Potatoes

Potatoes "Lasok": uiga, togavao agrotechnology

O Potatoes "Lasok" na gaosia i le kuata kuata talu ai. Ma e ui i le mea moni e faapea, i le taimi lea e toʻatele le au palota agavaa, o le eseese na mafai ona maua le igoa o le "lauiloa". O le mafuaʻaga o le faʻaauauina o le manuia o le i ai o le tele o tulaga lelei, o le mea sili ona taua o se mea lelei tele. Afai e te filifilia pateta mo lau togalaau aina, ona tatau lea ona e faamasani i le ituaiga "Lasock". Ma pe faʻapefea ona totoina, pe faʻapefea ona tausi ma pe i ai ni faaletonu, o le a matou toe taʻu atu ia te oe.

Faʻasologa o talaʻaga

O le ituaiga na maua mai ona o le galuega a tagata faigaluega o le Scientific and Practical Center o le National Academy of Sciences of Belarus on Potato and Fruit-Growing. O le Resitara Resitara o Vaomatua o le Malo Rusia ma le Malo o Belarus na faʻalauiloaina i le 1988.

Faamatalaga faʻamalosi

"Lasok" - lauiloa e masani ona tuai. O le tofo o le a sili ona lelei.

O le vaeluaina o ituaiga o "Blue", "Zhuravinka", "Melody", "Lorch".

Tubers

O fua o le "Lasunka" e lapotopoto, lautele (150-200 g i le tasi). Peel e samasama samasama po o le enaena enaena, ma sina laititi, mata mataʻu. O le aano e ola, e manaia. O le faʻatonuga o le maso o le 15-22%.

O le vaega autu o le fualaau taumafa - sili ona manaia taumafa. I le faaopoopo atu i le tele o le tofo, o le kulupu e sili ona lelei ma felafoaʻi. O lenei mea e mafai ai ona e faʻaaogaina lenei pateta mo le sauniuni i itu eseese o ipu, masini palu paluga mamago, meataalo.

E taua! A maua le seleselega, e seasea lava ona vaʻaia laau toto.

Busu

O le laau i lenei ituaiga e maualuga (e oʻo i le mita le maualuga), afa-saʻo, mamana, lauusiusi, mafiafia, lau-lapopoa ma se laau mafiafia. O le togavao e fuga mai i lanu papaʻe e tele-faʻavaivai.

Eseese uiga

O faʻamaumauga "Lasunku" e mafai ai ona e talisapaia lenei vasega.

Faʻafitauli faʻamaʻi

O le ituaiga o le potato potato Belarusian e lauiloa e le gata mo lona tofo ma le le lelei, ae faapena foi puipuiga mai i faʻamaʻi:

  • kanesa;
  • tuai mumu;
  • S.M.Y.L. siama

Faʻafitauli le tumau i:

  • paʻu masani;
  • rhizoctoniosis (paʻu uliuli);
  • lanu uliuli.

Aoao pe faʻapefea ona iloa ma faʻafefe faʻamaʻi faʻamaʻi: tuai, paʻu, Alternaria.

Muamua

E mafai ona amata le seleselega e na o le 90-120 (faʻalagolago i le tuputupu ae o le itulagi) aso pe a uma ona tupu mai pupu. Mo lenei vaitau, o lenei ituaiga o loʻo faʻavasegaina o se taimi e tuai. E umi le taimi e fuga ai.

E te iloa? O le lona tolu peresitene o le US, o Thomas Jefferson, na ia togafitia ana uo i se tasi taimi i se mea e le masani ai - masini falai. Ina ua mavae lena, ioe, na avea le ipu ma mea lauiloa.

Tuuina atu

O le gaosiga e maualuga, ausia le 620 quintals i le hectare. E tasi le vao e mafai ona gaosia ai le 8-12 tubers. O le gaosiga o le gaosiga o fua e faamalieina. O pamu e vevela i le vevela ma faʻalaina ile + 5-7 ° C.

Atinaʻe tuputupu aʻe

E mafai ona manuia le faʻaleleia o nei ituaiga mea faʻapitoa i le tele o eria, e aofia ai ma itumalo mamao i sisifo. O le mea lea, "Lasok" e talafeagai mo le tuputupu aʻe i totonu vaega o le Soviet Union muamua:

  • Tutotonu;
  • Far East;
  • North Caucasus;
  • Central Black Earth;
  • Northwest;
  • Volgo-Vyatka;
  • Belarus;
  • Polesie;
  • Transcarpathian.

E manaia le faitau e uiga i meatotino ma le faʻaaogaina o pateta ma fugalaau pateta.

Tulafono faʻavae

Ina ia ola i luga o lau lava fuafuaga, e mafai e le pateta ona faia e oo lava i se fai togalaau.

Taimi sili ona lelei

E amata ona totoina pe a maeʻa le eleele (e le itiiti ifo i le + 7 ° C i le loloto pe a ma le 10 cm). I le avea ai o se tulafono, o lenei vaitaimi e pau i luga april-atonu (faʻalagolago i le tau). Talu ai ona o le totoina o fatu o le taimi e taumafa ai, e sili ai le amata galue i le vaveao.

Filifilia se nofoaga

Ina ia aoina se seleselega lelei, e taua le filifilia o le eleele saʻo. O le mea lea, "Lasunku" e mafai ona faʻalatalata atu i soo se eleele - i lenei mea e matua le lelei lava. Pau lava le mea e tatau ona e gauai i ai, i luga o le loam e faʻalauteleina ai le tubers i le 5-7 cm, ma i luga o le oneone - e oʻo i le 10-12 cm. Totoga lelei fatu i luga o se malamalama lelei, maualuga (leai se sili atu i le 3 ° le maualuga o avanoa).

E taua foi le manatuaina o tulafono o le fesuiaiga o fua. E fautuaina e suia le totoina o pateta ma le paluga, lea e totoina i le tautoulu, i le taimi lava e uma ai le seleselega o fatu. E televave le tuputupu ae ma atiina ae, ma a maeʻa ona suatia, o le a avea le lalolagi o se mea e sili ona manaia.

E taua! E le mafai ona totoina pateta i le nofoaga e tasi mo se taimi umi, aua e faʻaleagaina ai le eleele. O le malologa i luga o le fogaeleele e tatau ona tuʻuina atu i le tasi i le 4 tausaga.

Le au muamua O lenei ituaiga o laau o le taumalulu ma leki.

Faʻaleleia eleele

O le palapala "Lasok" e le faʻaleagaina. Ae ui i lea, o le maualuga e tatau ona faʻamafola, e aunoa ma ni lua. I le mamafa o eleele, e fautuaina e tau i le tulimanu. I le tautoulu, o le fuafuaga na fuafuaina mo le totoina o pateta ua lūlūina ma faʻamaʻaina. Manure e lelei mo nei faamoemoega - e mafai ai e le laau ona ausia le atinaʻe maualuga, lea e faʻapupulaina ai le gaosiga. Ioe, ao le i totoina, ua saunia foi le palapala: faʻamamaina vao, faʻamago, susu.

Laʻau o povi, puaa, mamoe, lapiti, solofanua e mafai ona faʻaaoga i luga o laʻei i togalaau.

Sauniuniga o mea totō

Ina ia selesele se seleselega lelei, e taua le saunia o fatu mo le totoina. Mo le faia o lenei mea, 3-4 vaiaso aʻo lei totoina, pateni ua aveeseina mai le teuina ma le totoina. Ina ia mafai ona faʻafouina malosi taua pe a maeʻa le malulu, o le a tele aso e alu ai. Ona toe tupu mai lea 2-3 vaiaso. I le taimi lava lea ao le i totoina, e mafai ona vaevae fatu i ni vaega laiti.

E taua! O vaega taitasi e tatau ona i ai se mata e totogo.

Ina ia mafai ona maua ni fatu, e mafai ona e faʻaaogaina se tasi mulimuli i auala:

  1. Ava. O pamu o loʻo i totonu o le moli i totonu o se pusa. Solanin e fua i fualaau (o le peelua e lanu meamata). O nei fatu e le talafeagai mo meaai, ma mo le totoina - na o le saʻo lava. I le lumanaʻi, o le a le maua i latou i faʻamaʻi ma osofaʻiga o meaola faalafua.
  2. Vae. E teuina paluga i se laisa ma se humus i se vevela e oʻo atu i le +15 ° C. I lenei tulaga, e le gata o laau o le a aliali, ae o aʻa laiti foi. A uma ona totōina ia mea faʻapitoa e vave ona tupu, e sili atu le lelei o le toto.

Fuafuaga ma le loloto o le tulaʻi

E totō le fatu e tusa ai ma le polokalame 70x40 cm O le loloto o le pu e tatau ona 8-10 cm i luga o oneone oneone ma 5-7 cm i luga o loam. Muamua, o se ipu fafie po o le 0.5 l o le humus ua sasaa i totonu o pu taʻitasi.

Faʻafefea ona tausi

Tuuina atu e faapea e le manaʻomia e Lasok se tausiga faʻapitoa, e lava le na o le faia o ni nai faʻataʻitaʻiga faʻatulafonoina.

E te iloa? O le fomaʻi o Farani o Parmantier na populari pateta i totonu o lona atunuu: i le ao, sa puipuia ma le faaeteete le fanua, e leai se tagata ese e mafai ona ave, ma i le po na faamamaina e leoleo ia mea na faʻaaogaina e tagata o le lotoifale e fia iloa ai le ituaiga o oloa na puipuia.

Faʻasa

I le taimi muamua, a uma ona totō fatu, latou te le manaʻomia le susu - i le taimi nei o le faʻavaeina o aʻa. Ona manaomia ai lea e le laau le talafeagai, ae le masani, faasusu.

Mo le taimi atoa o le faʻatoʻaga e tatau ona tusa ma le tolu mea faʻavaivai. I le avea ai o se tulafono, totogo laau toto i le taimi o le fugalaau ma aso malogo (pe afai e umi le umi). O le faagasologa o le faʻainuina o loʻo faia i le taeao.

Laʻei pito sili

O le lautele, "Lasok" e faʻaaoga lelei le faʻaleleia o le natura ma tuʻuina atu fua lelei. Ae peitai, ina ia aloese mai le tuputupu ae tele o lauusiusi, e tatau ona faaaoga le suauu oona i le palapala (10-15% le itiiti ifo i le fualaau fautuaina e le gaosi oloa). Afai e te le amanaiaina lenei tulafono, o le pateta o le a tuʻuina atu uma le malosi e fausia ai le lanu meamata, ma o le a itiiti fua.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, e fafagaina le fale i fugalaʻau faʻasaina ma le maualuga o le potassium ma le phosphorus (potassium monophosphate, "Diammofosk", "Nitrophos", ma isi). Urea poo mullein e mafai foi ona faʻaaogaina.

E taua! Faʻaleagaina faʻamalositino e le tatau ona. 2-3 le faʻaleleia o meaʻai ma minerale e lava.

Toto ma vele le palapala

"Lasok" e fiafia i le lau o le eleele. O le maua o le ea fou i le aʻa e taua tele mo le mauaina o se seleselega lelei, o le taimi muamua lea latou te tatalaina ai le eleele i totonu o le 7-10 aso talu ona totoina. I le taimi lava e tasi, ua aveeseina vao muamua. O le faagasologa o le tatalaina e masani ona sili atu ma le faatasi, seia oʻo i le taimi e sau ai.

Hilling

Mo le taimi muamua e fufulu ai vao pe a latou ola e oʻo i le 10 cm. Mo lenei mea, o le palapala mai laina e toso i luga o le ogalaau e faʻafefeteina i le ogalaau, faʻasusu le laau mai itu uma. A maeʻa 2-3 vaiaso, e toe faia le faʻasologa. I le eleele malamalama, o le loloto o le tumutumu e tatau ona 13-15 cm, ma luga o le mamafa mamafa - 10-12 cm.

Togafitiga puipui

Ina ia puipuia le foliga mai o le uaea, lea e mafai ona vevesi ai le seleselega saʻo, o le vaiaso ao le i totoina i luga o le saite, o mailei ua setiina, lea e mafai ona avea ma ipu palasitika po o fagu. Ua tumu pusa i pateta ma tanumia i le eleele. I totonu o le 2-3 aso o le a tafe ai i luga ia vaega. Afai e manaʻomia, e toe faia le faʻataʻitaʻiga.

O le telefoni feaveaʻi o se siva o se kiliki kiliki. Ua gaoioi i lalo eleele o Wireworms, e aʻafia ai le pateta.

Seleseleina ma teuina

O le seleselega e amata ia Aokuso ma faaiuina ia Setema. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻaaogaina masini masini pe aveese faʻamalosi. Ua faʻamamago masima i luga o le ea mo le tele o itula aʻo leʻi teuina. A maeʻa lena mea, ona faʻavasegaina lea o fatu, lafoai mea na faaleagaina, ma tuʻuina atu faʻamatalaga lelei i se nofoaga malulu (pulou, faʻavae pito i lalo).

E taua! E tatau ona teuina pipi i totonu o atigi laupapa i le vevela o + 1 ... +2 ° C, faʻapipiʻi i le faʻamamaluina o le 70-80%. I lalo o nei tuutuuga, e mafai ona faasaoina le seleselega seia oʻo i le tautotogo.

Malosiaga ma vaivaiga

Matua faamanuiaga "Lasunk" o:

  • lelei tele;
  • puipuiga o maʻi ma faʻamaʻi pipisi;
  • tetee atu i le fala o le potato Colorado;
  • tele le tofo.

Faatasi ai ma le faʻasoa tagata popoto iloga nei:

  • taimi pupuu mo le teuina;
  • o le vevela masani ma le le lava o vai e afaina ai fua;
  • lamolemole vaivai (aua o tagata fiafia i le maunu o se mea le lelei tele).

I le faaiuga, ou te fia fai atu "Lasok" mo le tele o tausaga e tumau pea ona lauiloa i le au fai togalaau. Ma, e pei ona mafai ona tatou vaʻai, e talafeagai lenei mea - e faigofie lava ona tupu, e le manaʻomia ni faʻamaʻi faaopoopo, ma e sili atu ona lelei i le tele o faʻafitauli. Ia mautinoa e taumafai lenei ituaiga, ma o le a avea ma se tasi o mea e sili ona e fiafia i ai.