Ata

Matou te suesue i tuutuuga o le totoina o le sukalati

O se laau lalelei e maua ai le tele o vitamini i le taumafanafana ma le taumalulu. Ina ia totoina lau kalala i lau togalaau, teu oloa mo i latou mo le taumalulu, e tatau ona e iloa mea taua: nofoaga, taimi ma tuutuuga o le totoina. Auai i nisi faʻamatalaga, ma e mafai ona e fafagaina le seleselega e seleseleina mo le tausaga.

O afea na totōina ai le kariki?

O le tautotogo ma le taumalulu e lua ituaiga o kalama e tutusa lelei. O a latou eseesega ua na o le taimi e tulaʻi ai. I le isi itu, o lenei vaega e mafua ai foi le eseesega o uiga o oloa: e teuina umi le tautotogo, ma o le taumalulu e aina vave.

Toeitiiti lava iloa e tagata uma mea aoga o le kalaka (e aofia ai le fanafana), o lea e saunia ai e le au talimalo ulu uma ma le lanu lanumeamata. Ae e mafai lava ona afaina ai le tino.

Tautotogo

Muamua e tatau ona e iloa foliga o lenei ituaiga: o le tautotogo e tusa ma le 12 i le 20 nifo, e mafai ona eseese i foliga ma le tele. I le ogatotonu o le ulu o le ae le maua le ogalaau, lea o le ai ai i ituaiga o le taumalulu. O le totoina o le aisi e le tatau ona na o le tautotogo, ae i se taimi manino. E sili le fai i le vave e mafai ai, ae o le taimi lena ua maeʻa mafanafana le lalolagi. O le vevela e tatau ona tusa ma le 7 ° C. O le taimi sili mo le tulaueleele o le a oʻo i le faaiuga o Mati poʻo le amataga o Aperila, faʻalagolago i le vave ona vevela.

O lenei ituaiga laau e tatau ona totō i le tautotogo, aua e matua lelei ma o le a mafai ona taoto i lou fale mo se taimi umi - seia oʻo i le taumalulu.

Winter

Aʻo le koluma o ituaiga o le taumalulu o loʻo i ai se mea itiiti (pe a faʻatusatusa i le tautotogo) numera o nifo - e tusa ma le 4 poʻo le 6. E taua tele o le numera o le a oʻo lava i taimi uma, ao le fasi pepa o le a tutusa ma foliga ma le tele.

O le totoina o le sikalo taumalulu ua pasia autumn i luma o le taumalulu. E masani lava ona totoina i le leva o le taimi ina ia vave ona ai i le taimi malulu, pe a uma ona tatalia e isi laau o latou vaitau. O le faigata o le taumalulu o le taumalulu taumalulu e maualuga tele, o mafai ona tetee atu i le vevela e oo atu ile -20 ° C.

Siaki le lisi o ituaiga meaʻai mo le totoina o le aisa aʻo leʻi oʻo i le taumalulu.

Taulai atu i le masina o Oketopa, ae aua neʻi galo o tausaga uma o le malulu e taia ese ai le eleele ma, e tusa ai ma le fua. O le mea autu o le faia lea pe a e lagona ua malulu lava i fafo. O le filifiliga o le tulaʻi mai i le taimi lava e pa'ū ai le kiona e mafai foi, e ui lava o le faagasologa o le eliina o le eleele o le a sili atu ona faigata, talu ai o le a faʻamaʻi atoa.

Le filifiliga sao o le totoina o mea

O le mea e sili ona taua e manaʻomia ona e gauai atu i ai pe a filifilia mea totō o le auala e teu ai pe a uma le seleseleina. E taua le iai o ia i fale teu oloa i le vevela lelei.

Afai o le kalama e teuina i se potu mafanafana (seia oo i le 20 ° C), ona tuputupu ae ai lea o le vaitau tuputupu ae o le laau. I le taimi lava e tasi, o le a tele atu lologa, peitaʻi o loʻo i ai se tulaga lamatia e le tupu le ulu i le taimi o le seleselega. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamautinoa le faʻatoʻaina e isi auala.

E te iloa? O le igoa garlic e mafua mai i le upu "sasaina", faʻaaogaina i le uiga o le vaeluaina (nifo).

Ma le mafanafana e sili atu le lelei o le faʻamagoina o mea totō aʻo lei totoina. Tuʻu i le vevela o le 5-7 ° C mo le masina. I le ala, mo lenei faʻamoemoe o le a fetaui lelei le fata pito i lalo o le pusaaisa. Afai o le tele o le ulu e tele, ona tele ai lea o le taimi e faʻatoʻa ai.

I le tulaga o le teuina i se vevela maualalo (mai le 1 ° C i le 3 ° C i luga o le zero), o le a vave ona tupu le laau i le eleele, ae o le a laiti vaega. I lenei tulaga, ua fautuaina e toto na o na ulu ua i ai aʻa.

O tulaga sili ona tulaueleele

Afai e te manaʻo e maua se seleselega tele, ona manaʻomia lea ona e mafaufau e uiga i le totōina muamua muamua nai lo le totoina o ia lava. E matua taua lava mea uma: nofoaga, taimi, sauniuniga o le palapala ma le teuina o le keleni lava ia.

E te iloa? I totonu o Asia Tutotonu, na faʻaaogaina le kalama e fai ma vaifofo i nisi o gata.

I le tautotogo

Afai e leai se susu o le laau, o le a aʻafia. O lenei mea e matua le manaomia, talu ai o aʻa loloto e tatau ona mautinoa le lelei o le faʻatinoga o le tino atoa. A le o lea, o le a amata ona ave e le kalama meaʻai e manaʻomia mai le fusi - cloves. O le iʻuga, o le a avea i latou ma mea e le faʻaaogaina ma leai se aoga, ma o le a faʻaitiitia le seleselega.

O le tautotogo o lanu e sili ona lelei ona totōina i eleele eleelea. O meatotino o lenei ituaiga eleele e lelei tele mo laau totogo i le taimi vevela - e pasi atoa ai le vai, aʻo mafai ona tuʻuina atu le galala ma mea uma e taua mo lona atinaʻe.

E te iloa? O le a aliali mai laulaʻau mata pe a totō i le tautotogo. O le laau e amata ona fai fulufulu itu, lea tatou te faaopoopo i salati.

Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu

Mafaufau i le auala e totō ai kalaka i lalo o le taumalulu ina ia oʻo ai ina tele ma i le taimi e tasi e matua. Muamua, e tatau ona e iloa o aʻa e amata ona ola i le pe tusa ma le 3 ° C, aʻo lau i 4-5 ° C. O le a vevela le lalolagi i ia faailoga pe afai e tusa ma le 15-20 ° i fafo.

Filifilia o se nofoaga, e tatau ona e alu ese mai le mea moni e tatau ona i ai le laau i le la. Aua nei filifili nofoaga pogisa po oi latou o le a maua se ata i le ao. Aua e te totoina le laau i luga o le eleele lea e faʻaaogaina ai pateta, ona o loʻo i ai se avanoa sili ona taua e ono afaina i se mea mai lona muamua. Manatua: a maeʻa le ola o le kalaiki, aua le totoina aniani i luga o lenei eleele.

O le mea sili ona lelei mo le garlic o leki - pi, pi, pi, zucini, paukini, tamato, manulele lanumeamata, kalapulaʻau.

E le gata i lea, e le tatau ona i ai se tulaga o le vai. O le eleele sili ona lelei mo le taumalulu taumalulu o le oneone. E tele le oneone. O lenei eleele e faigofie ona taulimaina, aua e le mafai ona taulima. Lafu oneone e amata mai i le amataga o le tautotogo, ma o se tulaga taua mo na laau o loʻo i le eleele malulu. E tatau ona maitauina o lenei ituaiga eleele o le a manaomia ona fafagaina ma fafagaina soo.

Faʻamaʻo saʻo

Mo le totoina o ituaiga o totogo, faaaoga togalaau ua lelei-mago, talu ai o loʻo i ai le susu, o le a amata vave ona tupu, ma e le manaʻomia mo ituaiga o le tautotogo. Mo le taumalulu taumalulu na totoina i le tautoulu, e le faʻaaoga lenei tulafono.

Siaki le lelei o nifo ao le i totoina: mo lenei mea, ia faʻamama sina mea itiiti, pe afai e te maua ni lanu po o se lanu enaena, e sili atu le aua nei totoina lena galala.

Tautotogo

Pe a totoina se vaaiga o le tautotogo, aua neʻi natia aʻa i lalo o le eleele. Filifili cloves sili ona tele.

E taua! Le mamao sili ona lelei i le va o nifo - 6-7 cm.
10 i le 20 cm le nofoaga lata ane lea e tatau ona faʻatutuina ai le lobule. Afai o loʻo e totoina sina nifo laiti, o le mamao e sili atu ona faʻaitiitia ile afa.

E fiafia le laau i le malamalama, ae afai e laiti nifo, ona mafai lea ona e totoina i totonu o le penumbra: i lalo o laau toto, mo se faataitaiga. O le ae mauaina ni laʻau mumu mo salakeke. O le totō o le a faalagolago i luga o le eleele e te filifilia. Afai e te faʻaaoga a matou fautuaga i le filifilia o le sui, ona totoina le garlic 2-3 cm le loloto.

E taua tele le vaʻaia o le eleele e latalata i aʻa. E tatau lea mea ina ia maua ai avanoa mo le tuputupu ae. O ituaiga o meaʻai o le a tupu mulimuli ane nai lo le taumalulu pe a ma le tolu vaiaso, ae o le a teuina mo se taimi umi.

Winter

Le nofoaga sili e ola ai - moega 15-20 cm le maualuga. Amata ona sauniuni mo le totoina muamua, pe a ma se vaiaso: togafitia le palapala ma saunia moega. Afai e le maua e le lalolagi le taimi e faʻafetaui ai, ona toilalo ai lea o nifo. Ona o lenei mea, o le a ola lelei le kele.

O le totoina o le karika taumalulu e tatau ona loloto le 3-5 cm. Fufulu le eleele i se mamao e tutusa ma ou alofilima e lua. Faʻaeteete e leai ni vao ma isi meaʻai e sili atu ona maua. Faʻaopopo le tonisi i le aofaiga o le 5 kilokalama i le sikuea mita. E taua tele e le o se sua fou, e na o le totoina o fualaau faisua e faia, ae e le talafeagai mo le garlic.

E taua! E sili ona lelei le tupu o le kāpeti, zucchini poʻo le kukama i luga o le eleele aʻo leʻi faʻamalo.

Ina ia totoina le togalal i le taumalulu e atiae lelei ai, e manaʻomia le lalolagi. O lenei aafiaga e mafai ona ausia i le faaopoopoina o mea e pei o le oneone po o le peat. Latou te faafaigofieina le suavai o le vai ma le ea.

Afai e te manaʻo e faʻaopopo faʻamaʻi faʻasusu, ona faʻaopopo ai lea o le phosphate mai superphosphate, mai le masima - masima masima. I le mea muamua, e 30 g i le sikuea mita le lava, i le lona lua - e oo lava i le 15 g. Falaʻau faʻapitoa e pei o le faapalaga, fafie laupapa, moa moa e mafai foi ona faʻaaogaina. Mo se taumalulu sili atu ona lelei, e mafai ona e fufuluina le totōina o laau toto ma le peat or sanddust.

Tauaofiaga faʻamaonia ma taʻaloga (LC mo le 2018)

O le tele o faifaatoaga e faʻalogo i le kalena o le masina, aua latou te talitonu e mafai ona faateleina le tele ma le lelei o latou fua i lenei auala, e aunoa ma le faʻaaluina o le tele o le malosi. E mafai foi ona e siakiina le aafiaga o le kalena ia oe lava: mo le mea lenei e tatau ona e iloa nisi o tuutuuga o le totoina, lea o le a eseese i tausaga uma.

O le kalena o le masina e faʻavae i le siakiina o masina o le lunariki, lea e mafai foi ona taʻu atu ia te oe le taimi e totō ai laulaki aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, taimi e galueaiina ai le eleele, ma isi. E tusa ai ma le 2018:

1. Totoina ma seleseleina:

  • Mati: 19-22, 24-26;
  • Aperila: 4, 7-10, 19-26;
  • Setema: 18-22, 27-30;
  • Oketopa: 13-16, 28-31.

2. Talosaga faʻamalositino:

  • Mati: 6, 21-23, 26-20;
  • Aperila: 5-8, 10-12, 18-20, 23-26;
  • Me: 4-8, 20-23, 25-27;
  • Setema: 4-8, 18-22, 28-30;
  • Oketopa: 3-5, 18-20, 29-31.
3. Faʻamasinoga:

  • Aperila: 5-7, 9-11, 19, 20, 23-25;
  • Me: soo se aso vagana ai le masina fou ma le masina atoa;
  • Oketopa: soo se aso, sei vagana ai le masina fou ma le masina atoa.

4. Le sili ona le talafeagai mo le totoina o aso:
  • Mati: 1-3, 16-18, 30-31;
  • Aperila: 15-17, 30-31;
  • Oketopa: 8-10, 23-25.
Taumafai e faʻaaoga nei aso pe ae totoina le kalakeke aʻo leʻi oʻo i le taumalulu po o le tautotogo, aua e toʻatele tagata atamamai e talitonu o le laau e usitai i le masina, o lona uiga e mafai ona e aʻafia le faagasologa o lo latou alualu i luma. Ae i soo se tulaga, aua nei galo ia mulimuli foi i tulafono mo le totoina o le eleni ua otooto atu i luga, aua o se seleselega lelei moni e sili atu ona faalagolago i le galue malosi a le tagata fai togalaau.