Laʻau i totonu

Faʻapitoa o le tausia o se pusa i le fale

Ktenante (Ktenante, Ctenanthe) - o totonu o le fale o le vaega teuteu, o le aiga o Marantova.

E masani ona fenumiai o ia ma le calathea ona o le le lava o le faʻavasegaina o nei ituaiga.

Faʻamatalaga

I totonu o le vaomatua, e maua ai se uila i le tau mālūlū o le tau vevela o Amerika i Saute (Kolomupia, Pasila, Venesuela), na faʻalauiloaina i la matou konetineta i le faaiuga o le 19 seneturi.

O lau o le pulelaʻau o loʻo i ai se foliga o le oval, faʻailoga pe faʻamaufaʻailogaina, ma veins, o loʻo i ai i luga o ni paranesi laiti i foliga o se meaola po o se pulufana, lea na amata ai le igoa o le fugalaau.

E te iloa? Ctenos ua faaliliuina mai le upu Eleni o le "selu".
Le laʻau o se mea e lua-lanu: o se lanu lanumeamata lanumeamata poʻo se lauulu lanu meamata ma se mamanu lanu manino manino i le ituaiga o uʻamea o lanu lanumeamata, lanu samasama, lanu paʻepaʻe poʻo le paʻepaʻe. O le pito i luga o le ie o le vevevet. I le isi itu o laulaau ei ai se lanu moana mumu.I le amataga o le afiafi, o laulaau a le Senita e tulaʻi i le pito i luga, tapuni, lalo i le taeao.

O le maualuga o se pusa potu e mafai ona oʻo i le 90 cm, ma i le natura - e oʻo i le 2.5 m.

Kentanta e seasea ona faʻaosoina le tagata e ona puaʻa, o le foliga o fuga e pei o se laʻau tele o le lanu violē, lanu paʻepaʻe poʻo le samasama. O i latou e alolofa i totonu o laau i le tau o le matagofie o laau lau.

Meaola

I le fale, Berl-Marx, Lubbers, ma Oppenheim e tuputupu ae i se soa, e ui lava e iloa e le saienisi ituaiga e 15 o se tagata nofoia.

Ctenante Burl-Marx

Vaʻaia Ctenanthe burle-marxii maua i Pasila Roberto Burle-Marx. Mai ituaiga uma o le maranth family, o lenei laau e sili ona puupuu, e le sili atu i le 40 cm le maualuga. O lau lanu o le lanumeamata lanumeamata, lauulu, ma le lanu paʻepaʻe i foliga o taʻavale, ei ai le foliga o se tafaʻi tafaʻi ma le lapotopoto e tusa ma le 6 i le 10 cm le lapopoa, ma le pito i tua - cherry.

O le vaaiga ua matua aʻafia lava le aʻa i totonu o le togalaau, ua salalau atu i foliga o se kapeta.

E tele ituaiga o vailaʻau o Berl-Marx: obscura, amagris ma ituaiga ituaiga. E eseese i latou i le paolo o lau.

I le le malamalama (Obscura) o le laʻau ei ai le lautele o tuaoi ole malachite. Ktenanta Burl-Marx Amagris (Amagris) e faʻaalia i lau o lanu lanumeamata ma se ata paolo sili ona pogisa i foliga o vevela manifinifi. O Ctenante Burl-Marx Amagris sa galue i Belgium. Lafoaʻi lau uʻamea ausia se maualuga e le sili atu ma le 20 cm, maua se mamanu mamanu o lanu o lanu o le mutia i luga o se malamalama malamalama.

Ktenant Lubbers

Lena la lubbersiana leaves o le foliga e umi, tafe i luga. O le lanu o laulaau o le green green green ma le lautele lautele o lanu samasama lanu samasama. I luga o le lagisi o le laʻau e lanumeamata. Laʻau o vine ua lanu. O se uiga iloga o lenei ituaiga o le tuputupu ae o laulaau i luga o le ogalaau. I luga o le faʻatau, o le kentanta o le ituaiga "Golden Mosaic" (Golden Mosaic), "Variegata" (Variegata), "Snow Brazilia" (Snow Brazil) ma le "Tropical Dragon". Muamua o loʻo faʻaalia e ala i lanu lanumeamata o foliga le lelei i luga o se lanu pogisa. "Variegata" o loʻo faʻaalia e ala o lanu samasama samasama. O laulaau i luga o laulaau a le masiofo "Pasila Pasila" ma le "dragon dragon" e matafefe, ae o le muamua e iai ona lapopoa, e tusa ma le afa o le laulaau. I luga o laulaau o le "Tropical Dragon" o loo i ai i ni ituaiga lautele. I le maualuga o le masiofo Lubbers e oʻo mai i le 80 cm i le 1 m.

Ktenanta Oppenheim

Ctenanthe oppenheimiana - tasi o le maualuga. I le vaomatua, o le atunuʻu Oppenheim e ola i le 2 m, i le fale - e oo i le 1 m.

E te iloa? O le talita a le Oppenheim e igoa o le "lapisi tele."
O ona lau e malosi, lanu-lanu ma lanu meamata lanu meamata, ulaula i tua. Faʻamau i le pito i lalo, o le umi (e oʻo i le 40 futu) lau laʻau e faʻamalosi.

O se ituaiga masani i Europa "Tricolor" (Tricolor), i luga o laupepa o loʻo i ai ni lanu ma ni fasi lanu piniki piniki.

Ktenanta ua faamalosia

Tuʻu pepa faʻapipiʻi (Ctenanthe Compressa) e fai ma sui o faʻamaufaʻailoga faʻatasi ai ma le liʻo tafatafa o le lanu pistachio ma ni mea e le mafaamatalaina o se paolo malulu i le ituaiga o sosolo. Saienisi sa lauiloa tumutumu o le taamilosaga, poʻo le cytosis o loʻo faʻaogaina (Ctenanthe setosa) faʻatasi ai ma le vaʻaiga o le paʻu.

E le gata o calatheas, ae o le uʻamea, pala, e foliga tutusa lava ma se pusa, o nei fale e foliga lelei i tafatafa o le isi i luga o le windowsill.

Tulaga

O Ktenanta e sau mai le vaomatua, aemaise lava le tausiga ma le faʻatoʻaga e saunia mo le fausiaina o se tau vevela ma mafanafana. O le tausiaina o se pusa i le fale e aofia ai le puleaina o le vevela, le vevela o le ea ma le eleele, le maualuga o le moli.

O le ituaiga o keni e aupito sili ona tumau e taua o le kentanta o Oppenheim.

Lulu

Mo le tuputupu ae masani ma foliga vaaia matagofie, e manaʻomia e le tamaititi se ea mafanafana, i le taumafanafana - e le itiiti ifo i le +20 ° C (itiiti ifo i le po), i le taumalulu - e le itiiti ifo nai lo le 12 ° C. O le le mulimuli i nei tulafono e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi o le aʻa.

Aua le tuua le masiofo i le faamalama matala, e pei ona mafai e tusi ona faaleagaina le fugalaau. O se oso i le vevela o laulau eseese e le taliaina foi mo le ola maloloina o laau. Ina ia faʻaitiitia lona ono maliu, e manaʻomia le tuʻuina atu o le maualuga o le vevela.

E le tatau ona e aveesea le masiofo mai lea nofoaga i lea nofoaga, e mafai ona afaina ai lona matagofie.

Faʻamamaga o le ea

I totonu o le potu e tupu aʻe ai le tagata, e tatau ona faʻamaua le maualuga i le maualuga e le itiiti ifo ma le 55%, ma sili atu - 70%.

E taua! I le vaitau o le faagaoioia o le mafanafana tutotonu, o le maualuga o le maualuga o le maualuga e mafai ona paʻu i le 25%, lea o le a faaleagaina ai le laau. O le faailoga muamua o le le lava o le suavai o le mimilo lea o laulaau i luga o le fugalaau.
O laʻau e tatau ona sosolo i se pulumu faapitoa e faʻamautu ai le susu. O le faʻapipiʻiina o se mea faʻalelei faapitoa i totonu o le potu e mafai ona iai se aoga aoga.

Malamalama

I lalo o le natura masani, e tupu aʻe se paaga i totonu o le malu o laau ole vevela, e ufiufi ai mai le susulu o le la. O le mea lea, o le sili atu o le susulu malamalama o le la e mafai ona mafua ai le mumu o laʻau.

Afai o pupuni o le potu e tu ai le totino, faasaga i le itu i saute, e lelei le tuu o le fugalaau i luga o le faamalama, ae i luga o le laulau po o le laulau latalata ane i le faamalama, ina ia le malamalama le ave o le la i le laau, ona o le le lava o le malamalama o le a mafua ai le leai o se laulaau ma le tuputupu ae le lelei. Ae o le mea aupito sili ona lelei o nei ituaiga ituaiga o meaola e lagona i totonu o potu o loʻo faʻaalia ai pupuni i isi itu. Ktenanta e faʻafefeina le moli, e taua i le taumalulu.

E taua! O le pogisa o laulaau, o le tele o le malu-faapalepale.

Soo

E manaʻomia e Ktenanta se eleele faapitoa, e le faʻamalolo, e aunoa ma le lime. I le tulaga o le faʻatautaia o fale, o le tausiga o se keni e aofia ai le faʻatauina o se mea faapitoa mo le maranths. I le avea o se sui, e mafai ona e faʻaaoga le eleele mo azaleas.

E mafai foi ona e faia se paluga faʻapitoa o oe lava e ala i le faʻafefiloi 2 vaega o eleele lanu, 1 vaega o le peat, 1 le vaega o le oneone ma faʻaopopo ai sina siʻusiʻu. O se mea taua o le faʻamautinoa e le gata o meaʻai, ae o eleele palapala foi e mafai ona taofiofia le susu, o lea e tatau ai ona e siaki le siaki lenei, faʻapipiʻi i lou lima. Afai e vaʻaia le eleele, e mafai ona e moe i totonu o le ulo.

Tofiga

Faʻapipiʻiina e se tagata faʻaleleia pe a faʻapipiʻiina e ala i le vaevaeina o se vaomatua poʻo se vavae.

Vaeluaina o vao

O le autu o lenei metotia o le faʻaeteete, taumafai ia aua le faʻaleagaina le rhizomes, i le taimi o le totoina o le tautotogo, vaeluaina se fugalaau matutua e oʻo i le tolu tausaga i ni vaega ma totō i ipu eseese. O fugalaau ma vaega o le laau e tatau ona faʻafeinu ma ufiufi i se polyethylene bag, e aunoa ma le nonoa, seia oʻo ina amata ona tuʻuina mai e le pulelaʻau lau laʻau (pe a ma le masina).

Laʻau

O le totoa o le laʻau o se laulaʻau ma se vae e faʻapipiʻi ai i le fasi. E mafai foi ona faʻaauau le faʻapipiʻiina o laau i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, ia tipi le petiole o loo tilo i totonu o se ipu vai mo le tele o vaiaso aʻo lei aʻa. E le gata i lea, e mafai ona e ufiufi le ipu malamalama i se taga palasitika. A oʻo mai aʻa, e totoina le fatu i totonu o le ulo.

O le toe gaosia e le tipi e mafai ai ona e maua le tele o laau eseese i sina taimi puupuu, aʻo e suesue i tulafono o le tipiina o Calamondin, rose, Terry petunias, currants, spruce blue, streptocarpus, plumeria, Brugmancia, Dieffenbachia, laurel, clematis, chrysanthemums, thuja, vine, plums - ma o le fale e tumu i laau matagofie ma aoga.

Tausiga

E tatau ona tausia se fugalaau e pei o se pusa i le suāsusu, faʻasusu ma le totoina.

Faʻasa

O le manava o le vevela e mafua ai le maualuga o le manaomia mo vai i totonu o pusa, ae aua nei faatagaina le faia o puddles i totonu o le apa, a leai o aʻa e ono pala. O le puipuia o lenei tulaga e mafai ona viliva, moa po o vela e afaina, o loʻo i luga o le fata ma se fugalaau.

O le faʻasagaina o loʻo faia i lalo o laʻau, e puipuia ai le faʻaputuina o mataua lapopoa o le vai i luga o le laʻau, ona e mafai ona suia ai le lanu.

O le vai mo le faʻavaivai ma le faʻaleleia o laau e tatau ona muaʻi nofo lelei ma vevela e vevela ai le vevela. E mafai foi ona e faʻaaoga le vai timu.

O le taimi sili ona lelei mo le fausiaina o le laau e 2-3 aso, ae o le malogo o le eleele i totonu o le ulo e tatau ona pulea.

Fertilizer

O le tausiga o le eleele e maua ai le faʻamalosia o le tatalaina ma le faʻamalosi. E tatau ona faʻaaogaina fugalaau ia le itiiti ifo i le 1 le taimi i le afa masina, e faʻaaoga ai faʻamaʻi vai faʻapitoa e faʻamoemoeina mo le laʻau teuteu. I le taumalulu, e mafai ona faateleina lenei vaitau. Aua neʻi faʻafefeina le laau, e le mafai ona e faatagaina se maualuga o meaʻai o le calcium ma le eletise i le mea e fai, e mafai ona oʻo atu i lona maliu.

Suiga

E fautuaina le toe totoina o le kulutenta i tautotogo taitasi, aemaise lava pe afai ua matua tupu. E le tatau ona e filifilia se potopoto lapopoa mo se laau tele-tele, e mafai ona taitai atu ai i le taofia o lona tuputupu ae.

O le fugalaau e lelei tele e ave mai le gaʻo e leʻi faʻafefeteina ma pupu i le pito i lalo e aveese ai le susu.

Aua neʻi galo le tuʻuina o le faʻavaivai i totonu o se ulo e faʻafefe ai le vai tele. Mo le mafuaʻaga lenei, o ni fatu poʻo ni fuamoa, ni maʻa lamolemole, iliili, paʻu laupapa, faʻamalama paʻu, ma isi mea o loʻo tuʻuina i luga o le ulo.

E taua! A maeʻa le toe totoina o le laau mo le 1 masina, e tatau ona e aloese mai le faʻamaina o le eleele.

Maʻi ma faʻamaʻi

I le tulaga e le talafeagai ai le tausiga, e mafai ona faʻaalia se tamaititi i faʻamaʻi poʻo le avea o se tagata na afaina i meaola faalafua. O faʻamaʻi nei e taatele:

  1. Laʻau afaina - o se faʻamaʻi e mafua mai i le inu tele. O aʻa o le laau ua pogisa ma amata ona pala. O lenei faafitauli e mafai ona faʻaitiitia e ala i le tipiina o aʻa faʻamaʻi e ala ile totoina o le Bordeaux vai, colloidal sulfur, cuproxate. O nisi taimi e fesoasoani le vaifofo o le paluga oona poʻo le suauu sima.
  2. Mealy dew - o laʻau mama e paʻu i le falaoamata. Togafitiga e aofia ai le pulupuluina o le benomyl, teofanate-methyl, e seasea lava i le fasimoli ma le suauu.
  3. Black fungus (lanu uliuli) - ao foliga mai o le laau e ufiufi i le sooga. E mafai ona faʻaleagaina se malie e ala i le fufuluina o vaega ua afaina i le fasimoli ma togafitia i mea tau iniseti.
  4. Roto - o lenei maʻi e mafua mai i le i ai o pimples lanu mumu ma se vevela i le isi itu. Mai lenei faʻamaʻi e mafai ona fesoasoani i fomaʻi poo le paluga Bordeaux.
  5. Nofoaga laupepa - nofoaga malulu ma vaʻa manino e tulaʻi mai le faʻafefe i le susulu o le la po o le vevela tele.
O meaola leaga matautia e afaina ai se ktenante o:

  1. Laʻau moli - o laʻau ma laʻau. Liliuina o le ie, o le ae iloa ai se lanu enaena. Ova malosi, lea e manaʻomia e fufulu ai vaega ua pisia, o le a fesoasoani e faʻaumatia.
  2. O iniseti vikellum-roundy o lanu enaena enaena, lea e tatau ona aveeseina e ala i le togafitia i le mumu, lube poʻo kerosene. E tatau ona fufulu le laau.
  3. O le whitefly o se pepe papaʻe papaʻe tele lea e 'aina le laau. E mafai ona e faʻaumatia i latou i se fumigator, faʻapipiʻi meaʻai, aisa ma le sukalati.
  4. Mealybug - o se iniseti e pei o le ova na faʻapipiiina i paʻepaʻe paʻepaʻe. E mafai ona e faʻaumatiaina e ala i le solo i se fasimoli poʻo se vaiinu, pe faʻaaoga vailaʻau faʻapitoa.
  5. Aphids o iniseti laiti ia eo mai i lanu eseese, ola mai tua o lau. E mafai ona e tauina i latou e pei o se mealybird.
O le pulea o pest e tatau ona faia i nisi o vaega e faʻaumatia ai tagata matutua ma taʻitoʻatasi.

O aʻafiaga ono tutupu

E mafai ona e feagai ma ni faʻafitauli pe a tupu se pusa:

  1. O lau e faʻamago ma gagau. Masalo o le ea i totonu o le potu e matua matutu, e tatau ona fufulu le fugalaau.
  2. Manua i laulaau. O le mafuaʻaga e faʻaalia i le susulu o le la po o le vai. Aveese le fugalaau mai le faamalama pe ufiufi le ipu malamalama ma se pupuni. Pe a sasaa vai i luga o le uila, aloese mai le vai i lau.
  3. Laʻau le pala - e tupu ona o faʻataʻitaʻiga. Aua le tuʻuina le laau ile windowsill.
  4. Fualaau fugalaau fugalaau ona o le leai o se malamalama. Taumafai e momoli le masiofo i le isi, sili atu le malamalama.
I le tuʻuina atu o tulaga masani i se keni, e faigofie lava ona e maua se lalelei matagofie.