Laʻau i totonu

Tuputupu ae i totonu o le fale: totoina ma le tausiga o nephrolepis

E le toe iloa ni fulu matagofie e pei o le vevela tele. Nai lo o lea, o se mea teuteu matagofie o se fale e nofo ai, ofisa poʻo se alide slide. E le gata i lea, o nisi ituaiga o meaola e matua faʻaaogaina i tulaga o aiga. Mo seneturi, o vavega o aganuu ua aofia ai talatuu ma talitonuga. Ma o talitonuga ua oo mai io tatou aso i lona mana ma le mana faamalolo. O nisi, e ese mai ai, latou te fai mai e uiga i le oona o le laau. O le a matou taʻuina atu pe e mafai ona tupu le fern i le fale, o le a le mea e fiafia i ai ma le mea e fefe ai.

E te iloa? FaʻaSaina ma tagata Korean nei mai nisi ituaiga o ferns o loʻo sauniuni se salati, ma mafaufau o le laau e tuʻuina atu ai le malosi o le tama.

Faletalimalo: faʻamatalaga

O fagogo o laau tuai anamua. I luga o le lalolagi o le Lalolagi, na latou ola aʻe i na taimi, pe a feoaʻi solo tainasoa i togavao anamua. O aso nei, o laau, vao, terrestrial, ituaiga o aganuu e maua i le tele o tulimanu o le kelope, e masani ona totōina, nofoaga malulu ma latūmū latū. O le tuputupu ae o le aganuu e faʻalauiloaina foi e fugalaau fugalaau, ma pasi le fern mai lea lima i lea lima, mai le tasi konetineta i le isi. Ma o faifaatoaga ua latou tausia le malulu o le tausaafia o laau teuteu, ina ia mafai ai ona ola i luga o le auala e aunoa ma le toe suia mo le taumalulu.

I totonu o le faʻavaeina o ferns o loʻo i totonu o le matagaluega atoa. I aso nei, ua iloa e saienitisi 300 ituaiga o aganuu ma e tusa ma le 10,000 o latou ituaiga. Ae o nei mea, na o sina vaega itiiti e atiae lelei i le fale. Ma e leai se fale e mafai ona ola i le leai o le susu ma le tausiga. I ofisa ma potu ma fale e masani ona tupu ai ni nephrolepis, lea na oo mai i a matou latituga mai Amerika. Ona o lona matagofie, o le fugalaau e faʻaaogaina o se laau e tasi. E fetaui i soʻo se totonu ma taia i le suamalie o laʻau feʻau, lea e salalau solo mai se rosette o loʻo i lalo o se afu. I faʻamatalaga o aganuʻu i tusitusiga faasaienisi i ferns, o se tulafono, aua le faʻaaogaina le upu "lau". O loʻo taʻua i latou o "wyayas" poʻo "laulaau lauusiusi", talu ai, mo se faʻataʻitaʻiga, i le nephrolepis, o le tasi frond e aofia ai le faitau afe o laulaau laititi e faʻapipiʻi i se siama. O isi ituaiga o laau e ola aʻe i le fale: faʻatasi ai ma le faʻamalosi, laiti laulaau lanu ma foliga tutusa ma le pala.

O laau toto e sili ona lauiloa i le vaomatua i totonu, o le toatele o tagata latou te iloa le foliga o se manulele. E le tusa ai ma tala masani, lea e mafua ai le tele o le lototele i le po o Ivan Kupal e togi ai se fuga fern, ina ia mafai ai e le pule ona maua le malosi, e fai mai tagata popoto e le mafai ona fuga le laau. Ae e oʻo lava i lenei mea moni e le faʻaitiitia ai le aganuu o teuteuga.

E te iloa? O le siaki e tusa ma le 400 miliona tausaga. Na faaali mai o ia i le vaitaimi Devon o le Paleozoic era.
O faʻamatalaga e uiga i le vevela o nisi ituaiga o laau toto e faʻafefeteina ai fugalaau fugalaau, e mafua ai masalosaloga: pe tatau ona teuina le fugalaau ile fale, e matautia. O suʻesuʻega faasaienisi o le a faʻasaʻo ese lenei faʻamaoniga, ma o le taunuuga lea ua faʻamautuina ai o le potu e faʻafefe ai mea faʻaleagaina e faʻaaogaina e meaafale ma mea e fausia i le taimi nei, formaldehydes, ma aʻafia ai foi malosiaga le lelei. O lea e mafai ai ona e mauaina ma le saogalemu se aofaʻiga atoa. Adiantum, olenium, tsetrium, polypodium auro ma le nephrolepis moni e tatau ona fiafia i ai.

O fea e suʻe ai le fale

O nei laau totō e sili ona mataga. Ua manatu Nephilo o le potu pito sili ona mataga ma sili ona fetuunai e tausi i le fale. E mafai ona tupu aʻe i totonu o ato tautau, i luga o se faamalama pe i luga o le fola. E manaʻomia e le fugalaau se avanoa, i totonu o le paʻu o lona faʻafefe, o le tautau i lalo e mafai ona momotuina ai lala, ma ufiufi i se arc mataʻutia ma le maua ai le faʻamalosi. Afai e le tele se avanoa i totonu o le fale, e sili atu le mafaufau i le faʻagata le faʻaaogaina ina ia aua nei paʻi atu i le laʻau lauiloa ao savali.

Laʻau eletise e faʻaaogaina le tele o le carbon dioxide, tuʻuina atu le okesene nai lo. O lona uiga, i totonu o ia potu e fou ma faigofie ona manava. E faʻavae i lenei nephrolepis sili atu ona lelei le tuʻu i le umukuka poʻo le potu malolo. Tau lava ina ia teu i lou mafaufau: i le vevesi tele, potu e tumu i le asu o le fugalaau e le tupu. O lona uiga, afai o nisi mafuaaga e leai se pulou i totonu o le umukuka, e sili atu le siitia o le fagu i se isi nofoaga. Mo laau totō ola, o le fern e faia i totonu o le penumbra i le taumafanafana. Ma afai e le mafai, ia faʻaleleia le falemaʻi i nisi taimi, faʻatagaina le ea fou e tafe atu i le fale.

Lelei lelei le vevela ma le vevela mo fern

Afai o le lau o lau fagafao ua liu samasama ma ua amata ona malepelepe fulu, e aoga le faateleina o le vevela i totonu o le potu. O le puipuia o lenei mea mai le tupu, o le laau e masani ona sosolo i le vai, ma i le vaitaimi o le mafanafana ua aveese ese ai mai le pamu.

E taua! I le taumalulu, e faʻaleleia ai le maualuga o le manogi, e fufulu susu solofanua i luga o maʻa poʻo faʻatumu le fata i le moa mata, tuʻu le fagu i luga o se fata ua tumu i le vai ma ufiufi i se fagu.

O totonu ole ea ole fale e le tatau ona mago. Aganuu foi e le taliaina le vevela. E mafanafana lona siosiomaga ile fale, ae le vevela, e matua susu ma susulu lelei, ae le o le la. O le maualuga o le vevela mo se uʻamea i totonu o le fale o le va o le 15 ma le 22 tikeri. O le faʻaitiitia o le faailoga i luga o le vai vevela, o le maualuga o le maualuga. O se uiga e mafai e se fugalaau i totonu ona mafai ona tumau tulaga o le vevela e oo atu i le 10 tikeri Celsius pe afai e leai se palapala susu. Ae o na faafitauli o le a atagia i le tulaga o le aganuu e ala i le fesuiaʻi o aʻa ma le leaga o le "pulou". E le gata i lea, afai o loʻo i ai ni nephrolepis i le vevela i lalo ifo o le 15 tikeri, o le a le oʻo mai le taimi malolo ia te ia, o le fugalaau o le a faʻagasolo malie ona tupu. O se taʻele vaitaimi e aoga ia te ia.

Young, e le mafai ona faʻapipiʻiina kopi e mafai ona tuʻu i luga o le faamalama sill - e manaia lava. O le a sili atu ona le fiafia le matutua o tagata matutua ona o le vavao.

O le a le mea e tatau ona i ai le moli

Aganuʻu e sili atu le malamalama tele. Afai e te faʻapipiʻi le pusa i le susulu o le la, o le a toesea le meaʻai ma lanu ai le saturation. O lau o Nephropis o le a maua se foliga paʻu mata. O le mea lea, tuu le ipu e fautuaina i tafatafa o le faamalama. I le tulaga pe a vaʻaia e lau potu le la, e tatau ona ufiufi faamalama i tulle pe tauaso. O Fern e le tatau ona tuu i se tulimanu pogisa - i le paolo o le a taofia le ola o le laau ma o le a le pine ona oti. O le itu i sasae ma matu, e latalata i le tulaga masani o se malolo malolo, e lelei atoatoa: faapaologa paolo ma pulu.

I totonu o fale puipui o ofisa ofisa ma fale tele faletalimalo, o le le lava o le malamalama masani e totogiina i moli o le ao, e le itiiti ifo i le 14-16 itula ile aso.

E faʻapefea ona toto se fern (nephrolepis) i le fale

Afai e te filifili e maua se lapoʻa, o lanu lanu o Nephirolepis, o ona tolo o le a le pine ae tapunia le ulo ma faʻaloloa i luga ma lautele, ia faʻaoga le fautuaga a le au atamamai atamamai o laau i totonu:

  1. A o lei totoina, ia siaki ma le faaeteete le paʻu o le fern. E le tatau ona iai ni faʻamaʻi faʻamaʻi, aua e toetoe a le mafai ona faʻaumatia le fua i luga o nephrolepis.
  2. Ia mautinoa o le siama ei ai se aʻa ma malosi.
  3. A e faʻatau i totonu o se faleoloa, filifili se mea e 2-3 tausaga le matua, talu ai e leʻi malosi tele ia laau laiti ma atonu e le fetaui i tulaga fou.

E taua! Mo le faʻamaʻaina atoatoa o le fern e le sili atu i le 1.5 - 2 masina.

Filifiliga gafatia ma tapenaga o le eleele mo le totoina

E fetaui lelei fuga i le papaʻu. I le taimi muamua latou te ono avea ma avefeʻau, ae e tatau ona latou fetaui ma le tele o aʻa. I le tetele tele o le laau e masani ona afaina ai, ma i se mea itiiti o le a le toe atiaʻe. Ia saunia e pei ona tuputupu ae le laau o le a tatau ona totoina i totonu o se atigi pusa tele. E tatau ona faʻataʻamilo, e aunoa ma ni faʻaiuga faʻafefete, aua a oʻo mai le faʻafeiloaʻi mai sea ituaiga o le a sili atu ona faigofie le ufiufiina o se ipu.

Mo fugalaau fugalaau, e fautuaina e tagata atamamai ipu omea, lea e mafai ai e aʻa ona "manava" ma aua le aveeseina mea vevela mo tagata. E le tatau ona e fefefe ia latou mea e le fiafia i ai - o le a le pine ae tapunia e le ogalaau lau pusa. O nei ipu e tetele ma mautu, o lea e mafai ai ona latou uuina le fugalaau. O lo latou le lelei, o microbes ma pathogens e mafai ona ulu i le aʻa ma le ea.

O le eleele mo fern ua saunia e tusa ai ma se fua masani masani lava: faʻafefiloi lelei se tasi o vaega o le peat, humus, laulaʻau poʻo eleele suauu ma faaopoopo le 0.2 vaega o le fala o le ponaivi. O le mea e tatau ona faʻaaogaina e tatau ona lafoaʻi ma faʻamalolo, sina pisapisao. Mo le aganuu, o le maualuga o le pH o le 5 - 6.6. Ma o le vai i totonu o le fagu e le pala, o se polo o le faalauteleina o le omea ua tuu i lona pito i lalo.

I luga o le faatauina atu o se tele o eleele mo ferns. Afai e le mafai ona saunia le meaʻai, e mafai ona e faʻatau.

E faʻapefea ona totoina se faʻailoga fale

O le taimi talafeagai mo le totoina o le tautotogo. Afai e te faia lenei mea i le tautoulu, o le a tiga le nephrolepis ma umi se taimi e puʻe ai. E tāua i le gasologa o le galuega e le faʻaleagaina ai le tulaga tuputupu ae ma ia le tapunia i le mea e sui ai. A o le totoina le fern, e tatau ona e vai lelei, ona tuu lemu lea o le pusa i totonu o le pusa ua uma ona saunia ma sasaa i le eleele fou. A maeʻa lenei mea, toe faʻafefe le vai ma fai se siosiomaga susu. E uiga i le auala e tausia ai fale i totonu o le fale, matou te faamatalaina i lalo.

E taua! O fusi tuai e maua ai le tuiina o fasi laau. Ina ia toe faʻaleleia se laau, e tatau ona e tipiina ma le totoa fasi vao mama ma seleulu, e aunoa ma le faaleagaina o mea maloloina.

O faila fugalaau e masani ona i ai se fesili: e faʻapefea ona fai se fusi faʻailoga? I le vaomatua, e tupu lenei mea i le fesoasoani mai o paʻu, lea e iloa i le taumafanafana i tua o lau. I fafo, latou te foliga mai o fatu lapopoa o lanu uliuli. Lipi, spores e paʻu ese ma pauu i le eleele, lea e aʻafia ai i luga o le taimi. Ina ia mafai ona totoina se tamai totogo vaivai, e tele se taimi e alu ai. Ma le isi, o feeseeseaiga e le talafeagai i taimi uma mo le germination. I le fale, e le o faʻatinoina lenei metotia. E faʻaaogaina e na o polofesa.

Ae e te leʻi totoina se faʻailoga, e tumau le laasaga sauniuni. Muamua, aveʻese ma le faaeteete fatu matua i se naifi, aoina i luga o pepa. Ona tumu ai lea o se koneteina i le alavai ma le palapala (e sili atu le ave o se palasitika ma se tapuni), o le mea e faʻamamafa lelei ma faʻapipiʻi fatu. O le "lanu meamata" ua ufiufiina i totonu o se nofoaga mafanafana ma le le lelei o le moli ma faʻalauteleina le faʻaleleia. A maeʻa le tolu masina, pe a oʻo mai pupu, o le fagu e lafoina i le faamalama, e aveeseina ai le faʻavaa. Ole faʻamalosia o aʻa e le mafai ona ufiufi uma, e manaʻomia ona faʻatalanoa i se mamao e 2 - 2.5 cm mai le tasi.

O se auala faigofie ma sili atu ona faamanuiaina o le fausiaina o ferns o le vaevaega o rhizomes. E oo lava ile amataga e mafai ona taulimaina. Ina ia mafai ona maua mai ni laau mai le tasi, i le amataga o le tautotogo o le a avea le aʻa o se fern matua matua ma tipiina i ni vaega. Ia mautinoa o mataupu taʻitasi e iai lona lava tulaga o le tuputupu aʻe. O se laʻititi laʻititi o le a manaʻomia ai le faʻaleleia o le tausiga ma sili atu le gauai.

E taua! Vavae ese le maile mai le vao vao, aua le luluina le eleele mai aʻa. A le o lena, o le a afaina le totogo ma e leai sona aʻa. E tatau ona i ai ni meaʻai se lua i le eleele ma laau i totonu.

Fanauina o Faʻamasino

O nisi o tagata fiafia i totonu o vaomatua i totonu, tali le fesili pe faapefea ona faateleina ferns, faaopoopo seisi auala. Mo lona faʻatinoga o le a manaʻomia se aganuʻu lanu meamata. Faʻasusu i lalo, ua faaopoopoina i se auala e toso ai le tootoo ma o le ogatotonu e loloto atu i le eleele e 8 mm. A maeʻa le lua vaiaso, tuʻuina atu e masani ona susulu le meaʻai, o le a aliaʻe aʻa fou, ma pe a maeʻa moli pine. O se laau malosi ma 3-4 wyaias ua vavae ese mai le matua ma totoina i se isi ipu. A maeʻa ona totō pe faʻavasegaina se laau, e tatau ona puipuia le palapala mai le faʻamamago ma faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le ea.

Vaega o tausiga mo ferns i le fale

Aʻo leʻi amata ona e tausi i totonu o le fale, manatua ona manaʻoga. E le ese tele mai isi laau. Muamua, o lau fagafao e manaʻomia le maualuga maualuga o le susu i totonu o le potu, lea e mafai ona maua e le puleaina o le vevela ma le faʻaleleia masani o le laʻau. Fafagaina taimi, malamalama talafeagai, faʻamautuina faʻaleleia ma togafitiga o manu. Afai e te faia se mea sese, o le fugalaau matagofie o le a vave ona e iloa e uiga i ai: e mafai ona mou atu, ufiufi i le "otaota" po o le tulaga sili ona leaga, lafoai lau uma.

E faʻapefea ona faʻafefe vai ma fulu

Masalo o le vaega autu lea o le laau toto i totonu o fugalaau. O le nephrolepis e tatau ona i ai i le faailoga muamua o le faʻamagoina o le pito i luga o palapala i totonu o le ulo. E tatau ona sina susu, e aunoa ma le tele o le susu. E fautuaina le faʻaaogaina o le vai i le vevela o le potu (ave faʻasusu, timu, pe mai le tapuni, ae nofo lelei). Manatua, i mea taua uma lava. Afai e sasaa le vao, o ona aʻa o le a fesiligia. E iai foi lou lamatiaga o le leiloa o le maʻila pe afai e te lofituina se masini mimiti. Iloilo le auala e faʻafefete ai i le mataupu pe a lanu samasama ma mimiti lau laulaau. O le tele o taimi o se tali lea i le le lava o le susu.

E te iloa? I o tatou latitudes, i totonu o le oona, ua iloa ai le lauroid gland, lea o loʻo i ai faʻamatalaga o gluroglucins. Ae ui i lea, o le laau e faʻaaoga i vailaʻau mo le sauniuniga o fualaau oona.

I le taumalulu, i potu vevela e faʻafefe le fern e pei o le taumafanafana. O le totoina foi e faia i le tele o taimi i le aso. I le taumafanafana ma le vaitau o le tautotogo, e tasi le vai e tasi i le aso e lava. E le gata i lea, e tatau ona sosolo le suavai ina ia mafai ai ona faʻaaogaina uma lava talo. I le malulu o le ea o le 15-19 tikeri Celsius, e mafai ona faatino ia vai pe a ma le 2-3 taimi i le vaiaso. Faʻasalaina ma le faʻaleleia na faia i le taimi lava lea e tasi.

Tulafono faʻavae mo le fafagaina o potu

O le foliga le lelei o le fern koi e afua mai i le le atoatoa o meaʻai. O le tautotogo-taumafanafana e sili ona lelei mo le fafaga. Faalua i le masina, sasaa le ipu i le afa-faʻafefiloi i le vai ma le faʻaaogaina o meaʻai minerale. Faʻapitoa foi organics: ona o le maliliega o le kulimi o le fern o le a aoga lelei ai le moa moa. O le mea e le tatau ona faʻaalu i le maualuga ma le mu o le rhizome, e fautuaina e fai togalaau e faʻaumatia feʻau moa ma le vai i le fua e 1:50. Afai e manaʻomia se malamalama lelei o le faʻafefiloi, o le aofaiga o le vai e faʻaluaina.

Mo se mea e foliga mai o le soifua maloloina, o loʻo tupu lelei le vao, tasi lavalava pito i luga i le masina e lava. E sasaa faʻamaʻi i ni pu na faia i le palapala, ona fetaui lea.

Faʻavae o le fesuiaiga o le fern

O le fugalaau e le manaʻomia le toe gaosia faifaipea. O lona manaʻoga e faʻamaonia ao tuputupu aʻe le atinaʻe. I le avea ai ma tulafono, e faia i le tautotogo, i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe. O le malosi fou mo le totoina o laau e tatau ona 3-5 cm le sili atu nai lo le muamua. Afai oe totoina togalaau maloloina, ia faaeteete ia aua nei faamanualia aʻa. O le tuputupu ae, latou te afifi ai le palapala, o lea e leai se mea e tatau ona luluina ai le eleele tuai. Kolipi le pulu i le eleele ma totō ile pito i lalo o le ipu na faʻapipiʻi ile alavai, ufiufi ile eleele fou ma sasaa lelei.

E taua! I tulaga lelei, o le fern e tupu i masina taitasi i le 10 - 15% ile lautele ma luga.

Pest and Nephrolepis Disease

O le siaki e matua nofouta lava i vailaʻau ma faʻamaʻi. Ae afai e te tausia lelei o ia, e leai se mea taufaamatau ia te ia. O le tele o taimi pe a tupu aʻe Nephrolepis, e feagai fugalaau fugalaau ma faʻafitauli faapena:

  1. Laʻau uliuli - faʻamaoniga o le afaina o aʻa o aʻa.
  2. Le talavou, e le o atinaʻeina lau lanu samasama - o se paʻu i luga o se togavao.
  3. Lanu paʻu ma le pau o laʻau e taʻu mai ai le ea vevela. O lenei siʻosiʻomaga e fesoasoani i le atinaʻeina i luga o laulaau o apiads, spider mites, scutes, ma thrips.
  4. O le vaivai o le ola o laʻau ma ituaiga o mea leaga - e le mafai ona tupu le aganuu ona o mea e le mai i le eleele. Ina ia mafai e lenei parasaite ona amata faʻaleagaina lau laau toto, ua lava lea e sasaa ai le vai malulu i luga o le mea e tasi.
  5. Afai e te faʻaaogaina i le fafagaina poʻo le vavaeina o le puleaina o le vevela, o le a amata le pala.
С целью профилактики достаточно следовать вышеописанным правилам ухода за комнатным папоротником. O laau afaina i vave amata e mafai ona faʻaolaina e ala i le totoina ma le pulumu ma sauniuniga faʻapitoa. O le igoa lelei o le faaputugatupe "Aktellika", "Karbofos". O le togafitiga o ferns e matua faigata lava, talu ai e matua faigata lava ona aveese meaola mai lala lala ma lala e tele. O le mea lea, e sili atu le lelei le le aumaia o le potu malolo e toe fafagu ai.