Fua o le gaosiga

Chickpeas: e fia calories, o a vitamin o loʻo i ai, o le a le aoga, mea e 'ai

Mutton chickpea, po o chickpea, o se oloa faʻapitoa mo la matou eria, ae o loʻo faʻatupulaia pea i luga o fale teu oloa. E manaia le tofo, e aofia ai laumei sili ona aoga ma e tele le faʻaaogaina o le kuka. E masani ona faʻaaogaina i meaʻai ma meaʻai vegan, faʻapea foi i latou o loʻo tausisia tulafono o se soifua paleni lelei. I le itu i Sasae, na amata ona totoina moa aʻo lei oo i lo tatou vaitaimi, aua na latou iloa e uiga i mea aoga aoga o le oloa mo le tino o le tagata.

O le a le tamaoaiga o se oloa tele?

O faʻamanuiaga sili o chickpeas o loʻo taʻoto i lona fatuga tele. O le aganu pia e aofia ai le sili atu i le 80 meaʻai ma e fautuaina mo le faʻaaogaina i aso uma. E le gata i lea, o chickpea o loʻo maualalo ai le kalori ma meaʻai e faʻamautuina e le afaina ai le fuainumera. O le aoga caloric o le 100 g tautua o moa tipi ua na o le 127 kcal.

O le fua o le BZHU i le oloa e faapenei:

  • proteins - 8.3 g;
  • gaʻo - 1.9 g;
  • carbohydrates - 19.3 g

Faatasi ai ma meaʻai i chick chicks o mea nei:

  • vitamini: A, B1, PP, peta petro;
  • mea e faʻaogaina ai meaʻai: potassium, phosphorus, sulfur, calcium, magnesium, silikoni;
  • elemene taua: cobalt, manganese, apamemea, molybdenum, seleni, ferum, zinc, iodine;
  • Cellulose - 10 g;
  • efuefu - 3 g;
  • malolo - 43 g;
  • suka - 3 g

E taua le iloa o le aofaiga o vitamini i chickpeas e sili atu ona tauagafau, ae ui i lea, o lenei aganuu o se mea moni faamaumau i mea o loʻo i totonu o le micro ma elemene elemene, o le numera i se tasi o vaega o le oloa e mafai ona aofia ai le fua faatatau masani o se tagata matua.

E te iloa? I le senituri XVII-XVIII, na vavaeina ai se ipu faapitoa i Europa i luga o le moa chickpea, lea e tatau ona avea ma se isi mea i le kofe.

Aisea e aoga ai chickpea?

O le tele o mea aoga aoga e suia ai moa i se togafitiga masani mo le pulea ma le puipuiga o le tele o faamai. O le lelei tele o le oloa, o le taimi o le vevela o togafitiga uma o vailaʻau aoga o loʻo faʻaolaina. O lenei oloa e taua tele i le taumafa a tagata vevela, vegans ma meatists, aua e mafai ona suia atoa aano o manu ma avea ai ma puna o polotini ma amino acids.

Mo le polokalama puipuia

E faʻamalosi e Chickpeas le tino puipuia, o lea i le taumalulu-taumalulu o se vaʻalele lelei tele e puipuia ai le mai, malulu ma e masani lava ona malulu. O le aʻafiaga faʻamalosia o le oloa e maua ai le lysine amino o le amino. E faʻamalosia ai le atinaʻeina o siama patino e puipuia ai siama ma siama.

Faitau foi e uiga i ituaiga laumei e pei o peas: mea taua, mea aoga, mea aoga ma mea leaga; o fualaau faasaʻo e avanoa mo le taumalulu, faʻagogo, maisa.

Mo le cardiovascular system

O le aʻafiaga aoga o le legume e faʻalauteleina i le cardiovascular system ona o le maualuga o mea o loʻo iai i le tele o minerale. O le mea lea, o lona faʻaaoga e faʻaititia ai le lamatiaga o le faʻamaʻi ma le fatu fatu, faʻapea foi ma faʻamaʻi. O le potassium ma le magnesium, o se vaega o le legume, e maua ai le saʻo o le fatu ma le toto, e puipuia ai vaʻa mai le masima masima, fafaga le fatu o le fatu.

Mo otaota

O le faʻaaogaina o chickpeas ei ai lona aoga aoga i le galuega o le fualaau otaota. O lenei oloa i le taumafataga o loʻo i ai se puipuiga faʻaleagaina mai faʻafitauli i le gastrointestinal tract, faʻamalosia ai le faʻamamaina o toxins, faʻamaonia le microflora: faʻaleagaina meaola faʻaleagaina ma fatuina ai se siosiomaga lelei mo le laʻau fealofani ma talafeagai. O le mea atoa i le fiber: o chickpeas e aofia uma ai le filo solu ma le faʻasaʻo. O le foliga muamua o se mea e pei o le gel-like in the intestine, lea e aveesea ai le talo faatasi ai ma le cholesterol ma toxins, ae o mea e le mafai ona teuteuina e faaosofia ai le gastrointestinal tract. O le taumafa o chickpeas e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi ma le maʻi mama i totonu o le manaʻoga ona o le puipuiga mai faʻamalolo saoloto. I le gastritis, ulua ma le colitis, o le faʻaaogaina o se mea pulupulu e faʻamalieina ai le tulaga ma faʻaitiitia ai faʻamaoniga.

Mo le faiga o meaʻai

O fua o le chickpea o loʻo i ai se faʻasolosolo o le gasegase o le diuretic, o le gasegase tele o le susu, fufulu fatu ma le vevela, ma puipuia ai le fausiaina o maa. Faatasi ai ma le tele o le suavai, toxins, otaota eseese, cholesterol ma talo e tuua ai le tino. O Manganese, o se vaega o le legume, o loʻo aiaia ai le faʻamautuina o le faʻatinoina o galuega.

E manaia le faitau e uiga i mea aoga o leki: pi (paʻepaʻe, mumu, uliuli, manoa), pi, pinati, soybeans.

Mo le tino popole

O le maualuga o mea o le manganese o loʻo faamatalaina ai le aoga aoga o le chickpea i luga o le tino. O lenei elemene o loʻo tuʻuina atu ai le faiga o le neurochemical i totonu o le fatugalemu o le tino, o le faʻamautuina o membranes o nerve vevela ma le lautele o le tino. O le aofai o manganese i totonu o le tino o le ki lea i le lelei o le faʻatinoina, faʻaleleia masani, talileleia ma faia faaiuga. E le gata i lea, o mafaufauga, mafaufauga, manatuaga ua faaleleia. Faatasi ai ma le le lava o elemene, o nei faagasologa e faʻalavelaveina, ma faaopoopo atu, e ono iai ni faʻavevesi, maso maso ma tiga, ma isi faʻafitauli faʻafitauli.

E taua! O aʻafiaga aoga uma o chickpeas e mafai ona maua e ala i le 'ai na o le fua na tupu. I le faagasologa o le germination, o vaega faapitoa o le fatu o loʻo faʻaaogaina e talafeagai mo le tuputupu ae o laau. O le mea lea, o le oloa ua avea ma "ola" ma o le tele o taimi ua faatamaoaigaina i mea aoga. Ina ia faʻaleleia laau totō, faʻafefete i le po, ona faʻamago ai lea ma teu i lalo o se 'ie susū mo le isi 10 itula seia oʻo i le faʻaalia o le faagasologa o le 0.5-1 cm i le lautele.

E mafai

O le fesili e tulaʻi mai pe ono mafai ona suʻe chickpeas mo ona manuia uma i ni vaega o tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua mafai ona 'ai le moa i le taimi o le faʻataʻitaʻiga ma le fafaga, i le laʻititi poʻo i nisi faʻamaʻi.

Tina

Mo tamaitai talavou i le tulaga ole chickpea e le gata ina faatagaina, ae faapena foi fautuaina mo le faʻaaoga. O le oloa e faʻaolaina ai le gaosiga o le hemoglobin ma puipuia ai le fausiaina o le anemia - o se faʻamaʻi masani i le taimi o le maʻitaga. E le gata i lea, o minerale (calcium, uʻamea ma fulu) e faʻamalosia ai le ponaivi o meaola, puipui le lumanaʻi mai mama ma faʻalavelave o le masukuleti system.

Fafagaina susu

Aʻo fai susu e tatau ona faʻaaogaina ni lapataiga, e faʻaaoga ai moa. O mea totino uma lava, o le saogalemu ma sili atu ona agamalū i le fua o meaʻai, e le masani ona aʻafia e isi pi, faʻasalaga. Ae peitai i nai masina muamua talu ona tuʻuina atu, o le oloa e sili atu ona lelei le teena ma faʻatali seʻia oʻo ina faʻafetaui le tino o le pepe i le ituaiga ituaiga meaai.

A maeʻa le taimi lenei, e mafai ona ulufale saogalemu mai chickpeas i le taumafataga a tina tausi maʻi. E fesoasoani i le saoasaoa o le toe faʻaleleia pe'ā uma ona fanau, faʻapipiʻi le tino o se fafine ma se tamaititi e iai mea aoga, e fesoasoani i le atinaʻe o totoga ma mamanu ile pepe.

E talafeagai le faʻaaogaina o taloni muamua na faʻamaluluina mo le 8-10 itula, aua le kuka kulupu, tele-lapisi o chickpea, aano o manu, pi ma isi laumei. I le taimi o le HB, e lelei tele le faʻaaogaina o le legume samoa 2 taimi i le vaiaso, i le aoauli.

Faitau foi e uiga i aoga ma mea leaga, o le faʻaaogaina o le falaoamata chickpea.

Leʻa le mamafa

E taua Chickpea o se mea taumafa e tatau ona aofia i le taumafa a tagata i le tele o meaʻai ma le mamafa. O tagata ei ai faafitauli faʻapitoa e faʻamalosia e pipii i se taumafataga faapitoa, lea i le tele o tulaga e maua ai le lagona o le fiaai. Ae ui i lea, o chickpeas o nisi ia o oloa e oʻo lava i ni mea laiti e mafai ona faʻapalapalaina le tino. O le oloa e mafai ona faʻavaeina faiga faʻavae, i se faʻaopoopoga, o le gau o le mamafa e fesoasoani i le faʻaumatia o toxins, le faʻamautuina o le nofoa.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O chicketas o se punavai sili ona lelei o le gasegase gaʻo, o lea e mafai ai ona avea ma se soifua maloloina i mea faasaina i le taumafa a tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le faʻaaogaina o le legume e le mafua ai le osofaia o le inisalini ma oʻo ai ina faʻaititia lona tulaga maualuga, o le mea lea e matua saogalemu lava mo lenei vaega o tagata.

Mai le a le matua e mafai ai e fanau

E mafai e poulape ona faʻateleina le faʻaleleia o le kesi, o le mea lea e le oi ai i le taumafa a tamaiti laiti. O le faʻamaʻi faʻatasi ma se tamaititi aoga legume e mafai ona i le 1.5-2 tausaga le matua. E mafai ona faʻaaogaina ni pikola e pei o paluga pateta pe mama mama. E tatau ona amata i le 1 tsp. ma faasolosolo malie le faateleina o le aofaiga o le oloa pe a le maua e le pepe ni tali e le manaomia. A o laʻititi, e lava le 'ai e oo i le 80-100 g o le oloa i le aso.

E taua! Chickpea ipu mo tamaiti e tatau ona i ai se foliga tutusa (atoatoa).

Faʻaaogaina i le kuka i totonu o atunuu eseese

I le kuka, o le faʻaaogaina o lenei aganuʻu aganuʻu e matua ese lava. I luga o le faavae o chickpeas sauniuni salakeke, meaʻai, vasega muamua ma le lua.

E sili atu ona faʻasoa ia pikola ma ia oloa:

  • fualaau faisua (ituaiga eseese o kāpeti, kāloti, tamato, pepa);
  • fuālaʻau fuālaʻau (olive, sesame, linseed);
  • greens (dill, pasili, basil, cilantro, fennel);
  • sau sau (tamato, fua vaʻaiga);
  • mea manogi ma le vaitau (pepa, coriander, cumin).

Fautuaga mo le faaaogaina:

  1. Chickpea o se mea ola maloloina, o se mea mamafa tele, o lea pe a uma ona ave mo meaai, e tatau ona le itiiti ifo i le 4 itula aʻo leʻi oʻo i le isi taumafataga, ina ia mafai ai ona faʻaleleia lelei le pulus.
  2. Ina ia aloese mai le faʻamamaina o ipu moa chickpo e le inu vai.
  3. I se tasi taumafataga, e manaʻomia le faʻaaogaina o le tasi ituaiga o porotini (i la tatou tulaga na o moa).
  4. Aloese mai le faaaogaina tutusa i falaoa, pateta.
  5. E pei o isi laumei, o moa moa e mafai ona mafua ai le pala. Ina ia faʻavaivaia lenei aafiaga, o ipu mai ia mea e tatau ona faʻapipiʻiina i oloa carminative (fennel, dill, cilantro).

Aoao pe faʻapefea ona kuka ni pi i saumati saumati mo le taumalulu.

Ioe, o laʻau moa e sili ona lauiloa o le falafel ma le muimui.

Hummus - O lenei mea o se meaʻai ma se faʻafefiloi paʻu, lea e faaopoopo atu i le chickpea, faʻapipiʻi le kālati, olive olive, paprika, suamoni o le lemon ma le sesame eleele. Tufatufaina i Sasaʻe Tutotonu.

Vitio: fuamalie malie Falafel E taʻua o se tu masani a tagata Iutaia, e ui lava e le o iloa lona mafuaʻaga moni. E faia mai i le chickpea fried patties ua afifi i falaoa pita.

Falafel

E te iloa? O Isaraelu e alolofa ma faʻaaloalogia nei oloa ma ua latou faʻavaeina aso malolo faatasi ma i latou. O le mea lea, taʻitasi i le aso 12 Iuni o Falafel Day, ma i le aso 13 Me 13 - le aso o le maliega. O aso malolo uma lava e laiti ma ua faamanatu talu mai le 2011.

Contraindications

O faʻamaoniga mo lenei oloa e laʻititi lava, ua faʻaitiitia i le maʻi o le tino, o le le lava o le tagata ma le faʻalauteleina o le faʻaleleia o le kesi. E tatau ona faʻaoga le faʻaeteete i tamaiti tuai ma laiti ona o le lamatiaga o le gaogao.

Afai e te le o masani i lenei oloa, ua oʻo i le taimi e iloilo ai lona tofo ma faamanuiaga. Ona o le itiiti o faʻailoga, o le moa chickas e aofia uma lava i le taumafa a le tele o tagata, faʻatamaoaigaina le tino ma mea e manaʻomia ma puipuia mai faʻamaʻi. Faaali lou mafaufau, faataitai, ma o le a mautinoa lava e faateʻia oe pele ia oe ma se ipu matagofie o moa!