Carrot

Auala e faʻagogo ai kāloti i le fale

I le taumalulu, e le tele naua fualaau faisua fou, ma o le tau e maualuga tele.

O le auala e alu ese ai i se tulaga faʻapea o le faʻafefe, faʻamago, pe faʻagogo. I lenei tusiga o le a tatou malamalama i le auala e faʻagogo ai kāloti i le fale.

Faʻamanuiaga o le auala e faʻatauina ai

O lenei metotia o le seleseleina o aʻa e tele taua tele:

  • E mafai ona e filifilia se filifiliga e faʻamago ai;
  • e le tele se avanoa e maua ai;
  • e le tatau ona teuina i le malulu;
  • faasaoina le tele o meaʻai;
  • i taimi uma;
  • o se elemene i le tele o ipu;
  • e le faʻaleagaina mo se taimi umi ona o le leai o le susu.

Faʻaaogaina o meaʻai o kālati malogo

O le tali i le fesili: e mafai ona faʻagogo kuliketi mo le taumalulu, e le manino - e le gata e mafaia, ae tatau. O le koko o loʻo i ai le malosi o le vevela, o loʻo faʻalagolago i elemene aoga uma lava, aemaise lava le carotene, e lagolagoina ai le vaaia o le tino ma le soifua maloloina o le retina, faʻamalosi ai le faʻaleleia o le tino, faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol matautia, faʻamalosi le cardiovascular system,

Fiber i le tuufaatasiga o aʻa e faʻaleleia ai le gasegase, aveese le toxins, faʻamaonia le maualuga o le suka, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka, fesoasoani e tausia le mamafa masani.

O le ascorbic acid o se puipuiga mai le malulu, o se auala e lagolagoina ai le polokalama puipuia. Folic acid o se elemene taua mo le faʻamalosi tino, aemaise lava mo fafine maʻitaga. E taua foi mo le soifua maloloina lelei o le paʻu, lauulu ma nifo, ma le masani ai o le tino. O le i ai o se numera tele o elemene e aoga mo le puipuia o le mai, o le fatu fatu, gaʻo vailaau oona, ate ma fatugaʻo, veins varicose, totoga toto.

E taua! E le fautuaina le faʻaaogaina o fualaʻau aʻa mo tagata e maua i le gastrointestinal ulcer poo le maualuga maualuga.

O le fea carrot e sili ona lelei mo le faʻamago

Mo le faʻamamago, filifili aʻa, e aunoa ma ni faaletonu ma mea leaga. Fautuaina ituaiga eseese o le vave ma le masani o foliga, lanu lanu moli. E fautuaina e filifili se kāloti ma se pito i lalo ifo, e aunoa ma le faʻaaogaina o fiva malosi.

Aoao atili e uiga i meatotino aoga ma le faʻaogaina o lanu samasama, paʻepaʻe ma le lanu violē.

Sauniuniga ma le avanoa o aʻa

O le mauaina o se oloa o le tele o le tele ma le lelei, e tatau ona faʻamamaina ma aveese i luga. A e ui i lea, afai e maua mai fualaʻau leaga, e tatau ona e tipiina ia nofoaga leaga. Ona fufulu lelei lea o mea masani i le vai inu. O le faagasologa e faʻatatau i le tele e 10-20 minute. Ina ia siaki le sauniuni, o le oloa ua tuia i le nifo: e sau i totonu e aunoa ma se tetee, o lona uiga ua saunia.

Faʻafefea sili ona tipi tiloti mo le faʻamago

Kaloti e mafai ona tipi i fasi pepa e afa afa senitimita, vavae, vavao, kupita, faʻafefeteina se lapisi tele. E mafai ona e faʻaaoga metotia eseese o le slicing, tuʻu eseese mo le teuina, fuafua i luga o ipu e te fuafua e faʻaaoga le fualaau aina.

E te iloa? I totonu o se tasi o aai o Kalefonia, Holtwil, ISA, i le tasi o Fepuari, o le tausamiga faaletausaga e faapaiaina i fualaau moli e tupu. I le tausamiga, ua filifilia ai le masiofo kariota, o se faʻataʻitaʻiga o fausaga faʻasolosolo i luga o auala, chefs-amateurs ma chefs professionals tauva i le kukaina o kariota, ma faʻataunuʻu taua tauʻavega o loʻo aʻafia ai aʻa e fai ma auupega po o le sasaina o sikola.

Auala faʻagogo manua

Faatasi ai ma auala autu o le faamamaina o kāloti na faʻaaogaina faʻagogo i tulaga masani, i le eletise eletise, i totonu o se umu ma microwave.

Fagogo le la i le ea

Mo le auala masani o le faʻagogo filifili i luga o le saite nofoaga i le itu i saute, o le mea lea o le a sili atu le umi i lalo o le la. E manaʻomia le leai o se auala lata ane, ina ia le pa'ū le pefu ma le palapala i luga o le oloa. Ia, afai ei ai sau sieve tele, ae mafai ona e faʻaaogaina se fata poʻo se fata e ufiufi i se ie mama. Faʻasala le meaʻai i se mea manifinifi, vavalalata le tasi i le isi ma tuʻu i fafo. Afai e le oi ai le oloa i luga o le sieve, ona tatau ai lea mai lea taimi i lea taimi ona faʻaaogaina. Mo le togafitiga maualuga o le la ma le ea e tusa ma le lua vaiaso.

I le eletise eletise

Mafaufau i le auala e faʻagogo ai kāloti i se eletise eletise. O kātiti ua saunia lelei i luga o fata uma e iai se upega, o loʻo i totonu o le masini. O le numera o fata poʻo paleni e le tutusa: i nisi masini e lima, i isi, sili atu le mamana ma ona po nei, e oo atu i le lua sefulu. Tufatufa le meafaitino ina ia tuʻu saʻoloto. Liliu le vevela i luga 55 tikeri ma faʻagogo 16-18 itula. I nisi masini, e valu itula i le 50 tikeri e lava.

E taua! Manatua i le faagasologa o le faʻamaʻalogaina o le oloa e faʻaititia i le tele, mai le 9 kilokalama o le aʻa faʻamaina mama, o le fua o le seleselega e sili atu nai lo le 900 g.

I totonu o le ogaumu

O le fufulu o kāloti i totonu o ogaumu o le auala taatele lea o le seleselega mo le taumalulu. E tufatufaina atu foi le meaola sauniuni i luga o le pepa tao ma tuu mo le 6-8 itula i le vevela e oʻo i le 80 tikeri. E fautuaina e faʻafefiloi le oloa mai lea taimi i lea taimi.

Aoao pe faapefea ona mago mo tamato o le taumalulu, pepa, zucini, squash, aniani, parsnips, celery, broccoli, mushrooms, palukin fatu, nati, ma greens (pasisa, pi, olani puna, cilantro, moa, sorrel, thyme).

I totonu o le microwave

Ina ia faʻagogo i totonu o le microwave, e tatau ona e saunia se atigipusa i vai pe a ma le 200 ml. Kāreti, laulaʻaulaʻau poʻo le kopa, ia mautinoa e faʻamago. Faʻapipiʻi le masini i se solo pepa mafiafia ma solo ma tuʻu i le ogaumu i le vai. Seti le masini i le mana atoa mo le tolu minute. A maeʻa le taimi, tipi le mana i le afa, mago mo le isi tolu minute. Ma, i vavao o le minute, siaki le tulaga o mea masani ma le i ai o le vai i totonu o le tane; pe a fai e vevela, faʻaopopo.

E te iloa? O Kāreti o se mea masani e masani ai i le kukaina o Roma anamua, o ona faʻamalologa na faʻamatalaina e saienitisi anamua - Theophrastus, Hippocrates, Avicenna. I le Kievan Rus na faʻaaogaina ai fualaʻau ma lona sua, ua palu ma le pata, mai maʻi o le manava.

Auala e fuafua ai le sauni

O le mea lelei, o le susu i le oloa maeʻa e tatau ona paʻu i le tusa ma le 15%, ae talu ai e faigata ona fuafua, vaʻai i le galasticity of pieces. E tatau ona latou faia lelei vaivai ae le paʻu.

Faʻafefea ma le mea e teuina ai kāloti māgo

Pe a faʻamamago i masini eletise poʻo ogaumu, e tatau ona faʻamalolo lelei meaʻai. Ona tuʻuina lea i totonu o le tioata, mea totino poʻo tin. Teuina i se nofoaga matutu ma pouliuli. O le oloa e aoga mo le tausaga.

O le fatuina o ni meaʻai mama ma mea inu, ia mautinoa ia faʻamamago mo cherry taumalulu, plums, vine, apples, pears, strawberries, currants, cranberries, blueberries, rosehips, hawthorn, dogwood, chokeberries, ma ogo ma le kulimi o le a avea ma se mea matagofie teuteu.

O le a se mea e mafai ona e faʻaaoga

O kātiti tipi ua i ai le tele o faʻaoga:

  • i fualaau faisua ma aano manu;
  • i soupeti ma borscht;
  • i luga o vaituloto;
  • i totonu o pusa;
  • i iʻa ma aano o manufasi,
  • i le taoina o suamalie ma suamalie,
  • pe a tao le falaoa
  • mo le faia o meainu
  • i sauga ma le gauga.

Mai mea matagogo matagogo e mafai ona e faia ai le vai faamalolo, ae e tatau ona e iloa pe faapefea ona faʻagogo kaloti mo lauti. Afai o le faamagoina na faia i se auala masani, ona leai lea o ni nuances. O mea e faʻaaogaina i le mago ma le fesoasoani a le ogaumu: o le faagasologa e faia i laasaga e tolu mo le 20 minute. Pe a uma ona talia, ia faʻaleleia le meaʻai, ona toe faʻamago. O le vevela i le taimi e tasi - 200 tikeri.

O kāloti i totonu o la matou umukuka e faʻaaogaina i soo se mea: i le muamua ma le lona lua ipu, i meaʻai ma pusa. Sauniuniga mo le taumalulu o le a avea ma meafaigaluega taua mo soʻo se tagata talimalo - taugofie, faigofie ma vave. Ma o mea aoga o loʻo tumau pea i totonu o le vaitau o se avitaminosis o le a avea ma puipuiga lelei o le anemia ma le siama, faʻamaʻi pipisi.