Lafumanu

Myxomatosis o lapiti: o le a le mea matautia, tui puipui, togafitiga fale

Sa amata ona 'ai tagata i le lapiti mai aso anamua. Na alofaina e le tele o faafetai i lona tofo ma meaʻai. O le mea lautele, o le tausiga o lapiti e le tele se taimi ma taumafaiga, ae o nei meaola e tele lava ina mafai ona faʻamaʻi. Atonu e oʻo lava i tagata uma o le a oti i totonu o le aso. O le mafuaaga lena e matua taua ai le iloa o le i ai o maʻi i le taimi ma amata togafitiga vave. O se tasi o faʻamaʻi sili ona lamatia o myxomatosis, lea e mafai ona faʻaalia i totonu o lapiti ile. E le gata i lea i le tusiga o le a tatou malamalama pe o le a le uiga o lenei maʻi, pe faʻafefea ona togafitia manu i le fale ma pe o le a le fua e tatau ona faia e puipuia ai le tupu mai o lenei maʻi.

O le a le ituaiga faʻamaʻi ma mea e matautia

Myxomatosis o faʻamaʻi oti mo nei lagomorphs. O taunuʻuga mataga e taatele, o le togafitiga e tatau ona vave ma sao. O le sui mafuaʻaga o myxomatosis o se sui o le aiga o le poxvirus ma e fesoʻotaʻi tuusaʻo atu i le paʻu paʻu. E matua faigata lava ona faʻateʻa ese lenei siama, aua e faʻapaleniina le tele o aʻafiaga mai fafo, ma taofia ai ona uiga leaga mo se taimi umi. Ua suʻesuʻeina e mafai ona tumau le malosi o le siama ma ave se lamatiaga mo le tolu masina i lalo o tulaga vevela o le 8-10 ° C. I le vevela o le 15-20 ° C, o le siama faʻamaʻi e mafai ona ola i le paʻu o le manu mo le tusa ma le tausaga. E tusa lava pe a maliu le manu, e mafai ona tumau le malosi o le siama i lona tino mo le tusa o le vaiaso.

E taua! O le myxomatosis e aafia ai lapiti a le aiga o eseesega feusuaiga, fanau ma tausaga. E maitauina o tamaʻi meaola i lalo ifo o le lua masina le matutua e sili ona faigofie le aʻafia o le siama pe a faatusatusa i tuagane matutua.

Faʻafefea ona tuʻuina atu

O le DNA-aofia ai le siama o le siama, o le gasegase mafua mai o myxomatosis, o loo ola i totonu o le tino o le tino ma le paʻu o le manu, faapea foi i totonu o le tino o le tino ma totonu tonu o le toto. E mafai e le siama ona oʻo atu i le siosiomaga i fafo ona o esega eseese mai le vavalalata o mata ma mata o le manu mamaʻi, poʻo le tasi na tuuaia na toe maua.

O le afaina o isi mea ola maloloina e mafai ona tupu i auala eseese:

  • Faafetai i iniseti toto e mafai ona ave le siama. E aofia ai e le gata naʻo namu, ae pei foi o pepa, lele.
  • E mafai ona faʻasalalauina le siama faʻamalosi pe afai e tausia faatasi manu mamai ma ola maloloina.
  • E mafai foi e le fomaʻi ona lavea le tino pe afai o meaʻai e 'ai ma feinu mai i meaʻai ma meainu. E mafai foʻi ona e ave le faʻamaʻi e ala i le suʻega ma lima o se tagata e tausia meaola.
O le pito i luga e masani lava ona paʻu i le taumafanafana, talu ai o le taimi mafanafana e masani ai ona iai le iniseti o pepe iniseti.

E te iloa? Myxomatosis na muai mauaina i le 1898 i Iurukuei. O lenei faʻamaʻi na oʻo mai i o matou atunuu na o le 2005. Maliu 75-90% o mataupu.

Pepa ma faʻailoga

Ua vaevaeina Myxomatosis ituaiga e lua: tusitusi ma nodular.

Faiga masani faʻamaʻi faʻafuaseʻi ona tupu vave faʻamaʻi ma, o le mea e leaga ai, toetoe lava o taimi uma lava e i ai se taunuuga leaga. Ina ia togafitia, toetoe lava a le mafai.

O le faʻamaʻi e aliali muamua lava i le foliga o le mumu o mata, lea e vave ona liua i le faʻatasi. E le gata i lea, e vave lava ona amata ona fai ni tui. O le isu ua fulafula, lea e faigata ai i le manu ona manava, faʻailoaina ai tagata i le faʻaʻo, ma le mea e paʻu ai le mea e paʻu ai. E faasolosolo malie ona ufitia le tino atoa o le manu i tumutumu, o ia ituaiga faʻavae ua tumu i le suavai. E le 'ai le lapiti ma e le o galue. O le tele o taimi, e mate le manu i totonu o le sefulu aso.

A maeʻa ona iloa e uiga i le i ai o lenei ituaiga o myxomatosis i totonu o se manu, e tatau ona vave faʻaleleia mai tagata soifua maloloina, a leai o le a vave ona salalau le faʻamaʻi. Afai ua mate le manu, ona fautuaina lea o le tino maliu e lafoai. Nodular fomu Myxomatosis e itiiti le lamatiaga mo lapiti nai lo le tusitusi. E tele manu e mafai ona mafai ona mafai ona ola (e tusa ai ma fuainumera, o le ola ola o lapiti maʻi e tusa ma le 50% o le aofaiga).

O se faailoga o lenei fomaʻi o le maʻi o le faia lea o nai tuʻupu laiti i luga o le tino o le manu. E masani lava ona faia i luga o le ulu. E mafai foi ona mou ese mo sina taimi, ae mulimuli ane toe faaali mai. O le tele numera o neoplasms o loʻo vaaia i le va o mata ma le taliga o taliga. O le laasaga lona lua o le myxomatosis o le foliga mai o le conjunctivitis, purulent discharge mai mata o le lapiti, eyelids lemu-tapunia, ma le manava malosi. E mafai foi ona i ai se isu vaivai.

Afai e le matau e le faifaatoaga lapisi ia faailoga o myxomatosis i lapiti ma e le amata togafitiga, ona mafai ai lea ona mate le manu i aso e lua, poo le taimi muamua foi. E tupu e mafai e tagata gasegase ona ola e tusa ma le lua vaiaso, ae i le taimi atoa lenei e matua mafatia ma mafatia ai i le tiga.

E te iloa? O le pygmy lapiti o le laʻititi aupito itiiti lea o lapiti. O se manu matua e masani ona sili atu nai lo le 450 g, ma o lona umi e mafai ona itiiti pe a ma le 22-35 cm.

Faʻailoga

O le manatu e mafai ona e faʻamaonia le myxomatosis i lapiti na o oe lava o se mea sese. O le faʻamaumauga saʻo ma mulimuli o le a tuʻu na o vet. O lenei ituaiga o siakiina o loʻo faia i le fale suesue. Muamua, o se tagata poto faapitoa e ave se faataitaiga o le paʻu faatasi ai ma ni mea mai fafo mai se manu maʻi. A maeʻa lena mea, na te faia se faʻasolopito mo le i ai o myxomatosis. Ma e naʻo le maeʻa ona faʻaaogaina, e mafai e le fomai manu ona faʻamaonia pe faʻamaonia le mea moni o le lapiti ei ai lenei siama.

O le maualuga o le mafai ona salalau, faapea foi ma le malosi o lenei maʻi vailaʻau, i le uiga tonu lava e tatau ai i le au faifaatoʻaga ona feutagai ma se fomai vailaau e oʻo lava i sina masalosaloga o le i ai o se siama. Faafetai i le togafitiga a le tagata lava ia, o se taunuuga lelei e toetoe lava a le mafai ona ausia. I lenei auala o le a mafai ai ona faʻalatalata le oti o le lapiti, ma faʻaopoopo i le faʻafefeteina o tagata ola maloloina tumau i luga o le faatoʻaga i le fale. E na o le taimi fesoasoani i vailaʻau faʻapitoa e mafai ona puipuia ai se faʻamaʻi.

Aoao pe faapefea ona togafiti lapiti mo le pasteurellosis ma le coccidiosis.

O le a le mea e fai, pe mafai ona togafitia lapiti

Afai ua faʻamaonia le auai o lenei faʻamaʻi viral, o loʻo i ai i le pulega o vailaau le aiā tatau e ulufale atu ai ile farantine i se nofoaga faapitoa. I le taimi lava lea e tasi, o le tele o auala talafeagai e filifilia, lea o le a faʻaogaina e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi ma puipuia ai le salalau atili o le siama i le va o tagata. E faʻapitoa le taulai atu i le faʻapalapalaina o nofoaga na teu ma savalia lapiti. E le gata i lea, aʻo lei togafitia le myxomatosis i lapiti, o meafaigaluega ma pusa na faʻaaogaina e tausia ai i latou e faʻamaʻi. O se faʻamaʻi viral e faigata ona togafitia, ae o loʻo mafai pea ona laveaʻi ola o lapiti i le amataga o le faatoilaloina.

  • Muamua, o gasegase ma le colic ua tosina i le "Gamavita", 2 ml i aso taitasi. E faʻaauau pea lenei mea seia oʻo ina toe malosi atoatoa le lapiti.
  • Ma le isi, e tatau ona faia aso uma i lalo o le paʻu "Fosprenil" 1 ml.
  • Faatasi ai ma isi mea, e faalua i le aso, ua tuʻuina atu lapiti ia Baytril i le tulaga o le inu ava. Ole togafitiga e fitu aso. O le metotia ua fuafua e faʻavae i le mamafa o le manu. O le a ave le 1 ml o le vailaau mo le 10 kilokalama o le mamafa o le lapiti.
  • Afai ei ai se masalosaloga o le faʻamalaina o le manu, ona tatau lea ona tuʻuina atu ia te ia se tali o le "Ringer".
  • O pa'ū o le a fesoasoani e faʻamalosi le manava ma faʻaititia le maualuga o le faʻanoanoa. E tatau ona togafitia manua i se vai inu oona ioona poʻo lona tutusa.

E taua! O le puipuia o se fou fou o faamai pipisi o le a fesoasoani e faatumauina le puipuiga mo le 2-3 masina talu ona toe maua mai meaola uma.

O le mea ua faasaina ona fai

Pe a iloa le myxomatosis i lapisi a le aiga, e toatele e mafaufau pe mafai e tagata ona 'ai le aano o ia ituaiga meaola. O se tali e le mafaamatalaina e le o iai se tasi. I le tulaga lautele, o se faʻamaʻi e le lamatia i le soifua maloloina o tagata, talu ai e na o le lapiti e mafai ona pisia. I lenei tulaga, e toatele e finau faapea afai o ola pea le manu pe a fasia, ona mafai loa lea ona 'ai le aano, o le a lava lea e fufuluina lelei ai muamua ma ia kuka lelei. E i ai foi tagata oe, e ui ina latou malamalama o lenei aano o manu e le afaina mo i latou, e le mafai ona latou faʻaaogaina mo mafuaʻaga o mea tau le soifua maloloina ma le tumama. E le o se mea e ofo ai, aua o manu mamai e masani lava e le o se mea e faʻaituau.

E i ai foi se manatu e le mafai ona 'ai le aano o manu o soʻo se ituaiga meaola e iai ni faʻamaʻi. O ia tagata latou te faia le faʻamaʻi pipisi i le lapiti, ma e oʻo lava i le mu o manu fasi manu.

O le mea lautele, o le filifiliga e uiga i le taumafaina o aano mai le lapiti maʻi ua tuʻuina atu i tagata uma e ave tutoʻatasi. E leai ni fomaʻi mai fomaʻi i lenei togi. O le mea autu e faia ai lenei mea na maua ai lagona matagofie (o lona uiga o le iai / le i ai o le le fiafia).

Faitau foi e uiga i foliga o le faaaogaina o fualaau faasaina mo togafitiga o lapiti: "Solikoks", "Tromeksin", "Baykoks", "Tylosin", "Enroksil", "Enrofloxacin", "Vetom 1.1", "Lozeval".

Will vaccine fesoasoani?

O tui puipui talafeagai e mafai ona fesoasoani e tausia le lapisi maloloina. O le tui e faia i le taimi lava e tasi mai le myxomitosis ma le faʻamaʻi pipisi o le lapiti o lapiti (UHD). I lenei tulaga, e le lava le tui e tasi. Ole tui e tatau ona faia i ni vaega. A tuʻuina atu tui i lapiti mo myxomatosis, matou te faʻamatala atili atili:

  • O le tui muamua e tatau ona faia i le lapiti i le matua o le tasi ma le afa masina. O le mamafa o le manu e tatau ona maualuga atu nai lo le 500 g.
  • O le tui lona lua e faʻatonuina i le tolu masina pe a maeʻa.
  • Ole tui mulimuli e tatau ona faia i taimi uma, i le 6 masina.

E te iloa? E mafai e lapisi ona oʻo i le saoasaoa e oʻo atu i le 56km / h. Ae o le vave o le a avea pea ma o latou aiga, ma e mafai ona siitia i se saoasaoa e 72 km / h.

Puipuiga

Ina ia aua neʻi feagai ma le faʻafitauli o faʻamaʻi manu, e tatau ona puipuia se faʻamaʻi. O loʻo taoto i le mea moni e faapea i le vaitau o le gaioiga o iniseti, e tatau ona puipuia le lapiti toto. Mai ia Me ia Iuni, e tatau ona tuu meaola i totonu o se potu na saunia muamua, lea o le a le aofia ai le fesoʻotaʻiga ma manu feʻai.

E le gata i lea, o le faatauina mai o tagata fou, e fautuaina ina ia vavaeeseina i latou mai na lapiti na ola i le faavae o le lapiti. O manu mamai e tatau foi ona muamua ile faimalaga, ma naʻo le maeʻa ona faia o togafitiga. I le vaitau o le a faia ai le togafitiga, o le potu o loʻo i ai le lagomorphs maʻi e tatau ona mafanafana. E manaʻomia le vevela o le ea i luga atu o le +20 ° C.

Afai e le manao le lapiti e ai, lea e masani ona tupu i le taimi o le gasegase o le faamaʻi, ona tatau lea ona faatumauina le tulaga masani ma le malosi o meaola i le fesoasoani o injections ma fualaau faapitoa.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i ituaiga o lapiti: Californian, Soviet chinchilla, tagata tino (tagata lanu papaʻe, giant giant, flandr), lanu uliuli, rizen, butterfly, natura teuteu.

I luga o maʻi maʻi, e toetoe lava a faia i taimi uma. E tatau ona faʻamamāina e le aunoa, e faʻaaoga ai le sipuni o le cotton, lea e faʻafefiloi i se mea lauti.

I le faapipiiina i luga, e tatau ona toe faamamafaina e se tasi pe a oo mai faailoga muamua o le i ai o se viral myxomatosis i se meaola, e tatau ona faafesootai muamua se fomaʻi. Ma talu ai ona ua uma ona matou talanoa ma ia i le tulaga na atiina ae, o le a mafai ona faia se faaiuga e uiga i isi gaioiga. Faatasi ai ma isi mea, e tatau ona e manatua e tatau ona faʻaoga tui mo lapiti e fesoasoani e puipuia i latou mai myxomatosis.