Fua o le gaosiga

Nigella Damask: faʻamatalaga, talafeagai ma tausi, ata

Nigella Damascus o se tagata lauiloa tele i le au faifaatoaga. A uma mea uma, o lenei laau o le ae maua ai le tele o filifiliga mo le faʻaaogaina: i totonu o le faʻataʻitaʻiga o le laufanua, kuka, manogi ma faʻatoʻa masani. Ae afai e te manaʻo e tupu se fugalaau, ona taua lea ona e malamalama i tulaga e mafai ona fuga ai se laau taʻitasi, ma pe faʻapefea ona faʻatulaga nei tulaga.

Faʻamatala puupuu

Nigella damask, poʻo Chernushka damask e faasino i fuaga taʻitasi o le genus Chernushka. O le fugalaau e i ai se mea saʻo e aunoa ma le taʻaloga, e oo i le 40-60 senitimita le umi.

O se uiga tulagaese o lona lanu meamata-lanu enaena. O lau o Chernushka damask pinniped. O fugalaau o le laau e tele lava ina tuufua, ae o loʻo i ai foi ni faʻalavelave faʻalavelave, lea e faia i ni taamilosaga.

Latou te fuga mai ia Me ma fuga seia oʻo ia Aokuso, ma o le lanu o petals e mafai ona lanumoana pe lanumoana. Nigella fugalaau e tetele - e oʻo i le 4 inisi le lautele. O fua o le laau e tele laulaau ua amata mai ia Aokuso. O fatu o Chernushka damask e foliga foliga tutusa i le aniani, ae o lo latou tofo e eseese mea manogi, ma o le manogi o loo manatuaina ai le strawberries.

Nigella Damascus ua tupu i se mafanafana mafanafana (North Africa, Levant, Transcaucasia ma Europa i Saute). O le atunuʻu o le laau ua taʻua o le Sasaʻe Tutotonu.

E te iloa? O fatu o soo se ituaiga o nigella e mafai ona faʻaaogaina e teu ai lavalava. O lo latou sogisogi na teʻena le mole.

Filifilia se nofoaga

Nigella Damascus e fiafia e tatala nofoaga la. I totonu o le paolo po o le paolo e fesuisuiai le fugalaau. E ola Chernushka i le malamalama, eleele mama. E tatau ona lelei ina ia mafai e le fale ona taofia le tau vevela e aunoa ma ni faafitauli.

O le afaina e aʻafia ai le fugalaau, o lea e lelei ai le filifilia o se eleele le mautonu. Mafaufau foi i le mafai ona gafatia o le eleele. E le taliaina e Nigella le tele o le susu. E le manaomia le totoina o se laau taʻitasi i luga o nofoaga matagi, e pei o le fugalaau e matua leaga lava.

Lauina o fatu mo laau toto

Nigella damask na o fatu na fanaina. Ma o le fuga e le amata ona tuai, ma o le afa o fugalaau e le fano i taimi o matagi le faamoemoe, latou te fautuaina le totoina o laau.

Taimi

O le luluina o fatu mo laau amata i le faaiuga o Mati, pe a mafanafana le tau. I nisi itulagi, o le faagasologa e amata i le afa muamua o Aperila.

O fualaau e totoina i na o le tautotogo. O fugalaau fugalaau e le mafai ona totōina ile eleele. Ma i totonu o greenhouses e le mafai ona ola fugalaau ona o le maualuga o le susu.

Tuʻu ma le tausiga

Chernushka na totoina i totonu o se fale. O le loloto o le togalaau e 2-3 cm. O le fugalaau e vave ona ola, o lea atonu e ono oʻo mai ai pine muamua i le 10 aso. I lenei tulaga, e tatalaina le fale kesi ma faʻafeinu i sina vai.

E tatau ona faia lenei mea ma le faaeteete, ina ia le oti ai Nigella o Tamaseko. Mataʻituina ma tulaga vevela, e le tatau ona i lalo ifo o le 22 ° C.

Fugalaau e fautuaina foi le totoina o fatu i fualaau. Latou te faʻaitiitia le aofai o galuega i le totoina o laau. E le gata i lea, o le aʻa o le aʻa o le a le afaina pe a suia le mea totino taʻitasi.

O le mea e leai se masalosalo, o le a amata ona paʻu ipu, ma tuʻuina atu le palapala ma le peat.

Suiga o laau i luga o le saite

O le faʻaaogaina o laau toto o le gafatia lea e pulea ai le faʻatoʻaga. Ae aua nei galo lena mea pe a uma ona faʻavasegaina ile eleele, o le a totogo Nigella damask i na o le 40-45 aso.

Taimi

O le toe totoina o laau i luga o le fasi fanua e amata i le amataga o Me pe a oʻo i le 7-10 cm le umi. O le taimi lenei o le a tele ni laulaau o le a maua i luga o le aʻa, ma o le a faʻamalosi aʻa. Faʻataunuʻuina o loʻo faʻatino i le la ma le timu. E tasi le vaiaso aʻo leʻi totoina, e leai se timu, a leai o le eleele e leai se taimi e faʻamago atoa ai, ma o le maualuga o le eletise o le a maualuga tele mo le laau.

Fuafuaga

O fualaau taʻitasi e eliina mai se kativa ma faʻafeiloaʻi ma se polo pasipolo. O pits mo le totoina e tatau ona laiti, e mafai ona e taulai atu i le tele o le totoa o le eleele i le laau.

E fautuaina le faʻaopopoina o sina vaega tele o fugalaʻau i le lua pe afai e le faʻamaoaigaina lou eleele i meaʻai. A uma ona sasaa se pu i totonu o le eleele ma se fatu totō, sasaa i sina vai laitiiti.

Afai e te totōina ni fatu i totonu o ato, o le lua e eli e tusa ai ma le maualuga o le tane.

Mo soo se ituaiga o le totoina o laau toto, ia tuu se vaitaimi i le va o laina o le 40-45 cm. O le mamao i le va o fualaau aina e le silia le 20 cm.

Totoina saʻo fatu i luga o le eleele

Nigella Damascus e mafai ona ola i le malae vaʻaia, ma totoina fatu ma le tausia o laau toto e itiiti se taimi e alu ai nai lo le sauniuni o fatu. Folatalaʻau fautuaina le totoina o le kulled i le avanoa tatala, e pei ona le maua i taimi uma aʻa laau.

E taua! Nigella Damasko o le a le tupu i tafatafa o laau puipui.

Taimi

Talu ai e mafai ona ola tupu mai i fatu, e tatau ona iloa le auala ma le taimi e mafai ai ona totō fatu ile laufanua. Damascus Chernushka lulu i le tautotogo po o le autumn.

I le tautotogo, o lenei faagasologa e faia ia Mati poʻo Aperila, i le tautoulu - aʻo lei muamua le kiona, ina ia maua e fatu le taimi e maua ai aʻa i le eleele. Afai e te filifili e totō se fugalaau aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, ona amata lea i le amataga o le tautotogo ia fuālaau muamua ma se ata tifaga ina ia aua nei tolotolo ai nigella.

E taua le tuʻuina o Chernushka i le mafanafana ma le vevela o le tau ma ia mautinoa o le a le alu ifo le vevela i le vaiaso e sosoo ai. E tatau ona lūlū fatu fugalaau i le tautotogo e le sili atu nai lo Me, talu ai ona atonu o le a tuai ona tutupu mai muamua wana (o lenei mea e aʻafia i tulaga o le tau). I le autumn o le a tatau ai ona amanaia timuga, lea e le tatau foi ona i ai i le vaiaso muamua talu ona totoina. A le o lea, o le a malepe le eleele ma o le tausaga e le aʻa.

Fuafuaga

E 1 le kalama o fatu i sikuea mita. A o le totoina, e taua tele le vaʻaia lelei o le palapala. E lūlūina fatu i le loloto o le 2-3 cm. E tatau ona faʻauluina le totōina, e pei o le malosi o le faiva o Damasko.

A maeʻa le gaioiga, faʻapala le eleele ma sasaa sina vai. I le va o laina e vaʻa mamao le 40-45 cm.

Faʻaaogaina i le mamanu

Chernushka Damascus, e le pei o isi ituaiga, e masani ona faʻaaogaina o se mea teuteu. O le mea lea, e masani lava ona tupu aʻe e teuteu ai vevela, faʻapea foʻi ma fugalaau. Tausaga taʻimua i luga o paʻu alpine, rockeries ma "togavago togavao".

E mafai ona faʻapipiʻiina isi ituaiga mea teuteu o Chernushka ona o lanu eseese o petals. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Chernushka lau-laʻau uma e faʻapitoa i totonu o se fugalaau faʻatasi ma Damascus chernushka faʻafetai ona o ona lanu piniki.

E mafai ona totoina i luga o pa puipui poʻo puipui, e pei foi ona fetaui lelei ma fuālaʻau. O le tulaueleele nofofua e le fautuaina.

E te iloa? O le Swiss call nigella damask "fugalaau fugalaau", ma faamamafaina le tutusa ma le iniseti.

Tausiga Tausi

Chernushka Tamaseko e le o se laau faʻamalosi, o lea e le manaʻomia ai le tausiga faʻaeteete. E faʻalagolago lava i le sao o le totoina o mea totō ma le taua o mea taumafa o le palapala lea e tupu ai le fugalaau.

Faʻasalaga, veleina ma faʻamalo

E fesuisuiai tausaga taʻitasi i le vevela vevela. I le taimi lava e tasi, o le tele o le suāsusu e manaʻomia ile lua vaiaso. Ae e mafai ona maua ni faʻaopoopoga faaopoopo pe a maeʻa le palapala.

E le fautuaina le taofia o le palapala aua o le aʻa e le loloto. O le veleina e faalagolago i le tele o vao, pe afai, ioe, e tupu lava. Ae mo le atinaʻe masani o se faʻalapotopotoga taʻitasi, ua lava lava le veleina o le eleele aʻo lei totoina. Fai ma le lima.

Laʻei pito sili

Fertilizers i le tausiga a Nigella e tāua tele le taua. O le maualuga o meaʻai o meaʻai eseese i le eleele e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le fugalaau, ma le leai o se aʻafiaga i le taimi o le fuga ma le lelei o fatu.

E fautuaina le faʻaaoga o le potassium phosphate fertilika pe a amata ona fuga mai uluaʻi fua.

Maʻi ma faʻamaʻi: auala e tau ai

Nigella Damascus ua manatu e faʻafefe i faʻamaʻi ma meaola faalafua. Ae ui i lea, o le timu masani poʻo le inu tele, e mafai ona aʻafia i le paʻu palapala. O le fufuluina o maʻi e fesoasoani e tau ai.

Afai e te le manaʻo e faʻaaoga vailaʻau, ona faʻaaogā lea o meaola o meaola e mafai ona faʻafeinu.

O se tasi o le tele o faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai nigela o le apogaleveleve. Ina ia faʻaaogaina, faʻaaoga vailaau iniseti (Fitoverm, Aktara, Vertimek, Neoron, Akarin). Ae o le totoe o fugalaau faʻamaʻi pipisi e paʻu ese lona manogi manogi.

Aoina ma teuina fatu

O le aoina o fatu e mafai ona amata ia Setema, pe a maeʻa ona totoina fualaau aina, ma fua o fua. Ua lava le tipi ese o pusa tumu i se afifi ma aoina mea uma i se afifi.

O le tataina o le laau e fai i se nofoaga pogisa ma malulu lea e lelei ona faʻaleleia. Pe a maeʻa le pusa, e faigofie ona vavae ese fatu. E mafai ona e teuina i totonu o le ie sipuni poʻo le atigipusa laupapa e oo i le lua tausaga. A uma le maeʻa o fatu ona leiloloa lea o latou germination.

E taua! Sueina fatu i totonu o se faʻamalosi e aveese ai lapisi lapisi.

O loʻo faʻaogaina nei mo fatu na aoina:

  • lulu vave i le eleele;
  • sa faʻaaogaina e avea o se mea manogi, ma le faaeteete ia latou;
  • faia le pata.

Nigella Damascus o le a avea ma mea teuteu lelei mo lau 'upega tafaʻilagi. I le faʻaopoopoga, e mafai ona e suia le nofoaga o le fugalaau mai lea tausaga i lea tausaga, aua o le tagata taʻavale e taʻitasi tausaga. O le tulafono autu i luga o le mataupu o le filifiliga sao lea o le nofoaga e tulaueleele ai. E tatau ona susulu le la.