Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona toto ma ola Levisa i le fale

O le mauaina o le Levisa na mafua mai i le Kapeteni Meribezer Lewis i le taimi o lana malaga e sopoia Amerika mai le Atelani i le Pasefika. I lenei tusiga o le a tatou tilotilo pe o le a le ituaiga o laau, o ona ituaiga ma foliga o le totoina.

Faamatalaga faʻamalosi

Levisia (Lewisia) o se laau faʻapitoa e taua i le aiga Montiev. O le ituaiga e aofia ai le 20 ituaiga. O le aʻa o loʻo faʻapipiʻiina pe fusiform, e le masani ona faʻapitoa. O siaki e faigofie pe faʻalautele. Lafoaʻi le vevela poʻo le uʻu, i totonu o laupepa. Racemes faʻalavelave, paniculate poʻo cymose.

O fugalaau matagofie o fugalaau e aofia ai: nemesia, adonis, lunik, iberis, licoris, phlox paniculata, siasi o le hibiscus, bromelia, ma le laiti-scalestone.

Fugalaau e 5-10 petals. O lanu e mai i le paʻepaʻe i ata uma o le piniki, i le ulaula ma le samasama, i le moli i foliga o loʻo faʻaleleia. Fua - pusa. O le tele o ituaiga o meaola, o nisi ituaiga o meaola e lafoaʻi.

Tufatufaina ma nofoaga

Levisia o se tagata e nofo i sisifo o Amerika. I le vao, e le maua i se isi lava mea. E ola i le maualuga o le 1500-2300 mita i luga aʻe o le sami. E fiafia tele i vaomatua, vaʻaia mauga, toafa.

E te iloa? Leviaia le tulaga o se fugalaau - o se faailoga o le setete o Montana.

O ituaiga eseese o Levisa

O ituaiga sili ona lauiloa o:

  • Levisia cotyledon (mafiafia) - o le foliga taatele, e tele fugalaau i luga o vao mafiafia ma laʻau oona o foliga paʻu. O se mea faʻalelei, e tele meaʻai, laʻau. Ole maualuga o le rosette e oʻo i le 10 cm ma le maualuga o le peduncle e 20 cm. O le lanu o petals i hybrids e eseese mai le paepae ma le samasama i le lanu piniki ma le mumu. O le eleele e fiafia i le suavai, faʻamalosi, faʻamaʻaina ma le sua fou. E tatau ona totō i nofoaga malulu, e le faʻafefeina le susu tele;
  • levisia dvuhshastikistovaya i le natura, ua na o nofoaga latalata i le kiona i Kalefonia o le Yosemite National Park. O lenei ituaiga o meaola e faʻailoa mai i le maualalo, e le mafai ona oʻo ile 5 cm i le tele. O fugalaau e lanu piniki enaena, ma e tumau le fuga mai Fepuari ia Iuni. Tiga faigata mo le galueaina;
  • Levisa Tweedy e tele lanu paʻepaʻe po o fugalaau lanu piniki, laʻau faʻamafa. E oʻo atu i le 10 cm, e fiafia i nofoaga mago ma le la. E sili le fiafia ile eleele. Faigata e atiaʻe. O le fugalaau e amata mai ia Aperila ia Iuni;
  • leviziya Kongdona sili ona fiafia i tulaga malulu. Faʻavae i luga o peat bogs o Nevada. E oʻo atu i le 20 cm. E i ai lau fugalaau lanu piniki ma ni vela laiti. Faʻateleina na o tagata e aoina, aua e matua faigata i le tausiga;
  • Levisa dwarf e muamua muamua ona i ai i le tumau, ae manino le leiloa i ona aiga i lanu. E i ai lau lanu mūmū, e tutusa ma gagana, e mate i le faaiuga o le taumafanafana. O le tele o fugalaau e le mafai ona oʻo i le tasi ma le afa senitimita. E faigofie ona faʻalauteleina e fatu ma e matua le fiafia lava.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O nofoaga o le Levisa i le natura e taʻu mai ai le mea e sili ona faʻaaoga i le mamanu. O togalaau ma togafiti, o pine maa o ni nofoaga lelei mo le totoina o lenei fugalaau. Na pau le tulafono e tatau ona mulimulitaʻia pe a filifilia lenei mea mo le totoina o lau fuafuaga o le faʻaleleia o palapala eleele ma le le maua o le la susulu.

Faʻasalaʻau oe lava i isi togavao-alofa laau e mafai ona totō i totonu o se laufanua o le togalaau: o le anufe perch, lily o le vanu, tusi o ata, iniseti popo, dicentrum, fogglove, foverwort, talimalo ma togalaau.

Tuputupu ma tausia lelei togalaau

Levisia o se fugalaau faapitoa. Ina ia mafai ona faʻafiafiaina oe i ona fua, e tatau ai ona suʻesuʻe uiga o lona faʻatoʻaga.

Tuutuuga o le taofia

E mafai ona tupu lenei fugalaau i se lauʻeleʻele avanoa, ma i totonu o ipu. O le auala e totoina ai e fuafua i ituaiga ua filifilia. E pei ona taʻua i luga, e le faatagaina e Levisa le susulu o le la, o le mea lea e tatau ona faia le tau i le itu i sasae o le togalaau.

E te iloa? Lewisia Lewisia (Lewisia disepala) o loo puipuia ma ua lisiina i le Red Red, ua faasaina e le na o le pikiina o fugalaau ia i latou lava, ae faapea foi le aoina o fatu.

A oʻo ina ola i totonu o fagu, e tatau ona faʻapipiʻi i le tautotogo ma le autumn. I le taumafanafana, e fautuaina le ave o fugalaau i le ea, ma i le taumalulu e teuina ai i se nofoaga malulu.

Sola ma le faʻapala

Levisia e fiafia ile acidic pe pisia, ole suavai, eleele palapala ma le paʻu o peat, sand, limestone. E ui lava i nei mea uma, o le eleele e tatau ona tumau le ola maloloina. Mo le faʻaaogaina e faʻaaogaina ai otaota povi.

Lafoa ma le susu

O se laau e totō ile lauʻeleʻele palapala e le manaʻomia ona faʻafeu. E tatau ona faia naʻo totonu o le masina faʻamasino. E tatau ona faia ma le faʻaeteete le faʻamalosi, e le faatagaina ai le susu e alu i luga o laulaʻau poʻo fugalaau, e tatau foi ona faʻamautinoa o le pito i lalo e le mafai ona fesootaʻi ma le eleele susu, e mafai ona faʻaleagaina foliga o le laau.

Faitau e uiga i aoga o le faʻaaogaina o le suavai, ma ia iloa pe faʻapefea ona faʻapipiʻi se faiga o le faʻamaina o le vai i le dacha.

Fesoʻotaʻiga i le vevela

O Levia o se mea e sili ona malulu. Ufiufi i le taumalulu e le talafeagai. O tuusaunoaga o ituaiga meaola, e tatau ona ufiufi i se paʻu, ia aloese mai le tele o le susu i luga o le pusa. O lenei fugalaau e mafai ona sili atu le faigofie nai lo le vevela.

E le gata i le Levizia, o togalaau faʻasaina e pei foi o le: aquilegia, aconite lolf, bergenia, heather, gelenene, gaylyardia, iris Siberia, aso malolo, laititi-dwarf ma le phlox.

Ae maise lava i le vevela o masina vevela, e mafai ona taofia le tuputupu ae ma pauu atu i se vaitaimi malologa. O le popole i lenei mataupu e le aoga. A oʻo ina toe faʻaleleia tulaga o le vevela, o le a toe amata e Levisa ona fua.

Totoina o laau ma totoina

Levisa e mafai ona faʻalauteleina e ala i fatu ma vegetatively.

Fatu

Lauina o fatu na gaosia mo le taumalulu. Ua vave ona totoina i luga o le eleele ma sausau i se vaega eleele i totonu o le tolu senetimita. O le tele o ituaiga meaola e faafaigofieina e le fatuina o ia lava. O fualaau i totonu o le tausiga e le o se mea e fiafia i ai. Totoina i se auala e tupu ai fugalaau i le na o le lua tausaga.

E taua! O le toe gaosia e fatu e mafai ona mafua ai le leiloa o uiga eseese.

Vegetative

Ina ia aloese mai le leiloa o uiga eseese, o le vegetative metotia e faaaoga. Ina ia faia lenei mea, vavae ese le itu o le itu i le amataga o le taumafanafana, ia faʻapipiʻiina i le koala ma faʻapipiʻi vave i le eleele. Leai se mea e tatau ona fafaga. O ia vavaega e maua aʻa i le taumalulu, ma i le tautotogo latou te mafai ona toe totoina i se nofoaga tumau.

Faʻavae o le tausiga, faʻalagolago i le nofoaga o le taofiga

Pe a tuputupu ae le Levisa i ipu, e tatau ona mataʻituina ma le faaeteete le puleaina o le vevela, e aloese mai le vevela tele ma le soona ola. A leai, e leai se eseesega pe a tupu le Levisa i le malae vaʻa ma totonu o ipu.

E taua! O le tele o le suālaʻau o le a taʻitaʻia ai le maliu o Levisa.

Teuteu

O le teuteuina o lenei fugalaau e le maua mai, aua e mafai ona afaina ai le laau. A maeʻa le fugalaau, latou te faʻatali sei maeʻa maeʻa le paluga ma fusi ese.

O faigata faigata i le tuputupu ae

O le mea moni, o Levisa e le o se fugalaau fugalaau atonu e ono foliga mai muamua. Pe a filifilia, e tatau ona e faamasani i foliga o ituaiga ma mea faigata o latou mataupu. Le tulafono pito i sili ona taua e tatau ona manatuaina: Levisa e le faʻafefeina le susu tele.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

O faʻamaʻi faʻapitoa mo le Levisa o slugs, o le siva sisi ma aphids. O le fugalaau e le faʻafefeina vailaʻau, o lea e mafai ai ona faigata tele le pulea o pest.

Mafaufau i le auala e pulea ai meaola faalafua e pei o slugs, lago aisa ma aphids.

E seasea lava le maʻi a le maʻi Levitiki. Le tele o faʻaalia i le pala. Ina ia foia, e tatau ona aveese otaota uma na faaleagaina, ma mo le malologa, faʻaitiitia le faʻamalosia ma le faʻamalolo, faʻamaʻi le palapala ile vaifofo malie.

E ui i le faigata o le tuputupu aʻe, ae o le toʻatele o tagata fai togalaau latou te filifilia lenei laau mo le faʻaogaina o fanua. Levia, ona o lona agavaivai, e matua lelei lava le tutusa ma le mafiafia o le fausaga o le maa ma e mafai ona avea ma se leo itiiti ae susulu i totonu o soo se togalaau po o togalaau papa.