Fua o le gaosiga

Tuputupuina o almonds e tolu-lobed

O le toto totogo totogo e fiafia i lona matagofie. Laʻau ma laau talatala, faʻapipiʻi moni i lanu eseese, tuʻu ai se lagona e le mafaamatalaina. Ae e tusa lava ma lenei talaaga, o le mata e tolu o le fugalaau almond e foliga mai o se tupu moni.

Faamatalaga faʻamalosi

O almonds e tolu-tolu (o le isi igoa o le luisings e tolu-tolu) e aofia ai le Plum (Prunus), o le aiga Rosaceae. I le taimi muamua, o lenei ituaiga o laʻau na iloga i se isi vaega o Louiseania. O lona atunuu o Saina ma Korea.

E te iloa? E tusa ai ma se tasi lomiga, o le upu "almond" e sau mai le upu Eleni "amygdalos", o lona uiga "laau matagofie".
O le mea lenei o se laau o le vaomatua, e maua i foliga o se laau, ma i le foliga o se laau laititi. O lona maualuga e mafai ona oʻo i le 5 mita. O laulaau o ni ovate, e tolu tolu lobedi i pito. O fugalaau fugalaau e oʻo ile 5 cm le lautele. Latou te o mai i ni lanu eseese, mai le lanu piniki i le ulaula. O le fugalaau e amata ia Me ma e mafai ona oʻo atu i le 2 vaiaso (e faʻalagolago i le ituaiga o vailaau eseese). O fua e mumu, lapotopoto, e aofia i le ituaiga o "drupe", i latitudes le tumau atonu latou te le seleseleina. E le mafai ona latou.
O fualaau suamalie e maua ai laau e pei o le honeysuckle ma le ficus.

Pepa ma ituaiga

O lenei meaola ua leva ona faʻaleleia e avea o se mea teuteu. I luga o le faavae o ituaiga o vao, o le tele o ituaiga o fugalaau eseese ma fugalaau ese ma ua eseese le vaitau o le ola.

Luiseania foliga

Mo le teuteuga o le togalaau, e iai le avanoa e faia ai e le au faifaatoaga ma le au fai togalaau le avanoa e filifili ai se tasi o le lua ituaiga o luiseania - o se laau po o se vao. O ituaiga uma e lua e malosi malosi.

Fiafia ituaiga

Masalo o le sili ona lauiloa i la tatou latusite vasega o le "Tafeaga." O se laau e latalata i le lua mita le maualuga. Fugalaau gustomahrovye pink. Fugalaau e tusa ma le sefulu aso. Eseese "Olioli" e mafai ona avea uma ma se laau ma se vao. I le taimi e fuga ai, o lenei ituaiga o almond ua ufitia i fugalaau laniki piniki lanu moana. "Olioli" e faatatau i ituaiga muamua, o le a amata ona ola le laau ia Aperila. Tifaga fiafia "Snow Uemury". O se laau poʻo se laau toto, e oʻo atu ile tolu mita le maualuga. O fuālaau faalua tetele e muamua ona i ai se lanu piniki vaivai, lea e faasolosolo malie ona suia e se kulimi.

E te iloa? O le "Snow Uemura" na faaigoa i le tagata aloaʻia Iapani lauiloa, o le na maliu ao alu aʻe i le Mauga o McKinley - le pito maualuga o Amerika i Matu.

O lanu matagofie matagofie e eseese vasega "Crimson". E i ai la latou lanu ulaula ulaula. O le laau lava ia ei ai le foliga o se vaovao maualalo i le saʻo saʻo. Eseese "Vesnyanka" e foliga mai o se lala laau. I le tautotogo ua ufitia i fuga lanu-piniki lapopoa. O lona uiga ofoofogia o le tetee tele i le mumu monilial (moniliosis).

Pe a Faʻateleina Aluga

O almonds e tolu-lobed ua matua nofouta lava i le filifilia o le totoina o laau, mo le atinaʻe masani o le laau ma le faafaigofieina o le tausiga atili e tatau ona ausia e sea nofoaga ni tulaga maʻoti. O nei taʻiala e tutusa lava mo ituaiga uma o almond - laau ma laau.

Filifiliga o nofoaga ma moli

E le tatau ona lolovaia le almond plant i le tautotogo; E le gata i lea, o le maualuga o vai eleele e matua le manaomia. E taua foi le susulu o le nofoaga ma puipuia mai le matagi.

Laʻau tuputupu aʻe

O le mea lelei mo le laau o se laufanua laufanua mama ma le faʻavaivai le tali. O le mea pito sili ona talafeagai mo ia o le palapala palapala mamafa.

Totoina tulafono tulafono

Mo le totoina o loʻo taʻua o le sili tausaga sili ona lelei. Mo lo latou totoina sauniuni le lua e tusa ma le afa mita le loloto. Mo le lelei o alavai, o le pito i lalo o le lua e ufiufi i le 15 cm o le iliili poʻo le iliili ma le 200 g o le lime o loʻo faʻaopoopo i ai. O aʻa o le laau e ufiufi i se paluga, o ona vaega e 3 vaega o eleele lanu, 2 vaega o le humus ma le tasi vaega o le oneone. O le palapala o loo siomia ai le laau e laitiiti lava le suamalie ma ua matua suamalie.

Ma mo le totoina o laau e pei o viburnum, shadberry, ituaiga o vela "veles" ma le "sailia," e lelei foi le faʻaaogaina o le tolu tausaga.

E mafai ona toto laau i le tautotogo, ma i le tautoulu. I le tautotogo e totoina i latou pe a seti lelei le mafanafana o le tau, pe a leai se lamatiaga o le kiona. I le tautoulu, o le totoga e faia pe a uma le pala. O le totoina o le autumn o le a sili ona lelei. Pe a totoina ni nai laau poʻo ni laau talatala, o le mamao i le va oi latou e teu pe a ma le tolu mita.

Totoina o laau

E i ai ni nai auala e toe gaosia ai le almond-tolu, e tele le tele o mea e filifili ai mai le. Mafaufau i nei auala.

Mai ponaivi

Faatasi ai ma lenei metotia o le toe gaosia, o le fua o le laau ma le vao e faaaoga. Ua totoina le paluga o le almond i totonu o le eleele. O le totoina o lua e maua i le loloto o le 10 cm, e mamao atu i le 10-12 cm mai le tasi. A uma ona pa'ū i le eleele ma faʻafeinu, e le manaʻomia e le mea toto le tausiga atili.

A maeʻa le totoina o laau totō, o le lalolagi o loʻo siomia ai i latou e vaʻaia ma vele. O fualaau e totoina i se nofoaga tumau pe a oʻo i le 50 cm le maualuga. I le taimi lava e tasi, i luga o le vaega sima 10 cm mai le paʻu aʻa, ua vavae ese laulaʻau uma e foliga mai. E mafai ona totō ni ponaivi i le taufaʻaiuiuga o le autumn ma i le amataga o le tautotogo. I le taimi o le totoina o le tautotogo, ua fusi ai ponaivi - taofia i totonu o se pusaaisa i le 3-5 ° C mo le tusa o le fa masina.

Mai faʻasologa

Faʻatauga o gaioiga na faia i le afa lona lua o Iuni. Ina ia faia lenei mea, ia tipiina le vaʻaia o pusa. E tatau ona aofia ai ni manoa se lua, o le umi o le seleseleina o le 15-20 cm. O le isi mea, e tuʻuina mo le 24 itula i se fofo o le stimulat growth, ona totoina lea (tuu i totonu o le fale i totonu o se fale kati. Faʻaaogaina mo aʻafiaga o le oneone ma le paʻu i le ratio 1: 2. E lava le lelei o aʻafiaga e fausia pe a mavae le 3-4 vaiaso, pe a maeʻa ona faʻapipiʻiina lea o le vaeluaga eleele, lea latou te atiina ae ai i le tulaga o loʻo manaʻomia, pe a maeʻa ona latou totoina i se nofoaga tumau.

Mai le taoto

O le auala mo le toe gaosia e ala i le taotoga e amata i le amataga o le tautotogo, aʻo lei fafaguina le laau mai lona taumalulu malulu. O laʻau vaivai faʻaogaina o le laau e punou i le eleele ma faʻatulaga i lenei tulaga. O le tulaga o le faʻapipiʻiina o le faʻafefeteina i le palapala, mulimuli ane, e tausia lelei e pei o se fua masani masani - latou te tatalaina le eleele faataamilo ma faʻafeinu. E tasi le tausaga mulimuli ane, e mauaa aʻa, e mafai ona vavae ese mai le matua ma totoina i se nofoaga talafeagai.

O ia laau totō e pei o le manogi, fuamalie, Kampsis, fir, viburnum, gooseberry, heather ma le cotoneaster e toe fanauina e ala i le taoto.

Inoculation

O lenei auala faʻaleleia e faʻaaogaina i le tautotogo poʻo le masina o Aukuso. Mo faʻatauga filifilia e filifili faʻasaga i ituaiga malulu o almonds. O le faʻaaogaina o pulu, vao tuitui po o laʻau mativa e maua ai foi iʻuga lelei. Mo le fusi, faʻaaoga se fua saʻo o almonds ma foliga mata ma tipi lau.

O loʻo faʻapipiʻiina le 'eleʻele mai palapala ma se faʻavae T-foliga i luga o le paʻu i luga aʻe o le aʻa, o loʻo tipi le pito i lalo, o le "talipupuni" ua tuʻuina i luga o le paʻu ma le eleele ma faʻamau faʻapipiʻi mo le faʻamaoni. O se afaina o se paʻu o le 'oti na tipi mai se fusi e aofia ai se fatugaʻo. E tatau ona talafeagai lelei i lalo o le paʻu o le faʻatau. Afai na faia le tui i le tautotogo, ona maeʻa lea o le fatu, ua aveese le lipine. I le tulaga o se tui puipui o le taumafanafana, e tuʻu le lipine seia oʻo i le tautotogo.

E taua! E talitonuina o le fugalaau sili ona matagofie i uluaʻi ituaiga o elemene e tolu-mata, e amata i luma o foliga o laulaau. I le va o ituaiga eseese, o le puaʻa e amata i le foliga mai o laulaau laiti ma e umi atu le umi nai lo le vave - e oo i le 16 aso.

Tausia ni almonds e tolu-lobed

E faigofie le tausiga o aluni, ae tatau ona masani. O le uluai tatalaina o le palapala ile taamilosaga e tatau ona faia i le faaiuga o Mati. O lenei taualumaga e tatau ona toe faia i le isi 3-4 taimi i le taimi atoa o le tuputupu ae. E le gata i lea, o vao e tatau ona masani ona ave ese mai le laau.

Faʻasa

O elemene o se fualaau vevela, ae e ui lava i lea, e sili atu le fua ma fua mai i le masani ma le tatau ona faʻaleleia. Afai e totoina le laau ma ola i eleele oneone, ona tatau lea ona sili atu ona faasūsūina nai lo laau totō ile eleele masani..

I fualaau e mataʻituina ai fualaʻau e aofia ai chumizu, hussar vine ma le 'autau.

E tatau ona faia le taʻavale pe a faʻapala le pito i luga o le palapala e tusa ma le 1-1.5 cm. Ona sasaa lea o se pakete vai i totonu o le lio tafatafa. E tatau ona manatuaina o le faʻaleleia o vai e mafai ona oʻo atu ai i le pala o aʻa. O fualaau e sili atu ona faʻafeinu, e tusa ma le tasi i le 10-15 aso. Afai e leai se avanoa e faʻafeinu ai aluni i le taimi o le tuputupu ae, ona tatau lea ona e taumafai e faʻamautu vai masani i le taimi o le tautotogo ma le autumn.

Laʻei pito sili

Ole laei masani e mafai ai e oe ona maua le fugalaau aupito sili ona mataʻina o almonds e tolu-lau. I le amataga o le tautotogo, e tatau ona fafagaina ai laau taʻitasi ma laau toto i se vaifofo o le 1 kilokalama o le manure ma le 20 g o le ammonium nitrate, lea e faʻafefe i le 10 lita o le vai. I le tautoulu, e fautuaina le faaopoopo o le sulfate sulphate i lalo o rhizomes o le almond i se tuufaatasiga ma le superphosphate e lua-e tusa ma le 20 g i le 1 mita sikuea. I le faaopoopo atu i ai, i le tautoulu e manaʻomia ona taʻei puʻu taʻitasi e leai se taimi e faʻamalosi ai.

Teuteu

Totoina, puipuia uma ma teuteu (faʻapipiina o fuālaʻau fugalaau), faʻafefete lelei almonds. E tatau ona faia teuteuga faʻatulagaina pe a uma le fale. E talafeagai le vavaeina o fuālaʻau taʻitasi, faʻapea foʻi ma maʻi ma e leʻi tuʻuina atu i ai lala faʻatoʻaga.

E taua! O lenei ituaiga meaola e le matua nofouta i le malulu (mafai ona tatalia ma -30°C), e tusa ai ma le umi o le tala, o le taimi lea e fuga ai fugalaau. Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le vevela, e ono mate nei pepe.

Maʻi ma faʻamaʻi

O mea faʻamaʻi faʻamaʻi o almonds o le vao ma le aphid. O le tagata poto e mafai ona faʻatoʻilaloina i le fesoasoani a le solution chlorophos (faʻatonu 0.15-0.3%) e ala i le sasaina o ala. I le aphids, o se fofo o le fasimoli a le aiga e lelei i le fua faatatau o le 200-300 g o le fasimoli i le 10 lita o le vai. O lenei vaifofo o loo faʻavasegaina i laʻau e aʻafia e aphids.

O le sasa moni o alimoni o le moniliosis faamai matautia (o le afi moli), mo le taua lea o loo totoina ai laau ile Bordeaux i soo se 15-20 aso. I le faaopoopo atu i lenei sasa, o lenei meaola e foliga mai e tiga i le lauulu enaena, lea e mafai ona faʻamavaeina i le na o le tipi ese o lālā aʻafia i le taumalulu po o le tautotogo, i le taimi lava e maeʻa ai le vavao. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e taua tele le taofia o le tulaʻi mai o paopao.

O lea la, e le mafai ona taʻua ni almonds e tolu-lobedi o le laau e le lelei. O nisi o faʻafitauli o loʻo faʻapitoa i le faʻatupulaʻia: faʻalogo i le umi o le faʻasalaga ma le faʻafefe, le gasegase i nisi faʻamaʻi. Ae ui i lea, o nei faigata e sili atu ona faigata, ma a le o lea, o le totoina ma le tausia lelei o lenei laau teuteu po o le togavao e faigofie. O le taui mo taumafaiga o le a avea ma ona totogo matagofie ma le le mafaagaloina.