Fua o le gaosiga

Artichoke: o le a lea ma lona faʻaaoga

Artichoke o se tagata e le masani ai i la matou eria. O lona gaosiga, o le mea moni, e mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le 'eleʻele lauʻeleʻele, ae o le siosiomaga o tatou latitudes e le faamalieina tele lenei fualaau aina i fua o loʻo tuputupu aʻe. E sili ona taatele i atunuu ei ai se tau mafanafana o le gataifale: Sepania, Eleni, Italia, Amerika i Saute ma isi atunuu i saute. O lenei tusiga ua mamanuina e tali ai au fesili uma e uiga i le atisisisi, o ona vailaau faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Faʻamatala puupuu

O le Artichoke e aʻafia i le ituaiga o laau o le aiga Astrovae. E i ai faʻafitauli o lapopoʻa tele, lea e faʻavae i luga o vaega o loʻo faʻaaogaina e pei o vailaʻau kuka ma vailaʻau. O le mea moni, o le atisuliko o meaai o se fugalaau fugalaau lea e leʻi totogo i le taimi o le aoina, o lona lautele e oo atu i le 7.5 cm, e faia mai i lanu o manu e tele tele.

E te iloa? O le Igilisi mo lenei laau o Cynara. - i O le faaliliuga moni o lona uiga o le "taifau", lea e faamatalaina e le mea moni e faapea o le fua o ona fua e pei lava o ni nifo dog i lo latou fausaga ma le faigata.
O le lauvaʻa lauiloa lenei ma se mea saʻo ma maualalo. O laulaau e lautele lautele, ia i ai foliga fulufulu, o loʻo ufiufi i lauulu lauulu pupuu i lalo, faia se pupuʻu vavalalata latalata i aʻa.

O se togitogi a se tagata matua foliga foliga mai e pei o se vaitui, ona o lona fugalaau eo mai faatasi ma le fuga o fugalaau lanu violē poʻo le lanumoana.

E faifaipea laau afu foi ona aofia ai Nemesio, rudbeckia, gelihrizum, Volzhanka, Corydalis, phlox, alyssum, Heuchera, aster Alpine, dahlias, acanthus, arnica mauga, tiarellu, chickweed, spurge cypress, hemlock, luko aconite, au meaola pālāʻau.

Calorie ma vailaʻau

Ina ia malamalama atili i le aoga o le tositoke mo le tino, e tatau ona e faamasani muamua i lau fusi oona. O vailaʻau o Artichoke e tupu aʻe i Farani ma Sepania ua taʻua o meaʻai laiti-calorie ma e na o le 47 Kcal le 100 g. O artichokes ua vevela e sili atu ona sili atu caloric nai lo a latou takutugatupe faʻatapulaʻa - 53 Kcal mo le 100 g.

E te iloa? I luga o le konetineta o Ausetalia ma nisi o atunuu i Amerika i Saute, o lenei laau toto ua taʻua o se vao ma ua faʻaumatia lautele.
O fua o lenei laau e aofia ai le tele o gaʻo (pe a ma le 15%), o palatini (3%), gaʻo (0.1%), ma phosphates ma masima eseese o le uʻamea ma le calcium. O le tele o vitamini o loʻo aofia ai i lona tuufaatasiga e aofia ai vitamini B1, C, B2, P ma le B3, faapea foi carotene ma inulin.

O le tuufaatasiga e aofia ai se vaega taua tele o meaola oona - chlorogenic, glycolic, glyceric, quinic ma le caffeic. O lau o loʻo tuʻu i le pito i fafo o loʻo aofia ai se tele o suauu taua e maua ai le fua o se mea manaia lelei.

Faʻamanuiaga ma faʻamalologa meatotino

O nei fua ua leva ona lauiloa mo o latou fale faamalolo. Mo se faataitaiga, i Rusia i le 18 senituri na fautuaina ai mo le togafitiga o tagata gasegase i le jaundice ma le gout, aua na talitonu o lenei fualaau faasaina na taʻua ai le choleretic ma le diuretic meatotino, lea ua faamaonia e suesuega i aso nei.

Ua iloa nei o vaega o lenei laau ua faʻaumatia ai meatotino e faatatau i le ate, o le biliary system and kidneys, lea ua avea ai i latou ma se meafaigaluega sili ona lelei mo le manaʻomia mo togafitiga faʻamalolo.

E taua! Ina ia maua ai le maualuga o le taumafa mai le 'aiina o lenei oloa, e tatau ona' aina i se taimi vave lava pe a maeʻa sauniuniga, aua a maeʻa sina taimi e faʻapogisaina ai ona faʻaleagaina ma faʻaitiitia o latou aoga aoga.
O keke o Artichoke ua saunia e tusa ai ma fautuaga masani e fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o mea faʻatele ma le cholesterol i le toto. E mafai foi ona latou aveesea le manogi manogi o le afu ma ua faʻaaoga e faateleina ai le malosi i alii ma faʻafefeteina faatosinaga feusuaiga i fafine.

Talosaga

O le artichoke, ona o lona tofo faapitoa ma mea aoga, ua maua ai lona faaaogaina e le gata i ituaiga o vailaau faafomai, ae faapena foi i le kuka.

O se tasi o mea e sili ona le lauiloa, ae o loʻo mafai pea ona faʻaaogaina lenei laau o lona faʻaaogaina lea o se mea e gaosia ai meaʻai mo povi.

I le kuka

O atigilima ipu e tatau ona 'ai i le aso lava e tasi na faia ai. Ae peitai, ae leʻi amataina se taumafataga, e tatau lava ona saunia lelei. E taua le amataina i le faʻamamaina, lea e matua faigata ma e manaʻomia ni tomai faʻapitoa.

Aoao e uiga i le faʻaaoga i le kukaina o le moa, laʻau, vao vao, seleri, sverbigi, riki-slyzuna, monarda, rokambolya, plectranthus, momordiki, lagenaria.
O le amataina o le aveeseina lea o laupepa ma fafo o laʻau o loʻo i lalo, ona faʻapipiʻi lea o laʻau i totonu. Peiled artichokes e mafai ona aʻafia i soo se ituaiga o kuka: fuga, tosoina, faʻafefe, faʻafefe ma faʻaaogaina o se vaega taua o le faʻatumu mo pies, omelets ma pizza.

O le auala pito sili ona faigofie o le faʻapalapalaina o le fua, mulimuli ane e mafai ona faʻaaogaina i soʻo se itu meaai.

E taua! Ina ia tausia au artichokes fou mo se vaitaimi uumi, e fautuaina oe e tuʻuina i latou i se vaifofo o le suavai ma sina vaega ole acid citric poo le vineta mo sina taimi.

I totonu o tagata faʻamaʻi

Talu mai aso anamua, na faʻaaogaina e tagata faʻamalolo faʻatau lenei oloa ina ia togafitia se lisi tele o faʻamaʻi eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lona suavai faʻatasi ma le meli o loʻo faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi eseese o le mucosa o le tautala: stomatitis, vavave i le laulaufaiva ao laʻitiiti ma le gaʻo.

Masalo o lona faʻaaogaina i le togafitiga o le malūlū, faatasi ai ma le tele o fualaau o le alkaloid ma le faigata i le sasaʻaina o le vevela. Mai aso anamua O tagata Vietnamese e faʻaaogaina le lauti o le artichoke mo ona mea aoga, e pei o lona gafatia e faʻaitiitia ai le mumū o le mucous membrane o le manava ma le gaogao ma le aafiaga faʻamalosi faʻatasi.

I le cosmetology

O le gafatia o le toisisisiki e toe faʻafouina ai le folasia o lauulu ua lauiloa talu mai taimi o Eleni anamua. E le gata ina mafai ona ia togafitia le alopecia muamua, ae e faʻamalolo atoa ai le faʻagasologa o lenei faʻamaʻi.

Mo le togafitiga o lenei maʻi, ua fautuaina e suʻe le sua o nei fua i totonu o lauulu ma e le fufulu ese mo le tele o itula.

I le faaopoopo atu i ai, o le mask ma le faʻaaogaina o le sua o lenei laau e faʻaaogaina lelei i le cosmetology, ona o loʻo i ai se aafiaga taua tele. E mafai ona faia se maso talitutusa i luga o le faavae o le paʻu paʻepaʻe e tusa ai ma le fua faigofie faigofie: a maeʻa le faʻafefiloi o le omea i le vai, faʻaopoopo i ai se slurry o le 20-25 ml o le tofo o le tofo. O le masini ua maeʻa ua fautuaina ina ia faʻaaoga i luga o le paʻu o foliga mo se taimi pupuu.

Recipes o togafitiga masani

Mo le togafitiga o le atherosclerosis, o le artichoke extracted sili atu ona lelei o se sui filifilia. Mo lona gaosiga, e tatau ona e ave le 170-200 fua o lenei laau ma fusi i se mea e fai ai meaʻai poʻo se mea e gaosi ai meaʻai.

O isi mea e mafai ona faaopoopo i le oloa gaosi e faaleleia atili ai ana meatotino, mo se faataitaiga, 20 g o fualaau suamalie, 12 g o le ulu o le willow, 8 g gentian, 7 g o fennel fatu ma le 20 g o le fasi pepa masi.

Ona tatau lea ona faʻafefiloi uma mea uma, sasaa le 40% ava malosi ma faʻaauau pea mo le 2 vaiaso i se nofoaga malulu i le vevela o + 23-25 ​​° C. A maeʻa lenei mea, e mafai ona faʻamaʻeina le suʻega mai le palapala ma sasaa atu i totonu o se pusa paolo malulu mo le teuina. O le siʻosiʻomaga lea na maua mai e ave faʻatalanoa mo le 1 sipunipuni 3 taimi i le aso, 1.5 itula pe a uma taumafa.

O le tincture e faʻavae i luga o nei fualaau aina ua saunia i le auala lava e tasi. Ave le 0.5 kilokalama o lau o le artichoke mago ma faʻatumu i le 1 lita o le 40% ava malosi. O le isi, ia faʻamavae mo le 14 aso i se nofoaga malulu ma malulu, a maeʻa ona e maua ai lea o se mea e sauniuni ai.

O lenei meafaigaluega ua fautuaina e ave 3 taimi i le aso, faʻamalosi muamua aʻo leʻi faʻaaogaina le 100 ml o vai faʻafefeteina.

Sauniuniga o mea tau vailaau

Mo le gaosia o vailaʻau faʻasaina e masani lava ona faʻaaogaina laulaʻau ma mea leaga, o nisi o fomaʻi faʻapitoa e fautuaina foi le aoina o aʻa o lenei laau, peitai, o suʻesuʻega faʻaonapo nei ua faamaonia ai le le atoatoa o vailaʻau na faia mai ia i latou.

E seleseleina le seleselega i le vaitau o le tautotogo. O le taimi aupito sili e aoina ai laulaau o le vaitau o le vavalaʻau, ae o mea e faʻaaogaina e fautuaina e aoina i le taimi lava e fuga mai fugalaau. O Artichokes e le mafai ona taoto le le saunia mo se taimi uumi, o lea e fautuaina ai e amata faia sauniuniga i le taimi lava e maeʻa ai le faʻapotopotoga, ma e mafai ona 'aina le sili atu.

Contraindications ma le afaina

Artichoke o loʻo i ai se aofaiga tele o polyphenol, lea e faʻaolaina ai le pule faʻanatura ma le faʻaleleia o le talo i le va o le biliary tract. O le mea lea, e fautuaina e faʻaaoga ma le lapatai i tagata e mafatia i le cholecystitis, biliary dyskinesia ma cholelithiasis.

E le manaʻomia le 'ai o artichokes mo tagata e le taliaina le fiva laʻau, aemaise lava ona sili atu ona matua, ona o ona lau o loʻo i ai se tele o latou.

Ae ui i lea, o togi laiti a le autalavou laiti e le tutusa o latou meatotino, ma e mafai ona saogalemu i latou. E le gata i lea, o lenei fualaau faisua ua i ai le malosi e faʻaitiitia ai le mamafa, o le mea lea o tagata e mafatia i le faʻasalalauga, ua fautuaina e aloese mai le faʻaaogaina o lenei oloa.

O tagata o loʻo mafatia mai le tele o meaʻai ma meaʻai o meaʻai e matua faʻasaina ona faʻaaoga e fai ma meaai.

Matou te faʻamoemoe o lenei tusiga ua fesoasoani ia te oe e maua ai se tali i au fesili e uiga i le atisiliko ma ona manuia faʻalesoifua maloloina. Ia faitau ma le faʻaeteete le lisi o faʻasalaga i lona faʻaogaina, aʻo e te filifili e faʻaaoga meafaigaluega pe 'ai se ipu. Maʻeu ma le manaʻai!