Laʻau

Totonu o le Fale Faamatalaga

Faʻamatalaga - o se kamamele mai le aiga Gesneriaceae. I le vaomatua, e sili ona fiafia ile vao, susu vao, e oo atu i le 2,000 mita i luga ae o le sami.

Faʻamatalaga

E talisapaia le tusitusiga mo ona laʻau. E sau i le tele o lanu: emerald, lapisi, apamemea, apamemea, siliva. Gagana e sasaa mai e nacre. I le tele o ituaiga, o loʻo mamanu se mamanu i le ogatotonu o le lau.

O lapisi pepa e eseese foliga: o lapotopoto, oval, elliptical. O latou laiga e lamolemole ma se mea e faʻalelei pe faʻalelei, pei o le veveve. O pito e lamolemole, faʻamalosi.

Inflorescence i le foliga o le logo i se faʻapuʻupuʻu faʻapuupuu ma le 5 petals. E fuga mai ia Iulai-Setema. O le faʻavaeina o mumu lanumumu e tupu i se mea se tasi poʻo totonu o paluga.
O loʻo fetogi pine ma antennae, e pei o le strawberries. Faafetai ia i latou, o le tele o le laau.

Manatu ile

E le o ituaiga uma o laau na mafai ona sui le nofoaga o vao i tulaga o potu. O le faʻamatalaga o loʻo i ai ituaiga nei e mafai ona tupu i le fale:

VasegaFaʻamatalaga
Copper.Vaʻai tele. Faʻatasi ai ma se mea faʻalelei e faʻalelei i le faʻavae. Lanu lanumeamata-lanumumu ma se lanu mumu ua liua i le lanu apamemea, vevela. O se lanu paʻepaʻe e matauina i le ogatotonu o le laulaʻau, ma faʻatusatusa ai. O le ipu lanu mumu mai le vaega pito i lalo. O le aū o loʻo i ai i totonu o lanu lanumeamata lanumeamata. Greenery i le susulu o le la. O le faʻaogaina o le mumu mumu po o le vevela. O le amataga o petals e samasama. O le fuʻa ua matauina i le taumafanafana uma.
Faʻailoga.O nisi tagata atamamai e iloagofie lenei ituaiga i se isi ituaiga o Sobia. E pei lava o ituaiga uma, o loʻo i ai i luga o laupepa faʻasalalau ma teine, auala pupuu, faʻapipiʻiina i laulaau laiti i pito. O le ipu mafiafia e lanumeamata, e foliga mai o le uliuli. O se lanu violē e tafe i le ogatotonu. O fugalaau e paʻepaʻe ma pine mumu i le faʻavae. O le pito o a latou faga.
Folau.O le igoa e mafua ona o le faʻamalosi malosi, o loʻo faia ai se tele eletise o pupu. O le vailaʻau e i ai lau laititi (umi 9 cm, lautele 4-5 cm). O se ipu lanu o le olive mai le pito i luga, mumu mumu i lalo, ua ufiufi i villi. O foliga o laulaau o le fatu. O ponuncles o le ulaula. Petody crimson i totonu, toto mai fafo. O fuʻa ua matauina mai ia Iulai ia Setema.
Seilati fitafita.Ua ufitia lau. O se fesoʻotaiga o veins o loʻo matauina i luga o papatusi, ma faʻafiafiaina ma faʻapipiʻi. O laʻau lanu meamata ma lanu viole. O le fugalaau ua matauina mo se taimi umi.
Vaʻaiga matagofie o le vao.O le laʻau o loʻo i ai se fuga siliva-lavender i se lanu malulu. Pastel fugalaau fugalaau e matauina i se aofaiga se tasi. E laiti tele i latou.
Moli moli.O laulaʻau ei ai se faʻasalaga tulaga ese o le lalac-auro ma le lanumeamata lanumeamata ma se lanu enaena. Papatusi o palakalafa, faʻatasi ai ma faʻasolosolo. O paʻu e mumu mumu.
Silver susulu.O laulaau e faʻaloloa, oval ma pito pito i luga. Greens malamalama taeao lanumeamata ma se fausaga siliva. I le va o laulaau e tele lava fugalaau ulaula mumu.
Laau Blue.E seasea lava. Tuuina atu fugalaau faalelagi faatasi ai ma se lanu lavender. O le ogatotonu oi latou o samasama. Laʻau lanumeamata-lanumeamata ma se fuga. I le ogatotonu o loʻo i ai se vaʻaiga olive-lanumeamata ma vela ogatotonu.
Silver Heaven.Laʻau mūmū mūmū e matuā faʻatusatusa i le pito i tua o laʻau siliva.
Pink panther.E le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, e faʻatupulaʻia i ni lapopoa tetele. O fugalaau e tele tele, fualaʻau pupula. Laʻau lanu meamata ma se tamaʻi lima, lanu apamemea. Papatusi e mafai ona oʻo i le sefululima senitimita.
Pink acaju.Lea o laʻau lanumeamata ma lanumeamata lanu meamata, pulumu piniki. Fuga i le lanu mumu-mūmū sesega ma se lanu samasama.
Uila laka.E talitutusa ma faʻamatalaga tigā. O se mea uiga ese o le gutu papaʻu ma le siliva siliva.
Strawberry patch.E i ai laʻau laiti e iai pito pito i luga. O lanu e susulu, lanu piniki-lanumumu. Laʻau paʻu ma le lamon.
Kelati kulimi.Silver-lanu enaena ma lanu piniki. Inflorescences e mumu.
RonnieO le pulupulu o le kalama, o laulaʻau e lanu enaena ma lanu moli-lanumeamata.
DegasLaʻau lanumeamata lanumeamata-laina lanu me laina. Inflorescences e tele, mumu.
Aloha Mauna Loa.E foliga mai o laʻau o le laʻau e pei o le velan lanumeamata. Fuga lanumumu mumu. O se paluga e gaosi faapitoa mo le faʻaaogaina o fale.
Le fafine Dutch.O laulaau e lanu uliuli i le lanu, lapoa, tele i le lapopoa. Malamalama lanumeamata, laumei siliva-paina ua i ai se mamanu. O le uiga e mumu ma se lanu piniki.

I le fale, o ituaiga o le vai e fafagaina. E lauiloa i se lanu e le masani ai o laʻau ma e le maua i tulaga masani. O meaola nei e manaʻomia i le va o fugalaau e ola ai: Danae, Inessa, Black Queen, Strawberry myst (Strawberry mist) and Strawberry patch, Safari, TM-Sahara, Tiger strap, Tricolor, Brown beauty, Panama white, Lilacina viridis, Sun Gold (Chimera), Dixie Dynamite, Smoky Topaz, Country Kitten, Coco, Lady Grey-Hair Head, Longwood, Sea Foam, Neptune, Tirela Talia, Miniature Symphony, Taaloga, Taaloga, Suomi, Helen Dixie.

Aiga Tausi

Tausia i le fale mo le faʻaaliga e tatau ona faia e tusa ai ma tulafono uma:

FactorFautuaga
NofoagaO nofoaga e taua pe a tupu. E fautuaina le ipu ina ia tuu i le windowsill i le pito i matu. Afai e faia lenei mea mai le itu i saute, o le laau e faimalaga mita mai le faamalama. A tuʻuina atu se fugalaau mai sisifo poʻo sasaʻe, e faʻasaʻo mai le itu tauagavale poʻo le itu taumatau o le faamalama sill.
MalamalamaE tatau ona faasalalauina le malamalama. E le fiafia le laau i ave saʻo o le la. I le taumalulu, e manaʻomia le faʻalauteleina o le moli e faʻalautele ai le malamalama i itula e tele.
TotogiO le faʻamaulalo o le faʻamafanafana o le 60%. Ina ia faʻaleleia, e fautuaina le tuʻuina o koneteina latalata i le vai ma se vaifofo o vai vaifofo poʻo le galu, faʻalauteleina o le kele, filo o le niu, paʻu, faʻamamaina. Afai e le lava lenei mea, ona mafai loa lea ona ave le ulo i le umukuka (o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o le ea). Fufulu ma solo.
LuluE leai se taimi e moe i se mea e tupu. Lagona le toʻa mai le 22 ° i le 26 ° C. I le taumalulu, e mafai ona tuʻu ifo le vevela i le + 18 ° C. I le + 16 ° le fugalaau ua mate. I le + 30 ° ma le sili atu, o le a ola o ia, ae faʻamautu lelei.

Palu, palapala, totoina

O rhizomes o le fugalaau e manifinifi ma vaivai. Pipiʻi lata i luga o le palapala. O le mea lea, mo le totoina, e tatau ona e filifilia se paʻu papaʻu poʻo se ipu lautele. E totoina le laau i vaega (tolu pe sili atu).

Pe a tupu se fugalaau "ala gaugau" e tatau ona e pikiina se ipu tele ina ia lava le avanoa e pipii i antennae. Afai e faia se teteʻe i totonu o se laau toto, o le a mafai ona faʻaitiitia le malosi: o le a tautau le musika.

O le palapala e mama, ma le malosi o le eletise. O le eleele e aofia ai fanua laupepa, peʻa ma oneone (3: 1: 1). Ua faaopoopo le Sphagnum ma le pefu. E faʻamalosia le vaʻaia: o le pito i lalo o loʻo faʻapipiʻiina i le uamea tele poʻo le polystyrene (tolu tolu senitimita).

E televave le ola o le laau, ma faʻapipiʻiina i le tasi taimi i le sefulu lua masina. E tupu faapenei:

  • le vai e faʻafeinu ma aveeseina ma le faaeteete mai le fagu;
  • o le aʻa e asiasia: ua maeʻa ona vaʻaia vaega o mea mamago ma pala;
  • o se alavai faʻavaivai o le 3 cm ua faataatia i lalo, ua sasaaina le palapala ile luga;
  • tulaʻi, fafaga.

O le faataamilosaga o le ipu e faʻafeiloaʻi e le tatau ona sili atu i le 20 cm.

Faʻasa

E tele le suāsusu e manaʻomia mai le amataga o le tautotogo ia Oketopa, i isi aso uma. Pe a faʻafeinu, e tatau ona amanaʻia le vevela ma le vevela. I le taumalulu, e mafai ona e faʻafaigata faʻaitiitia: faʻatali seʻia maeʻa maeʻa le palapala ile luga. O le vai faʻafefe i totonu o le paʻu e tatau ona sasaʻa vave. O le maualuga o le susu o le a faʻaumatia le laau, faʻapea foi ma le faʻamamago.

Ua faʻamalūlūina le suavai, faʻamautu mo le 2-3 aso. Lafoga - + 28- + 30ºС. Tapuni le suavai faʻamamaina i le elemoni.

E tatau ona faʻamautinoa e le pa'ū ifo lauulu i luga o le laʻau: o le faʻafeinu faʻatasi ma se isu uani. Ua sasaaina le vai i autafa o ipu.

Laʻei pito sili

Faʻatasi ai ma le tuputupu aʻe ola, o loʻo faʻatulagaina i luga luga o laʻei faʻamaʻi faʻamalosi pe faʻapitoa mo fugalaau i totonu. Faʻaaoga ma luga o laei mo laʻau teuteu ma laau totō. E mafai ona e faʻatau i se faleoloa faapitoa.

O le vailaʻau o loʻo faʻaalia i luga o le afifiina o le fugalaʻau, e faʻaititia e le 2-2.5 taimi.

O luga o laei e faalua i le masina. I le autumn ma le taumalulu, e te le manaʻomia le faʻapalapalaina o le eleele. A maeʻa le palapala, e le mafai ona faia le mea e tupu: e mafai ona e susunuina aʻa.

Lafoaia ma teu

E le tatau i tautau laiti ona tautau mai le ulo: o loo afaina ma manuʻa. E mafai ona aloese lenei mea e ala i le faʻaofiina o se kulimi e 20 cm i totonu o ipu ma faʻapipiʻi faiga i luga. Pe a fufuluina elela, e mafai ona faʻatagaina e totoina i latou lava.

O laasaga uumi e mauaa aʻa i fugalaau fugalaau. O le mea lea, e manaʻomia ona teuteuina. E mafai ona totoina ni soʻo tama teine ​​i totonu o se ulo ma se faʻamatalaga a le tina. O le laau o le a sili atu ona manaia ma ofoofogia.

Tofiga

Auala:

  • e ala i fatu;
  • laititi tama;
  • itu itu;
  • toso.

Pe a faʻasalalauina e fatu, o le laau i le 90% o mataupu e leiloa ona uiga eseese. O le faʻaleleiaina o loʻo faia ia Ianuari poʻo Iuni i luga o le fogaeleele o le eleele, e aunoa ma le faʻasusu. O fatu e manaʻomia tulaga o le greenhouse + 20ºС. O pine muamua e faʻaalia i le 10-14 aso. A maeʻa le masina ona mafai lea ona vaeluaina i ni koneteina eseese.

Pe a faʻasalalau e alaga, o latou, e le vavae ese mai le tagata matua, o loʻo tanumia i totonu o le palapala ma aʻa. A maeʻa lena, e tuu le fugalaau i totonu o se fagu fugalaau fou pe toto i luga o le tina. O aʻa e foliga mai i le vaiaso mulimuli ane.

O le tipi ese, na masani ona togafitia ma "Kornevin," ua totoina i le eleele na saunia muamua. Ufiufi i le tioata. I totonu o ni nai aso, o le a mauaa aʻa.

O le atinaʻeina o antennae ua vavae ese mai le tina. E tofu vaevaeina i ni vaega se tolu ma e maua i le vai. Ma le isi, o le tulaʻele.

Faʻamatalaga ono tutupu

Faʻamatalaga faʻaletonu, e tulai mai faafitauli:

Le faafitauliO le a le mafuaaga ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina?
I luga o le lanu meamata, o lanu enaena o foliga le lelei e faia.Pe a faʻafeinu, e faʻaaogaina foi vai malulu. Aʻo lei faia le faʻatinoga, e tatau ona vevela.
Lanu meamata e lanu samasama, pau ese.O loʻo i ai le tele o meaʻai i totonu o le palapala: e manaʻomia ona e faʻamaua le faʻamalositino i le tele o taimi. O le mafuaʻaga e mafai ona taoto i le faʻalauteleina o le faʻaalia i le aveva o le ultraviolet, e sili atu le faʻamaina.
Laʻau laʻau i luga o vaovao.O le fugalaau e seasea ona faasusuina, ae sili atu.
O pito o laulaʻau e lanu enaena, mago.Le lava le susu i luga o le ea poo le eleele.
Lafoaʻi paʻu, faʻanoanoa, faʻavaivai.E leai se malamalama o le laau. E tatau ona faʻalata latalata i le faamalama pe faʻaaoga foi molī faʻaopoopo.
O lanu e ufiufiina i se paʻu eleelea po o le paʻu paʻu.O le fugalaau e le lava le ea fou: o le potu e manaʻomia ona faʻaauau pea ona faʻaavanoa, pe manaʻomia se toe gaosi.
E le totogo.O le taimi e faʻafefe ai le vai e seasea ona maua, o le eleele e iai le taimi e faʻamago ai. Atonu e mafua mai i le tele o le eletise i le eleele, leai se fesuiaiga, vagogo pe malulu.
O le le lava o le fugalaau, faʻalaʻau faʻalava.E leai se malamalama o le laau.

Faamai, meaola faalafua

Auala e faʻaitiitia ai faʻamaʻi, faʻamaʻi:

Le faʻamaʻiFaʻafefea ona iloaPuipuiga ma togafitiga
LotoO le laau e liua samasama ma faʻapalapala, o se lanu paʻepaʻe, o mea e tutusa ma le fulufulu mamoe o loʻo i luga o lau.E fautuaina e tausia le potu maualuga maualuga: o lenei mea e taofia ai le toe gaosia o le meaola. E tatau ona aveese laulaʻau mamago. O le laau e mafai ona togafitia i le sipuni fufulu i le fasimoli poo sosoina i le vai lava e tasi. I totonu o le faleoloa e mafai ona e faʻatau fualaau e faʻafefe ai faʻamaʻi: Tanrek, Apache.
NematodesO anufe nei o loʻo aʻafia ai rhizomes. O le laau toto e tuputupu ae le lelei, o ona lau laʻau.E manaʻomia le tausia o le vevela manaʻomia ma mataʻituina tulafono faʻavaomalo: vevela ma le tele o le susu e fesoasoani ai i mea faʻapitoa e faʻateleina. Ina ia aveesea le parasite, o aʻa o le laau e lafo ifo i totonu o le vai vevela + 50ºС. Mercaptophos, BI-58 fesoasoani fesoasoani. Afai e ogaoga le aʻafia o se laau, e tatau ona faʻaumatia ma lafoina le eleele.
Laʻu aʻaO aʻa e mama, ua vaivai le lau.Ina ia taofia le faia o le pala, e tatau ai ona tafe le tele o le vai i se taimi talafeagai, e aloese ai mai le malolo. Pe a totoina ma toe totoina, e fautuaina e faʻaaoga le fualaau oona Gliocladin. Ina ia faʻaumatia le pala, e tatau ona e vaʻaia le ulo ma meafaigaluega faʻalelei.
Spider miteO lauolaola e avea ma sulufaʻi, paʻu ma mū. O le petiole o loʻo i ai se upega tafailagi. O laumei-lanu samasama o loʻo aliali i le pito i lalo o pepa laulaʻau.E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia o le ea, fai faaselau faalua pe tolu i le vaiaso (aemaise lava le pito i lalo ole laupepa). Ina ia faʻaumatia le parasite, latou te fufulu le ulo, e mafai ona e faʻatau mea inu i le faleoloa. E mafai ona e taulimaina le faʻafitauli pe afai oe teuina le laau i totonu o se atigipusa ma aniani, horseradish, infusion o tapaa poʻo kerosene, afifi i le polyethylene, mo le tolu pe fa aso. E fuga le fugalaau i le paʻu paʻu paʻu mūmū.
ThripsE mafai ona vaaia pusi i mata le lava, luluina lau. E laʻititi, e lanu enaena pe uliuli. O lanu enaena-lanu enaena e aliali mai i luga o le laʻau, e tutusa ma le maoaʻe. O lanu e avea ma ofu papaʻe po o siliva.Ina ia aloese mai maʻi, o le potu e faʻasalaga, o loʻo faʻamamaina pea le susu. I tafatafa o le fagu ua fautuaina e faʻapipiʻi masini mo le maua o lago. O isi laau toto e tatau ona taofia mai le faʻamatalaga. Ina ia faʻaumatia le meaola, faʻaaogaina mea oona. O meaʻai o le omoni ma le karika e latalata ane. O le fugalaau e faʻafefeina i teuteuga o fualaau faʻamaʻi.

Faailoga ma talitonuga taufaasese

Faailoga ma talitonuga taufaasese e fesootaʻi ma le fugalaau: mo se taimi umi o loo i ai se talitonuga o le tusi ua tuuina atu e aumai ai le alofa ma le fiafia i le fale. Mo le lelei o lenei mea, e mafai ona e faia ni kopi o le laau i le fale. Ma le isi, o le fugalaau e le lelei i le tausiga.