Pulu fugalaau

E faʻapefea ona totoina ma totoina se fugalaau Eukomis (Eukomis, lili paina)

I le taimi nei, ua amata ona aliali mai le tele o laau i fafo, lea e mafai ai ona faia le togalaau fugalaau, terrace poʻo togalaau e le masani ai. O lea la i totonu o la matou latitu i nofoaga na amata ona tupu ai le lanu a Mekisiko, dichondra, penstemon ma isi laau. Ae o se tasi o sui e le masani ai o lenei vaega o Eucomis.

Faamatalaga faʻamalosi

Laʻau le lelei ma le vevela, lea e tupu lelei i vaega eseese o lo tatou atunuu. O se aiga o le aiga o Asparagaceae, e faafiafiaina i tatou i le tele o ona uiga ma le matagofie tele.

O le lili vaʻaina o se faʻalauiloaina o le pusa laau, lea e masani lava ona tupu aʻe i totonu oo tatou latitu e pei o se fale totō poʻo se togalaau. Ua manatu o se laau toto. E oʻo ile 1 mita le maualuga. O fugalaau o lenei fugalaau lapopoa e tele (mai le 5 i le 8 cm le lautele), ia i ai se foliga ovoid ma se aʻa malosi. O loʻo aʻafia vave le aʻa, lea e tatau ona mafaufau i ai pe a totoina lenei fugalaau, aemaise pe afai e te faʻaaogaina se ipu poʻo se ipu.

E taua! Ina ia ola Eucomis e pei o se fale ile fale, e tatau ona e faʻaaogaina se ulo e iai pu ma aua nei galo e uiga i le alavai. Afai e te le usitaia nei tulaga manaomia, o loʻo i ai se tulaga o le susu, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le pulu.

O laʻau e tutupu mai le pusa ma fai ai se lipine-pei foliga. E aoina i le roetette. I le paʻi e vaivai ma manaia. O nisi lau o loʻo i ai ni lanu uliuli enaena. O le umi o lau e mafai ona oʻo i le 60 cm. Faatasi ai ma le amataga o le taumafanafana i le ogatotonu o le pulufana amata amata ona fausia se fusi malosi o le pulou, lea ei ai lona foliga lautele. O ia mea e mafai ona oʻo i le 1 mita le maualuga. I luga o ia mea o loo i ai ni meaola i fugalaau i foliga o fetu. Buds e mafai ona eseese i le lanu mai le paʻepaʻe, kulimi i le lanu violē poʻo le lilac. I nisi o ituaiga o inflorescences e mafai ona faʻafefiloi eseese lanu.

Faamasani oe lava i le galueaina o isi fugalaau fugalaau: tulip, hyacinths, lilies, daffodils, meaola, alite, crocuses, crocus autumn, gladioli.

I le pito i luga o le puipui, o se pulou e faia mai i laumei lanumeamata e foliga tutusa laulaau. O lenei uiga o le fugalaau ma tuu atu ia te ia le igoa lona lua "Pineapple Lily". O le vaitaimi o le tele o fua o le Eucomis e pau i Iuni-Iulai. Ae ui i lea, e tele lava ituaiga meaola e mafai ona fuga seia oʻo i le amataga o Setema.

A oʻo ina mou atu le faʻalavelave, o le a faia le ovary round tripral, i le mea e fai ai atigipusa pusa. O fatu e lanu uliuli pe enaena. Ua aoina mo le toe gaosia o Eucomis. Afai e te faia ni tulaga lelei ma toto lelei se lili paina mai fatu, ona maeʻa lea o le 3 tausaga e mafai ona e fiafia i fugalaau matagofie.

Tufatufaina ma nofoaga

O le Eukomis i le atunuʻu o le itu i saute o Aferika. O lenei fugalaau na sau i Europa i na o le 1788. O le tausaga lenei na ia mauaina ai lona igoa faasaienisi mai le tagata o Charles-Louis Periere de Bruthel. O le igoa "Eucomis" po o le "Eucomis" i le faaliliuga mai Eleni anamua o lona uiga o "asiosio matagofie" po o le "lauulu lauulu." I tagata, o lenei fugalaau e sili atu ona lauiloa o le "lily pineapple" poʻo le "lily lily".

E te iloa? E le seasea ona taʻua Evcomis i le aiga Asparagus ma le aiga o Liliev (poʻo le Hyacinths).

O Eucomis sili ona lauiloa na maua i Aferika i Saute, faapea foi i vaomatua ma vaomatua o Amerika i Saute. I lo tatou atunuu, e ola lelei i le avanoa tatala ma totonu o se ulo. Ae ui i lea, e le mafai ona faʻaalu le lili i le taumalulu i le malae vaalele; o le mea lea, e tatau ai ona toe totoina i totonu o se ulo i vaitau uma, ma totoina i le tautotogo.

O ituaiga lauiloa o Eucomis

O lenei fugalaau ei ai ituaiga eseese e 14 ma hybrids. O nei mea, o le taatele e:

  • togi (punctata) o le sui sili ona lauiloa o lenei aganuu. I le maualuga, e oʻo atu i le 1.5 mita, e tele ituaiga fugalaau e aoina i luga o se uila lanumeamata. I le vaega pito i lalo o laulaau e ufiufi i paʻu papa, ma o latou foliga o le laina;
  • moli (mama) - O lenei ituaiga e vaʻaia laʻau, e lanu mumu pe lanu viole. Le lanu tutusa o fugalaau, ae o lanu lanumeamata;
  • leai se mea - o ona aʻafiaga e sili ona tutusa ma fualaau 'aina, e umi ona laʻau ma se fusi e pei o le fusi. E mafai ona aoina pe tusa o le 50 fugalaau i le tele o fugalaau lanu meamata;
  • autumn (autumnalis) - o se tasi o sui o lili paʻu pineapa (e oo i le 30 cm). O le vaitau o le fugalaau i lenei ituaiga e sili atu nai lo le taua o isi aiga (latalata i le pau). Fugalaau e papaʻe, kulimi. O se uiga iloga o le gafatia foi lea e faʻafeiloaʻi ai fulu malulu;
  • e sili atu ei ai se mea teuteu matagofie. O le a e tupu i le 1.5 mita ma e teuteuina i fasi lanu viole. O fugalaau e faʻafefiloi foi se lanu uliuli ma le lanu violē;
  • Pole Evans (Pole-evansii) - o lenei ituaiga e tu i totonu o ona aiga ma lanu lanu meamata;
  • uʻu (comosa) o se tasi o ituaiga sili ona lauiloa i totonu o tatou latitudes. E tusa ma le 1 mita le maualuga, ma o le umi o inflorescences e 30 cm. O fugalaau e tolu lanu: lanu piniki, lanu viole ma le lanu. Afai e te tilotilo i fugalaau mai mamao, o fuga lanu violē e talitutusa ma le lilac;
  • Lalagaina o le Burgundy ei ai fugalaau ma se lanu piniki po o le paʻu, ma o lau lanu lanu mumu.

E te iloa? O le sili ona lalelei o le sui o Eucomis i le manatu o tagata atinaʻe Amerika ma fai togalaau o Eucomis pallidiflora. Na ia avea foi lona tulaga mamalu i le lisi o aganuu matagofie o togalaau a Amerika.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O le taua o lenei aganuu e mafua ona o lona matagofie ma lanu e le masani ai, faapea foi ma foliga vaaia, lea e mafai ona teuteu ai soo se vaega. Totoina o le lili pineapa sili ona lelei i fugalaau poʻo ni mea teuteu. Afai e toto i le laufanua, ona tatau ai lea ona amanaʻia mea e sili ona taua i le taumalulu o Eukomisa.

I le faʻasologa o fanua e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se mea e tasi. Pepa e le masani ai ma manino e faʻatasi ma fugalaau matagofie ma fugalaau umi, e mafai ona teuteu se lanu matamata lanu pe tuʻuina atu se togalaau fugalaau muamua. Afai e faʻaaoga Eucomis o se teuteuga teuteu i totonu o se togalaau, o lona lanu lanumeamata o le a fesoasoani e faamamafaina le matagofie matagofie o maʻa. O lenei fugalaau e pipii faʻatasi lelei ma conifers poʻo fualaau lanu meamata lanu meamata. O le tele o taimi e faʻatasi ai ma le gerbera, alissum, lobelia poʻo le geyher.

Aoao pe faapefea ona fuafua le laufanua i le dacha.

Tuputupu ma tausia lelei togalaau

Ina ia mafai ona e fiafia i le matagofie o lili vavao, e tatau ona e gauai faapitoa atu i tulaga o mea o loʻo i ai. A uma mea uma, o le matagofie o le matagofie e le o faʻafetaui i la tatou tau.

Tuutuuga o le taofia

O le pulou o le lili Khokholkov foliga tutusa ma gladiolus. I le lautele, pe a ma le 5-8 cm. O le tulaʻi mai o Eucomis e mafai ona amata ia Mati poʻo Aperila. Mo le totoina e faʻaaoga ai se ipu poʻo se ipu. E fautuaina e le au fai togalaau le totoina o se pusa tasi i totonu o se pusa. I le itu i saute o le atunuʻu, e mafai ona totoina paluga o lenei fuga i eleele matala, ae e sili atu le faia o lenei mea pe a lelei le mafanafana o le eleele, (i le amataga o Me). Pe a totoina, o le pito i luga o le pulufana e tatau ona maualuga aʻe luga o le palapala.

E taua! Pe a tuputupu aʻe Eucomis i tulaga o potu, e tatau ona suʻe se ipu poʻo se fagu telē, talu ai o loʻo aʻafia vave le aʻa o le laau.

Mai le pulou e tupu ai se rosette o laulaau, ona i ai lea o se laʻau tele ma malosi tele. O luga o lea mea o loʻo i ai ni faʻalavelave e foliga tutusa i foliga vaaia o le pineapple. O le tele o fugalaau e aofia ai le tele o fugalaau i le foliga e pei o fetu. Fugalaau fuga mai i luga. O le lanu o fugalaau e faalagolago i le eseese o Eucomis. O le fuga o le fuga mai luga e faapaleina i le lafoaʻi o tao, lea e masani ona fenumiai ma lau. I le vaitau o le tele o fuālaʻau e manaomia ai e le laʻau le la, mafanafana ma faʻainu vai masani. O le sailia o se nofoaga mo le lili cholera, e sili atu le filifilia o se la, ae i le vevela vevela e manaomia ai se penumbra, lea o le a puipuia ai mai mea mataga o le la. Afai e te filifili e tupu se fugalaau i le fale, ona tuu lea i le faamalama i saute.

Ae ui i lea, i le avea ai o se sui o vao vao, Eukomis e le fiafia i kopi, o lea filifili se nofoaga mo ia sili atu ona lelei. Ma e tatau foi ona puipuia le lili paina mai le susu.

Atonu o le ae fiafia e aoao e uiga i lanu e le masani ai o le lalolagi.

O le vaitaimi vavalalata o Eucomis e tumau mo 2-2.5 masina. O le tele o taimi, o le vaitaimi o le tele o fugalaau e pau i Iuni-Iulai. O le susulu o le gutu e vave ona mate, ae i le taimi lava e tasi e le leiloa ai e le laau lana apili teuteu. I luga o se fatu umi e totō fatu pusa. A maeʻa le fatu, ona alu lea o le laau i le nofoaga malolo. Pe a sauni se fugalaau mo le taumalulu, e tatau ona aoina fatu, e tatau ona tipiina le laʻau, ma e tatau ona eliina (pe afai e toto le laau i le avanoa) pe tuu le fagu i totonu o le potu o le a puipuia ai Eucomis mai le malulu malulu. O le auala sili mo le taumalulu mo Eucomis o se pusa faʻaputu lea e leai se eleele. Afai e te tuua le pusa i totonu o se ulo i le vevela o le vevela, o le a iai foi se taimi malolo malolo, ae o Mati o le a tupu mai fou ma o le a amata ona aliaʻe.

I le averesi, o le ola o Eucomis o le 4-5 tausaga.

Sola ma le faʻapala

O le eleele lelei o se faʻafefiloi o eleele palapala, oneone ma le humus. O le fua faatatau o vaega uma o le paluga e tatau ona 1: 1. A faʻapipiʻi le paluga i le eleele, ona suia lea o le fua faatatau ma fai ai ni vaega se 3 o le eleele suamalie ma le tasi vaega o le oneone ma le peat (poʻo humus). Faʻatagaina foi se paluga o fanua mai le togalaau ma oneone i le fua faatatau o le 4: 1. O le eleʻele eleʻele e tatau ona 5.6-7.4 pH.

I le faagasologa o le tuputupu ae, o se lalelei matagofie e le mafai ona faia e aunoa ma le fesuiaiga. E tatau ona amata le faʻamaʻiina o Eukomis i le taimi o le faʻavaeina o le pi ma pe a maeʻa ona faʻaalia mai muamua lau fitu muamua. Faʻaaogaina 1 le taimi ile 2 vaiaso. E masani ona faia faʻamalosi i le taimi atoa o le fugalaau.

E taua! A faʻaaogaina le faʻalaʻau mo Eucomis, e tatau ona filifili ma le faʻaeteete le fugalaʻau, talu ai e le mafai ona talia le malosi o le hau (atonu e mafua ai faʻamaʻi o le pulu).

Lafoa ma le susu

A uma ona toto fatugaʻau ma seʻia oʻo mai lau lau muamua, e tatau ona laʻititi le fafaga. E faasolosolo malie le faʻapupulaina o foliga o le fuga o le fuga. I le vaitau o le vavao, e manaʻomia e Eucomis le tele o le suāsusu. I le taumafanafana, e tatau ona susunuina uma le palapala. E tatau ona vai vai na o vai mafanafana (e le mai se vaieli). Pe a le toe fuga le lili vavao, e faaitiitia le vai, ma ia Setema e tu ai atoa. E tatau foi ona taofi le taʻavale i foliga o laulaau samasama. O le vaega muamua lea o le sauniuniga mo le faʻamauina o fale.

E fiafia Eucomis i le maualuga o le maualuga o le ea (80%) poʻo le itiiti ifo (50-70%). O se fagu e iai se fugalaau e sili ona lelei e sili ona lelei e tuʻu i totonu o se fata ma le susu susu. E mafai ona ia faʻafetaui lelei i tulaga faʻapitoa, ae o le a le lelei tele.

Fesoʻotaʻiga i le vevela

E fiafia Evkomis i le mafanafana o le tau ma ola lelei i le vevela mai +20 i le +25 tikeri. I le faagasologa o le taumalulu, e mafai ona faapalepale le vevela e oo atu i le +5 tikeri pe afai o le fugalaau fugalaau e mumu i totonu o se ulo. Afai e toso ese le pulufana mai le palapala, ona oʻo lea i le taimi malolo e tatau ona i totonu o le pusaaisa i le vevela o +10 tikeri.

Fugalaau fugalaau

I le faagasologa o le alualu i luma, Eukomis e mafai ona faateleina i ni auala se lua: mai fatu ma vegetatively. Sei o tatou iloiloina nei metotia i nisi auiliiliga.

Fatu

O lenei auala o le toe gaosia i totonu o le fale toetoe lava leai se fale. E na o le fausiaina, e le gata i lea, o le a fuga le lili vavalalata mo le 3-4 tausaga talu ona totoina. O fatu e filifilia e faifaʻaiʻaga pe a maeʻa le vaitau o le vavao (ia Setema). A maeʻa le seleselega, ona vave totoina lea o fatu i totonu o le eleele paleni, talu mai le taimi e teuina ai, o le tulaga maualuga o le germination e matua faʻaititia. A tutupu mai Eucomis mai fatu, e mafai ona maua se fugalaau fou, lea o le a matua ese lava mai le tina. O le tausia o fatu ua fugaina e tutusa ma se laau matua.

Vegetative

O le masani masani o le toe gaosia o le lily cholereum, talu ai o le aʻafia o le germination e faʻateleina le tuputupu ae ma o le a tutusa le laau ma le tagata fugalaau. Mo le toe gaosia o le Eucomis i le vaitaimi o le alualu i luma o le tuputupu ae, o pepe e faia i luga o le pusa. Ae peitai, e sili atu le vavae ese o pepe mai le pulufana i le taimi malolo. Faatasi ai ma lenei metotia o le toe gaosia o foliga uma o le fugalaau ua faasaoina.

E taua! A mavae le vavaeeseina o auala mai le moli matua, fafagu le nofoaga o le vavae ese ma le manala eletise. O lenei mea o le a puipuia ai le fugalaau mai afaina.

O le lily lupe e mafai foi ona faʻateleina e ala i le tipi. Ina ia faia lenei mea, vavae ese le lau mai le pito i lalo ole pulu. E vaevaeina i ni vaega o le 5 cm. Mo le faʻaaogaina o se ipu. O aʻafiaga o loʻo aʻafia i le faʻafefiloi o le oneone ma le paʻu i le loloto o le 2.5 cm.

O se fagu e tipi e ufiufi i se ata tifaga ma teuina i totonu o se potu ma le vevela o +20 tikeri, ma e tatau ona faʻasalalauina le moli. E tele taimi i le vaiaso e tatau ai i le ea ma faʻaleleia le palapala ile laitiiti. Ua mavae le 2-2.5 masina, o le aniani ua faia i le pito i lalo o le tipi. O ia aniani na mafai ona totō i ni koneteina eseese.

O faigata faigata i le tuputupu ae

O se tasi o faafitauli e mafai ona feagai ma se faifaatoaga o le fesuiaʻiina o le pulu. O le aloese mai lea tulaga e ono mafai ona i ai ma le teuina lelei o Eukomika i le taimi malolo. I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona mulimuli i tulafono o le faʻamaina, e aloese ai mai le susu.

O le teuina lelei o se fugalaau ese i le taumalulu e taʻu mai e mafai ona faia i ni auala se lua. O le filifiliga muamua e aofia ai le tosoina o pulu i totonu o se fagu, lea e teuina i se maualalo maualalo (+ 5-10 tikeri). I lenei tulaga, soʻo se fausua o le fugalaau e le aofia ai. O le auala lona lua e aofia ai le eliina o se aniani mai le eleele. A maeʻa lea faʻamamaina mai aʻa. O le pusa o Eucomis o loʻo teuina i totonu o se pusaaisa, e faʻaaoga ai le oneone poʻo se palasitika. Pulu i le Eukomis pe a uma le taumalulu I le faagasologa o le tuputupu ae, e mafai e le au fai togalaau ona vave oʻo i le samasama ma le lanu meamata. E mafua ona o le tele o le susu. Afai e te vaʻaia o lau lili vavalaʻau e amata ona lanu samasama, e tatau ona faʻaitiitia le faʻamautu i se mea maualalo. E aoga foi le eliina o se aniani ma siaki mo le i ai o le rot. Pe a iloa nofoaga pala, e manaʻomia ona aveese.

Matou te fautuaina oe e suʻe pe faʻapefea ona totoina laau totō i le dacha: callistemon, tamaitusi, hymenocallis, strelitzia.

O le isi mea le lelei i le faagasologa o le tuputupu aʻe o Eucomis e mafai ona fesoʻotai ma vaʻavaʻa le lelei. Afai ua oʻo mai le vaitau fugalaau, ma e leʻi tatalaina mai e le laau se fugalaau fugalaau, ona mafai lea ona faamalamalamaina i se vevela vevela maualalo pe le lava foi le malamalama.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

Eucomis e faʻaalia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi eseese. O faʻamaʻi faʻapitoa mo lenei fugalaau o ni moli mūmū, mealybugs, aphids ma whiteflies. E mafai ona faʻaumatia ia meaola e ala i le faʻaaogaina i vai faʻafefe poʻo se auala faʻapitoa e faʻatau i faleoloa fugalaau.

O le pusa e mafai ona faʻaleagaina ona o le le faʻavaveina poʻo le le usitaia o tulaga o le teuina. O le mea lea, e manaʻomia e Eucomis le tausiga lelei e le gata i le faagasologa o le alualu i luma tuputupu ae, ae faapena foi i le taimi o totoe. O le lili pineapple o se laau e sili ona lelei e mafai ona teuteuina ai soʻo se vaega. O le faʻaaogaina o Eucomis i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua e mafai ai ona e faʻamalosia le matagofie o le fanua sili ona le lelei. I a tatou latitudes, e le manaʻomia e se fugalaau laʻau se togafitiga faʻapitoa, lea e mafai ai ona ola e tusa ai ma se tagata e teu ai le fale.

Totoina o Tala

O loʻu manatu e sili atu ona talafeagai lenei laau mo le auala nai lo le potu! Ou te iloa tagata na ola ae o se potu, ae ua tele naua le lautele ma ua sili atu le vaivai o le fugalaau nai lo le taimi na teuina ai i fafo!
SKARLET 777
//forum-flower.ru/showthread.php?p=9634&postcount=8

Octopus ma Sparkling Burgundy mai Irina Dibora. Tamaiti e le tuʻuina atu. Faʻalelei lelei na o le autumn. Oktopus fanua. i totonu o se ulo ma teuina i totonu o le pulou. I le tausaga muamua, ina ua teuina i le oneone, na mamago mai ia te au - o se sipisi laiti, ma ou te teuina mea uma i le oneone i totonu o se atigipusa i lalo o se faapaologa po o se potu.
Helene
//www.forum.cvetnichki.com.ua/viewtopic.php?p=3731#p3731