Fua o le gaosiga

Mayila lili o le vanu

Bright May Greetings - o le auala lea e usuina ai i se pese tuai e uiga i le manaia, nai lo chic roses, tulip or lilies, e talia o se meaalofa o se faaputuga "matagofie" o lili matagofie ma le manogi o le vanu. Ae, o lenei lauiloa o fugalaau vaomatua o le vaomatua ua mafua ai se taunuuga faanoanoa: o lo latou fuainumera i le vaomatua ua matuai teena lava e oo i se taimi na lamatia ai le laau i le aveesea.

Faamatalaga faʻamalosi

Atonu o le lily o le vanu, e taua foi o convalia (o le igoa latina o Convallária majális) o se lauvao laititi e laitiiti (15-35 cm) o le aiga Asparagus.

O lona vaega eleele e lua (o nisi taimi) tolu lapopoa tele lanu lanumeamata lanumeamata lanumeamata poo le foliga tutusa o le elliptical, ma pito i lalo e toetoe lava a le mafai ona maua ni laʻau maualalo, ma mai ia i latou e maua mai le umi, e masani ona leai ni lau, e le masani ona i ai ni laulaʻau e iai se pulumu fugalaau.

O le faʻasalaga e tuʻuina i le taumafanafana o le tausaga a sau i totonu o se laʻau tele i le pito i luga o le rhizome. O le fuainumera o fugalaau i luga o le fesuisuiai e eseese i le va o le luasefulu ma le lua, o ia mea uma, e pei o le tulafono, ua liliu i le tasi itu.

Fugalaau o loʻo faʻapipiʻiina i luga o taʻavale uumi uumi e faaiʻu i bracts. Perianth paʻepaʻe po o le lanu enaena, e foliga mai o se logo e ono lauulu, faʻapala i lalo. Le tele o le fugalaau e laʻititi: o le umi e mai le 4 i le 9 mm, lautele - mai le 3 i le 7 mm.

Vitio: faʻamatalaga o le lilia o le vanu

O le aiga Asparagus e aofia ai foi laau e pei o yucca, talimalo, hyacinth, agave, chlorophytum, asparagus, dracaena, iglitza ma cordilina.
I totonu o le "logo" o faailoga e ono. Convalia E mafai ona fuga mai le tasi ma le afa i le lua vaiaso i le faaiuga o le tautotogo, ma e faamaonia ai lona igoa (i le taimi o le fufuluina, o le laau e foliga tino teuteu ma o loo i ai se manogi manaia ma le manaia, i le gasologa o le vaitau, i se tulaga aoao, e le tosina mai ai le mafaufau).

E te iloa? O fugalaau paʻu ma fuga o le ulu na mafua ai le tele o tala e masani ona fesootai i le amataga o le lili ma loimata o tamaitai na pau i lalo. O Kerisiano e talitonu o "paʻu" paʻepaʻe o le kiona ua faatusaina i loimata o le taupou o Maria o faanoanoa i le Faaola; Na talitonu Slav na totogo le laau i le mea na faanoanoa ai le tamaʻitaʻi o le sami mo Sadko, o le na tuua o ia ona o le alofa faalelalolagi; ma o le faataoto a Ukrainian e fesootaʻi atu i le foliga mai o se fugalaau faatasi ma loimata o se teine ​​e leai sona igoa, o le sa faamoemoe o ia e pele mai se taua. Ma na o le Roma anamua, o "logo" paʻepaʻe e sinasina-e aofia ai le afu o le afu lea na tafe mai le tino o Diana, o le atua tamaitai talavou o le sailiga, ina ua tamoe ese mai faau o loo tuliloaina o ia.

A maeʻa ona fufulu, o se lanu mumu lanu mumu ma lona lapoa mai le 6 i le 8 mm e maua mai i le ovary lapotopoto, i totonu o ia mea e tasi pe lua fatu, o loʻo i ai foi se foliga lapotopoto. E tumau pea Berry ile laau mo se taimi umi.

O le aʻa o konvaliya e fiufi, e aofia ai le tele o laasaga laiti, e salalau solo i lalo o le fogaeleele ma lafo ese laulaau pito i lalo, o le mea lea ua amata ona fausia ai laau fou. I le faʻaopoopoga i lenei metotia o le totoina o laau, e mafai foi ona maua fatu, ae mai le fatu o se lili o le vanu e tupu tele le umi ma amata ona fuga ae le o le fitu tausaga.

Igoa lauiloa

Ona o le foliga le masani ma le manogi manaia, o lili o le vanu o loo i totonu o fugalaau sili ona lauiloa, e umi ona alofaina e tagata. E le o se mea e ofo ai ona tuʻuina atu e tagata i lenei laau ni igoa taufaʻailoga alofa e faʻaalia ai e le gata o ona uiga i fafo, ae o meatotino aoga foi o loʻo i ai. O nisi nei o nei igoa na oʻo mai i o tatou aso:

  • May lily;
  • lili fanua;
  • fanafana o le vaomatua;
  • gagana vaomatua;
  • gagana a le taifau;
  • lapisi masima;
  • sele taliga;
  • Me Aso;
  • talavou;
  • talavou;
  • mulumulu vao;
  • mata mata;
  • le tagata solitulafono;
  • ofutino;
  • lordushnik;
  • lamolemole;
  • laumasi esemka;
  • pale;
  • faʻailoga;
  • tagata fai ario;
  • paʻu o le kiona;
  • Maria logo.

E te iloa? O se mea taua tele le faasaoina o le igoa Latina faaonaponei o le laau mai le taimi o le suetena o Suetena ma le fomai Carl Linneus (1707-1778), o le na suia le igoa anamua o Roma o le lili o le vanu (lilium convallium). Ma i le gagana Peretania, Danimaka, Sipaniolo, ma isi gagana, o le lili o le vanu ua taʻua nei o le lili o le vanu (Lily of the Valley, Lirio de los Valles, ma isi).

Leai se mea e sili atu ona manaia o igoa ia na tuuina atu e isi tagata i le laau. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • O Bulgarians ei ai le lili o le vanu - o "loimata o se teine";
  • o le Czechs ei ai le pa;
  • o tagata Siamani ua i ai le "May e logo";
  • O Poles ei ai le "taliga o le taliga" (ona o foliga o laʻau e pei o le taliga o le taliga);
  • o le Farani ma le au Italia o loo i ai le "veveh" (muguet ma mughetto, i le faasologa).

O fea e tupu ai lili o le vanu

Lily o le vanu e leai se mea e taʻua o le lili o le vanu. O lenei laau e sili atu le paolo (ae i le taimi e tasi e malamalama lelei ai) ma nofoaga o lologa i eleele malulu ma laulelei ma le tulaga le tutusa o le eletise.

E maua uma i le vaeluaga o le vaomatua ma le vaeluaga o vao, o vaomatua, fiafia, i va o vao, i luga o galu, tupu aʻe i ni vaega tetele. "Tuaoi" sili ona fiafia - "vine, oaks ma aspens. O nisi taimi e mafai ona e vaʻaia le lili o le vanu i luga o nofoaga tatala, ae o ia nofoaga e le talafeagai mo fugalaau.

I le faʻafanua, o le tufatufaga o le lili o le vanu e toetoe lava o le Europa atoa ma le Caucasus, faʻaopoopo, o le konvaliya e mafai ona maua i Amerika i Matu, Anatolia, Asia i Sasaʻe ma Saina. I le avea ai o se mea moni, o tulaga masani masani mo le laau o le Northern Hemisphere, o se vaega o le fesuiaiga o le tau. I Rusia, i le faaopoopo atu i lona vaega Europa, o le lili o le vanu e tupu i Eastern Siberia ma Sasaʻe Sasaʻe, aemaise i Primorye, Priamurye ma Transbaikalia, i Sakhalin ma motu o Kuril.

Matou te fautuaina le faitau i le auala e ola ai lili o le vanu i le togalaau.

E manino lava o le tele o le vaega o tufatufa e aofia ai tulaga le masani ai, o le mea lea, fetuʻutuʻunaʻi, o loʻo faʻaogaina e le fale ni tulaga faapitoa i le tele o seneturi.

O se taunuuga, e fuafua i le nofoaga o le tuputupu ae, e fa ituaiga o lili o le vanu e fefaasoaaʻi:

  1. Convallaria majalis transcaucasica - o se laau e taatele i le Caucasus North, Transcaucasia ma Turkey.
  2. Convallaria majalis keiskei (lili o le vanu Keizke) - ola i Transbaikalia, Far East, Mongolia ma Indochina.
  3. Convallaria majalis ("lanu masani" o le vanu) - O le eria o Europa ma le Caucasus.
  4. Convallaria majalis montana (mauga lili o le vanu) - tagata Amerika e faatatau i "tatou" lili o le vanu.

E taua! Lily lanu o le vanu, lea e masani ona maua i fugalaau fugalaau e pei o se ituaiga faapitoa o laau toto, o le mea moni o se oloa o le maketiina. I le natura, o lanu piniki o le vanu, e pei o le "manulele lanumoana", e le oi ai. O loʻo i ai se mea faʻapitoa o vavao ma tulip e foliga mai o le lili o le vanu, ae o loʻo i ai ni fugalaau lanu piniki (o lenei laau e taʻua o tsutsumi), ae i lalo o le va o se laau e seasea ona mafai ona latou faatauina atu se taumalulu-o se fugalaau eseese e foliga mai o se lili o le vanu mamao ese ma, i soo se tulaga, po o ona aoga aoga po o le uiga masani.

E tatau ona faapea mai o le lili o le vanu ua lelei ona totoina e tagata mo se taimi umi, lea e le gata ina faasaoina ai ituaiga o meaola ua faaitiitia ai lona faitau aofai, ae faapena foi ona aumaia ai le tele o ituaiga o ituaiga eseese o lanu eseese, foliga ma foliga.

Aisea e lisiina ai lili o le vanu i le Tusi Ulaula

I le amanaia ai o nofoaga e fiafia i ai ma mea teuteu matagofie, e le o se mea e ofo ai le amata ona faaitiitia le tele o lili o le vanu i luga o le paneta faatasi ai ma le atinaʻeina o le alualu i luma tulaga tau tomai.

I le tasi itu, o lenei mea e mafua mai ona o le tele o vaomatua ma le fausiaina o nofoaga fou e tumau ai pea le taupou seia oʻo mai talu ai nei, ma, i le isi itu, o laʻau faʻapitoa, faʻafeiloaʻiina i pese ma solo, e masani ona lauiloa i le tautotogo, ma le manaʻoga iloa e tulai mai se faasalaga.

E le gata i lea, o le konvaliya e masani ona faaaoga i vailaau ma mea manogi, ma e le saofaga foi i le faateleina o lona faitau aofaʻi. I se upu, e masani lava i totonu o le Tusi Pulu Mumu o le Iuni Faavaomalo mo le Faasaoina o le Natura i se tulaga faapitoa o le lili o le vanu na aofia ai o se laau ua lamatia ma manaomia le puipuiga. E le o le faapea o lenei mea na mafua ai le faamutaina o le tainaina o fugalaau "i ni afifi", na latou faatau atu ma le faaeteete, vaavaai solo ma fefefe i se lelei pulega. Talitonuga i le le tusa ai ma ia amioga mo le tele o tausaga ua totoina i mafaufau o tagata, e ui lava i nei aso ua fefe nei popolega.

E taua! I le taimi nei, o le lili May o le vanu e le aofia i le tuufaatasiga o laau o loʻo lisiina i totonu o le Tusi Ulaula.

O le mea moni, i na tausaga, aoi ai Convalia i lalo o le puipuiga aloaia, na mafai ai e ia ona toe faʻafoisia lona faitau aofaʻi. Ma, afai e te togafitia le fugalaau vao ma le faaeteete, taumafai e aua le faaleagaina le aʻa pe a tipi, e mafai ona e aumaia se fugalaau fugalaau faatasi ma oe mai le vaomatua, ma o le a le afaina ai le natura.

O le isi mea, e le aoga le faʻasaunoaina (ma sili atu foi ina ia avea ma se pisinisi), a le o lea i se taimi lata mai o le a toe manaʻomia ai e le laau ona ulu atu i le Tusi Ulaula.

Laʻau oona

E pei o le tele o togalaau togafitiga, o le convalia o le oona. Ma le oti. O le mea e sili ona matautia i le lili o le vanu o le glycoside, konvallotoksin. E matua i vaega uma lava o le laau, ae o le maualuga maualuga o le oona e maua i fua.

O nei togalaau e pei o le belladonna, o le vevela, o le lapisi, o le rosemary, o le lapisi, o le anufe, ivy, field larkspur, berry yew, field larkspur, elderberry red, anemone buttercup, hemlock, columbida foi oona.

E uiga i le poisoning konvallotoksinom e faailoa ai:

  • taʻavale;
  • tiga matuitui i le manava;
  • pogisa o mata;
  • tiga o le ulu;
  • maualalo le toto;
  • arrhythmia;
  • faatelegese lemu;
  • faanenefu vaaiga;
  • leai se mafaufau

E taua! E na o se pea lanu mūmū, e faʻaumatia e le tagata, e mafai ona faʻatau lona ola. O le tele o le oona e masani ona tupu i pusi fale, ma e mafai ona 'ona' ai le meaola, e pei o le pipii i vai inu mai se fagu, pe a iai se manogi manogi.

I le leai o se fesoasoani lata mai ma talafeagai, o le inu i se lili o le vanu e mafua ai le puʻeina o le cardiac, o lea o le mea muamua e tatau ona faia i le taimi lava e tasi ma le fomaʻi o le valaau o le vave faʻafefeteina lea o le manava.

Talosaga

E tusa lava pe o le a le matagofie o le lili o le vanu, o paʻu teuteu punavai o le a le o le faʻaaogaina autu lea o le laau. O le faʻaaogaina o konvali sili atu lautele ma sili atu le eseese.

I le togalaau ma le faʻasologa o laufanua

O faifaatoaga ma fai togalaau e fiafia tele i le tauvaga, ma e ui lava i le tele o ituaiga o laau teuteu, o le lily masani o le vanu, o loo ola i le vao, e le tuua ai ona tulaga. Fai mai tagata popoto e leai se manaʻoga e faʻatau se laau, e mafai lava ona eliina oe lava i totonu o vaomatua lata ane. E sili ona lelei le faia o lenei mea i le mea na tupu (ioe, e le o le vaitau o le fugalaau) ma aua nei galo e faʻaoga totigilima e aloese ai mai mea oona.

O lau togalaau o le a matagofie foi ona teuteuina i nei laau toto e pei o Helipterum, Impera Cylindrical, Levkokorina, Veronikastrum, Canary Gum, Euphorbia cypress, Dianthus Pearl, Volovik, Bidens, Bookshop, Yasnotka, Arenaria, Penstamon ma Alpine Aster.

Tatou te filifilia se togalaau talafeagai, eli i lalo o le scapula i lalo o le aʻa, e tatau ona maua se vaega o le rhizome, moli matago ma se fatu, mai le isi tausaga o le a tupu ai le peduncle. O le faʻaaogaina o fatu mo le faʻaleleia o se moega fugalaau e le o se filifiliga sili ona lelei, o ia laau totō, e pei ona taʻua muamua, o le a le fuga mo le umi.

O le susulu o le vanu e matamata tele i fugalaau (aemaise lava i le tuufaatasiga ma ephemeroids ma ephemeras), lata ane i vaituloto ma vaitafe. Pau lava le faafitauli e fesoʻotaʻi ma le tuputupu aʻe o convalia o lona uiga faʻaaloalo i le malamalama ma le susu. O lenei laau e le aʻafia i nofoaga lafulafu, ae afai e te manao e teuteu se nofoaga malulu i lalo o le paolo o laau po o togavao laiti, ona faigata ai lea ona mafaufau i se mea e sili atu nai lo lenei fugalaau maaleale.

E tatau lava ona ia mautinoa muamua o le eleele o loʻo i ai le tele o humus, aua o lenei mea e tatau ona tuʻuina se laulau papaʻu o laʻau paʻu ile luga o le eleele i le tausaga aʻo le i totoina ma tuʻu ai e pala i le taumalulu.

I le mea manogi

E toatele tamaitai e manatuaina le manogi "Lily of the Valley Silver" brand "New Dawn", e sili ona lauiloa i le 80 o le seneturi talu ai. O le faʻavae o mea latou te maua, atonu e te ono mate ai, o ni faʻamatalaga matagofie o konvaliya.

O le manogi o le lili o le vanu, maaleale, maaleale ma le mama, e tosina mai ai i tatou i lenei fugalaau, ae o le mea e masani ona faʻaaogaina e mea manogi, o le mea moni, e matua le tutusa lava ma lili moni o vanu.

E taua! O le lili o le vanu e aofia ai se vaega itiiti o le suauu taua, ma o le mea lea e le mafai ona faʻaaogaina i le gaosia o mea manogi. O se fatuga ua filifilia e aofia ai nisi o suauu taua, aemaise lava, rose ma fugalaau lanumoli, ylang-ylang, ma isi, ei ai le "lili o le vanu." Mo lenei mafuaaga, i le ala, o le "lili o le vanu" i oloa a kamupani eseese e mafai ona "leo" ese .

O mea faʻafefiloi, faʻasalaga ma faʻamatalaga o lenei manogi e faʻatasi ma isi laina fugalaau, e pei o se tulafono, o loʻo faʻaaogaina i mea manogi a fafine, ona o le malosi malosi o nei manogi e itiiti le talafeagai.

I totonu o laʻau sili ona lauiloa lea ei ai le lili o le vanu, e taua le taʻua:

  • "Diorissimo", "Jadore" ma le "Poison Hypnotic" saunia e Christian Dior;
  • "Fleur de Crystal" saunia e Lalique;
  • "Fiafiaga" saunia e Estee Lauder;
  • "Loto" saunia e Gucci;
  • "Miracle So Magic!" mai Lancome;
    E te iloa? I le Vaitau Tutotonu, sa manatu konvaliya o le tagavai o vailaau faafomai, ma aemaise lava, o se tasi o ona lala o togafitiga. E leai se mea e leai se mea e taua e Nicolaus Copernicus, o le ua lauiloa i le taimi nei o le tusitala o le lalolagi o le lalolagi, ma o ona tagata i aso nei sa sili atu ona talisapaia o se fomai, i se tasi o ata iloga o loo i ai se faaputuga o lili o le vanu.
  • "Emporio" saunia e Giorgio Armani;
  • "Hugo Pure" saunia e Hugo Boss;
  • "Liligi Femme" mai le;
  • "1881" mai Cerruti;
  • "Tasi le Summer" na saunia e Calvin Klein;
  • "Idylle" saunia e Guerlain et al.
Ioe, ma i le lauiloa "Chanel Numera 5" o loo i ai foi maaleale ata o lili o le vanu.

I totonu o tagata faʻamaʻi

Ae, masalo, o le itu sili ona taua i le faʻaaogaina o convalia o vailaau pea. Ma, e le pei o le tele o isi laau totino faʻamalolo, e le gata o tagata.

E mafai ona faʻaaoga le lili o le vanu i le falemaʻi falemaʻi e sefulu ma le tolu setete. O vailaʻau faʻasaina i le taimi e tasi o vaega uma ia o le laau, e aofia ai fugalaau, o le mafuaʻaga e masani ona aoina i le taimi o le fuga.

O sauniuniga e faia mai se laau e faʻaaoga e togafitia ai:

  • faamai o le cardiovascular system (fatu fatu, maualuga maualuga, fatu fatu, tachycardia, le atoatoa le taofiofia o le taotoga ole lua ma le tolu ituaiga);
  • edema (e aofia ai le taimi o le maitaga male moa);
  • afaina o le endocrine;
  • vailaʻau;
  • maʻi pipili;
  • nisi o maʻi o le gastrointestinal tract (mo se faʻataʻitaʻiga, i le avea ai o se sui filifilia o le choleretic mo le cholecystitis poʻo se diuretic mo ascites);
  • popole le mautonu, ulu tiga.
Vitio: o mea faʻamalolo o lili o le vanu

Tomai faʻalalōlōina, i se tulaga masani, faʻaaoga le convalia i vaega tutusa e pei o fomaʻi faʻamaonia. Faʻatasi ai ma le valerian ma le hawthorn, o le lili o le vanu e sili atu le soothes ma faʻasaʻo le tiga.

Ina ia faʻasolosolo ai le fuga o le thyroid, o loʻo totoina le laau i le pasesa ma le cocklebur. O le meafaigaluega e tasi e faʻaaogaina mo faʻamaʻi fatu fatu. O fugalaau fugalaau fou o le vanu, ua faʻafefiloi ma laulaau, e faʻaaogaina e avea o se mea e teu ai mata ma glaucoma.

Mo le faʻamautuina o le thyroid gland o loʻo faʻaaogaina foi le suavai, Zyuznik, Irgu, lanu paepae.

Ae peitai, talu ai o loʻo faʻavasegaina le vailaʻau e matua vevela, e matua matautia le faʻaaogaina mo le togafitiga o le tagata lava ia. Atonu o le lili o le vanu o se mea lilo. Faʻasamalie ma faʻafefeteina i fafo ma oona inu i totonu, o lenei fugalaau o loʻo ufitia i se tele o talatuu ma tala fatu.

Faamasani oe lava i mea aoga ma faʻamalolo o le May Lily o le Vanu.

O lona manogi o loʻo i ai i le tele o oloa o fugalaau sili ona lauiloa, ae le o le laau lava ia e faʻaaogaina mo la latou gaosiga. E manatu o se ituaiga lamatia, ae o le fugalaau e le aofia ai le Tusi Pulu Mumu. O le mea moni, e tele ituaiga o konvaliya, ae o le tulaga aloaia e tasi lava.

E te iloa? O tagata nofoia o le Kuban e totōina lili o le vanu io latou fale, i totonu ma fafo atu o le pa o le pa, e puipuia ai le fale mai mata leaga.

I se upu, e mafai ona e talanoa tele e uiga i lili o le vanu, ae e sili atu foi - ia na o le fiafia i le matagofie o lenei matagofie o Mei i le taimi o le savalivali i totonu o le vaomatua, e aunoa ma le tosina atu i se lagona sauā ma le le fiafia e filifili ma tuu i totonu o se vavao. E naʻo le auala lenei e mafai ona tatou faʻasaoina ai le autu autu o le tautotogo mo augatupulaga i le lumanaʻi!