Tomato ituaiga

E faʻapefea ona toto ma totoina tomati "Tupu o Tupu"

Tomato "King of Kings" o se faʻalavelave faʻalavelave (F1), e lauiloa i le vaitau o le mafanafana o loʻo saili e faʻaleleia fua o fua o le fua ma fua mai fua tele ma fua o laʻau i la latou laulau. Ae o le mea lea e le o vave ae le mo tagata uma, aua o le saogalemu o le tausiga o se laau eseese, o le iloilo ma le totoa o tulafono uma e talafeagai - matou te mafaufau i ai i le tusiga.

Eseesega faʻamatalaga

Totoga o le "King of Kings" e le o ni mea e taʻimua ma maualuga, ma e tatau ona faatapulaa i le faapipiiina o le pito i luga i le 180 cm le maualuga.

E te iloa? O Peru ua manatu o le fanau mai o tamato, lea na ola ai lenei faatoaga ao le i oo mai Europa. E le gata i lea (pe a ma le 9 afe tausaga ua mavae), na amata ona totoina e togavao ituaiga o Initia i le itu i Saute o Amerika.

O faʻamanuiaga a le "King of Kings" e aofia ai:

  • maualuga maua;
  • matagofie, fua tele;
  • tofo lelei;
  • tetee i nisi faamaʻi;
  • lelei femalagaiga;
  • umi le saogalemu (seia oʻo i le 3 vaiaso).
O aʻafiaga e aofia ai:

  • tau taugata o uluai fatuina o fatu;
  • le le mafaia ona faʻaaogaina fualaau aina mo le teuina poo le faʻasaoina.
O se uiga iloga o le ituaiga o le le mafai lea ona toe gaosia fatu fatu - ina ia mafai ona maua se fale faapena ma faailoga tutusa mo le tausaga e sosoo ai, e tatau i le faifaatoʻaga ona faʻatau ni pusa fou na teuina i le faleoloa.

Fua o fua ma fua

O le vailaʻau "Tupu o Tupu" e faʻailoaina o se ituaiga o taimi ua leva po o ua maeʻa ona matua. E tusa ma le 120 aso e tatau ona pasia mai le totoina o fatu mo fatu laau e selesele ai fua muamua. Faʻasolosolo lelei, faʻamautuina taimi ma laei, o le maualuga o le gaosiga e mafai ona oʻo i le 5 kilokalama tomato mai le tasi laau.

I le faaopoopo atu i le tomato "King of Kings", e aofia ai foi le tomato o tomato: "Budenovka", "French Grape" ma "Grapefruit".

Fua Faʻamatalaga:

  • "Tupu o Tupu" ua manatu o se ituaiga tele - o le mamafa o le fualaau e tasi e mafai ona ese mai le 400 i le 1000 kalama;
  • e oo atu i le 5 fualaau faisua ua faia i luga o fugalaau fugalaau taitasi;
  • o le foliga o le tamato e lapotopoto ma e laititi foi le laugatasi, o le ogatotonu o le ogatotonu;
  • lanu mumu mumu;
  • pulupulu o le aano o manu, oona, e le o soona malie;
  • tofo suamalie, faatasi ai ma le le malamalama malamalama;
  • o fualaau taʻitasi e aofia ai le 4 i le 8 potu o fatu faʻatasi ai ma le vaeluaina ma le vaeluaina o tino.

Filifiliga o fualaau

O mea e gaosi ai fatu laau e manaʻomia e faʻatau i fale faʻatoʻaga faʻamaonia e mautinoa ai le lelei oa latou oloa. I le faaopoopo atu i le siakiina o le saʻo o le afifiina, e tatau i le faufautua ona iloa pe na muamua togafitiga fatu i fomaʻi poo isi sauniuniga. I le tulaga e le o totoina laau toto i soo se mea lava, e tatau i le fai togalaau ona saunia e ia.

Matou te fautua atu ia te oe ia iloa pe faapefea ona toto ma totō toto laau totō, pe a totoina tamato i fualaau ma pe faapefea ona fafaga fualaau.

Sola ma le faʻapala

E tatau ona taulai totoa i le lelei o le palapala lea o le a tuu ai fatu, aua o le saʻo lelei o le totoina o laau totogo atonu e faalagolago i lenei mea. O le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻatau lea o le eleele ua saunia mo "pepa ma tamato," ae afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faʻaleleia le eleele.

E taua! O le totoina o fatu "Tupu o Tupu" e le tatau ona faia i le eleele lea e toto ai fualaʻau, pateta, salati pepa ma physalis e faʻalauteleina.

Malamalama, meaʻai paleni (pH mai le 6.2 i le 6.8) e tatau ona aofia ai vaega e lua o le eleele toto, 1 vaega o le humus ma le 1 vaega o le faapalaga. E le gata i lea, e tatau ona faaopoopo i luga o le eleele se vaega tele o fafie. Ma le isi, o le mea e maua ai le eleele e tatau ona faʻamaʻi - faʻavevela lemu i totonu o le ogaumu poʻo sasaa i luga o le ulo i le vai inu.

Tulaga tuputupu ae

I le faaopoopo atu i popolega e uiga i le eleele, o se itu taua i le lumanaʻi o le totoina lelei o laau totō o loʻo tausia lelei aiaiga o le taofia:

  1. O le vevela o le ea i totonu o le potu e faʻaleleia ai laau toto e tatau ona tausia i le 23-25 ​​° C.
  2. Mo le tausia lelei o le inisiua o laau totō e mafai ona tuʻu i le faamalama i saute poʻo sulu mata. Afai e le alu pupuni o le potu i le itu taumatau, e mafai ona i ai tane i luga o le itu i matu, ma faʻaopopo ai foi le faʻaaogaina o lamepa moli (40 watts) mo le malamalama. I luga aʻe o lauʻeleʻele, e tuʻuina atu i le mamao o le 10 cm le pupuʻu, o le umi o le faʻalauiloaina e 8 itula i le aso ma le malosi o le moli eletise e 120 watts i le sikuea mita. m
  3. O le faailo sili ona lelei o le malulu o le ea e mai le 55 i le 70%.

Tuputupu ae mai fatu e totō i le fale

O le faagasologa o le ola malosi o fatu mai le fatu e vaevaeina i nisi o laasaga taua sauniuni ma manua talafeagai.

Fatuina sauniuniga

A o lei lūlūina fatu i totonu o le palapala, e manaʻomia le lūlūina o fatu i se vaivaiga vaivai o le pati faʻasalalau - o le faʻatinoga o le a faʻamautinoa ai le faʻamautuina o le maualuga. A maeʻa lena mea, o le totoina o mea totō e mulumulu lelei i vai mama ma faʻafefiloi i le tuputupu aʻe o le tuputupu ae mo le 24 itula.

Initaneti ma nofoaga

Mo le tulaʻi mai i le lumanaʻi, e tatau ona faʻatau ni fafie lautele ma papaʻu (pusa po o atigipusa) faʻatasi ai ma lua faʻavaivai.

A maeʻa lau laʻau lapoa e lua i luga o laau, o loʻo faʻaogaina i luga o laupepa palasitika po o ipu, e aunoa ma le faʻagaloina o le vai ma faʻagasolo le palapala. O le nofoaga o tane tane o le faamalama i le itu i saute ma le malamalama lelei o le la.

Fatuina o togalaau

Mo le totoina o vaomatua fiafia, e tatau ona tuu i totonu o le palapala i le loloto e tasi, ma tutusa le mamao i le va o fatu. O le loloto o le loloto e eseese i le 0.5 ma le 0.8 cm. A maeʻa ona totōina, o sina fatu e sosolo faʻasusu i vai mama mai se fagu sulu.

Mafaufau i auiliiliga tulafono mo le totoina ma le totoina o fatu toto.

Totoina o togalaau

O le tausiga lelei o vine varietal totogo o se mea taua tele ao le i totoina ile eleele. Tausiga e aofia ai laasaga nei:

  1. Faʻasa E tatau ona fufulu le laau i le 4 aso pe a maeʻa a latou germination, o le isi togafitiga e faia i le 3-7 aso, e fuafua i le maualuga o le ea ma le palapala, lea e tatau ona faʻamago ese. E manaʻomia le suʻeina o fualaau, e aunoa ma le paʻi i laʻau, na puipuia ma faʻamafanafanaina i le 22 ° C i le vai.
  2. O fualaau faʻasusu e totoina ai na o le 1 pe 2 taimi, pe a tuʻuina lelei le faʻafefiloi eleele. E mafai ona e saunia lau fugalaʻau - faʻasolosolo se mullein (1 l i le 10 l) poʻo le faʻatau mai o se mea tuʻufaʻatasia paleni pito i luga o le lalaga ua faailogaina "mo tamato".
  3. Pe a ma le 10-15 aso ao le i totōina ile vaovao lau laau e tatau ona faʻamaʻa. O le faʻatinoga o loʻo faʻatinoina ina ia mafai ai ona faʻaleagaina atili meaʻai ma maua ai le maualuga o le gaosiga. O totoga o le Tupu o Tupu e amata ona faʻamalosi pe a maeʻa le 4-5 laupepa i luga ia i latou, faʻapea foi ma le maeʻa ona tuʻuina atu i luga o le loggia ma le auala (i le ao e oʻo atu i le 12 ° C). I le taimi muamua, e faia ni atigipusa i luga o le pusa tioata mo na o ni nai itula, ma faateleina le vaitau taimi i aso taitasi, ona tuu ai lea o laau i le po mo ni nai aso. O le faʻamalosi i luga o le auala e faia i le uluai aveeseina mo le 2-3 itula mo le 3 aso, faatasi ai ma aso taitasi, o le taimi e nofo ai e faʻaleleia ile itula seia oʻo ina ola pea laau i le ea mo le aso atoa.

Suʻeina o laau i le eleele

E tusa ma le 60-70 aso, e mafai ona faʻapipiʻiina aʻa o tamato i se nofoaga tumau, i la tatou tulaga - i luga o le eleele. O le faagasologa o le faʻaaogāina o loʻo faʻatinoina i le amataga o Me i luga o se ao, ae leai se aso e faʻaolaina ai, e faʻavae i le polokalame fautuaina: mo le sikuea mita 1. m tuu 3 vao i se mamao e 40-50 cm mai le tasi.

Faatonuga i lea laasaga taʻitasi:

  1. O loʻo faia i totonu o le palapala ma le bayonet.
  2. Pits suavai suamalie e faʻamalūlūina i se faʻafitauli o le paluga o le potassium.
  3. Laʻu, ma faʻafefiloi ma le humus, 50 g o fafie laupapa, 100 g o le superphosphate, 30 g o le potash ma le 1 tsp o le magnesium sulfate.
  4. Tomato ua faʻalauteleina le lua taimi e sili atu nai lo le tane.
  5. A maeʻa le faimalaga, e tatau ona faʻafefeteina le tele o vao

Tekinolosi taufaatoaga o le totoina o fatu o tamato i luga o le eleele

O le gaosia o fatu varietal i le taimi lava e maeʻa ai, e iai foʻi ona uiga. E tusa ai ma le au fai togalaau, o lenei metotia e le eseese i soo se auala mai le tulaga masani, lea e maua ai le faasologa o le totogo mai ile amataga.

Tulaga i fafo

O le tulaga autu mo le tausiga o se laau i nofoaga tatala o le filifiliga saʻo lea o nofoaga mo mea i le lumanai - e tatau ona malamalama lelei ma puipuia mai le matagi i matu.

E tatau foi ona e manatua e uiga i tuaoi e le manaomia mo le "Tupu o Tupu" - pepa, eggplants, pateta poo tamato o isi ituaiga e le tatau ona ola latalata ane i le lumanai, ae o le pasesa, dill, kukama ma le kapeti o le a avea ma nofoaga lelei o fatu. Ona o le malosi o le tetee atu i le malulu, na fautuaina ai e le au gaosi oloa le ituaiga "King of Kings" i nofoaga tatala i Iukureini, Moldova, faapea foi i le itu i saute o Rusia. I latitudes i matu, e mafai e laau ona tupu ma fua fua i greenhouses poʻo greenhouses.

E te iloa? O le faʻamatalaga muamua o tamato i Europa na faia i le 1555 i Italia, lea na taʻua ai i latou o "tamato", o lona uiga o le "apu auro".

Le faagasologa o le totoina o fatu ile eleele

O le taimi o le lūlūina o fatu i le lauʻeleʻele lafoaʻi e tele lava lona faalagolago i luga o le tau o se vaega patino. Afai tatou te talanoa e uiga i atunuu i saute ma le ogatotonu o Rusia, e ono tulaʻi mai le tulaueleele i aso May. I le taimi muamua, o le totoina o tamato e le talafeagai - o le a le totogo tupugo, e faatalitali mo le amataga o aso mafanafana. O le tafu i le eleele e tatau ona faia i lea laasaga ma lea laasaga, faatasi ai ma sauniuniga sauniuni o fanua ma fatu:

  • pe tusa o se aso, e tatau ona tuʻu fatu i le ie susu, lea e togi i le vai mafanafana (vevela e oʻo atu ile + 29 ° C) mo le 3 itula. I le isi itu, o loʻo afifiina fatu i le mago mago ma tuʻu i luga o le faamalama sill, e faasaga i saute (1 aso);
  • E fautuaina le saunia o le eleele i le tasi le masina ae leʻi totoina tomato - mo lenei mea, o le eleele ua lelei ona eliina i luga o le ato o le suo ma le faʻamaʻiina (3 kilokalama o le humus i le 1 sq. Mita m ma le 1 teaspoon o le nitroammofoski). O le isi itu, o le eria ua vaʻaia, ufiufi ma ufiufi mo le faʻamafanafanaina i luga o le kiriata palasitika;
  • o fatu e taoto i pupufana vevela e le sili atu ma le 1 cm i le lapoa, faʻafefeteina i le 2-senitimita o le palapala ile luga. I lenei tulaga, e mafai ona sasaa le meaʻai i sina vaega laiti (3-4 vaega taitasi) - o le mea lea, i le lumanaʻi, e mafai ona e filifilia ma filifili le toto sili ona malosi, ma aveese le mea vaivai;
  • A uma ona lūlūina, e tatau ona pipiʻi le eleele i lima, ona faʻafeinu lea i le vai mafanafana (1/2 ipu i le lelei).

Faʻasa

O le suaina o fatu ua totōina i totonu o se nofoaga avanoa e tatau pe a manaʻomia. I lalo o le i ai o aso lelei, o le susu e faia ile 3-4 aso, e masani lava i le vai mafanafana i lalo o aʻa o laau. E tāua tele le taofia o le faʻamalolo o le susu i luga o ogalaau ma laʻau e puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi faʻaleaga.

Vitio: totoina o tamato ma ona foliga

Lafoaia eleele ma veleina

Tataloina o le palapala i laina tomato e fai pe a maeʻa faʻasusu, faʻatasi ma le veleina. I le 2-3 vaiaso talu ona totoina, o le loloto o le loloto e tatau ona oʻo i le 12 cm, ma, ina ia aua le faʻafuaseia ona faaleagaina aʻa - e tusa ma le 5-7 cm. I le maea ai o le tuputupu aʻe o laau toto, e tatau ona faʻapipiʻiina ma le suamalie poʻo le moega o humus.

Masking

O le suaina i luga o laau toto o lenei ituaiga o se tasi lea o tulaga autu mo le atinaeina lelei ma le fuaina o fua.

Ina ia faateleina le fua o tamato latou te manaomia e suʻeina. Faitau pe faʻapefea ona faʻapipiʻi lelei ni togavao i totonu o le malae vaʻai ma i totonu o le fale lauʻeleʻele.

O le faagasologa lava ia e aofia ai le faapipiiina o tumutumu o gaʻo (amata i lalo ifo o laasaga lalo) seia oʻo i le faʻavaeina o le 1 pe 2 mai. E fautuaina e faia pea le togafitiga e le aunoa, e tusa ma le 2-3 taimi i luga o le vaitaimi atoa o le tuputupuaʻe.

Garter belt

O le manaʻoga mo le teuina o tamato o loʻo faʻaalia i le tele o mea:

  • fualaau aina i luga o laau ua faʻamauina e maua atili ai le susulu o le la ma e sili atu ona faʻaleleiina;
  • pe a matua totogo fuamato tetele, e le mafai e laau toto ona taofiofia lo latou mamafa ma momotu;
  • fualaau aina e faʻafesoʻotaʻi ma le eleele e faʻapogai i osofaiga faifaipea masani.

Faamasani oe lava i tulafono mo le teuteuina o tamato i totonu o le kiona ma le malae vaalele.

E 5 auala sili ona taatele e puipuia ai faʻatoʻaga:

  • fausaga uila;
  • pine;
  • taamilosaga taamilo;
  • laina faʻavave;
  • uaea ma uaea uaea.
Mo le ituaiga o le tomato o le "King of Kings", o le auala o le a avea ma ala sili ona talafeagai mo le taofiofi e taofiofi ai laau ao tuputupu ae ma puipuia le faaleagaina o le fua. Ina ia faatulaga le fausaga, e tatau ona eli laau laupapa i totonu o le eleele, ma ia faʻalautele le masini i le va oi latou. O le iʻuga, o laʻau o le tamato e "tuʻuina atu" i le va o ni maea twine.

Laʻei pito sili

Soʻo se 2 vaiaso mai le taimi o le germination o tipu, e tatau ona faia ni fomaʻi paleni faʻamalosi (mo se faataitaiga, nitroammofosku) i lalo o laau. I le faaopoopo atu i le oloa na faʻatauina, o le faʻaleleia o meaai e maua mai i le tele o meaʻai, lea e fua tele ai le eleele ma faʻamalosia le faʻaogaina o le laau.

Faitau atili pe faʻapefea ona faʻaaoga le nitroammofosku ma le faʻamaʻi mai le upega.

E le gata i lea, o le faateleina o le numera o ovaries i luga o vao ma sili atu ona lelei fua o fualaau aina, e masani lava ona faia e le fai togalaau le gaosiga, masini ma superphosphate fertilizers.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

O se tasi o uiga manaia o le eseesega o King King o lona uiga e itiiti lava lona faigofie i le tuai o le paʻu, ae e le maua ai se faamaoniga o le tetee atu i isi faʻamaʻi ma osofaʻiga o faʻamaʻi pipisi.

Malosiaga ono maualalo:

  • macroporiosis - o se maʻi afaina lea e aliali mai i laulaau o le laau i le ituaiga o lanu enaena lanu moana (1 inisi le lautele) faʻatasi ai ma liʻo faʻatonu. Laʻau faʻafeiloaʻi faʻapipiʻi i le tasi ma faʻaosoina ai le maeʻa maeʻa o le laʻau;
  • tamato tomato - faʻamaʻi viral, lea e tuʻuina mai ma foliga vaaia o laʻau enaena lanu enaena i luga o atigi, ma luga o petioles ma tuʻu ai lanu enaena o foliga le lelei;
  • lanu enaena - O faʻamaʻi pipisi e faʻapitoa i vai vai i luga o fualaau lanumeamata poʻo fualaau aina. Mulimuli ane faʻatoʻa tata le tatato ma ufitia i le paʻepaʻe papae;
  • maʻi faʻapitoa - felafolafoaʻi lau. E atiina ae ai laau i se aʻa ua vaivai, e mafua mai i le leai o le phosphate nutrition ma le tuai ona aveeseina laasaga. I le faaopoopo atu i le malosi o le mimilo o lau laau, o le fua o le afaina o laau afaina ua matua faaitiitia.
E masani ona osofaʻia le Tupu o Tupu e le Colorado potato beetle, o caterpillars o moth ma le whitefly.

O le ae fiafia e aoao metotia o le puleaina o pest o tamato.

Auala puipuia:

  • Uluaʻi amataga o le faʻapalapalaina o eleele ma fatu aʻo lei totoina;
  • tausisia lelei o le suavai ma le faapipiiina o meaai;
  • faʻaleleia faʻavaitaimi o le siʻosiʻamea i le kalama ma le manganese, iodine ma le susu (15 pata o iodine i le afa lita o le susu), teuteuga o le fafie, faʻapea foi sauniuniga faʻapitoa: Zaslon, Mancozeb, Brexil Sa, Glyocladinol, Flendazol ".

Seleseleina ma teuina

O le seleselega e tatau ona i le ogatotonu o Aukuso, i le taeao, pe a uma ona magoto le sau. O le seleselega e masani ona faʻatinoina e pei o le fua o le fua. Afai e tatau ai, e mafai ona selesele tomato pe a uma ona aveese mai le vao. E fautuaina e teuina fualaʻau i pusa laupapa mama, e tatau ona lelei le potu, ma e le tatau ona sili atu le vevela ole ea + 6 ° E sili atu le fufuluina o tamato, fufulu suamalie ma tuu i totonu o se atigipusa i laina uumi. I lalo o tulaga uma, o le saogalemu o le fualaau aina e mafai ona oʻo atu i le lua masina.

E taua! Faʻamaonia lelei le maeʻa maeʻa o le tamato o le a fesoasoani i le leai o se lanu lanumeamata faataamilo i le au.

Faʻamatalaga ono ma fautuaga

I le faaopoopo atu i faafitauli e fesoʻotai ma faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi, e mafai e le fai togalaau ona feagai ma se mea le lelei e pei o le pa'ū faʻafuaseʻi o le ovaries ma fualaau ma fugalaau mai le togavao. O mafuaaga mo mea o loʻo tupu e mafai ona avea ma tulaga le lelei o le taofia:

  • fafaga i vai malulu;
  • maualuga le maualuga o le ea (sili atu i le 80%);
  • leai o meaʻai (leaga le lelei o meaʻai laau).
Afai e matauina tulafono uma o le agrotechnology ua uma ona lisiina muamua, tausia ma le loto i ai ma le puipuiga vave o faʻamaʻi, o le aʻafiaga o se faʻafitauli e faʻaitiitia i le leai o se mea.

O le tupuina o tamato "Tupu o Tupu" i luga o le eleele e le o se galuega faigofie, ae o le mea moni lava o se fai togalaau e teu faʻafaigaluegaina punaoa talafeagai, malosi ma le agaga i lona totoina e mafai ona taulimaina.