Fualaau aina

E faʻapefea ona faʻasaoina tamato mai le faʻamaina (verticillis)

A oʻo ina totoina tomato, e masani ona e iloa pe faapefea ona maeʻa i le taimi. O le faʻaleagaina o lenei mea e mafua ona o le faʻamaʻi pipisi. O se tasi lea o maʻi masani masani o tamato.

Faamatalaga o le maʻi ma ata

Verticillosis o se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻapitoa lea e faʻafuaseʻi ona aliali mai ma vave faʻalautele. O ona togafitiga i le tele o mea o loʻo i totonu o le palapala, e aʻafia ai le laau e ala i aʻa. I le loloto o le 45-55 cm, e mafai ona teuina nei pulou i le eleele mo le tusa ma le 15 tausaga. O se faailoga iloga o le verticillia o le siaki. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai na o tamato; fualaau e pei o le eggelu, pateta, sunflower, pepa ma le fusi foi e mafatia ai. O le tele lava o lenei faʻamaʻi e maua i itulagi ma se malulu malulu.

E te iloa? I le seneturi lona 16, na tupuga mai tomato e pei o laau teuteu. Latou te teuteuina togalaau o tagata manuia.

Faʻailoga muamua

O faʻamatalaga muamua o le verticillosis i tamato e aliali mai i le taimi o le tuputupu ae, i le taimi e amata ai le ulu. I le taimi lava e tasi, o laasaga pito i lalo e amata ona liu samasama, ma mulimuli ane latou vevela ma pa'ū. I le pito i luga o laʻau o le tomato o loʻo tumau pea lanu lanu meamata, ae amata ona solomuli malosi. Ma le isi, o aʻa e amata ona mate lemu, e ui lava e leai se aʻafia o le aʻa. O le maʻi o le tino i lenei faʻamaʻi e mafai ona salalau solo i totonu o le aʻa i se maualuga e oʻo atu i le 1 m.

Mafuaaga ma pathogen

O le mea e mafua ai le sogasoga o se malie e maua i le palapala. O le siama e amata muamua ona oso i totonu o vaa, ona sosoo ai lea ma le vai o le vai, e pasi uma i totoga o le laau. Mushroom e faʻapupula i aʻa ma lau vela. Pe a mate se laau, e alu ese le maʻi mai le eleele ma salalau i laau tuaoi e ala i afaina, aʻa ua gau po o isi vaega.

O le muamua e pagatia mai lenei laau talavou masani e tupu lelei. O lenei faʻamaʻi e faʻasalalauina e ala i fatu, laau totő, palapala ma meafaigaluega mo le togalaau.

E te iloa? O le igoa muamua o tamato i le gagana a Initia e foliga mai o "tomato", o lona uiga o le "pusi tele". A o lei amataina le gaosia o fua, o fua o tamato na laiti nai lo le taimi nei, ma e foliga tutusa lava i vine.
O le maʻi e tupu i ni suiga faafuaseʻi i le eleele, pe a pa'ū ifo le vevela ile 18-20 ° C. Afai e maualuga le vevela i le 25-27 ° C, e le tupu le faagasologa o faʻamaʻi.

E i ai se vaifofo

E pei o lea, e leai se togafiti mo le faʻamaina o tamato. Tomatoes ua pisia e le o aʻafia i togafitiga faʻamaʻi - o le a le laveaiina i latou. Latou te manaʻomia faʻanatinati e faʻaumatia.

E taua! Ina ia faʻamamaina le palapala, e tatau ona fai fumigation poʻo le faʻalauiloa.

Sili atu ona lelei le puipuia: agrotechnology mo le puipuiga

O le auala sili lava mai lenei tulaga o le puipuia lea o le faʻamalosi. O le tauina o lenei faʻamaʻi e matua faigata lava ma i nisi taimi e leai se aoga. Ina ia puipuia tomato mai le mamae, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  • o le taimi lava e te vaʻai ai i se mea na pisia, aveese. Aua le togiina i totonu o le lua faapalaga;
  • aoga o togafitiga o le totoina o fasimoli i le fasimoli;
  • fufulu faʻamaʻi ma le pati faʻatasi ma le boric acid, copper sulphate ma le zinc o se auala lelei foi;
  • ia fafagaina i taimi uma tomato ma fualaʻau-paluga paluga;
  • Mataʻituina le maualalo o le eleele.

E taua! E na o otaota faʻamaʻi e tatau ona totō ile eleele mama: kapisi, pi, kāloti, aniani, fualaau ma conifers.

Afai e te manaʻo e totoina tomato, ona faʻatauina lea o na ituaiga e puipuia i le maʻi. O lea o le tele o nei ituaiga o meaʻai e fafagaina. Le manuia i le totoina ma tuʻuina au tumato e le mafatia i maʻi eseese!