Taumafa

Okota goat: o le a le mea e fai, aemaise lava le tausiga o tamaiti

O le gaosia o 'oti e mafai ona faʻatamaoaigaina ai lau faatoʻaga i oloa taua: susu, aano o manu, fulufulu ma le paʻu. Ina ia mafai e le lafumanu ona ola malosi ma ola maloloina, e tatau i tagata faifaatoʻaga ona mataala i faailoga o le maʻitaga ma lafumanu. E faʻafefea ona faʻafefea'oti i se 'oti, pe faapefea ona iloa o lau manu o le a vave ona maua le mamoe, pe faʻapefea ona e iloa e uiga i faʻamaʻi mafai i le fananau mai ma isi faʻalavelave o le faʻatoʻaina o nei manu o le a e aʻoaʻoina mai lenei tusiga.

Faailoga o le galue i se 'oti

Taʻo lelei le fānauina o tamaiti. Ina ia aua le misia le amataga o le fausiaina o se 'oti, ia mataala ma le faaeteete le faailoga muamua o le taimi e sau ai i se manu. I le taimi muamua, o le 'oti e fuga le uʻu. O le taimi lava e te matauina ai lenei mea, e manaʻomia ona mataʻituina pea meaola.

I le pito o le siʻusiʻu o le manu o le a e matauina ai tamaiti laiti, e foliga tutusa i itu. Latou te faʻaalia le eseesega o ponaivi pelvic. E tupu lenei mea ina ia mafai ai e le manu ona fanau mai ma le saogalemu le pepe.

O le amio a le tina aʻo lei fananau mai e mafai foi ona avea ma faailoga o le 'oti ua saunia mo le faʻaalia o le fanau. O le a ia gaugau le vaovao, faasaʻo, saunia mo le 'oti. Liliu, taoto i lalo ma tu i luga ma le faatalitali.

I le 'oti e lagona le toʻa, e tatau ona e faia le filemu i totonu o le potu. O le mea pito sili ona saʻo o le tuʻuina atu lea o se 'oti mo le fānauga tutoʻatasi. Ae peitai, afai o le 'oti e fai ma sui pe popole tele pe a tuua e lē e ona, e sili atu le nofo i totonu o le falesa. I le taimi lava lea e mafai ona e talanoa ma manu i se leo toafilemu ma mautinoa.

E te iloa? O le tamaʻi 'oti o loʻo i ai se foliga e le masani ai o se taʻiala taamilosaga, e mafai ai ona latou vaʻaia i latou e tusa ma le 340 ° e aunoa ma le liua o lona ulu.

Taimi taimi

O le aofaʻiga o le faʻataʻitaʻiga mo se 'oti e afua mai i le 150 i le 155 aso. A maeʻa le feusuaʻi ma se tane, e tatau ona tausia le soifua maloloina o le 'oti. Afai e te iloa le aso tonu e fetaui ai, ona tatau lea ona e faitauina aso e 147. E tusa ma le aso nei, e tatau i le manu ona fanau mai.

Afai e le o faailogaina le aso o mating, e mafai ona e faʻatulagaina le uiga o le galue tutoatasi. O le meaola e leai se faʻataʻitaʻiga (fulafula o maʻi, suia o la lanu ma faʻapitoa). O le amio a le suiga o tamaitai, o ia e toʻafilemu, pepelo tele ma 'ai. E le gata i lea, i le masina lona lua o le maitaga, o le a mafai ona e matauina se pu i le manava, i le itu taumatau. A e suʻeina i se aso mulimuli ane, e mafai ona e lagona le gaioiga a le tamaititi. A e muaʻi vaʻai i lenei, faitau i lalo le 2 masina. I se taimi atofaina, o le 'oti e tatau ona amata galue.

E faapefea ona fanau?

O le fanau mai o se 'oti e tupu i nisi o laasaga.

Ina ia fesoasoani i le manu, e tatau i lē e ona ona iloa laasaga o lenei faiga:

  1. O le muamua e sau i le polo. O le pulu e sau i vaega, ma o le 'oti o le a faʻalatalata atu i vaega taʻitasi na sau, sosogi ma pala. I le leai o ni faafitauli i lenei taimi, o le a faʻamaonia atoatoa i le 10-30 minute.
  2. O le isi laasaga o le vai o le amniotic ma le vai o le amniotic. E tatau ona tui le pupu. I lalo o le 'oti na tuʻuina ai le gafatia ina ia mafai ai ona faʻaleleia le vai o le amniotic. Mulimuli ane, o le a inu e le manu. E manaʻomia lenei mea e toe faʻafoʻi ai le malosi o le fafine, ma o le malosi malosi na ia maua ai le malosi e fanau ai. I lenei taimi, e mafai ona e vaʻai i vae o se 'oti.
  3. O le isi, o le a amataina taimi masani tiga. O le ae vaai i luma o vae ma foliga o pepe. E tatau ona faʻamalosi le ulu i le pito i luma.
  4. Afai o muamua le ulu o le pepe, o lona uiga o vae o le 'oti i lalo o le manava. Afai e le faʻafefea e le fafine i taimi o teteʻe, e tatau ona e tulei lemu le tamaititi, ona uu lea o lou auvae ma ou tamatamailima e toso ese vae. E tatau ona faia uma gaioiga ma le tausiga sili. O lea ituaiga taualumaga e mafai ona faia i se malologa i le va o vavaega.
  5. I le taimi o galuega, e masani lava e lua tauiviga e faʻamaeʻa ai le galuega. O le faailoga mo le maeʻa o le ulu o le 'oti oti atoatoa.

Vitio: O le 'oti o le pepe ma tausia le' oti ma tamaiti

Taʻaleʻa fafaga: o le a le mea e fai i le isi?

O le taimi lava e tafe ai le 'oti, e tatau ona faʻasolo tamaiti. Latou te manaʻomia le tausiga atoa, fafaga ma tausia le mafanafana. I le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻalogo i le soifua maloloina o le tina: mulimuli i le taumafataga, faʻamalosi tatau ma tausia lelei meaola.

Togafitiga ma sili atu le tausiga mo tamaiti

O le mea muamua lava e fai o le faʻamalo le kulupu o le gutu o le pepe ma le isu ina ia le oʻo i totonu o le manava ma mafua ai le mumū. Ona faʻagasolo lea o le tino, aveese le vai o le amniotic ma totoe. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se vaimama mama ma mama, ona fai lea o se solo.

Faitau e uiga i ituaiga e sili ona lelei o 'oti.

Aua le tuua se'oti pepe fou ma le paʻu o le paʻu, talu mai le leʻi fanau mai o le pepe fou. E mafai ona maofa i le vevela o le + 15 ° C, lea e mafai ona oo atu ai i le oti o le 'oti. O le mea lea, i aso muamua o le pepe, e tatau ona afifi i se palanikeke mafanafana poʻo isi mea ma aumai i le fale. I totonu o le fale e tatau ona fufuluina lelei ia mafanafana. E le gata ina faʻamamaina, ae faʻaleleia foi le toto ma le manavaina o le pepe, ma faʻaleleia ai foi le gaogao o le intestinal, lea e mafai ai mo uluai feces, o le meconium, lea e lanu uliuli, e sau vave.

O fanau fou e le tatau ona fufuluina i le vai, aua e mafai ona latou fufulu, o se taunuuga o le a mafai ona tupu mai ai ni faʻalavelave faʻalaulela ma o le oti ua iu lava ina faamoemoeina. A uma le fufulu ma le faʻagogoina o le 'oti, e tatau ona alu i le gaosiga o le uamea. E tatau ona tipi i seleni faʻamaʻi i se mamao e 2 cm mai le manava. Mo le faʻapalapalaina, faʻaaoga le fasimoli lea e fufulu ai seleulu, ona fufulu lea ma togafiti i le ava malosi. Afai e manaʻomia le tipiina o le ufiufi i 'oti, a maeʻa pepe taʻitasi o le a faʻapipiʻi le pulu o le seleulu i le ava malosi.

A maeʻa ona e tipi le maea o le uamea, taʻalo lou tamatamailima i luga o le lima, faʻapipiʻi lemu le toto, ona nonoa lea i le filo siliki ma solo i le iodine. I totonu o le 14 aso o le a pauu ai le maea o le umbilical. E le tatau ona lapoa le uumi o le uamea, talu ai o le meaola, o le taimi nei ua afaina ai le uaea o le umbilical i luga o le fafaga ma e mafai ona amata le auala e le afaina.

O le mea taua e faʻalogo i ai o le fafagaina o le talavou. O le taimi mai le pepe na fanau mai i le fafagaina e tatau ona 30 minute, o le maualuga o le itula, ona o le meaola na fanau mai ma se faʻafitauli puipuia. O le tino ua afaina, ona o le le lava o le toto immunoglobulin, lea o loo i totonu o le colostrum. O le saoasaoa e te fafaga ai le tamaititi, o le sili atu ona talitonuina o le a puipuia mai faʻamaʻi.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le taumafa o tamaiti ma le auala e fafagaina ai.

O le lanu e tatau ona avea ma uluai falaoa o se 'oti. Fanau mai ma le manava matuia, o le a maua e tamaiti siama mai le siʻosiʻomaga pe afai e le fafaga muamua i latou i le colostrum. Ma o lenei mea e afaina i faafitauli ogaoga ma le vaega o meaʻai pe a tupu aʻe.

Colostrum e mafai ai e pepe ona maua tonu le aʻafiaga aoga o le a avea ma faavae o le faʻaogaina o le tino. Ona o le microflora aoga, o le a le faʻateleina le maʻi o le tino i le manava o le tamaititi. O le colostrum foi e lelei tele, e fafaga vave ai le tino talavou i mea taua ma maua ai le malosiaga mo le tuputupu aʻe ma le atinaeina.

E taua! O le fafine mastitis o se faʻalavelave mo le fafagaina o le 'oti pepe fou. E i ai le tele o siama afaina i totonu o le tino e afaina i le tamaititi. O lenei suāsusu e matua mafiafia, ma le palapala, lea e ono avea ma ufiufi toto.

Manaoga mo le nofoaga e tatau ona tausia ai tamaiti pe a uma ona fanau mai:

  • potu mama ma le vateatea;
  • mama mama mama o vaomago, e le tatau ona avea ma faailoga o le pala;
  • e le taliaina le manogi, aua e fesoasoani i le atinaʻe o siama faʻamaʻi;
  • e tatau ona faʻatautaia pea le ea i le potu.

A uma loa tamaiti ona tasi le masina, e mafai ona ave i fafo mo se savaliga i le ea fou, pe afai e mafanafana le tau. O iina, e faʻatagaina mo manu laiti ina ia totoina vao fou, o lea o le a faʻalauteleina ai lo latou gaogao.

E taua tele mo le tausiga o le puipuiga malu e faaopoopo atu i le taumafa o tamaiti ma vitamini ma mea taumafa faaopoopo:

  • fagota iʻa (a itiiti ifo i le 5 g i le aso);
  • totoa fou;
  • meaai masima.
Tamaiti talavou i le lima o le lima masina e mafai ona tuʻuina i le fale i luga o se tulaga tumau. I lenei vaitau, o le a sili atu le malosi o le tino mo lenei mea. O se tamaititi faapena e tatau ona maua le 1.5 kilokalama o vaomago, 0.3 kilokalama o concentrates, 1 kg o aʻa i le aso.

E taua! Manatua i soo se vaitausaga matutua e tatau ona maua se vai fou, vai mamā i le leai o se avanoa.

Tausia togafitiga

O le faagasologa o le fanau mai o se faʻafitauli faigata mo se manu. I se 'oti, e tumau mai le tasi i le tolu itula. I le taimi lea, e tele le malosi o le manu, lea e taua tele le toe vave maua i se taimi vave e mafai ai e le manu ona fafagaina lana fanau.

Muamua, o le fafine e tatau ona onā i le vai. O le vai e tatau ona mama ma fou, e le taliaina le inu i lona vai. E masani ona tuʻuina atu i le tamaʻitaʻi le malosi o le suamalie o le amniotic e faʻamalosi ai le malosi, o lea i le faagasologa o le fananau mai e le tatau ona e liligi vave atu.

A maeʻa le fanau mai, e le tatau ona fafagaina le fafine. Toa maualuga, vao ma leki e talafeagai mo le fafaga. E mafai ona e faaopoopo aʻa, mash o bran. Faʻaopoopoga o mea taumafa i le ituaiga o taulaʻau, vavao ma le silasila e tatau ona tuʻuina i ni vaega laiti.

O le tuufaatasiga o le meaai meaai o'oti o'oti:

  • hay mai raznotravya - 2.5-3 kg;
  • avo, karite - 200 g;
  • fualaau faisua (gaosi) - 0.5-1 kg;
  • sene o le saito - 100 g
E le gata i lea, o meaʻai e aofia ai meaola suamalie e pei o beets, suka, ma le molasses ua faaopoopo i meaai a se 'oti. O lenei mea e fafagaina vave le manu, lea e talafeagai mo le toe faʻaleleia o le malosi pe a uma le fanau mai. O le kulukose solution e mafai foi ona faʻatonuina i se auala vavalalata. Tausia le soifua maloloina o le 'oti e ala i le faaopoopoina o le vailaʻau D ma le fuamoa phosphorus ma le calcium i le tino. O lo latou toilalo e mafai ona oʻo atu ai i le fiva tuupese. O le fofo o le hellebore e fagua ai le fiaai ma faaleleia ai le faagaioia o le vaega oona.

O le tele o taimi, o vailaʻau faʻasaina e faʻatinoina pe afai e musu le manu e 'ai pe a uma ona tuʻuina atu.

O le a le susu e gaosia e se 'oti pe a uma ona fafaga?

I le taimi lava e uma ai foliga mai o le 'oti, e maua ai fua o fua. Ina ia faateleina le susu o le susu, o le fafine e tufatufaina atu, ua tuʻuina atu se massage faapitoa ma ua faʻalauiloaina se taumafa maualuga. O nei taualumaga e mafua ai le tino o le 'oti, o lea e maua ai le susu mo le 6-11 masina, e fuafua i le ituaiga.

E te iloa? O le faamaumauga mo le aofaʻi o gaʻo susu mai le gaʻo Zaanen. Mo le tausaga e mafai ona tuʻuina atu i le 3500 l.

O le vaega e faʻatino i ni auala se lua: faʻamalosi ma faatasi ai ma le fesoasoani a tamaiti. I luga o faatoaga tetele e sili ona lelei le faia o se lima. I le vaitau o le taimi muamua pe'ā uma ona fafaga, o le 'oti e maua ai le 1.5 lita o le susu. A o lei faia le uluai malologa, e tatau ona fufuluina le uʻu i le vai mafanafana ma fufulu faʻamago ma se ie susu. Nipples smea i mea manogi faapitoa, ina ia latou le foliga mai o ni faaseʻe. E tatau ona faʻatautaia le suamalie vave ina ia oʻo mai le faʻafitauli e pei o sina faʻafitauli i le 'oti pe a mafai ai.

O le a le mea e fai i faʻalavelave?

O le togafitiga lautele o se taimi faigata, umi mo le 'oti, lea e tatau ona latalata le tagata e ona le vaʻaia o faailoga o le faʻalavelave ma puipuia ai. O le tele lava o taimi, e mafai e le manu ona fananau mai i se tulaga tutoʻatasi, ae o loʻo i ai ni mataupu pe a faʻapena ona faʻalavelave ma faʻalavelave.

E aofia ai:

  • nofoaga le talafeagai o le fetus;
  • vaapiapi vaʻa;
  • leai se galuega.

O le mamafa o le mamafa e mafua ai le solia o le metabolism i le tino o le tamaitai, lea e taitai atu i le taimi o le fanau mai e faaitiitia ai le galue, leai se feeseeseaiga ma taumafaiga. Le faʻaleleia o le faʻatulagaga o le tamaititi poʻo lona lapoa lapoa e masani ona mafua ai faʻafitauli.

Ina ia mafai ona laveaʻiina le 'oti o le amataga o le galuega ma faʻaosofia ai, o le faʻamaʻi o le vailaau faʻamaʻi poʻo le uteroton e faʻatinoina. O nei mea e faʻaleleia ai le gaioiga o maso ina ia vave fananau ai le tina faatalitali. I se taimi, e le mafai ona e ulu atu i le sili atu ma le 10 iunite o fualaau faasaina. Amniotic fluid e tutusa lona aafiaga. E aoina i totonu o se pusa eseese, faʻafefe muamua le amniotic bubble, fufulu suavai ma tuʻuina i le 'oti.

Mo faʻasolosolo faaumiumi ma tiga i se tamaʻitaʻi, e tatau ona galue ma le lima. Mo le faia o lenei mea, puʻe lima o le pepe i ou lima, poʻo se faʻataʻu faigofie o se maea. Ona tatau lea ona e faatali mo taumafaiga ma sii malie ona vae, fesoasoani ia te ia e alu i fafo.

O gaioiga e tatau ona faia faapitoa i le taimi o le faʻalavelave, faʻafefe o le vevela, ina ia mafai ai e le meaola ona faigofie ona pasia le pusa vaiti. I le avea ai o se tulafono, mo lenei mea, o le mucous membranes o loʻo faʻapipiʻi ma le lima, o le jelini suauʻu e mafai ona faʻaaogaina e avea o se lubricant. Afai e te maitauina le lapoa tele o le fatu, e tatau ona faʻaoga le taotoga. Mo lenei mea, ua faia se mimiti i le ogatotonu pito i lalo.

Matou te fautuaina le faitau e uiga i faamaʻi o 'oti ma foliga o latou togafitiga.

Faʻasalaga lenei faafitauli, faʻaaoga ou tamatamailima e toso malie ai vae o le pepe ma liliu vae i le tulaga sao. A oʻo i faʻafitauli e faʻafesoʻotaʻi vave le fomaʻi.

Vaega o le taumalulu i le taumalulu

O le fanau mai o fanau i le vaitau o le taumalulu e manaʻomia ai le tele o le mafaufau mai le ona ona o le vevela ma le tau o loʻo iai le meaola.

O le paʻu, o le a fanau mai ai le 'oti, e tatau ona mamā, ma se moe fou, ma e lava foi le avanoa mo tina ma tama. E tatau ona filemu le potu, e manaʻomia le vavaeeseina o isi meaola mai le fanau mai. Fanau na fanau mai i le vaitau o le taumalulu e faʻamalo vave atu ai i le malulu ma ola malosi ma faʻasaʻo i faʻamaʻi. Ina ia le mafai ona maʻi le manu ona o le malulu, e tatau ona faia le vevela i totonu o le potu o le a latou fanau ai, ma le mea foi o le a tausia ai le masina muamua.

I le faʻaopoopoga, ia mautinoa e tuʻuina atu i tamaiti le lanu, aua o le a faʻamalosiina ai a latou polokalama puipuia.

Faʻamatalaga ono tutupu

I le taimi lava e uma ai ona fananau mai, o le fafine o loʻo i ai i se tulaga faʻavaivaia ma lona soifua maloloina e manaʻomia le tausiga ma le gauai mai le fale talimalo. E i ai ni faʻafitauli e ono aliali mai i le taimi lava e maeʻa ai.

Ma le isi, mafaufau i faafitauli masani e lua:

  • leai se faʻatoʻa fanau;
  • 'ai le togiaso e le fafine.

Faitau foi le tele o le susu o le 'oti e aumaia i le aso.

Mulimuli e le oʻo i fafo

Se laʻau o le faʻaipoipo i totonu o le 1-3 itula aʻo fanau. Faʻasologa o le susu o le amniotic ma fusi ua fefiloi ma le toto.

E tele mafuaʻaga e leai se faʻasologa:

  • mamafa tele;
  • lē tausisia le taumafataga;
  • leai se gaioiga, gaioiga, taʻavale saoloto;
  • o loʻo i ai ni pepe i totonu o le taotoga;
  • vavalalata vavalalata ma le tama i le taimi o le paga;
  • faʻamaʻi pipisi.
Afai e leʻi oʻo mai le togiaso i totonu o le 4 itula talu ona fanau mai, e mafai ona e tuʻuina atu i le manu se mea teuteu o laumei. Afai e 10 itula ua pasi - e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. E le mafai ona faʻaosoina le atinaʻe, talu ai e mafai ona talepe le atigi, ma o ona vaega o le a tumau i totonu o le tamaʻitaʻi, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o siama, ma o le a mafua ai ona maʻi le 'oti i le ogaoga o le siama poʻo le maʻi.

Na 'ai le gutu mulimuli

A oʻo mai le mea mulimuli e le tatau ona fufulu, aua o le 'oti e tatau ona filifili mo ia lava pe tatau ona' ai pe leai foi. E aofia ai le tele o minerale atonu e manaʻomia e le tino. Afai e 'ai e ia, o lona uiga e manaʻomia e ia ni meaʻai faaopoopo, a leai, ona mafai lea ona aveese.

O le fananau mai o se faʻalavelave faigata lea e manaʻomia ai se poto faʻapitoa. I le iloaina o faʻafitauli faigata i le taimi o le maitaga, e mafai ona e puipuia i latou, faʻapea foi le fesoasoani i le fafine e fananau i fanau ola maloloina.