Faatoaga

Faʻasalaga faʻapitoa psevdotsug: uiga o le tuputupu aʻe

O loʻo faʻaaogaina pea e le au tusitala i le taimi nei le faʻaaogaina o le pseudo-hull i le mamanu o poloka, paka ma auala, ae o le toʻatele o tagata, o loʻo pasia i tafatafa o lenei laau matagofie, o le a latou aveina mo a latou laumei masani. Ioe, o ituaiga uma e lua o le aiga toatele o Sosnovykh, e ui lava i lea, e le pei o latou aiga, o le tamaititi e itiiti ifo le manaomia ona tausia, ma o lona pale e sili atu ona mafai ona teuteuina i togafiti teuteu. Ae ina ia mafai ona avea se laau manaia ma mamana o se mea teuteu matagofie, e tatau ona iloa mea lilo o le totoina ma le totoina.

Leai

I le aso, o lenei laau manaia o loo i ai ni igoa eseese - pseudo-hemlock, liar-bitter, Douglas, fir Douglas, o foliga mai e fesootai ma le mauaina o lenei ituaiga.. Na maua muamua e Scot Archibald Menziz i Amerika i Matu, ae na ia ave le laau mo le pa. I se taimi mulimuli ane, na faasaʻo ai lana sese i le tagata Peretania o Tavita Douglas, o le na maitauina o le ituaiga fou o loʻo i ai ni eseesega ese mai fafo mai le laumei masani.

E te iloa? I le suesueina o foliga o le pseudo-lecter, na oʻo ai i le au saienitisi e mafai ona ola le laau mo le 1000 tausaga. I le taimi lava e tasi, o le sui sili ona leva o lenei aiga e 700 tausaga. O lenei mea faʻapitoa faʻapena e tupu i totonu o Amerika, ei ai le pou 100 mita le umi ma sili atu i le 4 mita le lautele.

Faʻaaliga

O le pseudo-liki e mafai ona iloa i uiga nei:

  • ese le maualuga. I Amerika i Matu, o le laau e oo i le maualuga o le 100 m, i tulaga o fusi o le sami o Europa e seasea tupu aʻe i luga aʻe o le 50 mita, ae ua sili atu le maualuga nai lo le tele o lau;
  • pale ma le lanu. O se tagata pepelo tala pepelo o loo i ai se uiga tutusa o le pale o foliga o le pine Pine, lea, ao tuputupu ae, e liua i se lapotopoto, mafolafola. O le vaega pito i lalo, faatasi ai ma le taimi, maua mai ai se lanu enaena ona o le resin na faʻatuina mai e le laau;
  • pulupulu. Fua e uumi le umi (e oʻo i le 12 cm) faʻatasi ai laʻau faʻasolosolo e faʻalagolago mai lala, vave ona tosina mai le gauai. I nisi o ituaiga meaola, o le pito i lalo o le mafiafia o le lanu violē, lea latou te maua ai le faʻalelei atili; Pseudo-cones
  • nila. I le mea muamua na tilotilo i ai, e foliga mai o le paʻu, ae e manino lava e le o toe i ai se lanu lanu. Afai e te uuina se nila ma ou tamatamai lima, o le a vave ona aliali mai se manogi manogi manogi.

O le mea moni, o le pseudo-hull ua fenumiai ma le paʻu, o le mumu ona o lala tutusa: i totonu ia te ia, latou te ola foi i luga o le ogalaau.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i auala e ola ai i luga o le 'upega tafaʻilagi ma totonu o le ulo, auala e faʻaleleia ai, faʻapea foʻi ma aoga aoga o loʻo i ai.

Aganuu uiga

Psevdotsugi ei ai le tele o tulaga lelei e fiafia i ai faifaatoaga. E aofia ai:

  • vave tuputupu ae. O tausaga taʻitasi e tosoina ai le laau i le 40-50 cm, o lea i totonu o nai tausaga talu ai ua i ai se "tagata nofo" matagofie o le a faʻaalia i luga o le upega tafailagi;
  • faʻamafanafana. E le mafai ona feiloai i se pseudo-hull i Europa i Matu, ae i totonu o le teritori Tutotonu e malulu lelei e le malulu ma le malulu, ma faafetai i se pusa malosi, e le popole mo matagi;
  • leai le fefe i le leaga o meaʻai. O lenei laau e lagona le lelei i siosiomaga i le taulaga pe a oʻo i le maualuga o le mea e faʻaaogaina ai le vevela o loʻo i luga o le fua.

O fea e tupu ai

Amerika i Matu o le aganuʻu masani o le nofoaga na fanau ai le pseudo-hemlock, lea na muamua tosina mai ai e le au fai togalaau i lenei laau. Peitai, i le lalolagi e tusa ma le 18 ituaiga o taga sese, o nisi o na mea e ola na o Iapani, Saina, ma pe a uma ona foliga mai se laau i Egelani i le 19 seneturi, na amata ona salalau i Europa. O le uluai pepelo i aso nei e na o le vaomatua, e lata ane i vaitafe, i totonu o laufanua malulu. Ma mo manaoga teuteu, e masani ona faʻaaogaina ituaiga eseese.

Latou te le maualuga, o lo latou pale e masani lava ona i luga o le maualuga o mata o le tagata, e maua ai le avanoa e faamemelo ai i le salalau o paʻu o le fluffy ma cones matagofie.

E te iloa? I le taimi nei i le lalolagi, e le tele naua tagata e sili atu i le 100-200 tausaga. E pei o le sequoia malosi, o lenei laau e masani lava ona afaina i le le tusa ai ma tulafono, aua o oloa e maua mai i laau ese i luga o le maketi uliuli e taugata tele.

Faʻasologa autu

O ituaiga uma e 18 e foliga tutusa ma le tasi, o lea matou te vaʻavaʻai ai naʻo latou ei ai uiga faapitoa.

Iapani

O le igoa faavaomalo o le ituaiga e pei o lenei - Pseudotsuga japonica. O se sui o lenei meaola e na o le Iunaite Setete o Honshu e mafai ona ausia i luga o le maualuga o le 500 m luga aʻe o le sami. O le laau e lagona lelei le vavalalata i vaitafe, puʻe susu, ua siomia e isi conifers. O le taumalulu o le lotoifale ma eleele mai volcanoes na fatu ai tulaga lelei mo le tuputupu ae ma le toe gaosia.

Matou te fautua atu e suʻeina po o le a le mea e faʻasoa ai laau ma vao.

E seasea oo i le 30 m le pusa-leopard Iapani, ma e le sili atu ma le 150 cm le lautele o le laina.

O le pale i luga o le laau o loʻo faʻatotonugalemu i le pito i luga, o le tuʻuina o laulaau lanumeamata a le emerald i le pito i luga ma sina pito sili ona paʻepaʻe. O lanu lanu samasama-lanu enaena agai i luga, o loʻo lilo i le lanu i le masina o Aperila ma le fatu. I tua atu o le motu, o le laau e maua i na o arboretums, lea e seasea maua ai aʻa.

E taua! I aso nei i Iapani, o le numera o pseudo-ducts e le tusa ma le 2,000, talu ai na afaina tele i le taina i le taimi e tasi, ma e faigata tele ona toe amata.

Manuʻa

Pseudotsuga macrocarpapoʻo lapoa tele, ona maua lea o lona igoa ona o fua sili ona tele i soo se ituaiga o pseudo-sutsug: e mafai ona oʻo atu i le 15-18 cm le umi. O fatu i totonu o ia pusa e tele tele, e le mafai ona latou gaoioi, o le mea lea o le tufatufaina o fuamoa sese e maua mai e manulele.

E ui lava i nei pulupulu mataʻina, o le tuputupu aʻe o le laau lava ia e laʻititi - 15-30 mita. E ese foi i le uʻamea, lea e ese ai le lanu ma le mafiafia. O lenei paʻu tulaga ese lea e laveaʻi i taimi uma se pseudo-hull mai afi e susunuina i Kalefonia, lea e tupu aʻe ai se laau. E mafai ona e feiloai ia te ia i sisifo ma sisifo o mauga, i gorges ma lalo o le paolo i auvai o vaitafe.

E ui lava o le tele-lapisi-leopard ma e fiafia i le vevela, e tupu lelei i laufanua valevalenoa, toafa, ina ia le lamatia o latou faitau aofai.

I taimi faigata, o le laau na te tuʻuina ni nila ma o loʻo i totonu o le moe mo le oʻo atu i le 2 tausaga, ma a maeʻa se suiga o tulaga na ia atiina ae ai se malosiaga fou.

E te iloa? O le tele-pseudo-leopard e mafai ona ola i tulaga tulaga ese moni: tele faʻataʻitaʻiga e tautau i luga o mauga i le maualuga o le sili atu ma le 35 tikeri.

Menzies

Pseudotsuga menziesiipoʻo o le pepelo o Menzies - na o le uluai ituaiga o pseudo-cuts e tupu i Europa. O lenei laʻau faʻamalosi faʻamalosi ma se pale paleni e tusa ma le 10 ituaiga. O laʻitiiti talavou e eseese i lanu lanumumu-lanu mumu o lālā, faʻapipii luga, ma lamolemole paʻu i luga o le ogalaau. O tagata matutua atu o le ituaiga o loʻo i ai ni paʻu uʻamea lemu, ma o le paʻu i le taimi e maua mai ai le paʻu ma mimigi. O Cones i le Mentz e le o se mea e masani ai, e le o iai, ma o pupule e puupuu-na o le 2-3 cm le umi.

O lenei ituaiga o meaola e taʻua foi o le pine a Douglas.talu ai o ia na muamua feiloai ma David Douglas i le taimi o se malaga i Amerika i Matu. O foliga vaaia o Menzies na avea ma faavae mo ituaiga filifilia, ma e sili ona lauiloa o le "Compacta", le miniature "Densa" ma le glauca Glauca Pendula.

Ae o le alofa faapitoa o faifaatoaga ma tagata teuteu na manumalo i le "Glauca", e foliga mai o se lanu lanumoana matagofie.

Saina

Pseudotsuga sinensis masani i Saina, Taiuani ma Vietnam. O iinei e masani ona manumalo i luga o le maualuga o le 3300 mita i luga aʻe o le sami, ae ui i lea, e le pei o isi ituaiga o pseudo-tosug, e fiafia o ia e nofo i totonu o laau laʻau.

E te iloa? E masani ona faʻaaogaina e le au siosiomaga le faʻaogaina o le vaomatua e toe faʻaleleia ai vaomatua pe a uma afi. E mafua lenei mea ona o lo latou alualu i luma maualuga.

Masalo o le mafuaʻaga lea ua i ai le lautele o le ituaiga o Saina, o lona foliga e foliga mai i laau laʻau. I le faavae o nila manifinifi, e lua paʻu paʻepaʻe e aliali mai, ma o latou laumei e lanu meamata. O fua o le matua matutua e fiafia i le lanu violē, lanu uliuli ma le lanu enaena e lata ane i le faaiuga o Oketopa. I le taimi muamua, ae o tagata anamua anamua ma se ogalaau e oo atu i le 2 m sa i ai pea, o le pseudo-hull sa faaaoga mo le fausiaina o fale ma alalaupapa, ae o lenei ua maeʻa lenei vaitaimi.

O le galueaiina o lenei laau e le tauamiotonuina mai le manatu o le tamaoaiga o Saina, o le mea lea, e na o le mafai lava ona fetaui ma se vale i totonu o le vao i le loloto o le atunuu, i nofoaga faasao po o mea taufaasese.

Tulaga tuputupu ae

O le tuputupu ae o se aiga-aiga i tulaga o aiga e le manaomia ai ni tupe tetele po o taumafaiga, o le mea autu o le mulimuli i taiala faavae mo le filifilia o se nofoaga ma eleele.

Afai e avanoa avanoa i le fanua, ona mafai lea ona e faʻaaogaina isi laau faʻasalalau i le mamanu. E mafai ona avea ma talafatai i sisifo "Brabant" poʻo "Kolumna", juniper "Skyrocket"; e le o ni vaega tele e mafai ona e totoina: Kanesa o Kanata, uilati, pine o le mauga po o le vao.

Filifilia se nofoaga

E ui lava e faigata tele le tagata matua, o le a manaʻomia e tamaiti laiti ni tausiga lelei. Filifili mo o latou lauʻeleʻele o loʻo i ai i le paolo malulu.

E le mafai e lala ona i totonu o le la susulu, lea o le a faaleagaina ai o latou tino maaleale, ae o le leai atoatoa o le malamalama e afaina ai le tuputupu ae o le lumanaʻi.

Manaomia o le eleele

O le pseudo-hemlock e mafai ona ola i luga o toetoe lava o soo se eleele, sei vagana ai le susu. Afai e te manaʻo e faʻaleleia le tupu aʻe o se laau i le lumanaʻi, ona faʻaoga lea o ona filifiliga sili ona fiafia i ai:

  • oxygen rich wealthy soil, ae aloese mai le mafiafia o le palapala ma le oneone mama;
  • eleele o le carbonate podzolic;
  • sui o laufanua lauʻeleʻele (3 vaega), peʻa ma humus (2 vaega vaega taitasi).
O se alavai o piliki malepe ma le faalauteleina o le omea i le pito i lalo o le lua mo le fatuina ua maeʻa le ata.

Faʻatauga auala

O le totō i luga o le pseudo-hull i luga ole laupepa e mafai ile auala e lua: faʻaaogaina o fatu ma tipi.

E taua! E manaʻomia foʻi ona ufiufi le 'eleʻele mai le matagi mo le taimi nei seia oʻo lava ina malosi, pe a faʻapea o le a faʻaaogaina le ogalaau.

Fatu

O lenei filifiliga e matua faigata lava, ae o se taunuuga o le ae mauaina le tele o laau. O se faagasologa uumi o le tuputupu ae e faaopoopo ai le mausali i laau i le lumanai, e faamalosia ai i latou.

O fatu i totonu o cones e masani lava ona i ai i le 2-3 tausaga ia Oketopa. Ma ia Novema e mafai ona faʻaaogaina. O le fausiaina o loʻo faʻatinoina i totonu o ni atigipusa laiti e iai se mea i le loloto o le 2 cm, e ufiufi ai luga ma le mulch. Mo le totoina o fatu o le lumanaʻi o loʻo tuʻuina i totonu o se potu e le sili atu i le 20 ° C. Fatu o se pseudo-hedgehog Mo le muamua 5 tausaga e sili atu mo laau toto e i totonu, ma a oo atu i lenei tausaga, e mafai ona totoina i eleele tatala.

O lenei faʻataʻitaʻiga i tulaga masani e mafai ona faia i se pusaaisa masani. Tuu se gau susu i luga o se pusa paʻu ma tuu fatu i luga.

Tuu i totonu o le pusaaisa mo 2-3 aso, ma ua saunia laau mo le totoina. Stratification e faʻamalosiina le lumanaʻi, ma atili ai ona faʻatagaina i latou ia sili atu ona faigofie ona tumau i le malulu malulu.

E taua! Afai o fatu o le tausaga ua tuanai po o fatuga matutua ua ave mo le totoina, ona manaomia lea o le faamama.

Ae ia manatua o le teuina o fatu mo le totoina atili i totonu o se potu malulu, i ia tulaga, latou te taoto ma 10 tausaga. Ae i se potu mafanafana, o le a faaleagaina le fatu i totonu o le tausaga.

O fatu e ola i le amataga o le tautotogo. I le taimi lea, e manaʻomia le ave i fafo i luga o le auala, ma i le faaiuga o le autumn, ia ufiufi i latou i se ata tifaga i luma o fulufulu.

Laʻau

O i latou e le mananao e faatali mo se fale fou mo le 5 tausaga e tatau ona filifili ni mea e faaleagaina. O le polokalame o le gaioiga i lenei mataupu e faapenei:

  • i le tautotogo, ao le i oʻo mai le amataga, matou te filifilia se laau pe a ma le 4 tausaga;
  • i totonu o le itu laau, tipi le 'au, ae masani lava i se mulivae - o se fasi laupapa i le faavae;
  • matou te faaitiitia le totogo i se tuputupu ae tuputupu ae mo ni nai aso e maua ai le malosi faaopoopo;
  • pe afai o le vevela i fafo o le a oʻo atu i le 20-23 ° C, i se nofoaga pogisa laitiiti tatou te faia ai se vaieli, faʻatumu i le mea o loʻo taʻua i luga, aua nei galo e uiga i le alavai;
  • matou te ave le laau ma totoa ma le totoa i le maualuga o le 60-70 tikeri, ma tausia le tulaga o le nila.

E taua! E ui o lenei metotia e taliaina mo le totoina saʻo i totonu o eleele tatala, e fautuaina pea lava e le au atamamai e tatau ona teuina le uʻu i totonu o se fagu i le tausaga e sili atu ai le alualu i luma o aʻa.

I totonu o le 1-1.5 masina, o le fatuga faatoa fananau mai e aʻafia i se nofoaga fou. Afai o le tele o laau e fuafua e totoina i le taimi e tasi, o le mamao aupito mamao mo i latou o le a 1.5-4 mita, e faalagolago lava i le tele o lanu e fuafua mo laau matutua.

Le auala e sili ona lelei e faʻapipiʻi ai mea uma

O nei metotia uma o loo i ai a latou mea lelei ma le lelei, ae o tagata tomai faapitoa e sili atu ona galulue i fatu nai lo le taina. E ui lava o lenei metotia e sili atu le umi, o ona fualaau e sili atu ona puipuia i le hani, meaola faalafua, ma le palapala leaga.

E faʻaaogaina laʻau i mataupu pe a iai se manaʻoga ia tupu vave se laau.

Vaega o tausiga mo fualaau laiti

Po o le a lava le auala e te tulaʻi ai e te filifilia, o le a manaomia e le tovine le tausiga tutusa:

  • matamata le tau. I le tautotogo o le tautotogo - i le amataga o le taumafanafana, pe a iai se avanoa o le malulu, aua nei galo e ufiufi le fatu ma le nonwoven tisili i le po: o le malulu i lenei vaitau o lona tuputupu aʻe e faʻaleagaina. Ma i le faaiuga o le tautoulu o le a e togiina ai le aʻa i laulaau poʻo lala vavalaʻau ina ia faʻaalu ai le mafanafana mafanafana;

E te iloa? I le faatulagaina o laau pito i luga i le lalolagi, o le pseudo-hull e naʻo le tolu o nofoaga, i tua o le Eucalyptus a Amerika ma Amerika i Amerika.

  • manatua le la. O le taeao ma le afiafi e lelei mo le taamilosaga talavou, ae o le aso e tatau ona teuina i le paolo, aemaise i le taumafanafana. A leai, o le ai ai ni mu i luga o le paʻu;
  • fafaga. Afai e leai se mea e vaʻaia ai ua leva ona matauina mo se taimi uumi ma o le eleele i lalo o le fua e amata ona lilo i vavave, vai le totogo i le vaiaso (25 lita o le vai o le a lava mo le taimi e tasi). Faatasi ai ma le vevela vevela, faateleina le faʻavave o le fafaga. E le gata i lea, e talia ma le agaga faafetai le laau i le taeao ma le afiafi;
  • tatalaina. Ina ia mafai e le susu ona faʻaleleia atili le eleele, faʻapena foi le maua o le okesene i aʻa, aua nei galo e vaʻaia le eleele i luga o le laau i nisi taimi;
  • teuteu. E matua fautuaina malosi e toso mai pupu e foliga mai i le tautotogo ma le autumn, ae o le teuina o le pale e le talafeagai mo se pseudo-malu. E masani lava ona faia mo le faʻamoemoe o le tuʻuina atu o le laau i se foliga teuteu;
  • laʻei pito i luga. Laʻau e aunoa ma le mea o le a le faigofie ona puleaina i le 2 tausaga muamua o le tuputupu ae, o lea faʻapitoa ona faʻafefeteina le eleele ile taamilosaga ma peʻa pe humus.

E taua! O le tele o fai togalaau, o le tausiga o weni vine psevdotsugi, fusi ona lala i le tautoulu. A leai, ei ai se tulaga lamatia i le taumalulu o le a latou talepe i lalo o le mamafa o le kiona.

Tulafono mo le tausia o se tagata matua

O le 2-3 tausaga talu ona totoina ile laufanua e taua mo fafie. Afai e saʻo le tausia lelei o le totogo i lenei vaitau, ona i le lumanaʻi o le pseudo-hemlock o le a oʻo i soʻo se faʻafitauli e aunoa ma se fesoasoani.

Tausiga ma le tausiga ile eleele

E ui lava o le tagata pepelo e le o tetee atu i le faʻafefe o le faʻafefe, e faʻafefe filemu ai le lamala. Mo se taimi umi, e leai se timu, ae afai e te manaʻo e faafaigofie le olaga i le laau i taimi o timuga, ona matou faatagaina lea o vai inu masani. I taimi e tatau ai le 10-12 lita vai. A o le paseudo-leopadi e laiti ma e puupuu lona tino, e aoga foi mo ia e palu le pale.

Faʻatau e le Crown

E matua le manaʻomia e le au matutua le teuteu, ae e lelei le tuʻuina atu pe a manaʻomia. Ona o lenei gafatia, o laau e faʻaaogaina i le teuteuina o vaega, aua i luga o lo latou pale e faigofie lava ona fausia foliga manaʻomia.

Laʻei pito sili

A maeʻa le 4-5-tausaga o le olaga, o le pepelo ua leva ona avea o se laau telē e le manaʻomia ai se fafaga faaopoopo. O le matua e maua, o le tele o le kapeta o nilala paʻu i lalo ifo, lea, pala, ma fafaga le pseudo-hull.

E te iloa? O sui uma o le Pine pine ei ai nilala e feaveaʻi. I le tautotogo ma le mafanafana, latou te siitia ese atu mai lala, ma i le taumalulu, i se isi itu, lolomi e faasaga i le paʻu, e peiseai o taumafai e lafi mai le malulu.

Maʻi ma faʻamaʻi

I le faʻaopoopoga i le pale lush, e alolofa le au fai togalaau io latou popo-ulu mo lo latou tetee atu i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E naʻo mataupu masani lava e le masani ai, e mafai ona pagatia mai le malie po o le aphids.

O le anufe e afaina aʻa ma pusa. O le mafuaʻaga o lona faʻaalia o le susu tele po o le faʻamaʻi mai se isi laau. Afai e mafai, o lenei mafuaʻaga e tatau ona vave faʻatutuina ma faʻaitiitia. Ma ia togafitia ia nofoaga ua afaina i fualaau faasaina (Baktofit, Vitaros). E seasea ona lamatia Aphid i le pseudo-soutines, ma o le a taofiofia e se manogi malolo malosi. Ae ui i lea, afai, e ui i lea, o tagata taʻitoʻatasi e puipuia ai, na maua, ona tatau lea ona sosolo le laau i iniseti ("Aktara", "Commander", "Corado").

Faitau atili e uiga i le auala e taulimaina ai meaola faalafua.

Psevdotsuga - o se teuteuga sili mo soʻo se nofoaga. O lenei laau mai Pine laau e le afaina i le eleele ma sili atu le tausiga, ae ui i lea, o le a faafiafiaina ai le tagata e ona le palealii matagofie. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai le faʻaaogaina e le au tusitala o le laufanua e avea o se sui mo pines masani ma vaʻaia.