Fua o le gaosiga

Matou te tuputupu ae ma faʻaaoga leisa i totonu o le fale

"O le makhorka o se uo faamaoni, e faʻafilemuina neura," na fai mai ai fitafita e uiga i le ulaula ulaula, lea na faia mai le igoa o le aiga o Solanaceae, o loʻo i ai le nicotine. Ma afai o le mea muamua e toetoe lava a tutusa le magogo ma le toatele o tagata o le Slav, i le taimi nei o lenei laau toto ua manatu e toetoe lava a tupu. O le a se mea e pala, pe faʻapefea ona faʻaaoga i le olaga i aso faisoo ma pe faapefea ona tupu lelei i le fale - matou te faʻamatalaina i auiliiliga i lalo.

O le a le shag?

O le tapaa ua taʻua o se laau laʻau o le ituaiga o tapaa (o lo o aofia ai ni mea e maua ai le nicotine), ma se tapaa ulaula tapaa na faia mai le fale ua taua muamua. E le pei o isi laau totino o le ituaiga Tobacco, o le palasi e sili atu ona le fiafia i tulaga tuputupu ae ma sili atu ona tetee i suiga o le tau. O le tufatufa atu o le tapaʻa e lautele: e mafai ona maua i le toetoe lava o konetineta uma, ae o le tele lava o mea uma e fiafia i ai i le itu i mātū i se tau le lelei. O faʻamatalaga mai fafo o laau e le o se mea faʻapitoa: e le o se mea e le mafaamatalaina laau taʻitasi ma fuga lanu lanu samasama ma tele, vevela, ma lau lau. O vaega uma lava o le laau e aofia ai le nicotine, ae e le taofia ai le faʻaaogaina o lenei fualaau aina mo isi mea tau tamaoaiga ma fale gaosi oloa - mo se faʻataʻitaʻiga, i le gaosia o le citric acids poʻo mea oona mo le puipuia o meaola faalafua.

E te iloa? O le upu "shag" e sau mai le igoa o le aai o Amersfoort i NetherlandsI le seneturi 18, lea na avea ma lauiloa mo le manuia o le pisinisi o tapaa, o iina na amata ai faatoʻaga muamua i le mea na latou ola ai.
O le tapaa na gaosia mai le tapaa na manatu e sili atu le leaga nai lo le faʻataʻitaʻiga, o le tapaa taupou, ma na gaosia i ituaiga e 2: snuff ma le ulaula tapaa. Afai muamua, i luga o le teritori o le USSR muamua, o le gaosia ma le gaosiga o lenei aganuu ua faavaeina i luga o se tulaga tau alamanuia, i le taimi nei o lenei laau ua ola na o pisinisi a le tagata lava ia.

Aoao pe faapefea ona totoina le tapaa manogi, faapea foi ma le ulaula tapaa, pefu asu ma le auala e faaaoga ai tapaa.

O fea ma le auala e tupu ai se paʻu

O le tele o pisinisi tumaoti o loʻo galulue i le faʻatoʻaga o lenei faatoaga o loʻo i ai nei i Tatarstan ma Sisifo Siberia, lea e tusa ma le 10,000 hectaresa le aofaʻi o fua o lenei laau. O le tele o ituaiga o faʻamaʻi, lea e mafai ona totoina i le avanoa e tatala ai, o ituaiga ia "tamaʻi nuʻu" ma le "Datura 4". O le eleele sili ona lelei mo ia ituaiga laau o le eleele leaga (aemaise lava, le pelenozem pele), ma o le vevela e maualalo, e oʻo i le 22 ° C. Ina ia mautinoa le tele o fualaau aina, o le fanua e muaʻi totoina i sana poo falaoamata o le taumalulu - pe a uma nei laau, o le a avea le palapala ma mea e sili atu ona talafeagai mo le totoina o vine. Ae o le pateta ma le sunflower o ni mea leaga muamua, e pei ona i ai i le aganuu ua taua i luga e le gata o meaola faalafua masani, ae faapea foʻi ma faamai faapena. A oʻo ina tupu aʻe se paʻu, latou te siaki ma le totoʻa le lelei o le palapala: e masani ona faʻamaʻaina ma se faʻamaonia mautinoa o le phosphorus ma le potassium, ma tuʻuina atu ai foi le taimi talafeagai ma le faʻamamaina.

Faʻaaogaina o mea totino

O le tele o faamanuiaga o le paʻu, faapea foi ma le afaina, o loo i totonu o mea o loo i ai le nicotine i totonu o lenei laau - o se mea e faaaoga e le gata i le pisinisi tau tapaa, ae faapena foi i vailaau faafomai. O le Nicotinic acid e maua mai laulaʻau, o loʻo faʻamautuina lelei nisi faʻamaʻi o le paʻu ma faʻamaʻi cardiovascular - mo se faʻataʻitaʻiga, o le siʻosiʻomaga mai laulaau o lenei aganuʻu o se vaega o nisi o sauniuniga i togafitiga aloaia o Amerika Latina.

I le faaopoopo atu i le paʻu, mo faʻamaʻi o le fatu cardiovascular faʻaaoga foi laau e pei o: kāloti, radishes, hawthorn, basil, eggplant, aconite, hazelnut ma gumi.

O le isi fualaau o le nicotine e faʻamalosia ai le mafaufau ma puipuia ai faʻamaʻi e pei o le schizophrenia ma le maʻi o Parkinson, lea e manatu o se uiga lelei o lenei aganuu. O lenei laau e fesoasoani lelei foi i le mafanafana ma le malosi o le ARVI: e lava le inu o le manogi o lau mamago mago ile 5-6 taimi i le aso, ma o le elemene aromasiti i lona tuufaatasiga e faʻamaonia ai le tulaga o mucous membranes ma faʻamalolo ai le mumū.

E taua! Ina ia mafai vave ona toe faʻaleleia, faʻafefe lau o le paʻu ina ia le pa'ū ifo i luga o le mucosa nasal. Manatua: o lenei auala o togafitiga e le talafeagai mo tamaiti.
E mafai foi e le tapaa o le tapaa ona fofoina se ituaiga o paʻu o le paʻu e pei o le pala.

O lenei mea e manaʻomia:

  • vai - 5 l;
  • masima - 1 tbsp. sipuni;
  • fuga lau lau tapaa - 800 g.

Kuka:

  1. Fufulu le vai, faaopoopo le masima ma faaopoopo lau lau.
  2. O le kulimi tinui 2 minute, aveese mai le vevela.
  3. Ufiufi le ulo i se tapuni, afifi i totonu o se solo ma tuu mo le itiiti ifo i le 2-3 itula.
A maeʻa ona tuʻuina atu fualaau, e tatau ona afaina i vaega o faafitauli o le paʻu ia le itiiti ifo i le 3 taimi i le aso. A maeʻa le 2 aso o faʻaaogaina se mea faigaluega, o le a faʻaitiitia le gaioiga o paʻu paʻu ma o le a amata ona faʻaitiitia. O le malosi atoatoa e tupu i totonu o le 7-12 aso (e avea o se mea e puipuia ai, e mafai ona e faʻaauau le suʻeina o le tinisi mo le isi 2-3 aso pe a maeʻa ona toe faʻaleleia). Poʻa asu tapaa. E le gata i lea, o otaota mai sikaleti tapaa o se meafaigaluega sili ona lelei mo le puipuia o meaola faalafua o fua o faatoaga: o le pefu o le tapaa e matua lelei lava le teenaina o manulele, pusi ma aphids. Ma afai e te totoina ni nai laau i le va o moega, e le gata ina e teuina laau mai le osofaʻiga o mamanu, ae puipuia ai foi le toeitiiti toetoe lava o maʻi uma e iloa.

Faʻaleagaina o meatotino o le shag

O aʻafiaga le lelei o le tapaʻa i le tino e toe faʻafeiloaʻi ma le nicotine: o se fualaau itiiti o lenei vailaau o se vailaau, ma o se fualaau tele o le mea oona. Nicotine i le tele o mea e oʻo atu ai i le faʻatamaʻiina o galuega ma matua faʻaleagaina ai pe taofia foi le gaioiga o totoga taua. O le ulaula tapaa poʻo isi tapaa, muamua lava, e afaina ai le manava ma le mama - o le ulaula tapaa e "mu" le tino o nei totoga.

Ia faaeteete e uiga i le taina o le au, mariuana, taoto ma le le fiafia.

I se faaopoopoga, o le vailaau e fai ma vaisu, e mafai ona faʻaitiitia le faʻafeusuaiga, e aafia ai le lauulu ma le paʻu o le paʻu, ma faʻapena foi ona mamafa le ate. Ae peitai, o aʻafiaga leaga o lenei laau e masani lava ona fesootaʻi ma lona soona taumafa, ina ia mafai ai ona manuia mai le paʻu, e tatau ona e iloa pe faapefea, mo le a ma le aofai e tatau ai.

E te iloa? O Makhorka e manatu sese o se paluga muamua a Rusia. O le mea moni, o aganuu uma a le tapaa, pei o le paʻu, ua ulu atu i totonu o Europa i le vaitaimi o le Great Geographical Discoveries, a o le auvaa o Columbus aumai i Europa i Europa e le gata o se togalaau e le masani ai, ae o le masani foi o le ulaula tapaa.

Faʻamatalaga tau pisinisi

O le autu autu o le paʻu i lalo o tulaga tau pisinisi o le galueaina mo manaoga faʻapitoa. O le mea lea, mai laulaʻau ma laʻau o lenei laau e maua ai le palaloid malosi (nicotine), lea e faʻaaogaina mo sauniuniga o vailaʻau ma vailaʻau. E maua mai phytomass mai mea faʻamaʻi ma le citric acid - e faʻaaogaina i laʻau (e pei o se mea e faʻafefeteina ai le polyester fabric) ma i totonu o le alalaʻau taumafa (suamalie o meainu vevela, ice cream, ma mea e maua ai le gasegase faigata e pei o le mayonnaise poo le uaina).

Mo fasimoli, e mafai foi ona e faʻaaoga rosa, tiunu, koko, mint, fennel, anise, snakehead, ma le immortelle.

O fatu o lenei aganuu o se punavai o le suauu gaʻo, lea e faʻaaogaina mo le fasimoli, faʻapea foʻi ma le faʻapipiʻiina o nisi o vali. O le mea e masani ai, o le tapaa e faʻaaogaina i le pisinisi o le tapaa - na o le 5% o oloa gaosi uma i aso nei e aofia ai tapaa.

Talosaga a le Aiga

Afai e aoga tele le faʻaogaina o falemaʻi i le tele o pisinisi tetele, i totonu o le fale e aoga tele e faʻafefe ai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi o loʻo aʻafia ai fua o faatoaga.

Pe a tau ma iniseti

Faʻasusu poʻo le vela o laulaʻau vevela o le shag e matua lelei lava le togiina o laau i la outou eria mai meaola ninii ma iniseti parasite. O le mea lea, e ese mai lago, e mafai ona e faʻaaogaina le pefu palapala, lea e naʻo lou manaʻomia e faʻasalalau i luga o kāleti lanu meamata. Faʻasaga i le whitefly ma aphids i se auala lelei o se teuteuga o le tapaa. Mo lana sauniuniga o le a manaʻomia:

  • uʻu - 200 g;
  • vai - 10 l;
  • fufulu suavai.

Kuka:

  1. Taʻu le vai, sasaa lau lau o le laau.
  2. Palu mo le 5 minute ma faaopoopo le 1 tbsp. sipuni o le fasimoli vai.
  3. Faʻafiafia, vevela.
O le pulupuluina o lenei mea teuteu o le a faamamaina ai laau e le gata mai aphids, ae faapea foi mai le lulu ma le apple applewort. Kapisi felelei. O se eletise faapitoa e palola ai (o le paʻu ma le pefu i le fua faatatau o le 1: 1) o le a fesoasoani i le aveeseina o fualaau mai lapoʻa ma laʻau faʻatau, ma o lenei teuteuga o se vailaau faʻavaomalo mo iniseti faʻamaʻi leaga uma:

  • uʻu - 20 g;
  • garlic - 200 g;
  • riki peel - 200 g;
  • fufulu suavai.

Kuka:

  1. Fuʻu ma tipi ulu o le kalaka.
  2. Faʻafesoʻotaʻi le paʻu, faʻamalo gaosi ma le sipisi, liligi le 10 lita o vai. Le kuka.
  3. Kuki mo le 2 itula ile vevela vevela, malulu ma vevela.
  4. Faaopopo le 80 g o le fasimoli vai ma faaopoopo vai mama i le 10 lita (ao faagasolo le kuka, faʻafefe le vai).
E le pei o iniseti vailaʻau, o le faʻamalosolo poʻo le pefu o se vailaau masani lea e talafeagai mo le togafitia o laau matutua uma ma pito sili ona laiti.

Faitau foi e uiga i auala e aveese ai pusi i totonu o le kiona, auala e faʻaleaga ai aphids, pe faʻafefea ona taulimaina meaʻai ma mea e faʻafefe ai moa i totonu o le fale.

Tuputupu ae i luga o le fale

O le totoina o lenei laau i le fale e le o se tupe tele po o tupe alu - e oʻo lava i se tagata e galue malosi i mea taufaatoaga e mafai ona taulimaina.

Fatuina sauniuniga

O lenei laasaga e taua tele, ona o le lelei o le filifilia ma le saunia o fatu, o le a faʻalagolago i le fua o fualaau o le lumanaʻi. A o leʻi totoina, e manaʻomia ona tatau ona fufulu muamua fatu. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se atigipusa ma se lautele, lea e sasaa ai fatu. I le isi itu, e salalau solo fatu i luga o le vaega atoa o le vaa (e le tatau ona sili atu le maualuga i le 3 cm) le palapala ma faʻatumu i vai mafanafana. Afai o nisi fatu e sau, e tatau ona filifilia ma lafo ese - e le talafeagai mo le luluina. A maeʻa lena, o fatu e teuina i le vai mo le oʻo i le 6-8 itula. Ma le isi, e tatau ona suavai le vai, ma o fatu lava ia - e salalau i luga o se mea faapitoa mo le germination. A mavae le 3 aso e mafai ona e siakiina fatu: i le taimi nei o le a amata ona tupu. A maeʻa ona totogo mai fatu laau mai fatu, e tatau ona vavae ese fatu mai le tasi ma sasaa i luga o se ie mama mo le faʻaleleia ma le faʻamago. Ole taimi ole gasegase (seia oo i le 24 itula) e mafai ona faʻaaoga mo sauniuniga ile palapala.

Faʻapitoa faʻalelei i le eleele

A lūlūina le shag, e 2 auala e faʻaaoga ai: totoina o fatu ma totō totō fatu. O nei metotia taʻitasi e iai ona lelei ma faʻafitauli.

Fatu

Le auala sili ona masani ona faʻaaogaina: e sili atu ona faigofie ma, pei o se tulafono, e maua ai se maualuga maualuga. Ae peitaʻi, afai e lūlūina lelei (pe'ā faʻapipiʻi fatu i le eleele e sili atu i le 3 cm), o le a le mafai e le eletise ona malepe i le eleele ma oti ai. O le totoina lelei o fatu e pei ona taua i lalo: o le vaega ua saunia ua vaevaeina i ni togalaau laiti ma se va o le itiiti ifo i le 70 cm mai le tasi. Ma le isi, o fatu ua mamago ua fefiloi ma sina vaega itiiti o le oneone, ma totoina i totonu o togalaau. Mai luga (e le sili atu i le 1-2 cm le mafiafia) faia le humus sifted, ona tatau lea ona faʻamamaina lelei le eleele ile vai. A maeʻa lena, ia ufiufi fatu i se ata tifaga (e taua le faʻamautinoa o le palapala i lalo o le ata tifaga e le faʻamago, ma faʻavaivai vai le fuā). A maeʻa ona totogo laau toto i le 5 cm, e mafai ona aveese le ata - o lea ua malosi le laau e ola ai i le malae.

Saplings

O le le lelei o lenei metotia, o le toto muamua e le tupu i totonu o lona lauʻeleʻele moni, ma pe a oʻo i le eleele mulimuli, e le tupu aʻe le puipuiga. O se taunuuga, o le laau e tele lava ina afaina i faamaʻi. O le totōina o laau o le vao e pei ona taua i lalo: mo le amataga e saunia vaieli - o le loloto e le tatau ona sili atu i le 10 cm. I totonu o le lua o loʻo fai ai sina faʻalavelave laitiiti, lea e matua susu i vai.

E taua! E le manaomia e le Shag saplings le masani ona faʻasusu - ua lava lea e faʻafefe ai i le vai i le vaiaso, ae i le taimi e tasi e tatau ona tele le faasusu.
Maualuga le faʻafefeteina i le palapala susu, lea o loʻo tuʻuina ai le fatu - o lona aʻa e tatau ona ufiufi lelei ile eleele vevela. Faafetai i lenei tekinolosi, o aʻa o le laau toto e sili atu lona aʻa, ma o aʻa latou te le aveesea le susu. A oʻo le maualuga o le 10 cm i le laau, ua mafai ona iu ina amataina le laʻau ma vevela laina pe a manaʻomia.

O le a le palapala e totō ma pe faʻafefea ona faʻamafanafana

O le fili autu o le paʻu - "malolo" poʻo le "papaʻi" eleele. O le a ola lelei le laau i le eleele fefiloi, o le mea lea o se vaega itiiti o le oneone e faʻafeiloaʻi i totonu o le eleele aʻo le i totoina, ona faʻataina lea o le palapala mo le tuufaatasia o lanu. O le tapenaga o le nofoaga mo le totoina o le paʻu e le amataina i le tautotogo, ae faapea foi i le tautoulu: aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, o le lefulefu ma le fugalaau e aumai i le eleele, ma i le tautotogo - fugalaupapa faapitoa phosphate, i le fua faatatau pe tusa ma le 20 g o le fualaau aina i le 1 sikuea mita. m o palapala.

A maeʻa ona faʻamaoaigaina le eleele i fualaʻau, e tatau ona matala le eleele i se rake - o lea ua saunia mo le totoina o fatu po o ni fatu. E taua tele le faʻaaogaina o fomaʻi e le gata aʻo leʻi totoina, ae faʻapea foi i le taimi o le tuputupu ae ma le matuitui o le laau (pe afai, mo se faataitaiga, sa i ai timuga mamafa ma o se vaega o le eleele na fufulu ese mai lalo o le laau). E tatau ona manatua o le maualuga o le tamaoaiga o le eleele e taua tele mo le gaosia o le paʻu, o lea e le tatau ai ona e faatalale i le falai: mo se faataitaiga, e tusa ma le 10 kilokalama o phosphorus ma le 30 kilokalama o le potassium e maua ai le 1 tone o laulaʻau mama o se laau.

Aoao pe faapefea ona fuafua le elemene o le palapala, pikiina fugalaʻau, faʻamaʻi, ma pe aisea e tatau ai ona faʻaleleia ma mulch le palapala.

E sili ona lelei le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻapitoa masani e pei o le solofanua solofanua, peʻa, paʻu manu ma fafie fafie. O lenei mea o le a mautinoa ai le lelei o le seleselega o le laau, lea, i le ala, e tusa ma le 3-4 tone o le oloa ua tupu i le 1 i le itulagi.

Tulaga o le vevela

Afai e mataʻituina le vevela, e tatau foi ona tausisia le paleni saʻo: mo se faataitaiga, afai o le vevela e maualuga tele (luga aʻe o le 25 ° C), o le a tupu vave le paʻu, ae o lona gaosiga ma gaosiga o le a faʻaitiitia. Ma o le maualalo o le vevela (i lalo ifo o le 3 ° C) e faʻaosoina ai le laau e faʻagesegese uma ai faiga, e lamatia ai lona oti. O le tulaga lelei o le vevela o le maualuga o le 17-22 ° C - o le faatuai o atinae ma nei faailoga o le a itiiti, ma o le tele o laulaau ma le vailaʻau o le laau lava ia o le a faia i le ala saʻo.

Ina ia mautinoa o fualaau aina e maua ai le vevela lelei, ia faʻamautinoa e le oi lalo o le vevela o lālā - pe afai e tatau ai, faʻaaoga se telefoni feaveaʻi faʻapitoa mo laau. I le auala lava e tasi, ia puipuia pupu mai le malulu o le tau: afai oi ai se taufaamatau o le kiona, ufiufi fualaau ma se palanikeke mafanafana, ma faʻaopopo ai foi se isi faʻalautele o le faʻalaʻau faʻalaʻau.

Seleseleina ma teuina

O lenei aganuu e matuia pe a aliali mai ni lanu samasama i luga o ona lau (aemaise lava mo laulaau pito i lalo) ma le nicotine o le uiga o le laau. Seleselega e ala i le tipiina i se toʻi toʻamea: faʻapipiʻi ma le faʻaeteete aʻa taitasi, taumafai e aua nei faʻaleagaina lau. Laʻau mumu na tuʻuina i totonu o faaputuga ma tuʻuina atu i se nofoaga malulu i lalo o se faʻavaa (o le potu fetaui talafeagai lenei). I luga o se fola laupapa e tuʻu ai ma tuʻu ai e faʻagogo mo le 24 itula. A maeʻa le taimi lenei, o le a tupu le faʻamalosiina i le seleselega selesele ("vaʻai").

O le taimi nei ua sauni le laau mo le faʻamago atili. O aʻa taʻitasi o le paʻu e tatau ona tipiina ma se naifi malosi (o le pito i luga ma le pito i lalo o le aʻa e tatau ona tuʻuina i tua). O sea faʻagasologa (faʻalanikisi) e mafai ona faʻaitiitia ai le taimi e faʻamago ai. Ona avanoa lea o avanoa i luga o penina mafiafia. O loʻo tautau faʻamau i lalo o le paolo, ae i totonu o se nofoaga o loʻo i ai se ata (mo se faʻataʻitaʻiga, se atigi poʻo se uta). O le taimi nei e amata saʻo le faiga o le faʻamagoina - e mafai ona tumau mai le 10 i le 24 aso, faʻalagolago i le ituaiga o oloa, tulaga o tau, masini vaalele, ma isi. A maeʻa maeʻa le faʻatoʻaga, e tatau ona vavae ese laulaʻau mai laʻau ma gaugau i totonu o se taga mama, mamago poʻo se ipu fagu. E taua tele le filifilia o se nofoaga e teu ai mea e le pa'ū ai le suavai (mo se faʻataʻitaʻiga, o le kuki umukuka). Сушёную махорку, которая хранится в банке, обязательно нужно проветривать, в противном случае сушка попросту запреет и испортится.Laʻau tipi o se laau o loʻo fusifusia i fusi ma teuina i totonu o se nofoaga malolo i totonu o se potu malogo ma lelei le vaʻaia (o se fale poʻo se faletalimalo e lelei mo lenei mea).

Makhorka i aso nei e le o se taatele masani, ae tele ituaiga tapaa, lea e talafeagai ma aoga i totonu o alamanuia e pei o alamanuia o meaai, fasimoli, gaosiga o vailaau ma vailaau mo togafitiga. O le malamalama i tulafono ma tekonolosi o le luluina, tausiga ma le aoina lelei o le laau o le a faatagaina ai se tagata poto faapitoa i meaola e ola ai i lenei aganuu ma faʻaaogaina mo manaoga eseese faʻapitoa.