Tupe teu

E faʻapefea ona fai se pu poʻo se vaeluaga i le sulu mo pi ma ou lava lima

O le malosi o le puleaina o pusi e faalagolago i le fuainumera, foliga ma le tele o sulu i totonu o sulu. Muamua lava o loʻo aʻafia ai le ea o le ea, faʻataʻitaʻiga ma le taumalulu o iniseti. O le a le mea tatau e tatau ona ulufale i le sulu, pe faapefea ona fausia le pu oe lava ma le fia latou te manaʻomia mo se aofaʻi gaosia o le meli - o le a matou faʻamatalaina mea uma mulimuli ane i le tusiga.

O le a le pepa?

I le mea muamua na tilotilo mai, o mea uma lava e foliga mai eleʻele: o le faitotoʻa ulufale e avea o se faitotoa e ulu atu ai i se fale palu ma i le taumalulu puipuia pusi mai le malulu. Ae, afai e te loloto, o le auiliiliga o lenei auiliiliga e sili atu le lautele ma e sili atu le taua. E le gata i lea, e leai se mea na faatosina mai ai e lenei autu le gaioiga a le au beekeepers mo le tele o tausaga ma e sili atu ma le tasi ona taʻua i itulau o tusitusiga faʻapitoa.

E te iloa? O le aiga o le pelu laʻitiiti e tusa ma le 50,000 iniseti.
O le mea lea, ae tatou te leʻi talanoa e uiga i ituaiga ma metotia o le fausiaina o lenei vaega o le sulufaʻi, sei o tatou mafaufau pe o le a le letka ma pe aisea e taua tele ai, o le mea moni e fetaui ma mea uma. I faʻamatalaga faasaienisi i le tausiga o lagomeli, o se pu i le faʻamaoniga mo le ulufale mai ma le alu ese mai o pi o loʻo faʻaalia e le letus. E aʻafia ai le faʻatinoina ma le gaosia o tagata o loʻo nofoia. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e fai si laʻititi le ulufale, o le a faigata mo pi ona sosolo i totonu ma fafo.

Ma tuʻuina atu le mea moni e tatau ona faʻatoʻilaloina le tele o taimi i se aso, e mafai e se tasi ona mafaufau pe o le a le tele o le taimi ma punaoa faaletino o le a faʻaumatia. Ae o le mea e sili ona leaga o le i ai i faitotoa vavalalata o pi, o lauulu i luga o vae e vave ona pala ma vavae ese apaau. E le gata i lea, latou te mafatia i le leai o se ea fou.

Afai e te fuafua e faʻaleleia lou laufanua, o le a aoga mo oe le aʻoaʻoina e uiga i metotia o le fafagaina o le tamaʻitaʻi, fatuina o pi e ala i le taoto, swarming ma laasaga o le atinaʻeina o laʻau pipi.
O iniseti mama e maua se ala e alu ese mai ai i le tulaga, ae e le o le sili lea ona lelei i le aofaʻi o le meli. O se taunuuga, o le tele o taimi taua o le a faʻaaluina i le faʻaalia o le faamoega. Mai lenei mamanu o le a sili atu ona leaga nai lo le lelei.

E te iloa? O pi e maua i le atinaʻeina ma le atinaʻe o masini olupe. O le kilomita le iniseti e mafai ona sosogi le manogi o se fugalaau meli.
O le tele o se pu i totonu o le sulufaʻi mo pi e mafai ona taʻitaʻia ai faʻataʻitaʻi, lea e mate mo le aiga. O le mea lelei, o lenei auiliiliga e tatau ona pei o le tuʻuina atu o iniseti ma le faʻaleleia lelei o le ea i soo se taimi o le tausaga. I le vevela o le vaitau, e tatau ona sili atu le malolosi o le ea, ae i le taumalulu e tatau ona faʻaitiitia le tafega o le ea ina ia le malulu ma faʻafefe le sulu.

Faʻasologa autu

Talu mai le taimi na faʻaaogaina ai e tagata le faʻaogaina o le tausiga o beekeeping ma aʻoaʻoina pe faʻapefea ona pulea le faagasologa o le aoina o le meli, o le tele o meaola o le taumafanafana na tofotofoina. Na faia e le au molimau ni sikuea, lapotopoto, faitofa ma e tai tolu tafatafa, faataamilo, faataamilo, vaapiapi, lautele, lapoa ma le laiti, faatulagaina o pupuni i tulaga eseese o le sulu, faataitai i la latou numera.

O le sailiga mo le vaʻalele sili ona lelei o le a fetaui ma manaoga masani o iniseti ma e leʻi mafua ai se faʻafitauli i le tausiga. I aso nei tagata tomai faapitoa fefaʻasoaʻi pito i luga ma lalo ifo i le nusi o pi. Mafaufau io latou foliga.

E taua! E le aoga ao le tau malulu ona o le vevela tele o le pipi pepe - o aiga pusi i le taimi o le taumalulu e faʻaaogaina se aofaiga tele o carbon dioxide e faʻaputu i puipui o lo latou fale. Ole faʻateleina o le faʻamalosi o le a faʻalavelave ai i le ea ma le vevela o vaalele. O le iʻuga, faʻafeiloaʻi ma feʻei luga o puipui o le sulu.

Lalo

I le avea ai o se tulafono, ua faʻaauupegaina i le maualuga o le vaʻavaʻavaʻa mo pi, lea o loʻo faʻapipiʻi i le pito i lalo o le fale o pi. E ui lava o le mea moni e masani ona taʻua e le au faipelio le pu "otaota", o le mea e sili ona taua ona e faalēaogaina le tele o pollen ma nectar. I totonu foi o lenei faitotoa, o iniseti e aveese otaota ma a latou ua maliliu.

O le mea lelei, o le tele o tausaga maualalo e tatau ona ausia ia tulaga faatonuina: 200 x 10 mm. Ae i le tele o faʻamatalaga molimau latou te faia i le lautele o le pito i lalo. I totonu o apiaries amateur, e masani ona e vaʻavaʻai i auala o le gaosia o beekeepers i le fausiaina o letkov. O nisi e faia i ni nai vaega, ma taʻua ai se faaiuga ma foliga o le fetogi ma togafitiga o le tausiga o le beekeeping.

Ua talanoa tagata tomai faapitoa e uiga i le manaʻomia ona tausia se laʻau lelei mo le ulufale mai ma le lafoaʻi o pi ma le tatau ona i ai o se vaalele femalagaaʻi. E maua ai iniseti ma se taʻaloga lelei, ma e taʻalo foi le taua o se fanua e faʻaleleia ai le fanua i le vaitau o le taufaaleaga.

I totonu o ia fale e leai se vaalele femalagaai, e masani ona paʻu i ai pi, lea e aafia ai le saoasaoa ma le gaosiga o galuega a le aiga. O le mea lea, o se vaega taua o soʻo se asini. Ma faʻafaigofie le tulaʻele, ua fautuaina e le au atamamai e faʻatulaga fuafuaga faʻapitoa i le eleele.

E te iloa? O se pipi e mafai ona tauaveina se avega e sili atu i lona mamafa e se luasefulu lua.

Maualuga

Ole ituaiga o pipi pipi e mafai ona eseese i le tele ma foliga. E masani lava i le taumafanafana o le umi o le pu e mafai ona faʻafetaui i le faʻatonuga o le tusi lesona faatasi ai ma le fesoasoani a le laʻau vaʻai, ma mo le taumalulu ua tapunia atoa. E faigofie ona fai ni pipi i le fale mai mea e faʻaaogaina: mea paʻu, palasitika, fafie, uʻamea uʻamea.

E le taliaina pe a oʻo i le tau malulu na tatala i luga ma lalo ifo. O le vaitau mai le amataga o le taumalulu o pi i le aso muamua o Fepuari e sili ona matautia. Ae i iniseti i le lumanaʻi e manaʻomia tele le ea fou. E tupu lenei mea e fesootaʻi ma le tuʻuina o fuamoa. O le mea lea, e taua tele le tatalaina o le pito i luga o le uila. Ia mautinoa o le maualuga o le vevela i totonu o le faʻamaoniga e le o lalo ifo o le 4 tikeri Celsius.

O tagata o le laʻau o le taimi nei e fiafia e fai le pito i luga o le fale (e oʻo atu i le 2.5 cm) ma le faʻasologa tutusa (1.2 x 1 cm le lapopoa). Ua matauina e le au atamamai uiga lelei o foliga uma e lua, ma faamamafa foi le puipuiga aupito sili ona lelei o le filifiliga mulimuli e faasaga i pi gaoia.

E fautuaina e faʻapipiʻi ia ulufale i se mamao e 5 cm mai le pito i luga o le faʻamaoniga. Ae i luga o le afa sikuea o le faleoloa e tu ai, e le manaomia ni pupuni.

E taua! O le faagasologa o le aoina o le meli e aafia ai e le gata i le tele ma foliga o sulu i totonu o sulu. E taua foi le mafaufau i la latou taitaiga. E tusa ai ma le au faipisi poto masani, o le filifiliga pito sili ona lelei o le itu i matu lea, aua o iniseti e pei o le fausiaina o honeycombs i luga o le eleele mageta. E taua tele le gauai atu i foliga o fesuiaiga o le eria. O lona uiga, i nofoaga malulu, e fautuaina le liliu o paluga agai i saute sasaʻe, ma i vevela vevela, o le vevela i matu i le itu i matu o le a talafeagai lelei.

Tulaga manaomia mo le ulufale atu

Tusa lava poo le a le ituaiga o sulu, e tatau i vaʻa uma ona ausia ni tulaga faʻatulagaina. O la latou misiona autu o le:

  • faʻamautinoa le fesoʻotaʻi le fesoʻotaʻiina o iniseti meli ma le lalolagi i fafo ma le toe foi atu i le fale;
  • puipuiga puipuia mai mea e gaosi ai mea, meaola ma isi meaola faalafua, o le mea lea, pe a faʻapipiʻi pupu, e tatau ona tuʻu faʻatasi ni penetration faapena i totonu o le sulu;
  • fale faʻamalosia o fale pipi ma faʻamalosi masani;
  • faʻamautinoa le faʻamalosi malosi o le faamoega, pe a manaʻomia;
  • se pisa puupuu e taunuu mai ai se faolo tupe ma pusi fafo;
  • le mafai ona faʻavave vave ma faʻamālōlōina le faʻaogaina o otaota;
  • Vaʻaia lelei ile pito i luma o le fale o le pī (e taua tele le gaʻo, aemaise lava le mea matua, aua le feʻaveaʻi e suʻe le ulufale ma alu ese);
  • avanoa e faʻafetaui ai tapulaʻa o le vaʻavaʻai ma le gafatia o le aiga bee.

O le meli e le na o le pau lea o le pulu oloa e lauiloa. O Beeswax, propolis, zabrus, perga, jelly ma le ven ven o loʻo faʻaaogaina lautele foi.

E le gata i lea, o pulou uma e tatau ona faʻapipiʻiina i se pale vevela. Latou te manaʻomia e pulea ia fuaitau, faʻapea foi ma le tapunia o le pu pe a feaveaʻi sulu i le tele o le meli.

E taua! O le i ai o le saʻo saʻoloto i totonu o sulu e le o lona uiga o loʻo maua ai i latou o loʻo nofoia tulaga lelei. E taua le faʻaaoga lelei o tulafono faatonutonu ma valve. Mo se faataitaiga, afai i le taumafanafana na e vaʻai i se "'ava" o iniseti i luga o le vaalele femalagaaʻi, o lona uiga e vevela i totonu o latou fale. E tatau ona tatalaina uma lala i le malosi atoatoa. Ma afai e le tapunia e le tautotogo le pito i lalo i totonu o puluvaga ma pulu opu pi, o le a faoa e iniseti anufe uma le faamoega.

Faʻafefea ona fai se pu i ou lava lima

Afai ua uma ona e malamalama i mea autu o le gaioiga o pi i totonu o le aiga ma iloa le auala e tausia ai i latou, ona fausia lea o se leti i le fale e le afaina ai oe. O le mea autu o le fuafuaina lea o ona foliga ma faʻamaumauga i luga o ata talafeagai.

Matou te fautuaina ia e faamasani ia oe lava i galuega a pi ma drones i le aiga.

Taamilosaga

Lisi laasaga lalaga i le lapoa e le sili atu i le 2 cm. Mo lo latou fausiaina e le manaʻomia ai ni faʻaopoopoga faaopoopo. E faʻataunuʻuina i le tele o faʻamatalaga ma se paleni talafeagai. Ma a maeʻa, i le faʻaaogaina o le tusi lesona, e faʻalauteleina ma faʻamamaina i le nusipepa.

O pito o ia "faitotoa" e tatau ona lamolemole, ina ia le faaleagaina ai iniseti. I luga ia i latou, e tusa ai ma le mataupu faavae o le sekone, ua faapipiiina se valve lautele lautele. I le vevela o le vaitau, e matala le pupuni, ma i le taumalulu na tapuni.

Lotoa

O lenei ituaiga o letkov o nei laumei e sili ona fiafia i ai, ma e masani ona tupu i le itu i saute. E filifilia e le beekeeper le tele o le pu i lana pule faitalia, e taialaina e le mana o le aiga bee ma le tau. Faʻasalalauga filifiliga faʻapitoa sikuea i itu o le 2.5 cm. O le ulufale e faia i luga o le mataupu faavae o le muai fofo, pe a uma ona faʻamalosi lima tulimanu ma faʻamaina itu.

E te iloa? Ua fuafuaina e saienitisi faapea, mo le taimi atoa o le aoina o le meli, o le tasi peʻa e manumalo i le ala tutusa ma le mamao mai le Lalolagi i le Moon.

Faʻamau

O lenei tagata tausi manu o loʻo sili atu foi ona manaʻo i ai tagata beekeepers mai le itu i saute. O ona tulaga iloga o loʻo i ai i le faʻaleleia atili o le lele o le sulu. Tuu vaega tutusa i luga ma lalo.

Ina ia fausia se laupepa lautele, tusi se ata o se pu, e tusa ma le 6-7 cm le umi, ma le lautele e le sili atu i le 1 cm. O lenei polokalame e talafeagai mo na o luga, ma mea maualalo, e tusa ai ma tulaga o le tausiga o le beekeeping, e tatau ona talafeagai 200 x 10 mm. Ina ia fatuina lenei fomu, o le faitotoa o le a naʻo se faila faʻaiʻu matala i luga o le laau. Na ia tipiina le foliga manaomia, ona tolopoina lea e le nusipepa ia pito.

Triangular

E tusa ai ma le au tausi manu o loʻo faia taʻaloga tafatolu, latou te foliga tutusa ma a latou faʻailoga o le natura lea e faʻapipiʻi ai pi i luga o laau. O i latou e mananao e aumai a latou apiary i se mea vavalalata i tulaga masani e sili atu i tafatolu.

Faʻamatalaga eseese i luga o le tuʻuina atu o meaʻai mo le tausiga o le beekeeping i le pito i lalo o le 3-4 cm ma sopo o le 1-2 cm. O le filifiliga e tatau ona faʻavae i luga o le faʻaogaina o latitudes latalia o se vaega patino.

E te iloa? O le pipi e lima ona mata, ma faʻaali atu faʻamatalaga i ona uso e ala i siva faapitoa.
E faia foi se pu e faʻaaoga ai se ata i le ata muamua. E taua tele le leai o ni faʻaletonu i pito o le faitotoa. O le nonoa e nonoa i sikulima, ma o lona laititi e sili atu nai lo le "faitotoa".

Uma lautele

O nei pu faʻapipiʻi ua mamanuina mo le tele o le ea o sulu i soo se taimi o le tausaga. Talu ai e le mafai ona pulea le puleaina o le vevela i le taumalulu i fale pipi ma se faitotoa faapena, ua faamoemoe mo na o mafana mafana. E le gata i lea, o faʻamau e fai i le lautele i le tele-hull, e taʻua o le Dadanov hives. E masani ona latou i lalo.

O le lelei o lenei fofo o le faigofie i le galuega a iniseti ma tulaga mafanafana ile vevela. O lona faigata e taoto i le fausiaina. Ina ia faia lenei mea, o le a e manaʻomia ni laupapa faʻapitoa faapitoa laupapa i le pito i lalo, vaʻavaʻai, vaʻaia, valve faitotoa, fao po o 'ofu ma tamai sikula.

Muamua lava, e tatau ona faʻapipiʻi le faʻavaa pito i lalo mai laupapa laupapa laupapa. Ona tuʻuina lea i luga o se pepa pepa plywood ma togitogi ma 3 faʻamau faʻamau i luga. Manatua o le tumau o se ituaiga fausaga e le sili atu i vaitau e tolu, talu ai ona o le meafaitino e faigofie ona fagogo. O le mea na mafua ai ona tuʻuina le fausaga muamua i le sulu. Luga o loʻo tuʻuina atu se faʻatusa tutusa.

E taua! Mo tagata, o le gasegase o le fiaselau o pi e matautia.

Faʻasologa o le faitotoa

O tapuni uma e tatau ona faʻapipiʻiina i puipui faʻapitoa. E faia i laupapa, palasitika, ma elemene malolosi, ua faʻapipiʻiina i lalo ni mea laiti mo le uia o iniseti meli. I fafo atu, o nei papatusi laiti, o se tasi o ia mea e maua ai ata tipi ma saoloto ai.

O faʻatau kopi e masani lava ona faʻapipiʻiina i tioata, e maua ai le ea, ae le faatagaina le alu ese o pi. Valves of size and shapes eseese e mafai ona maua i le pisinisi, o lea e mafai ai ona e maua ni fesuiaiga talafeagai mo au sulu i totonu o le ato. O se mea talitutusa faapena e faamau i luga o le puipui o se fale o le paluga ma se sikulima po o se fao sikulima (e faia lea i le ogatotonu).

I nisi o ituaiga, liliu le valve e mafai ona fetuunai le tulaga o le vaitusi. O le matafaioi o lenei mamanu e tele tele. E fesoasoani i le aiga e atiina ae, ia galue malosi ma ia manuia le tumau i vaʻalele i le taumalulu-taumalulu. O le valve e puipuia ai pi mai manufelelei ma isi malo e le o manaomia le hive. Ae, o le mea e leaga ai, e le o faʻatoʻaga uma e maua ni faʻataʻitaʻiga lelei mai le faia o ni tagata tausi manu, o lea o nisi oi latou e faia suiga eseese.

Aoao pe faapefea ona e faia se sulu i ou lava lima (Alpine, Nucleus, Warre), mea e gaosi ai vao ma le mea e maua ai le meli.
I le fale, o le gaosia o le valve mo se ofagapi e faavae i luga o le mataupu faavae o fegalegaleaiga i le va o itu e lua, o se talaaga ma se tapuni. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e teuina faʻatasi ma se ipu falai manifinifi. Mai lona seleulu e tipi le foliga o le vaitusi i ni laititi laʻititi.

O le tasi o pito e tatau ona punou i le 180 tikeri e fai ai se taʻiala taʻiala. A maeʻa lena, e faʻapipiʻi le faʻailoga i luga o le laupapa e taunuu mai ma faʻapipiʻi i le faʻamaoniga i sikulima poʻo ni pu. O se mea muamua, ae o se filifiliga sili mo fale tuai meli.

E te iloa? Mai sui uma o loʻo i ai nei o le aiga o le pī, o le mea pito sili ona matautia o ituaiga tagata Aferika, lea, i sina tulaga lamatia, o osofaʻiga ma se vaega atoa. Mo lenei mea, na ia maua ai le igoa tauvalaau o le pusi fasi. O le mea moni na faasolo i lalo i le talafaasolopito e pei o le 1969 e tusa ma le 200 Pasila na maliliu mai le gaoia o nei iniseti. E toʻa afe isi tagata na ola pea, ae na matua lavea i latou i manuʻa.
E manino lava, o le ulufale atu i le pipi e mamao ese mai se masini lona lua i totonu o le siva. O lenei ua e iloa le mea e tatau ai, pe o le a le mea e tatau ona i ai ma le auala e puipuia ai le pipi mai mea ua leiloloa.