Fafaga fualaau

Raspberry Patricia: uiga, togafiti faʻatoʻaga

Afai ei ai sau dacha, aua nei galo e filifili ni sikuea sikuea i lalo o le fusi. O nei fualaau fugalaau, lauti tipi, fusi ice ice cream, ma na o se tamaʻi pele fou.

A filifilia se ituaiga mo le totoina, mafaufau i le tau, fua, tofo, aemaise lava le tausiga o vao. Patricia fualaau vine o le a faamalieina ai ou manaʻoga.

Tofiga

O le filifilia o ituaiga fualaau 'aina tetele, o le ituaiga Patrician, na suʻesuʻeina e le Faʻasaienisi-Igilisi D.Jennings. Na mafai ona maua e ia se mafuaʻaga faʻavae e ala i le faʻaleleia o suʻega e aumai ai le tele ma le maualuga o ituaiga meaʻai.

I le 1986, i Moscow, Polofesa Kichina V.V. i luga o le faavae o mea o loʻo maua, o le ituaiga o Patricia sa fafaga, faamama, ma faamauina i le 1992.

E masani lava ona galue le au faʻatoʻa ina ia mautinoa o le tele o fualaau aina e tele-fua, fua mai, faʻasao i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Na latou manuia.

Faʻamatalaga ma uiga iloga o le ituaiga

E mafai ona tupu le fatu o le patricia i le vaitau o le tau: Middle and Southern Russia, Central and Southern Europe, Caucasus, etc.

E te iloa? O le taʻitaʻi i le tuputupu aʻe o vine i le lalolagi atoa - Rusia

Uiga o le fugalaau Patricia faʻaalia uiga o le ituaiga, o ona uiga iloga.

O le ituaiga e tatau ona gauai, muamua lava, ona o se fuainumera tele o fua lelei, o lona ata. E le gata i lea, o le eseese o le malulu, e masani lava e le aʻafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Busu

O faʻamaʻi vao e saʻo, e pisi ai. Tulaga maualuga - 1.6-1.8 m. E le o tuiina ni laulaau, aua e leai ni tuitui i latou. O le lanu o le paʻu e ese mai le lanu uliuli ma le mumu-enaena. I le faʻaopoopoga, o loʻo faʻapipiʻi puʻupuʻu i solo ma pala.

O lapoa e lapoa, ma o loʻo tupuga mai foʻi, sina pisi. Le lanu o le lau e faalagolago ile "tausaga".

Itiiti, i le laasaga o le fugafula - lanu uliuli-mumu-lanu enaena, fuga mai - malamalama lanumeamata, matua - lanu uliuli. O le laulaau, e pei o se tulafono, e lima laupepa ma pito i le taulaga.

Aoao atili e uiga i ituaiga ituaiga vine e pei o Kirzhach, Kanata, Lyachka, Diamond, Skromnitsa, Summer Indian, Barnaulskaya, Ispolin, Zyugan, Novost Kuzmina, Measina, Cumberland, Atlant, Yellow Giant.

Fua

O fualaau aina e fai i le ogatotonu o le togavao ma faʻateleina ai le aʻa. Faʻalelei, atunuʻu. I latou taitoatasi e tupu 15-20 vine.

O fua e telē tele, e tutusa foliga, veveve, ma sina numera o fatu. Valivali - ulaula masani.

Tofo lelei tele. O le aano e agavaivai, suamalie, faatasi ai ma se tofo suamalie, mea manogi. A oʻo i le matua, o fua e le pauu ese mai le vao mo se taimi umi. O vine e suamalie, ae e pala, o lea la e talafeagai lelei mo le tuputupu ae i luga o se tulaga tau alamanuia. Mo se taimi umi faasao le polokalama. Felauaiga femalagaaʻi.

Vaitaimi ma le seleselega

E tele fai togalaau e fesili: fuga patricia remontantnaya pe leai? O le tali e le mautonu: leai, e le o se mea fou.

O Patricia e fua fua mai mo se vaitaimi faapitoa (e masani ona masani ai, o taumafanafana uma ma e oo lava ia Setema) ma le maualuga o fua e matauina mai le tolu tausaga (mai ituaiga eseese - mai le muamua).

Ma o lenei sili atu. Fua eseese i tausaga taʻitasi. I le lua tausaga muamua, e laʻititi le seleselega. Maualuga o le aofaʻi - o le tausaga tolu o le faʻatoʻaga.

O fua muamua o vine ua tupu i le faaiuga o Iuni. O le mea moni, e tupu i le amataga o Iulai ma faʻaauauina pea le pese i le masina. O le seleselega e mafai ona maua mo le 5-6 pili.

I le faʻamatalaga o le ituaiga vine o le Patricia, o le fua mai o le togavao e 5-7 kilokalama, o nisi taimi e oo atu i le 10 kilokalama. Ma i luga ole laʻasaga o galuega, i luga o vaega tetele - 25t / ha.

E te iloa? Aoina mai o nectar, fugalaau fugalaau, pi faateleina le fua o fualaau aina i le 60-100%.

Faʻafitauli faʻamaʻi

O le faʻapitoa o Patricia o faʻamaʻi faʻamaʻi, ae le o mea uma. O le puipuiga e manaʻomia pea. O le tetee e atiaʻe i le soimella, anthracnose, botrytis. Ae i le phytophthora e ono gafatia ma manaʻomia le mataʻituina pea, puipuiga, ma le tulaga o le maʻi - togafitiga.

O le faigata o le taumalulu

Patricia e faigofie ona malulu le malulu, aua fuga malulu. Faʻaauau le sogi i le -34 ° C. Faatasi ai ma lenei malulu, e na o ni pepe laiti e mafai ona mafatia.

Pau lava le mea e popole ai o le matagi malulu. I lenei tulaga, e sili atu le lelei o laʻau vine e punou i le eleele ma ufiufi i le kiona.

E leai se tasi e mafai ona iloa pe o le a le taumalulu. O le mea lea, e sili atu le saogalemu ma, ina ia aloese ai mai le faʻavelaina o fafie, faʻafefe ifo i latou i le eleele ma ufiufi i mea totino.

Auala e filifili ai pe a faʻatau

Ua totoina fuasele i le tautotogo po o le autumn, e fuafua i tulaga tau fesuiaiga. I le itu i saute ma se mafanafana mafanafana, e mafai ona e totoina i le tautoulu, o le a maua e rapula le taimi e nofo ai. Ae i matu - e sili le faʻatali mo le tautotogo ma e le o le totoina o laau toto i le tau o le taumalulu.

E sili atu ona lelei faʻatau tupe i maketi faʻapitoa, ae i totonu o le aʻoga faʻapitoa. O le mea lea, e puipuia ai oe lava mai tagata taufaasese oe le mafai ona faʻatau atu ia te oe mea e te manaʻomia.

E le gata i lea, o se tagata faʻamalaloa o laau e mafai ona pisia i le paʻu poʻo isi faʻamaʻi e le manaomia e fesiitai ai i lau 'upega tafaʻilagi.

I totonu o le vasega pepe, ua ola maloloina uma laau: ua puipuia faamaʻi, ua togafitia laau toto mo meaola faalafua. Ioe, o fualaau pepe e sili atu ona taugata, ae aoga. Pe a filifilia seedlings, muamua lava, faʻalogo i le aʻa ma faʻalaʻo.

O le aʻa e tatau ona lelei ona atiaʻe, suia o fatuga - a itiiti ifo ma le tolu. I le tulaga lautele, o le fatu e tatau ona malosi, tipi i le 20-25 cm. E mafai ona teuina mo sina taimi, 1-2 aso, afifiina i se ie susū, i taimi uma i se nofoaga malulu.

Filifilia le nofoaga saʻo

O le manuia i le galueaina o le patipisi Patricia e faalagolago i le tele o mea. Muamua, o se nofoaga o le tuputupu ae. O le fugalaau e fiafia i le avanoa, malamalama ma laufanua lafulemu. O se tulaga taua o le nofoaga e tatau ona puipuia mai matagi, aemaise lava mai matu.

E le gata i lea, e le mafai ona avea o se lauʻeleʻele poʻo se nofoaga e latalata latalata ane ai le vai i le eleele.

E taua! Ua pakete aʻa - o le a mate le laau.

E taua foi le tuaoi. E le tatau ona e totoina laau i autafa o pateta, tamato, ona e afaina i latou i faamaʻi tutusa ma meaola faalafua. O le fugalaau e sili ona lelei i mea uma i le nofoaga o fualaau aina, fualaau suamalie, fusi.

Malamalama

O le nofoaga mo le totoina o fualaau aina e tatau ona filifilia e le mafai ona natia, ae, i se isi itu, susulu ma tatala. E tatau ona sili atu le malamalama e le la.

E taua! I totonu o le potu malulu, o le a maualalo le fua o le seleselega.

Soo

O le fugalaau e mataʻutia i le eleele. O le a lelei le ola i luga o le oneone, eleele eleelea po o le eleele lanu uliuli. O le acidity index e le mautonu.

E leai se mea e tatau ona taumafai e tupu ai fugalaau i oneone oneone, aua e le susu. E leai se mea o le a le aoga, aua o le vai e ola i totonu, ma e le fiafia i ai le fusi.

Galuega sauniuni i le 'upega tafaʻilagi

A o lei totoina vine, e tatau ona e saunia le fasi fanua. Lisiina o le saite e manaʻomia. A maeʻa lena mea, e tatau ona e filifilia aʻa o vao e faafaigofie ai le tausiga o fugalaau i le lumanaʻi.

O le isi, o le palapala e tatau ona faʻamaʻaina i le fafie, fagu ma superphosphate fertilizers. E naʻo lenei auala e talafeagai pe afai e saunia le saite aʻo lumanaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le taimi o le tautoulu o loʻo e sauniuni ai se fuafuaga mo le totoina o vine.

Afai e te manaʻo e sauni le 'upega tafaʻilagi ma vave ona totō laau, ona sili atu lea ona lelei le faʻamafanafanaina o vaʻa taʻitasi ma humus ma faʻatoʻaga faʻatoʻaga.

Faʻasologa o le faʻaleleia o auala

O le faʻamatalaga o le ituaiga vine o le Patricia o loʻo fautuaina ai uiga o le totoina ma le tausiga o le fua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le salalau ma le gaosia e fuafua ai le mamao i le va o vao, ma le le faapalepale o le matagi malulu - malutaga mo le taumalulu, ma isi.

E taua! Afai na e faʻatau se fuʻa pe kiliina foi i se paʻu eleele, aua le luluina.

Pe a fuafuaina, e tatau ona amanaʻia le mamao i le va o lua mo le totoina o fatu ma laina: i le va o lua - a itiiti ifo i le 60-70 cm, i le va o laina - pe a ma le 1.5 m. Ma o lenei e uiga i mea uma i auiliiliga, o lea e tautala ai, laasaga i lea laasaga:

  1. Lisi se lua mo le totoina o se laau 35 × 35 × 35 cm.
  2. O le pito i lalo e lilo i le humus e tusa ma le 8-10 cm le mafiafia.
  3. Tuu le fatu i totonu o se pu ma fufulu i le eleele.
  4. Faʻamalamalama lemu le eleele.
  5. Fai se pu i luga o le ogalaau autu.
  6. I le vai mo le faʻaleleia o le vai pe a manaʻomia (pe a le faʻamalosia le fasi fanua), faʻaaoga togalaau faʻapitoa e faʻatatau i faatonuga.
  7. Liligi vai (pe a ma le 10-12 lita).
  8. Mulch sawdust (e mafai ona avea ma vao).
  9. A maeʻa le 10-14 aso, oti se laau i se mamao e 20-25 cm mai le eleele.

Vaʻaia togafitiga taimi

Ina ia maua se seleselega lelei o fugalaau, e tatau ona e tausi lelei ia te ia. O iinei, o mea uma lava e taua tele: le taimi, onosai o lē e ona, ma le maelega.

O le togalaau e aofia ai mea nei:

  • fafaga;
  • mulumulu;
  • veleina;
  • fafaga;
  • nonoa
  • teuteuina
  • saʻo le seleselega.

E taua! O ituaiga uma o galuega e fesootaʻi ma le tausiga o le laau e tatau ona faia ma le faaeteete ina ia le faaleagaina ai aʻa ma lau, ae le o le faalavelaveina o le fugalaau ma vine.

Faʻasusu ma mulching

E tatau ona masani ona fai fualaau, aua O le faʻavaleaina o le faasasaina o le a aʻafia uma ai fua ma fua o le laau.

Pe a faʻafeusuaʻi, e tatau ona faʻamamaina le eleele i le 30-35 cm. Aloese mai le aʻafia o aʻa. Suavai e mafai ona ese le vao: "timu", i le aʻa, togi.

E taua! Faʻasa "timuga" e na o le taeao po o le afiafi e sili atu (sili atu i le afiafi).

Afai e faasūsūina vao i lalo o aʻa poʻo togalaau, pe'ā uma ona faʻasusu, e sili atu le suamalie o le eleele i vaomago poʻo le vao e faʻamautu ai le susu.

O masani masani o le fausiaina e ese foi: ia Me ma le amataga o Iuni - vai faʻalelei, i le vaitau o le faʻatulagaina ma le faʻamaina o vine - tele, mai Aokuso ia Oketopa - vaivai. Mai ia Aokuso ia Oketopa, e na o le vai e inu pe a leai se timu. Afai o le timu e pasi faasolosolo, ona le faasusu ai lea.

Laʻei pito sili

Fafagaina o fualaau aina e manaʻomia. E maua i vaega e tolu:

  • i luma o lau;
  • ao le i fuga;
  • pe a uma le seleselega
Aʻo lei fafaguina fatugaʻo, lea e lata i le faaiuga o Mati-amataga o Aperila, e tatau ona fafagaina vao ma le nitrate ammonium.

O le isi laasaga e sili ona taua, aua o le a aafia ai le fua o le seleselega i le tausaga oi ai nei. Aʻo lei oʻo mai fugalaau, ia Iuni, e tatau ona e fafaga le potassium sulfate ma superphosphate.

E taua! A fafagaina laau, ia mautinoa ia mulimuli i faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina.
A maeʻa le seleselega, ia Aokuso, o le fafagaina e tutusa, na o le maualalo o le faʻatonu. A maeʻa ona fafagaina, e sili atu le lelei o le mulch le palapala i lalo o le vao. E fautuaina foi le fafagaina o fugalaau i le manua i le fua faatatau o le 4-5 kilokalama i le 1 sq. M tasi i le 4 tausaga i le tautoulu.

Taʻu i luga o le ala

O le patipisi Patricia ei ai lona maualuga maualuga, o le mea lea, e manaʻomia ai se mea e manaʻomia.

Ona o le mea moni e faapea o vao e laiti lava le suamalie, e iai ni pulumu mamafa o vine, o le teuina o le lagolago o le a le aoga. O uʻu ma pulumu e tatau ona nonoa i luga o le taʻavale. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia lou eli i le lagolagosua i le mamao o le 2.5-3 m i le laina.

Faapipii se uaea i laina e lua i nei lagolago: i se mamao e 35-45 cm mai le eleele ma i le maualuga o le 130-150 cm, e fuafua i le maualuga o le laau (20-25 cm i lalo o le pito i luga).

O le mea lea, o le uaea i le laina atoa e mafai ai ona nonoa faʻamau, e le gata na maua mai ai, ae o le mamafa o fugalaau. Tausi e aumai se masini vaivai.

Teuteu

O le teuteuina o laʻau vine e manaʻomia. E le gata i lea, o se tasi o mea leaga o le eseese o se fuainumera tele o tipu, lea e manaʻomia foi ona teuteuina (seivagana ua e filifili e toe faʻaleleia le totoga).

O le pisi o le vao e fetaui lelei ma le pisipisia o le pala. O le mutia Vypolonnuyu ma le fufuluina o tipu e tatau ona aveeseina mai lalo o le vao ma le va o laina.

Tatou toe foi e teuteuina. I le masina o Me, e tatau ona e faʻaumatia uma aʻa, faʻapea foʻi ma faʻapuʻupuʻuga o le mama o vine o le 4-5 laulaau.

I le amataga o Iuni, e tatau ona faʻapuʻupuʻu uma ia upega i le 80-100 cm. O lea tatou te faaosofia ai le tuputupu ae o ni vaovao fou i luga o le ala, o lona uiga o le tupu mai o se fuainumera tele o pulumu fualaau aina.

A maeʻa le seleselega, ia Aokuso, e tatau ona e tipi uma lala na aveesea. I le autumn, ia Oketopa, e tatau ona toe aveesea uma pamu. Ma faʻapipiʻi foʻi le vao, tuʻu ai latou 5-6 vaʻa.

Nofoaga mo le taumalulu

Afai e tupu le ituaiga i vaomao i matu po o vaeluagalemu, e manaʻomia e pana ni fale mo le taumalulu. Latou te le fefefe i le malulu, e pei ona taʻua muamua, ae o se matagi malulu, o le malulu e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le laau. O lea e sili ai le saogalemu.

O le vaitau o le taumalulu-faʻapipiʻi (teuteu) faʻapipiʻi malie i lalo i le eleele e aunoa ma le pipiʻi. E mafai ona e ufiufi le mea totino, e mafai ona e toe faʻaaogaina le vao.

O laau uma e punou ifo i lalo i le maualuga o le sulu ma faʻapipiʻi. E faʻamafanafanaina togavao i mea faʻatoʻaga. O mea faʻaaloalo poʻo isi mea mo le vevela o loʻo faʻafefe atu i le uaea ma faʻamautu.

E te iloa? I fualaau, o fualaau mamago o le fusi e faʻaaogaina e pei o se diaphoretic, syrup - ia faʻaleleia le tofo o mea faʻafefiloi. I totonu o tagata faʻataʻitaʻiga, o vine ma laʻau e faʻaaogaina mo malulu, maʻi, pei o febrifuge.
O fugalaau e talafeagai e le gata mo le 'ai fou, ae talafeagai foi mo le toe gaosia. Jam, jam, compote, fufusi, jelini, sua, uaina - o nei mea uma e mafai ona faia mai fugalaau o lenei ituaiga.
Faamasani oe lava i le uaina ua faia i le fale ma le kulimi vine.
E mafai ona matou ioe o le ituaiga o le fugalaau a Patricia o se mea faʻafefe, e manaʻomia le tausiga faʻaeteete, ae e aoga. Faʻasese oe - ma o le a tauia oe e le laau e tusa ai ma le taua o se seleselega matagofie.