Laʻau faʻatau

Kukama laau: ata o le tausiga, faʻaaoga, meatotino

E toaitiiti nisi na faalogo e uiga i sea laau e pei o le bilimbi, ae masani ona 'ai ona fua mo le vevela.

Sei o tatou iloa pe o le a le mea ma le mea e tupu ai.

O le a le bilimbi ma o fea e tupu ai

O Bilimbi o se laau laititi o le aiga Sour. E taua foi o le kukama laau. O le tele o taimi e maua ai i totonu o le mafanafana o atunuu faʻavaomalo e pei o Initonesia, Taialani, Initia, Sri Lanka, Tanzania, ma isi Malaki o loʻo avea ma o latou atunuu.

E te iloa? O nisi o Aferika e manatu i le bilimbi tapu ma faʻaaoga i sauniga i le lotoifale..
Bilimbi e oʻo ile 10 mita le maualuga. E tele laʻau lanumeamata, e aofia ai le 11-37 lau o foliga o le oval. O lo latou umi e ausia le maualuga o le 0.6 mita.

O fugalaau o le laau ei ai le manogi manaia ma e aofia ai peti e 5. Lanu enaena poʻo le samasama-lanumeamata. Latou te tupu saʻo i luga o le ogalaau poʻo paranesi tuai.

O le fualaau o le galliptical e 5 ivi ma se calyx e pei o fetu i le faavae. O le umi aupito maualuga e 10 cm. Latou te ola i foliga o vine. O le lanu o le fualaau e le o fua mai e lanu meamata, lanu lanu e samasama-lanu meamata, toetoe lava a paepae. O le pulup pulp o loʻo i ai se mea eleelea, mausali, faʻauʻu, ma matua - jelly-like.

E taua! O nisi fualaau e natia i totonu e oo i le 5 lanu enaena.

Bilimbi i le aganuu

I le natura, o le laau toto e ola lelei i luga o eleele leaga, ae na o le eleele e maua ai le suamalie e lelei mo le gaosiga o totonu: laʻau o le lau, turfy ground, peat, sand - tutusa uma.

I le natura, o le bilimbi e faʻapupulaina ai le susu i totonu o le ogalaau, o lea e faigofie ai ona ola i le oge. I le taumalulu, e le tatau ona pauu le maualuga o le ea i le +18 ° C.

I le vaitau o le vegetative, e manaʻomia tele le fausiaina o le laau. I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le tele o le faʻaaogaina o le vai i le eleele, ma puipuia mai le faʻamamago. E fautuaina foi e sulu le laau i le vai mafanafana i le vevela o le potu, ina ia lagona le natura e mafai.

O laʻei pito i luga e faia i aso uma e 10 ma le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le mineral faʻamalosi i le vai. O nei manipulations e faʻatagaina faapitoa i le vaitau o le tuputupu ae.

O le au pele o laau toto o le a fiafia e iloa auala e ola ai se faʻi, rimoni, annona, nerteru, laau alofa, calamondin, hymenocallis i le fale.

O le pale e matagofie le mamanu e ala i le faapipiina:

  • mamā - e aveese ai vailaau vaivai ma le piopio, faapea foi ma soʻo se mafuaʻaga mo le mafiafia o le pale;
  • Folasaga - ia fatuina se foliga matagofie o le pale.
O le toto o le fale, e pei o se tulafono, i le tautotogo, ae i tulaga lelei e mafai ona toe fai lenei taimi i le vaitau o le tuputupu aʻe. E fautuaina e ave ese le kukama i le taumafanafana i luga o le faapaologa po o le togalaau. Afai e te manaʻo e aloese mai le taimi ole malologa, e tatau ona e faʻaaogaina le moli uila.

Bilimbi faʻatoʻaga

O Bilimbi o se laau e fiafia i le susulu malamalama, e mafai ona faapalepale ata. O le maualuga o le taumafanafana mo lona totoina e mai le +22 ° C i le +35 ° C.

E taua! Aua nei faatagaina suiga vave o le vevela.
O le laau e fiafia maualuga i le maualuga (75%). E le gata i lea, o le totoina i lenei tulaga e sili atu ona lelei, ae o le faʻaofiina o le vai i totonu o le eleele e talafeagai foi. Faʻaaogā vai i le vevela vevela, vevela poʻo timuga.

O le eleele lelei o se oneone lafulemu po o le faʻalelei. O le tuʻuina atu o mea ola maloloina e manaʻomia.

Bilimbi e mafai ona faʻalauteleina i ni auala se lua:

  • fatu;
  • toso.

Fanauina o fatu

O lenei metotia e aofia ai le faʻaaogaina o fatu fou mai le fua. O le ola pito i maualuga o le 2 vaiaso. E sili ona lelei le tuʻuina o fatu i vai inu. O lenei togafiti o le a mafai ai ona tutupu a latou germination i le tulaga tatau. O le nofoaga e teu ai e tatau ona pogisa ma o le vevela aupito lelei e tatau ona +30 ° C. Fua i fua o le suamalie. O le totōina e faia i ipu o peatisi poʻo mini-greenhouses faʻatasi ai ma peat or peat tablets. O le meaʻai e tatau ona susu i le taimi o le totoina. E taua tele le faatumauina o le vevela i le ea i +28 ° C ma le faʻamamaina o le 75%. A maeʻa ona tutupu mai muamua pupu, e mafai ona tu saʻo le laau i ipu o le peat i se nofoaga tumau i totonu o le ipu. I le taimi o le fausiaina o le kukama laau ua fautuaina ina ia faatumauina tulaga o le lauʻeleʻele.

Faʻaleleia e ala i le taoto

O le toe gaosia e le oti e tupu i le tautotogo. O le vaitau lea e mafai ai ona ave se laau tuai mai se tipi. Lafoaʻi vave ona o le eleele malulu (oneone poʻo le meaʻai oneone oneone). E le gata i lea, e te manao e afifi le laau i le lumanai ma lafi i se nofoaga mafanafana i le taimi o le aʻafia.

O faailoga muamua o le tuputupu ae o foliga vaaia o ni fou fou ma laulaau. A maeʻa lena mea, e vave ona latou suʻeina i totonu o ipu faʻapipiʻi faʻamaʻi.

E tusa ai ma luga o le ea, e tatau ona punou le lala pito i lalo o se tagata matua i le eleele ma faapipii i lalo. A maeʻa foliga o aʻa, ona vavae ese lea o le lālā mai le "tina" ma faʻapipiʻi i totonu o se pusa eseese. Laʻau toto totoina

E manaomia e le laau le toe faʻaleleia masani - faatolu i le tausaga. I lenei tulaga, o le ipu e tatau ona i ai taimi uma ma sili atu. E faʻaaogaina le palapala i le palapala. E tatau ona iai le alavai.

E aveeseina lelei le laau mai le koneteina muamua, e aunoa ma le solia o le eleele, ina ia le faaleagaina ai le aʻa, ma tuu i totonu o se koneteina fou i luga o se alavai. O aʻa pito i luga sapalai i le eleele, faʻafeinu ma sosolo le laau i le vai mafanafana.

Fua o le kukama laau

Fua, lea e maua ai le kukama, aoga tele. Latou te tamaoaiga i vitamini ma minerale, ia i ai se tofo suamalie.

Taumafa tau taumafa

100 g fualaau aina e naʻo le 40 kcal, e aofia ai:

  • 2 kcal o proteins (0.61 g);
  • 3 kcal o le gaʻo (0.3 g);
  • 24 kkini o gaʻo (6 g).
O loʻo aofia ai vitamini A, B1, B2, B3, C ma le PP, faʻapea foʻi ma minerale:

  • phosphorus (P);
  • calcium (Ca);
  • uʻamea (Fe);
  • potassium (K).

Mea aoga ma leaga o le fua

Mea aoga o le oloa:

  1. Faamalolosia puipuiga.
  2. Faateleina le malosi ma faaleleia le tulaga o ponaivi, fao ma nifo.
  3. Faʻaleleia le vaʻai.
  4. Faʻaauau le mautu o le cardiovascular system.
  5. Togafitiga o le paʻu o le paʻu, tino o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻaumatia o mea manogi.
  6. Faʻaitiitia le tiga i le rūmū.
  7. Faʻasalaga o faʻamalositino i totonu o le tino.
  8. Tulaga masani o le nofoa.
E le gata i lea, o le faʻaaogaina o fualaau aina o kukumba e mafai ona i ai ni aʻafiaga le lelei mo le tino, pe afai ei ai i se tagata ia faʻasolega e pei:

  • tasi le le faapalepale i le oloa po o so o sona vaega;
  • faanatinati;
  • faateleina le eletise.

Faaaogaina o fua

O fualaau suamalie e masani lava ona faʻaaogaina mo le sauniuni o ipu eseese, faʻapea foʻi manaʻoga ile fale.

I le kuka

I lona tino mamā, o le fua e masani lava e leʻi faʻaaogaina ona o lona suamalie oona, ae faʻaaogaina i le tuufaatasiga o mea inu ma vaʻavaʻa. O fualaau e leai ni fua e mafai ona avea ma se faaopoopoga lelei i le araisa, pi, iʻa ma aano o manu. O le tele o taimi, o le bilimbi mago o se vaega o le taumafataga. Ina ia faʻaaoga fua mo le faia o siamu, e tatau ona e faʻateʻa ese le suka. Ina ia faia lenei mea, faʻafeiloaʻi i totonu o le masima ma faʻafefiloi ma le tele o suka. Ua i ai i lenei pepa, e mafai ona faʻaaogaina le fua mo le gaosia o le kulimi, jam, jam, ma isi.

I le aiga

O fua nei e masani ona faʻaaoga i le fale:

  1. Mo le sauniuniga o sui faʻamaʻi solo, lea e mafai foi ona faʻaaogaina e fufulu ai vaega eseese ma suʻe oloa na faia i le apamemea ma le siliva.
  2. O a latou suamalie ua faaopoopo i le fasimoli pe faʻaaoga i lona mamanu mamā e faʻamamā ai le paʻu.
  3. E mafai ona faʻaaogaina fualaau e faʻamama ai manuʻa o se faʻamaʻi.
  4. Mai fua e mafai ona e faia se teuteuga o le tale, tiga i sooga, manava ma isi maʻi.
E te iloa? Ona o lona gafatia e taofi ai le susu, o le paʻu o le kukama ua avea ma mea manogi ma suamalie, o le mea lea e faʻaaoga ai e faifaatoaga e fafaga manu.
O Bilimbi o se laau tulaga ese, o se faleteuoloa o vitamini ma minerale. O ona fua e mafai ona faʻaumatia ma le faʻamoemoe o le leiloa o le mamafa ona o le maualalo o le kalori. E le tatau ona e alu i vailaʻau o le kukama, e faigofie ona ola i le fale mai fatu o fualaau suamalie. O le tulaga autu o le faatumauina lea o le maualuga o le vevela ma le vevela.