se fulufulumanu. O le piʻu piniki o se faʻaopoopoga malosi i le ulu.

E te iloa? O le fausuala masani e taua o le manulele o Georgia, lea o loʻo taʻua ai le teritori o le chakhokhbili mai lona fusi. E le gata i lea, o lenei manulele o se faailoga foi lea o South Dakota.

O vae o le manulele e puupuu ma malosi, faatasi ai ma vaʻa. O le siʻusiʻu uliuli ma le lanumoana, e aofia ai fulufulu 20, e laʻititi tele nai lo isi pheasants ea, ma e pei o taliga lava latou, e toetoe lava a le mafai ona faʻaalia i le lautele. O apaau o manulele e fefiloi lelei ma le tino ma maua ni lanu enaena. O le uiga iloga o le itupa o le laʻititi laʻitiiti lea o le tamaʻitaʻi faʻatusatusa i le tane.

Pauna ma fua

O manulele o manulele e masani ona sili atu i le tele o tamaʻitaʻi ma ua faʻaalia i laina nei:

  • Umi umi - i le ave ifo i le 93-96 cm;
  • siʻusiʻu umi - e oo atu i le 58 cm;
  • apaʻau - e tusa ma le 33-35 cm;
  • mamafa - 2350-2750 g.

Siaki i ituaiga aupito sili ona lelei o pheasants, faʻapea foi ona aʻoaʻoina e uiga i mea taua o le tausia o se pheasant auro i le fale.

Ae mo le faʻatinoga o tamaʻitaʻi, e ui lava e le maualalo i latou i luga o loʻo taua i luga, ae latou te tuuina atu pea i manu felelei ma le alofa tunoa ma le lalelei:

  • laina umi - 86-92 cm;
  • siʻu uʻu - 46-52 cm;
  • apaʻau - e oʻo i le 33 cm;
  • mamafa - 1400-2050 g.

I le natura, e mafai ona e mauaina ni sui tetele, ae i soo se tulaga lava, o le papaʻe o le uila o se tasi lea o sui tele o le ituaiga.

O fea e nofo ai

I totonu o teritori o Rusia, Iukureini ma setete tuaoi, o le manulele ua faamatalaina ua na o le fausiaina patino, talu ai o loo ola i le natura i Sisifo i sisifo ma laueleele i Initia i sasaʻe.

E fiafia o ia i le vaomatua o vaomatua i Tibet i sasae, e sili ona tele i le pine ma le vaomago vao, i le maualuga o le 3200-4200 m luga aʻe o le sami. O le tuaoi o le laina e taua o se vaomatua i le rhododendron thickets o loo i le 4,600 mita i luga aʻe o le sami.

I tafatafa o le Vaitafe o Yangtze, o nei pheasants e nonofo i luga o papa, i le va o le eleele, dogrose, juniper ma siaki. I le taumalulu, e mafai ona maua manulele i le maualuga o le 2800 mita, ae i le taumafanafana latou te le o aʻe i luga aʻe o le laina kiona.

Soifuaga ma amioga

White eared pheasants alofa i le kamupani, o lea e seasea ai ona o na oi latou. Latou te potopoto i ni vaega tetele i laufanua mauga, o loʻo latou suʻeina ai meaai, eliina le eleele ma o latou gutu. O vaʻavaʻai e le o se latou taimi sili ona fiafia i ai, o le mea lea, afai e o mai tagata tulimanu i le isi, o manulele latou te fiafia e sosola. Ae peitai, e le o le uiga o lenei mea e le iloa e manulele auala e felelei ai, pe a tulaʻi mai faalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona latou manumalo i le faitau selau o mita i sekone, ona o le tele o la latou vaalele e masani ona faatusatusa i le sola ese o se pusi faisua po o se falesa malo.

I le tau mafanafana ma le taumalulu, o paʻepaʻe e sili atu i le pheasants e sili ona lelei le ola, ma o paʻepaʻe paʻepaʻe atonu o se tasi o manaʻoga faʻafetaui. O le siʻusiʻu tele ma fusi palaʻu, lea e tetee lelei i le kiona, fesoasoani i le manulele e alu i le loloto o le kiona.

E oʻo lava i le vaʻavaʻai mo ni mea mamao, o manufelelei latou te o ese atu i luga o le palanikeke kiona, lea e faigofie ona tulituliloa ai e tagata tulimanu.

I aso faigata tele, o sui uma o ituaiga o meaola e pei ona taua i soo se taimi lava: e mafai ona latou suʻeina meaai mai le taeao seia oo i le leva o le afiafi, malolo i le ogatotonu o le aso (masani o le isi e latalata i vaipuna ma vaitafe ). I le taimi malulu uma, e mafai ona vaeluaina manu felelei i vaega e oo atu i le 250 tagata taitoatasi, ae masani lava o lenei tau e le sili atu i le tolusefulu. I le vaitau o le faʻatoʻaga, o manu felelei e nonofo faʻalua.

E te iloa? I le pusafana o le Shindo Japanese o se avefeau Amaterasu, o le atua sili o le la.

O a mea e maua ai le paʻepaʻe paʻepaʻe

E mafai ona taʻua manufelelei tagata vevela, aua, e le pei o latou aiga, o le tele o le tausaga latou te fafaga ai na o aʻa ma isi togavao, e masani lava e le mamao ma mea e le faʻaaogaina.

E mafai e manu felelei ona faʻafefete eseese a latou mea na o le taumafanafana, pe a aliali mai fualaau ma strawberries.

Talu mai le amataga o le vaitau o le vavalalata, o tamai invertebrates ma iniseti e aliali mai i le taumafa a le pheasants, ae e le tumau le umi ma i le tau o le tautoulu o le a fesuiaʻi ai e manulele o latou mafaufau i fua o le vine - o meaai autu mo le lumanai. I le taunuu mai o le taumalulu, o le nila o le laau, vine lili, fatu mama o lili ma irises ua faaopoopo i nei fua. I le vaitau o pupuvaga umi o le taumalulu, o manu felelei e 'ai i luga o nila maina, faʻamalo mai lapiti ma isi meaola.

Tofiga

O le tafaoga mo lenei ituaiga o pheasants amata i le faaiuga o le tautotogo ma tumau ai seia oo i le ogatotonu o Iuni. O le vaaia o le feusuaʻiga, faʻapea foi ma faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻamatalaina vaivai i nei manulele, lea e naʻo le faʻamaoniaina o le talitonuga o la latou paaga.

O le a aoga mo oe le aʻoaʻo atili e uiga i le fausiaina o pheasants i le fale, luga o meaʻai a pheasants, ma ia faitau pe faapefea ona e puʻeina se pulufana i ou lava lima.

A o tausia le fafine ua filifilia, e mafai e le tama ona tamoe faataamilo ia te ia mo le tele o itula, siitia lona siʻuʻu, faʻaititia ona apaau ma taumafai e faʻapipiʻi vaega susulu i luga o lona ulu i le tele e mafai ai. O nei gaioiga uma e ogatasi ma foliga mai o pheasants, o lona leo e oʻo atu i le mamao e oʻo atu i le 3 kilomita.

E matua faigata lava ona iloa mai le tagi a le teine ​​mai Tibet, ma e vave tele le paʻu. E alalaga tagata i le tele o le taeao ma ua leva le afiafi. Pe a faʻatupuina i le tafeaga faʻatasi ma le amataga o le vaitau o le vavao, o le a faʻateleina foi lo latou faʻamalosi i o latou tino, o le mea lea o se avanoa talafeagai mo se fale puipui ma ni nofoaga faapitoa mo le malupuipuia o se tulaga manaomia pe a fanau mai nei manulele.

E le gata i lea, o le teuteuina o fulufulu i luga o le tasi apaau o se tau, o le a fesoasoani e faaitiitia le osofaiga. E mafai ona toe gaosia i le fale pe a fai e maua e le faifaatoʻaga le taimi e piki ai fuamoa na faʻatuina e pheasants ma tuu i lalo o le moa, popo, poʻo le tuʻuina i totonu o se mea faʻapipiʻi ona tuʻu ai lea o mea e faʻafefe ai i totonu o faila.

E taua! Mo le faʻaolaina lelei o fuamoa o le paʻepaʻe papaʻe, e tatau ona tuʻuina atu ia i latou le faʻaitiitia o le susu, pe a faatusatusa i faʻalauiloa faaleaganuu pe a faʻateleina isi ituaiga o pheasants (e le maualuga atu nai lo le 60-65%).

O pheasants e lalaga i luga o le laʻau e tuʻu ai o latou nofoaga i luga o le eleele, filifilia nofoaga i lalo o le vailaʻau poʻo le pito i lalo ole papa. Mulimuli ane, o le 6-9 fuamoa o loʻo i totonu ia i latou, lea o loʻo taoto ai tamaitai i se malologa mo ni nai aso. O le vaitaimi ole faʻalavelave e 24-29 aso, pe a maeʻa pe a pe a ma le 40 g pe a fua mai i fuamoa. O tamaiti e ola vave ma i le 10 o ona tausaga e mafai ona latou mamafa le 85 g, ma i le 50 aso o le soifuaga o lenei foliga e maualuga i le 600 g.

O fafine e sili atu ona laʻititi nai lo alii, o lea o le eseesega i le mamafa e tusa ma le 50-70 g. Manu felelei e oʻo atu i manu felelei matutua i le 5 tausaga le matutua.

O meaola uma lava o pheasants e mafai ona fealofani ma, pe a oʻo i le matua (pe a ma le lua tausaga), o hybrids e maua ai foi fanau.

E mafai ona taofiofia

E tele faʻataʻitaʻiga manuia o le faʻasaoina o le pheasants i luga o le paʻu. Ae peitaʻi, afai e te manaʻo e maua se fanau mai ia i latou pe na o le fausiaina o tulaga mafanafana mo au uarota, o lona uiga e tatau ona e mafaufau i manaoga mo le aviary.

Muamua lava, e tatau ona lapoa tele ina ia i ai ni pheasants e sili atu ma le 18 sikuea mita. m sikuea. O tamai laiti e fetaui lelei pe afai e mafai ona tatala manufelelei i se togalaau poo se paka, lea e mafai ona latou savavali ai i le taimi atoa. I luga o ia manulele savavali o loʻo mafai ona nonofo i lafu, ae i totonu o lua o loʻo manaʻomia pea le faʻaogaina o pheasants taitoalua.

E taua! I se taimi faatapulaʻa, e masani ona amata ona 'ai manu ma fusi i o latou vae, o nisi taimi ao leʻi oʻo mai manua.

Paʻepaʻepaʻe papaʻe e matua faigata ma e le faʻafefeteina i le tausiga o manulele, e mafai ona tatalia le vevela vevela. I le taimi lava e tasi, o le vevela ma le susulu o le la e sili atu ona leaga na latou iloa, i le auala e tasi e pei o le paʻu i totonu o le potu.

O le mea lea, tuʻuina atu nei manaʻoga, e mafai ona tuʻuina manu i totonu o fale puipui i le taumalulu. Faʻatasi ai ma le faʻatupulaia tatau (e mafai ona aʻoaʻoina manufelelei), e mafai ona avea nei manulele ma mea teuteu o soʻo se togalaau poʻo se paka, lea e toetoe o le aso atoa i le teritori lava e tasi, e teu ai le palapala ma o latou laʻau ma faʻapipii aʻa.

E tusa ai ma taumafa talafeagai, e mafai ona matua eseese lava.

O le mea moni, pe a faʻatupuina i le faʻatagataotauaina, e matua faigata lava ona maua ni meaai masani, o lea e fautuaina ai e matua e faʻaaogaina le fafagaina faapitoa (e tatau ona 75% o le taumafataga), greens ma fualaau, lea e tufatufaina ai le 25% totoe, e fafaga ai pheasants.

I le taimi o le vaitau, vine, apu ma fuamoa ua vevela ua faʻaaogaina e fafaga ai manulele, e ui lava e le tatau i se tagata ona vaʻavaʻai le avanoa o manulele e 'aina le saito, le oatmeal, peʻa paʻu, fuālaʻau matala ma fualaau faisua. I le taumalulu, e mafai ona e tautau lala paina i totonu o le pa puipui ina ia mafai e manu felelei ona 'ai ia nila.

O faifaatoaga faifaatoaga oe ua i ai le poto masani i le feutagaʻi ma pheasants o le a faigofie ona tausia manu felelei ua leai ni malamalamaaga, ae o tagata faatoa fou mai i lenei pisinisi e manaʻomia pea ona vaʻavaʻai vavalalata i lenei mataupu.