Potatoes

Taumafa ma selesele: ituaiga o le pateta Zhukovsky vave

I lo matou atunuu, o pateta e tele naua e manaʻomia e pei o falaoa, e toetoe lava o tagata uma o loʻo i ai se fale mafanafana ma e oʻo lava i se tamai umukuka e saili e totoina i lenei fualaau faisua. O le mea moni, e te manaʻo pea e maua le maualuga o le tau i le tau maualalo, o lona uiga o le filifiliga o ituaiga meaola e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le tiute sili. O se tasi o auala taua e faʻaaogaina o loʻo avea ma uluai pateta Zhukovsky, o le faʻamatalaga e maua ai e le au fai togalaau le faʻamoemoe o le maua vave o se seleselega vave. Seʻio tatou tilotilo lelei i ona uiga.

Eseesega faʻamatalaga

Pe a faʻamatalaina lenei ituaiga, e tatau i se tagata ona gauai atu e le gata i fua na maua mai ona o le totoina, ae faapea foi i le tipi, talu ai ei ai a latou lava uiga o foliga vaaia.

Lanu

O fua o le Zhukovsky vave pateta e faʻamatalaina i le tele o laʻau, faatasi ai ma se lapopoa, laititi lau lanu o le lanu uliuli. I luga o laupepa malosi o lapisi pepa e manino lava le vaaia.

Pe a ma le masina talu ona uma le vavao, e lanu mumu-lanu violē ma se paʻepaʻe paepae, lea e aoina mai i mea e tutupu (o le fugalaau e seasea lava, ae tutusa lava).

Siaki foi ituaiga ituaiga pateta e pei o le "Blue", "Queen Anna", "Luʻu Luʻu", "Rosara", "Gala", "Irbitsky", "Adretta".
E i ai ni aʻa i totonu o le vao, ae o loʻo aofia ai le tele o lala.

O le uiga iloga autu o le ituaiga o le leai lea o fualaau aina i luga ole vaega o le pateta.

Fua

Potato tubers - o le mea tonu lenei mo le lelei o le mea ua tupu aʻe ai le laau, ma o le tele lava o latou, o le lelei. E le afaina oe i le ituaiga, ona o foliga uma ma uiga o le tofo o fua o le Zhukovsky vave e sili atu le matagofie.

Pink, e iai ni mata laiti, o le fatu o loʻo i ai se foliga lapopoa ma se paʻu manifinifi, lamolemole lea o loʻo taoto ai le tino papaʻe maaleale. O se mea e sili ona fia iloa i le faʻamatalaga o le pateta e le faʻapogisa pe a oti.

E te iloa? Na sau le pateta i Europa faafetai i le alii sili o Neronim Kordan, o le na aumai iinei i le 1580. E ui o tagata e aloese mai laau toto mo se taimi umi, ae talitonu e mafua mai i faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo, i le aluga o taimi (i le seneturi lona 18) latou te faʻaaogaina ma e le o toe avea ma sui o le laulau 'ai e aunoa ma lenei pupu.
I luga o fualaau filifilia mo le totoina, e faigofie ona matauina le tupu mai o lanu mumu lanu mumu, e oo atu i le tasi le centimita le umi. Ae o le mea e natia mai le prying eyes o le mea o loʻo i ai i le maso i totonu o fatu, e le sili atu i le 10%. E tatau ona faapea o le taua tele na afaina ai uiga o le fualaau aina: o latou e sili atu ona suamalie ma sili atu ona faamalieina nai lo le taunuuga o le totoina o ituaiga mulimuli. O le mamafa o le mamafa o le pateta e tasi e tusa ma le 100-150 g.

Eseese uiga

O le tupuga o le pateta Zhukovsky Early o le Setete Scientific-Research Institute o le Potato Farm ua faaigoa i le A.G. Lorch. Faafetai i taumafaiga a le aufaipisinisi i le lotoifale e mafai ona latou maua se laau e vave tele atu nai lo le isi e aumaia ai le fua.

O fua o fua o le laulau e manuia lelei le gasolo lelei ma maua ai se tofo lelei i soo se ituaiga. E le gata i lea, o lo latou faʻasolosolo ua faʻalauteleina i le taimi, o lea e mafai ai ona e sosolo malie le pateta i le taimi atoa o lona matua.

I le vaitau o le tuputupu ae, e salalau ai lau o laau toto i itu eseese, ina ia mafai ai ona maua ni pateta e aunoa ma le eliina o laau uma. E masani lava mai le tasi fualaau aina mai le uluaʻi kopi e maua pe tusa o le 4-5 kilokalama o se fualaau fou.

O le Zhukovsky Early vailaʻau e mafai ona mitamita i le teteʻe lelei i aʻafiaga o le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa: e itiiti lava se aʻafiaga i le paʻu, pateta o le patati ma e le masani ona mafatia i le rhizoctonia.

O le popo ma le fatu o se laau e masani ona afaina i le vave o le paʻu, ma i nisi tulaga o mea leaga, lea e sili ona puipuia.

E taua! O le eseesega o ituaiga pateta e faapaleni ai pulu malulu nai lo isi, o le mafuaaga lea ua fautuaina ai ina ia totoina i le taunuu mai o le vevela muamua, ma le vave ai ona mafai ona e totoina se laau e le gata i totonu o le ogatotonu, ae o tua atu foi o le Urals.
Zhukovsky Early ua tufatufa atu i Ukraine, ma ua totoina foi i Central, North-Western, North-Caucasian, Lower Volga ma nisi o itulagi o le Rusia. Lua masina talu ona totoina le totoina o pateta, e mafai ona maua le 10-12 tone o pisinisi faapisinisi i le hectare, ma i le taimi mulimuli o le eliina o lenei tau e faateleina i le 40-45 t / ha. O pateta uma ei ai foliga matagofie ma oa latou oloa taua o loʻo fuafua i le 92%.

Malosiaga ma vaivaiga

O ituaiga taitasi e iai ona lelei ma mea e le lelei; ae peitai, pe a filifilia le Zhukovsky Early mo le totoina o pateta, o le ae iloa ai e sili atu ona lelei. O uiga taua o le laau e aofia ai:

  • tele gaioiga e maua mai i fua maualuga ma fua eseese o togavao;
  • lelei lelei, sulu, vevela ma le puipuiga malu;
  • le mafai ona vave aoina o fatu, ona o lo latou televave vave;
  • uiga lelei o le tofo, aemaise lava pe a sauniuni fualaau suamalie.
Faatasi ai ma faʻataʻitaʻiga a Zhukovsky Early aemaise lava le maualalo o le tetee atu i le tuai ma le mafai ona fesuiaiga o fatu ma se umi umi i le eleele susu.

E taua! Afai e te le aveese fualaau aina mai le togalaau i se taimi talafeagai, o le a latou le maua a latou mea e fiafia ai, lea, atonu, o nisi o manatu feteenai a le au faifaatoaga e uiga i le tofo o Zhukovsky vave e fesootai.

Vaega o le tuputupu ae

O se taunuuga lelei o le totoina o pateta o lenei ituaiga e faalagolago i le saʻo sauniuniga o fatu mo le totoina. E tuʻuina i totonu o atigipusa i ni laina se tele, tuʻu i totonu o ato poʻo le tuʻuina i totonu o se lauʻeleʻele, sasaa i luga o se faaputuga ma ufiufi i le afifi.

Aoao e uiga i le totoina o pateta e faʻaaoga ai tekinolosi a Holani, i lalo o vaomago, i taga.
Mo le germination ia manuia, o le vevela e latalata i le tubers e tatau ona i le va o + 4 ° C ma + 20 ° C, e aunoa ma le alu ese mai nei tulaga faatauaina. Afai e te filifili e faʻaaoga le vaega o le faaputuga, aua e te faia maualuga ma faatulaga le faʻasalaga faʻasalalau i luga.

Pe a ola i totonu o le potu, o le totoina o mea e faʻaleleia ma faʻafefeteina i taimi uma, ma faʻamalamalamaina le malamalama e ala i le ufiufi o fatu ma se fasi paʻepaʻe poʻo se pepa.

E le gata i lea, pe a faʻamamaina fua, e tatau ona faʻamaʻi pe a faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe se vaifofo o le paluga faʻasalalau (o ia togafitiga e faia i aso uma 6). O se faailoga o le sauniuni mo le tulaʻi i luga o le palapala o le a tupu mai le centimeter i luga o le tubers, ae afai o le tau i fafo e le faatagaina ai i latou e totōina ile eleele malulu, e mafai lava ona latou faʻaaluina ni nai vaiaso ile fale.

E te iloa? A o lei tufatufa atu pateta i le avanoa o Rusia, na tupu atili ai e tagata o le lotoifale se fua o le seleselega - turnip, e ui lava o le rutabaga e masani lava ona fetaiaʻi ma ia.
E tusa ai ma le mea na tupu i le tele o tagata nonofo i le taumafanafana, o mea toto e totoina e mafai ona maua ai se numera tele o tipu, o lona uiga o le seleselega o le a sili atu ona tele, pe afai, ioe, e te leʻi faʻaitiitia le vevela i totonu o le potu faatasi ma i latou i le maualuga i lalo ifo o le 2 ° C.

Afai e totoina fatu i le afa muamua o Me, o le taunuuga e mafai ona fuafuaina pe tusa o le ogatotonu o Iulai, ae i lenei tulaga e faaauau pea ona fai fua, ma pe a vaneina, o le a le tele. Afai e te le o faanatinati, ona e faatali lea i se isi masina ona o le a maua le seleselega i le tele o le manaia tele. I le averesi, mai le taimi o le totoina i le aoina o fua muamua, e tusa ma le 60-65 aso le pasia.

I se faapuupuuga, e ui lava i le mea moni e faapea o le pateta eseese Zhukovsky Early ua amata ona matutua, ina ia maua ai se seleselega lelei, sauniuniga lelei mo le totoina o mea, faasusu vai masani o laau toto (i le vevela i taimi uma) ma talafeagai le aveeseina o meaola faalafua.

Ina ia mafai ona faatelevave le atinaeina o fatu totō, aemaise lava i le taimi o le vave totoina, e mafai ona ufiufi le eria ma laau toto, o le a puipuia ai fualaau laiti mai gutu le faamoemoe, ma o le a fesoasoani i le faateleina o le vevela o le eleele. Faʻatasi ai ma faʻamaoniga o le vevela o le vevela e aveesea ai le fale

O le tuputupu aʻe o Zhukovsky ituaiga eseese o le pateta i lau fuafuaga o le a le tele se taimi e sili atu nai lo le tausia o isi ituaiga, ae o le taunuuga mulimuli e tele lava ina maualuga atu.