Fualaau

Auala e totoina ma totoina ai strawberries-strawberries ituaiga "Shelf"

O le fualaau o le Strawberry "Shelf" e le o se mea manaia i le tele o ituaiga o fai togalaau ma faifaatoʻaga, ae lei leiloa lona taitaiga i le faigofie o le taugofie o mea taufaatoaga taufaatoaga ma le maualuga o le seleselega mo le silia i le 40 tausaga.

Eseesega faʻamatalaga

Strawberry "Shelf" na fafagaina i Netherlands i le 1977 e ala i le laasia o ituaiga o fualaupapa "Sivetta" ma le "Unduka", lea na vave ona salalau i le tele o atunuu: Ukraine, Rusia, Belarus ma le Baltic states.

E te iloa? O fualaau aina na muai aumaia i le konetineta o Europa mai Amerika i Saute i le faaiuga o le 18 seneturi, ae o lona togavao vavalalata lata mai ua olaola io tatou fanua talu mai aso anamua.

I fafo atu, o le Fale o le Shelf o se faʻasalalauina o vao o le maualuga (10-12 cm) faʻatasi ma le malosi o le laʻau o loʻo iai i le maualuga o laulaʻau ma taofiofi fua o le tautau. O laʻau e susulu, lanumoana, ma nifo loloto i autafa.

Le lelei o le ituaiga:

  • tausiga le lelei;

O ituaiga o fualaʻau le lelei e aofia ai "Bereginya", "Elsanta", "Zenga Zengana", "Kimberly", "Chamora Turusi", "Tristan", "Kama", "Rusia".

  • saogalemu maualuga e tusa lava pe umi le femalagaaiga;
  • malulu malulu;
  • tetee i nisi faamai ma ituaiga meaola faalafua;
  • manogi manaia ma le manogi suamalie manogi o le vine;
  • faaaogaina masani (faaaogaina fou, ituaiga uma o gaioiga);
  • talafeagai mo le gaosiga o pisinisi.

O le le lelei o le "Shelves" e aofia ai:

  • faigata ona faapalepale le lamala. O le mamafa e vave ona leiloloa, ma o le tofo o vine ua faaitiitia;
  • manaʻomia le faʻafouina faifaipea o fanua tulaʻi;
  • e manaʻomia tele le teuteu ona o le televave o le tuputupu ae.

O se tulaga iloga o isi ituaiga o le vave faʻaitiitia: E ui o le faataamilosaga o le ola o se vao e tusa pe tusa ma le 4 tausaga, ae e naʻo le lua lava mea e mafai ona aoina mai fualaau aina lelei ma tele.

Uiga o fua ma fua

O le aoga sili o le ituaiga o fualaau aina ma uiga agronomic e matagofie i soo se tagata fai togalaau:

  • i le foliga, o le Fale o le Tama o se paʻu vevela ma puupuu;
  • Fualaau aina suamalie vave ona maua se lanu mumu lanu mumu, ae i le tulaga o le matua matua latou te liu mumu;
  • o le ufiufi paʻu e manaia, faʻafefiloi ma le tele, e le o fatu fatu totō;
  • o le pulupulu e pupuʻu ma oona, e leai ni mea faʻapitoa. O loʻo i ai se lanu paʻu tumu i totonu o le nofoaga, ma o le paʻu lanu piniki i le ogatotonu;
  • O le suamalie o le suamalie e suamalie ma le maaleale le malie ma le uiga o le "caramel" i le mulimuli. Faʻailoa mai le fiafia;
  • o le mamafa o fualaʻau e faalagolago i le taimi o le seleselega: o le mamafa o fua o fua o le galu muamua e tusa ma le 50 g, o le lona lua e leai se 20 g.

E le mafai ona e valaʻau i se ituaiga e sili atu ona lelei: e na o le 2-2.5 kilokalama o vine e mafai ona seleseleina mai le tasi mita sikuea o le totoina, ae ui i lea, o le Shelf e fua mai fua ma le mausali i tulaga mafolafola ma totonu o se lau.

Agrotechnics o le tuputupu aʻe ma le tausiga o strawberries

O le Strawberry "Shelf" ua saʻo le mafaufau e totoina, ae o le maua o se tamaoaiga moni ma le maualuga, e tatau ona e mafaufau i ni itu taua o le tausiga o ituaiga eseese.

Faʻapotopoto le "Shelf" i ni auala se tolu: faatasi ai ma le fesoasoani o le faʻatauina o fatu, vavae ese, pe totoina fatu (totō).

I la tatou tulaga, e sili atu ona tatou faatatau i le mea mulimuli, talu ai o lea laasaga ma lea laasaga mai fatu e maua ai i taimi uma se iʻuga sili atu:

  • vao e sili atu le soifua maloloina, ma faʻamaʻi lelei faʻamaʻi;
  • fuaina o fua o fua o fua;
  • fualaau aina e tele tele ma sili atu ona malosi.

Filifiliga o fualaau

Soʻo se faʻatoʻaga faʻapitoa e iloa e le itiiti ifo ma le 50% o le faʻamanuiaga e faalagolago i le filifiliga saʻo o fualaʻau lelei:

  • o mea totō e tatau ona faʻatau i faleoloa faʻapitoa e mafai ona e maua ai se faʻatalatalanoaga e aunoa ma se totogi o le tagata faʻatau ma mafaufau ma le totoʻa oloa;
  • O le afifi faʻatasi ma le meafaitino e tatau ona tuʻufaʻatasia, faatasi ai ma se aso faʻamutaina.

E taua! O le lūlūina o fatu, o le maualuga o le a latou tutupu mai, o lea e le tatau ai ona e ave i latou o le a le pine ae uma.

O fatu mo le totoina e mafai ona saunia i se tulaga tutoʻatasi, o le mea autu o le faia lea o lenei gaioiga e tusa ai ma faatonuga faʻapitoa:

  • ave se paʻu, fufulu le fatu ma vavae ese le pito i luga;
  • ia tilotilo malie le pito i luga o le paʻu o fatu ma tuu i luga o se ie mafiafia, ie mama po o pepa pepa;
  • tuu i se mea mafanafana, mago mo 2-3 aso;
  • pe a maeʻa le aso e uma ai, suʻe le mea mago i totonu o alofilima e vaʻaia fatu;
  • tuu fualaau i totonu o se ato (faʻapipiʻi ie) mo le toe teuina.

E tatau foi ona e manatua e uiga i le togafitiga muamua o fualaau aʻo lei totoina, lea e aofia ai:

  1. Sook the seed. O sauniuniga lelei "NV-101" poʻo le "Zircon" e talafeagai mo le faʻaaogaina.
  2. Stratification. O le filifiliga pito sili ona faigofie o le tuʻuina atu lea o fualaau i luga o paʻu o le cotton susu, faʻapipiʻi ia i latou lava lava pusa i le pito i luga ma tuu i luga o le pito i lalo o le pusaaisa mo aso e 3.

Tuutuuga o le taofia

Mo le totoina o laau toto ua saunia, e tele lava ina filifilia ni pusa faapitoa mo togalaau aina, lea e muamua ona faatumuina i le faʻapalapalaina e faʻaaoga ai le 1% o le palatini, ona faʻamauamole ma matua susu.

O fua o loʻo faʻamatuʻu i luga o le eleele faʻatasi ma taʻavale e tusa ma le 2 cm le tasi mai le isi. Ona ufiufi lea o le fagu i le tumutumu ma se tapuni ma ni pu (mo le ea) ma e toe maua i se nofoaga mafanafana, puipuia lelei mai le susulu o le la.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le tuʻuina lea o koneteina ma tipu i sisifo poʻo sasaʻe.

E taua! O fualaau e le talia toleni leaga, o lea la o le filifiliga sili mo le luluina o le a iai ni atigi vateatea, lea o le a le manaʻomia ai se faʻaopoopoga faaopoopo i totonu o koneteina taʻitasi i le lumanaʻi.

Sola ma le faʻapala

E mafai ona faʻaaoga mo le faʻatauina o fatu uma na faʻatau, ma na tutoʻatasi na faʻafefiloi eleele.

Mo le filifiliga muamua e te manaʻomia mea nei:

  • alalalalo maualalo - ¼;
  • laʻau oneone - ¼;
  • eleele lanu - 2/4.

O le filifiliga lona lua o se mea e fai i le fale:

  • laʻau oneone - 1/5;
  • vermicompost - 1/5;
  • peat - 3/5.

I lenei tulaga, o le palapala e tatau ona masani pe pisia foi, faatasi ai ma le pH faatagaina e le itiiti ifo i le 5.5. E le manaomia fualaau i lenei laasaga o le totoina.

Lafoa ma le susu

I le taimi muamua, o le microclimate e tatau ona faia i totonu o le koneteina, o le mea lea e le manaomia ai le tatalaina o le tapuni o le fagu. I le avea ai ma tulafono, o fatu e le manaomia le faʻamalosi, ua lava le condensate e faʻafefe mai luga o le faʻavaa.

Aoao pe faʻapefea ona faʻafefeina le suavai pe a totoina e maua ai se seleselega tele, pe faʻafia ona faʻafefe vai.

A maeʻa le totoina o tanu, e tatau ona faʻagasolo le masini i aso uma ma faʻamautinoaina o le palapala o loʻo i totonu e le mago. I le tulaga o le eleele mamago, e tatau ona faʻamaluluina totogo i vai vavae ese, faʻafefe i aʻa ma se togafitiga faafomaʻi faapitoa.

I le lumanaʻi, e tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia i le vaiaso, i le taeao po o le afiafi.

Fesoʻotaʻiga i le vevela

Mo le mauaina o pine tele, o pusa tapuni e iai fatu e tatau ona teuina i totonu o se potu mafanafana, ma le vevela o le ea mai le +25 i le +27 tikeri. A maeʻa le atinaʻeina o fualaau aina ma le aveeseina o le ufiufi, e mafai e atinaʻe ona atiaʻe i se paʻu maualalo ifo (+20 tikeri).

Ma talu ai aʻo lei oʻo i le eleele, pe a ma se aso, e tatau ona faʻamauina ia koneteina i totonu o se potu malulu, faatasi ai ma se vevela o le ea e tusa ma le +15 tikeri.

Toe gaosia ma totoina

Ina ia mafai ona totō laau toto e ola lelei, ia ola malolosi, ia ola i le saʻo ma ia sauni mo le totoina i eleele tatala, a itiiti ifo ma le lua masina e tatau ona pasia mai le taimi o le luluina.

E tusa ai ma le "Shelf", e tatau ona faia le gaioiga i le taimi o se vaitaimi o le vevela o le vevela - i le lona tolu sefulu tausaga o Aukuso po o le amataga o Setema, ona mafai loa lea e le vao ona vave nofo i se nofoaga fou ma maua se taimi e malosi atili ai i le malulu malulu.

Aoao e uiga i foliga o le totoina o strawberries i le tautoulu ma le tautotogo.

Fautuaga mo le tulaueleele ma le tausiga:

  • o le palapala lea o le a tuʻuina ai fualaʻau e tatau ona avea ma sekene, faʻapea foi ma mea e leʻi faʻasusu (mea i le 5 kilokalama o le maneta i le sikuea mita);
  • o le mamao i le va o laau toto e tatau ona itiiti ifo i le 35 cm, ma i le va o laina - 50 cm, talu ai o se tulaga talafeagai lelei e afaina ai lo latou mafanafana ma le tuputupu ae masani;
  • e le manaʻomia e le faʻasaga se lagolago faaopoopo - o le a totogo le vao i le eleele ma se aʻa e lelei ona atinaʻe, ma o le malosi malosi o le lau o loʻo i ai le tele o laulaʻau o le a faia i luga;
  • o le taimi muamua lea e faʻatinoina ai le faʻatinoga o le fafaga i le tautotogo. Fertilizer e aofia ai mea faʻapitoa o mea tau minerale poʻo se vaifofo o mullein. I le taimi o le vevela, e tatau ona faʻamaʻaina le laau i le paluga o le potassium, moa moa po o le 'apamefu laupapa;
  • E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga e ala i le faʻavaivai i vaiaso taʻitasi, amata i le ogatotonu o Aperila ma faaiuina i le amataga o Aukuso. Mo humidification, e manaʻomia le faʻaaogaina o vai i le vevela o le potu.

E taua! A o lei amataina le tau muamua malulu, e tatau i le tagata fai togalaau ona mafaufau e uiga i le malupuipuia o taligalu mo le taumalulu. Aʻo leʻi faʻataunuʻu, e mafai e strawberries ona puipuia i latou lava i laulaʻau o loo i ai nei, pe a maeʻa - o le puipuiga e faalagolago i luga o le aofaʻi o le tau. I le mamafa o le kiona, o le a lalafi ai laau i se vaega tele o le kiona, lea o le a maua ai ia i latou le faʻamalosia lelei o le mafanafana. A vevela, matagi timu e aunoa ma se faʻaleleia, lala pine pine, vao ma lau vevela o le a avea ma filifiliga lelei mo fale.

E pei ona taʻua i luga, e faaopoopo i le tuputupu ae o fatu, o strawberries o le ituaiga "Shelf" e mafai ona faʻaleleia e ala i le fesoasoani a fulufulu (lala laau vao lea na faia ai laulaʻau).

Ina ia mafai ona maua se mea talafeagai e toto ai, e tatau i le fai togalaau ona filifili se musika ma se roletette malosi ia Iulai, ma filifilia le fale sili ona ola maloloina e aunoa ma ni maʻi. I le isi itu, e tatau ona vavae ese le pusa mai le togavao ma vavaeese ese i totonu o pusa o loʻo i ai ma se mea e aofia ai laufanua togalaau, oneone, peʻa ma humus.

A oʻo mai aʻa muamua i luga o le ulu o le fatu, e tatau ona fufuluina i le eleele susū. I aso vevela, o le fafagaina o mea e faʻatino 2-3 taimi ile vaiaso. Afai e timu le timu, ina ia aloese mai le faʻamalosi, e tatau ona suatia le palapala. Ua uma le 2.5 masina talu mai le amataga o le tuputupu ae, o le a maua ai e le musele ua afu le seleselega muamua.

Tuputupu ae tuputupu aʻe ma fautuaga

I le faaopoopo atu i tulafono faavae mo le totoina o "Shelves" i le laufanua tatala, e tatau i le tagata fai togalaau ona faasino i fautuaga faaopoopo ina ia aloese mai nisi o faigata e fesootai ma uiga eseese o le laau i le lumanai:

  1. Faʻasoʻaina o laʻau ma lauulu mai laau afu. O se taimi talafeagai o le a mafai ai ona le gata ina puipuia ia laau mai osofaiga o meaola faalafua, ae ia tuuina atu foi ia i latou se malulu malulu. Trimming e tatau ona faia i le taeao po o le afiafi, e faʻaaoga ai se uila malosi mo le faʻamalosi.
  2. O le mulumuluina o le Autumn o le eleele e puipuia ai fugalaau mai le fesootai ma le eleele, ma maua ai foi le malutaga mo le aʻa i le malulu. E pei o le organic mulch, o le humus, vaomago, faapalaʻau poʻo le manua e mafai ona faʻaaogaina, ma le mulumulu mulch, maʻa, pepa palasitika po o pepa mulch, e le pala ma e le aofia ai ni vailaʻau mataga, atonu e talafeagai.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

O le mea e leaga ai, o le "Shelf" ituaiga e le o iloga ona o lona puipuiga lelei i faʻamaʻi eseese ma osofaiga o meaola faalafua, o lea la e manaʻomia ai le puipuiga vave ma, i nisi tulaga, togafitiga.

O faʻamaʻi masani e masani ona faʻasolosolo i le "Suluina":

  • fusarium ma ua leva ona paʻu - o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia e faʻaalia ai e pei o lanu enaena i laulaʻau ma petioles, faʻatasi ai ma pito o paʻu laupepa o loʻo punou i luga;

  • lanu enaena o loʻo faʻaalia e se fuga o le fuga i luga o le faʻaaliga o lanu enaena i luga o fua o le laau. E mafua ona o le tele o timuga ma vave ona oso i vine. O le faʻamaʻi e manatu e le mafai ona faʻaleleia, pe a uma ona maua le faʻamaonia o faailoga muamua o le laau e tatau ona faʻaumatia;

  • lanu paepae po o le enaena - faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻateleina o pala. O lau e foliga mai e paʻepaʻe poʻo le lanu enaena, lea e faasolosolo malie ona fusia, e ufiufi ai le mea atoa. O se taunuuga, o le laulau e fesuisuiai ma oti;

  • paʻu palapala - O se faʻamaʻi lea e lanu ai laulaau ma lanu i totonu o ogaumu, faʻapena foi ona aliali mai le papa paepae io latou luga. O fualaau o strawberries mamaʻi ua faʻaleagaina ma ua ufiufi foi e fuga.

Faatasi ai ma meaola vevela o laau totõ e fiafia tele i le osofaia o laau o le strawberry e mafai ona iloa: nematode, paʻuvilivali, apamemea shaggy, fualaʻau ma le apogaleveleve, moa laau, uʻu, slugs ma le tapaa.

Polokalame puipuia ma togafitiga:

  • timu faʻapipiʻi le strawberries i se nofoaga fou (a itiiti ifo ma le fa tausaga);
  • aʻo lei totoina, togafitiga o le aʻa ma se mea e faatupuina ai le tuputupu ae, ma le togafitiga o le palapala ma se vaifofo o le iodine;
  • fufulu eleele;
  • ao le i fuga, galueaina suavai Bordeaux vai (2-3%);
  • faʻapipiʻi taimi faʻamalosi mai pupuvao mai sosolo tele ma pupu;
  • pe afai e afaina se ituaiga, o meaola faalafua o strawberries e mafai ona lueina i se vaifofo o le sinapi vaovao, afu o le vao, laupapa o vormwood ma le tapaa, faapea foi ma le fofo.

E te iloa? Strawberry e na o le pau lea o le pusi i le lalolagi, o lona fatu o loʻo tu i fafo, ae le o totonu. Latou te tuʻuina atu i le tino o le tagata le faʻamamaina o paʻu ma filo e le mafai ona faʻaaogaina.

Eseese "Laulu" e le o le muamua ma e sili atu foi ona sili ona lelei i le tele o isi ituaiga o aso nei. Ae ui i lea, e le taofia e le au fai togalaau le totoina o fualaau aina i tausaga taʻitasi i totonu oa latou faufauga, ma le faamoemoe ia maua ni fua tetele mai le laau ma le fiafia tele o caramel.

Faʻamatalaga mai tagata faʻapipiʻi

Talu mai le tausaga ua tuanaʻi ua tasi loʻu vaomatua. E mafai ona ou fai atu o le eseese o le Dutch ma e sili atu ona lelei, e sili atu nai lo nisi o ituaiga fale.
boris_y2
//dacha.wcb.ru/index.php?s=&showtopic=7055&view=findpost&p=127543

Na ou ola i le taumafanafana talu ai ... E mafai ona ou fai mai na o oe lava e matauina. O le vaomatua e matua mamana lava, o laulaau e fefefe i lo latou tele: sml06.gif, aemaise lava pe a totō i le eleele lelei. O vine e matua telē lava, e tele, ae i loʻu manatu e le o se mea suamalie, pe o le taumafanafana na pei o lenei: icon_lol.gif O lenei tausaga sa malulu, e le o ola. Ae atonu o le taumalulu-faigata i se tasi taimi na mafai ona ola i se 30-tikeri le kiona e aunoa ma le ufiufi o le kiona.
Olga Estonia
//dacha.wcb.ru/index.php?s=&showtopic=7055&view=findpost&p=127611