Tupe teu

Metotia ma masini mo le maua o swarms pipi

Afai e te manaʻo e faʻateleina le numera o aiga i lau 'apiary, pipi mafe - o se auala faigofie ma le taugofie e fai ai. E naʻo lou manaʻomia o se fafie ma se plywood, e fa pe lima laupepa mai le sulu ma se taimi itiiti.

O le a le mea mo

Beekeeping amata ile pi. Soʻo se tagata fiafia i lana pisinisi, e manaʻo ona fatu ia maloloina, malosi ma aumai le tele o le meli. Nai lo lena, i le maketi matou te maua ni talo faapisinisi o le "masini faasaoloto" ua ola ae i se siosiomaga e le tutusa lelei ma tulaga masani. O le fatu gaosi e fafagaina le siva suamalie, ma pe a tupu aʻe le fanau, e faʻapipiʻi foi i le suka suka ma le tapenaga o le suka. Ona latou faaopoopo atu lea i lenei aiga se mea fou, o se pusi-manu, e teu mea uma i totonu o se pusa ma faatau atu ia te oe. Mo le tele o tupe, i le ala.

O le fuaitau a le Winnie the Pooh e le mafaagaloina "o pi sesega ia e sese ai le meli," o loʻo faʻamatala lelei ai le tulaga.

E tele mea aoga e maua i totonu o le sulu, e aofia ai: pollen, wax, propolis, zabrus, perga, venom bee ma le lali o le tupu.

O le isi filifiliga o le puʻeina o swarms, lea ua uma ona faʻafefeteina ia pi i tulaga oi ai nei. "Filifili se faʻataʻitaʻiga o le sulu sili ona fetaui lelei i lau eria, ia ola ai i pitonuʻu o le atunuu ma o le a tautala mai mo i latou lava," na toe tusia i le 1892 i le tusi Full Course of Apiculture le faletua lauiloa Farani o Georges de Lavens.

Ina ia maua se faʻatoʻaga i le lotoifale, e le manaʻomia foʻi ona faʻatau. Faigafaiva mo swarms i le vaomatua o se auala sili lea e maua ai nei pi.

E te iloa? E leai ni pi o le pi ona e latou te aumaia se sapalai o le meli mai le sulu.

Tulafono faavae

E tatau ona i ai ni uiga lelei nei i se fasi pipi lelei:

  1. Lava le lava. O le voluma mai le 40 i le 60 lita e sili atu i le fiafia o le au siʻosiʻomaga o loʻo filifilia le lumanaʻi mo le aiga. Teu ni faʻaopoopoga mo faleoloa, lea e faʻaaogaina e pei o mailei, e laiti, e sili atu nai lo le 20 lita, ae afai e faʻaopoopoina ni faʻaopoopoga se lua, e mafai ona e maua se gafatia talafeagai.
  2. Letke. O le letka e tatau ona i ai se vaega e 10-12 square senetimita, e faataitai i le ulufale atu i le ogaoga o se laau o loʻo nofoia e pi vao. O le auala pito sili ona faigofie o le faia lea o se sulu 1.5 cm le maualuga ma le 8 cm le umi - e le mafai e manu felelei ona ulu atu i ai.
  3. Malamalama 5-6 kilokalama - leai! O le mailei e tatau ona i ai e mafai ona faia i le tasi lima, aʻe i luga o se laau poʻo le tu i luga o se laina.
  4. Malosiaga ma le malosi. O le umi o le mailei, o le tele "catchable" o. O le tele o swarms na e mauaina, o le tele o pheromones o loʻo tumau pea i totonu o le atigipusa, e tosina atu ai aiga fou.
  5. Suavai faʻasao. E le tatau ona maua i totonu se mataua o timuga. O le a le filifilia lava e pi se nofoaga susu mo le ola.
  6. Faigofie le fausiaina. O le mamanu e tatau ona malamalama i le tagata masani o ia na te iloa le auala e faʻafeu ai fao ma e tele meafaigaluega.
  7. Le faigofie o le fesiitaiga o le soso i se sulu tumau. O le mea lea, e tatau ona puʻea se fausaga faʻavaa.
  8. O le mailei e tatau ona pei o se togi. A o leʻi aumaia le vaega i le nofoaga filifilia, o le sikoga e fuaina le telē o le lumanaʻi, o loʻo tafe i luga o ona puipui ma lele i totonu. O le mailei, ua tumu atoatoa i laupapa, o le a foliga mai e laʻitiiti lava, o le sili atu ma le afa o le avanoa i totonu e tatau ona tuʻu saʻoloto.

Manatu taua:

  1. "Paʻu". Afai o le mailei e fou, e tatau ona togafitia i le propolis. Faʻafefiloi se fasi pulou i ou lima, ma a oʻo ina susu ma mumu, faʻapipii i puipui i totonu. O le pheromone e paʻu mo manu e lelei tele - e mafai ona e faʻatau i latou i nofoaga faapitoa.
  2. Pogisa meli. O le manogi o le suka ma le tuai o le honeycombs e tosina ai se sosolo. Afai ei ai sou faʻavaa i le tuai, faʻapogisa sela, tuʻu le itiiti ifo ma le tasi o lea faʻavaa i se mailei. E oʻo lava i laupapa na e lafoina i fafo o le a faia. Ae ia mautinoa o le faʻavae e mai i se aiga soifua maloloina, ma faʻamaʻalo i latou i le 48 itula e fasi ai pusa. E ui lava e le mafai e le moa vao ona oso i totonu o le pusa ma se pu fou faatoa maua - atonu ona o mailei i le tautotogo.
  3. Meafaitino Plywood poʻo laupapa laupapa e sili ona lelei mo le faia o mailei. O ogaoga e ola ai pi i le natura e leai ni puipui, o lea e le tatau ai ona faia se lamolemole lamolemole totonu. Afai e te savali i luga o puipui, e te manao foi e mafai ona pipii i ai.

E taua! Ia mautinoa e siaki le mailei i le vaiaso. O le vave lava ona maua le lapisi ma o le saoasaoa o le a tuʻuina atu i se 'olo saogalemu, o le soifua maloloina ma sili atu ona lelei le aiga o le pī.

Auala e fai ai se mailei

Le fausia o se mailei o le a e manaʻomia:

  • 8 mm plywood po o le laupapa-sefulu, sili atu ona le fuafuaina;
  • kolisi laupapa;
  • fao po o fao;
  • uʻamea ma se centimeter cell;
  • seleselega;
  • fagu fagu pe fao sikulima ma le pulumu;
  • nisi o laupepa, sili atu nai lo mea tuai, mai le asaga o loo i ai nei;
  • vali.

Auala e fausia ai:

  1. Oti ese le faavaa, itu ma le pito i lalo mo au vaega filifilia. Mo se faataitaiga, o le pito i lalo ma le tapuni e 50 × 25 cm, o pito i luma ma tua o le 50 × 27.5 cm, ma o puipui e 27.5 × 22.5 cm.
  2. Faʻasolo le pito i luga i le kulupu laupapa ma tuʻu faatasi vaega, ona faʻapipiʻi lea i sikusi.
  3. Fai se pusa mo ni mea mai luga o alalaʻau manifinifi ma kelu pe faapipii i puipui o le puipui 2-2.5 cm mai le pito i luga o le pusa faʻatasi ma sikula. O luga o lea mea o le a taoto ai le faʻaaliga o le faʻavae.
  4. Ina ia tautau mai se laau, faapipii se ata o le 7 × 60 cm i le ogatotonu o le puipui pito i tua ma tipi le liʻo e tusa ma le 3 cm le lautele i lona pito i luga. O le mea lea, o se mailei e tumu i pi o le a faigofie ona aveese mai le laau.
  5. Na iloa e Jig le paleni - o se paʻu 1.5 × 8 cm i lalo ma i le ogatotonu o le puipui pito i luma. Faatasi ai ma le fesoasoani a fao fagu pe fao i le pito i luga o le faletusi, ia faʻapipiʻi le faʻalaʻamea. O lenei mea o le a mafai ai e pi ona ulu i totonu, ae le faatagaina manu felelei ma manunuʻu e toso i le mailei.
  6. O le tapuni e faia e sui ai - i se tasi o tulimanu, ia faapipii i se sikulima ma se fafie o le a galue o se axis.
  7. Paʻu le mea na maeʻa.

O le ae fiafia e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e faia i luga o lau 'upega tafaʻilagi, o sulu e pei o: Alpine, nucleus, multicase, faʻapea foʻi ma le siva o Dadan

Tuutuuga mo le faaaogaina

O le suamalie o pi ma, e tusa ai ma lea, o le puʻeina o swarms e amata i le faaiuga o le tautotogo ma o atu i le ogatotonu o le taumafanafana (i le ogatotonu o le laina - mai ia Me 25 i le aso 10 o Iulai), e ui lava e mafai ona lele ese mai i se vaega mulimuli ane. O le mea lea mailei i le pito o Me.

E te iloa? Mo le fuafuaina o le vaitaimi o le sosolo, e mafai ona e taulai atu i Kalina - o le amataga o lona fugalaau e fetaui lelei ma le tele o le felelei o pi.

O loʻo i ai se isi laʻau laʻitiiti i Setema, ae o ia ituaiga swarms e masani ona laiti, e oo atu i le 1.5 kilokalama. E mafai ona faʻaopoopo i aiga ua i ai nei, ae e sili atu le tuʻuina atu o latou aʻafia e ala i le faʻaopopoina o fua. A o le i muamua le kiona, e mafai ona latou teuina a latou lava meli, ma mo le taumalulu, o le aiga ma ona fanua faasao ua siitia atu i se sulu masani.

O fea e tuʻu ai

O se mailei na fausia lelei na o se vaega o le tala. O se tasi o fesili pito sili ona taua, o le auala e faʻapipiʻi ai le fausaga faʻasolo ina ia maua ai ni pi i totonu.

O le manuia e faʻalagolago foi i le mea e tu ai apiaries, ma sili atu ona lelei ile oaga o vao vao, ma le mea, i lou manatu, e sili atu le tuʻuina o mailei mo i latou.

I le tuʻuina o mailei, e mafai ona e taulaʻi atu i le fautuaga a le au tausi pipi poto:

  1. Tulaga maualuga atoatoa. 4-6 mita mai le eleele. E mafai e pi ona filifili se nofoaga mo le sulu ma le pito i lalo, ae masani ona latou sailia se nofoaga e le mafai ona maua e le au faomea ma o ese mai le eleele susū.
  2. Vaʻaia Afai e te le vaʻaia le mailei mai le 30 mita, o le a faigata foi i pi ona maua.
  3. Ata O le siʻosiʻomaga o le a le taitaia se oso i se nofoaga vevela i lalo o le la.
  4. Lanu malamalama. Mo le mafuaʻaga o loʻo i luga - puipuiga mai le vevela, o le lanu o puipui e tatau ona mama - paepae, lanu enaena, ma isi.
  5. Laʻau vaaia. Le mea aupito sili ona lelei uma - tu i luga o le pito o le vaomatua, e lata ane i le auala, i le pito o le faʻamamaina i totonu o le vaomatua poʻo le iloga i lona telē.
  6. Faʻatalatalata atu i aiga e afaina. O le latalata i le apiary po o nofoaga o loʻo ola ai vao o le a sili atu ona faigofie le puʻeina o se paluga. Ae e le tatau ona e faʻapipiʻiina mai mailei - latou te le galue i le teritori o le apiary poʻo le isi itu, ma ua 30-50 mita le mamao ese mai ai, latou te naunau e galulue i swarms.
  7. Nofoaga e iloa ai e pi. O le auvaʻa o loʻo suʻeina se nofoaga e nofo ai le sosoʻo, o le aufaigaluega lava e tasi na muamua aoina le nectar ma le pollen. O le mea lea, latou muai vaʻavaʻai i nofoaga masani. O le mafuaʻaga lea e talafeagai lelei ai le tuʻuina o mailei i se nofoaga e iai pea le tele o pi - togalaau ma nofoaga o loʻo ola ai le mutia vao vao. Nofoaga e leai ni meaʻai - mo se faʻataʻitaʻiga, vaomatua ma togavao faʻasalalau - e seasea ona tosina mai se vaega.
  8. Suavai O le vai o se tasi lea o mea sili ona taua o le aiga. 100% o mailei o loʻo nonofo ai le toʻa i luga o le mamao o le lua mita mai le vaitafe poʻo le vaituloto.
  9. Faʻasologa. I nisi o alauni mo le tausiga o le beekeeping o loʻo taʻu mai ai o le ulufale atu e sili atu le liliu i le itu i saute, ae i le faʻatinoga e leai se tagata e tausia beekeepers e faʻaaoga se tapasa mo lenei mea. O le taʻitaʻiga o le vaitusi e toetoe lava leai se taua, aua o pi o isi iloiloga o loʻo lisi atu i luga e sili atu ona taua.
  10. Lucky trees. O le laau ma le nofoaga na e maua ai le otaota o le a tosina mai ai fatu i le lumanaʻi - mulimuli ane i le vaitau e tasi, ma i tausaga na sosoo ai. O le mea lea, o se manatu lelei le tuʻuina o se mailei avanoa i le mea o mea na e faatoa aveeseina.

E te iloa? O le mamafa o se vaega o paluga laʻitiiti e oʻo atu i le valu kilokalama.

Aveese mailei

Mai lea taimi i lea taimi, pe a ma le tasi i le vaiaso, siaki mailei mailei. Afai e te matauina se numera tele o iniseti o lele i totonu ma fafo, e mafai ona e faʻamavae oe lava ia. Toe foʻi mai aʻo leʻi tafa le la, pe a toe foʻi uma mai pi, mai le fanua, ma 'ave lau vete.

Ae ao lei aveeseina le mailei, tuu le taliga i lona puipui ma tape lemu. O se leo leotele e faʻamaonia ai o loʻo i ai se paʻu i totonu. Afai e leai se pusa pe e te lagona foi le na o ni nai iniseti, o lona uiga o pi na e vaai i ai i le gasologa o le aso, o tafaoga, ma o le a taunuu mai taeao po o le aso e sosoo ai. Toe foʻi mai mulimuli.

O le mea lea, afai e te vaʻavaʻai o pi o loʻo gaoioi faataamilo i le faitotoʻa - e le o lona uiga o loʻo i ai se paʻu i totonu. Sikauti, e masani lava o ni nai toziniti, o nisi taimi o selau, pe a maeʻa ona maua se nofoaga talafeagai, iloilo ma aumaia se mea mulimuli ane - i le 2-5 aso. O nisi taimi e le foliga mai le swarm.

Aoao e uiga i ituaiga eseese o mea taua e pei o le meli: buckwheat, lime, phacelia, rapeseed, chestnut, acacia, acacia, coriander, paʻepaʻe.

O le asiasia o le mailei pe a mavae le pogisa o le auala pito sili lea ona mautinoa e faʻamautuina ai se vaega. O nisi nei o faʻailoga o lenei:

  • pe afai e te vaʻai i se tele o pi o loʻo ufiufi puipui o le atigipusa ma le ogalaau o se laau - ua faatoa taunuu le sosolo ma o le a alu i totonu pe a ma le itula;
  • o le au toso e vavevave ma le vevesi, felelei i totonu ma vave lele ese mai le faitotoa ulufale, lio faataamilo, ma faatoa taunuu mai iniseti e le mafai ona vave mauaina le faitotoa;
  • pe afai o pi o loʻo ave le pollen - o se salu i totonu. E le aoina e le Sikauti pollen. Sau mai se vaiaso. Afai e tele pea pi - sa amata ona latou nonofo i lalo.
O lea, na e mautinoa o loʻo i totonu le moa.

I le afiafi, i le afiafi po o le tafa o le la, aʻe i luga o se laau pe aʻe i luga o faasitepu ma faʻaaoga se mea faʻapipiʻi e tapunia ai le ulufale ma se manoa sili ona lelei. Aveese pe tatalaina le pusa ma faʻaititia i le eleele. Afai e laʻititi le maualuga - ia naʻo lou uuina i lou lima, pe a maualuga le laau pe le lelei le nofoaga - i luga o se maea.

Ina ia faʻaalia oe lava, faʻaaoga se ulu ulu ma se moli lanumumu mumu. O pi e le iloa le moli lanumumu ma e te le popole, ma e galue filemu.

E taua! Afai e taunuu le afa i timuga timu, e tatau ona e suia nisi o laupepa ma le meli i le pi ina ia le mate i le fiaai.

I le tulaga o le apiary e latalata i le 5 kilomita mai le nofoaga na maua ai le lapoa, muamua e tatau ona e ave le mailei i le fitu kilomita i le isi itu ma tuu ai mo le vaiaso. A le o lena, o le a le toe foi atu pi i le 'anaga, ae i le nofoaga na maua ai.

Afai e le umi se taimi e nonofo ai le lapoa ia te oe e le o toe umi se taimi e sau mai ai, e i ai se avanoa itiiti o le a aoina ai pi. Ina ia nonoa se aiga fou i le apiary, e mafai ona e suitulaga i latou i nisi o laupepa ma le lala na aumai mai se isi asiasiga.

Pau lava le mea e tatau ona e iloa e uiga i le auala e maua ai se paluga pipi ma faʻafeiloaʻi i lau apiary. Faʻataʻutia i le tepa muamua, o le galuega e faigofie. Taumafai ma vaai mo oe lava ia.