Lafumanu

Pig's colibacteriosis: pathogen, tui, pathoanatomical changes, togafitiga

Soo se tasi e filifili e auai i le fausiaina o puaa e tatau ona malamalama o ana moliaga o le a manaomia ai le tausiga faapitoa ma le gauai. Ma e le gata i le faatulagaina o le faagasologa o meaai paleni. E aoga le i ai o le itiiti ifo ma le itiiti ifo o aoaoga masani e uiga i foliga o le anatomy o puaa, puipuiga, togafitiga ma togafitiga oo latou maʻi. A uma mea uma, e masani lava o le tagata e sili ona leaga, i le taimi muamua e tilotilo ai, manava manaia i totonu o se puaa ua afaina i le oti, pe afai e te le iloa le auala e togafitia ai.

Ina ia mafai ona fesoasoani ia te oe e mafaufau i foliga o le puipuia, togafitiga, pathogenesis ma togafitiga o faʻamaʻi masani o puaa - colibacteriosis, e lauiloa foi i lalo o igoa o colibacillosis, colibacillosis, colidiarrhea.

O le a le ituaiga faʻamaʻi ma le matautia

Escherichiosis e taatele i le tele o atunuu, aemaise lava i latou o loʻo faʻaalia i le le lelei o le tumama ma togafitiga. Colibacteriosis i manu gasegase afaina o talavou. E faʻapitoa lava i puaʻa, o le faʻamaʻi e masani ona aʻafia ai "pepe" - mai le 3 i le 7 aso, itiiti ifo mai le 7 i le 14 aso. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e masani lava i le lua-fa-masina-matua puaʻa ma i latou ua faatoa aveeseina mai le lūlū, lea e mafua mai i suiga i le fafagaina. Ole taimi ole faʻalavelave ole colibacillosis e mai ile itula ile lua pe tolu aso. O le maʻi e maualuga le oti. O puaa olaola ua i ai foliga le lelei, o le mamafa o le tino ua faʻaitiitia faʻaitiitia.

E te iloa? E tusa ma le 10-30% o puaʻa ua faʻamaʻi ma le colibacillosis i le susu (1-14 aso talu ona fanau mai) maliu.
O le faʻamaʻi e masani lava ona faʻaalia ia lava autumn ma le taumalulu, ona o le faʻaitiitia o tulaga o le tau, vevela vevela. I fale tetele o fale gaosi oloa ma i faga puaa, o le colibacteriosis of piglets e mafai ona oʻo i le maualuga o se faʻamaʻi, talu ai aʻo faagasolo le taamilosaga, o le uila o le uila e alu ese mai le tasi i le isi ma faʻaleagaina ai vaega fou.

Faʻasalaga Faʻasalalau ma Auala o le Onosaʻi

O le faʻapogai o le faʻamaʻi o se mea faʻapitoa faʻapitoa. Escherichia E. coli (Escherichia coli), o le aiga Enterobacteriaceae, o le ituaiga Escherichia. Escherichia e pipii (pipii i le masini) ma mea oona, ua lauiloa o se kesi e le o le fatu ma le pito i luga. O le laau e le faigofie i le fausia o capsules ma spores. Faʻaleleia le siosiomaga mo Escherichia o le eleele, togafiti, vai; e lagona lelei i le +37 ° C. I le lisi lisi e aoga le laau mo 1-2 masina. Fale ma meaola - o se nofoaga e sili ona lelei o se fasi laau.

E te iloa? E tusa ma le 250 ituaiga o Escherichia mo puaa, 30 o pathogenic.
E mafai e le fomaʻi ona ulu i totonu o le tino o meaʻai laiti e ala i le lanu, fafaga, vai, fafie. Escherichia e mafai foi ona taoto i lalo i mea e taofiofi ai ma meaola manu e afaina i le urine ma feces. O le mea e masani ai, o le faʻamaʻi o loʻo faʻauluina mea taumafa, itiiti le aerogenic poo le utero. O se punavai e mafai ona maua ai siama, o puaa ua uma ona fai colibacillosis, poʻo i latou o loʻo tauaveina le Escherichia. E tusa ai ma suʻesuʻega, e tusa ma le 40% o tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi o le au matutua matutua latou te tauaveina lenei laau i totonu ia i latou lava, o le pasene o pulu o tausimai mamafesa e sili atu ona maualuga - 92.3%.

Toto

O le tele o faifaatoaga puaa, na muamua feiloai i colibacteriosis i puaa, faanatinati faataamilo i le sailiga o se tali i le fesili pe o le a le ituaiga o faamai, ma i le taimi lava e tasi o le a le maua se taimi taua. Mo suʻesuʻega vave e tatau ona iloa nisi o faʻaaliga o le pathogenesis o collopsis. O le maualuga o le faʻatupulaia o puaʻa faatoa fananau mai o loʻo faʻamatalaina e ala io latou foliga faʻaanatura, physiologia ma faʻafouina o le tino. Fai pea le fagafao pepe o galuega tauave o totoga uma e le faʻafetaui, o le tino ua le lelei ona fetuutuunai i suiga o nofoaga. O le le lava o le kulupu e natia i totonu o le manava o puaa fou faatoa fananau mai, o le gaioiga ma le gasegase o le suamalie i totonu o le esophage o fuaitau ua matua faʻaitiitia, ma o le pa puipui o le ate e leʻi faʻaalia lelei. O le tuufaatasiga o nei mea e mafua ai le tetee tele o le tino i faamai.

E taua! O le mumu o le vaega o meaʻai o puaa e tupu i se mea i le lua tausaga. O le mafuaʻaga lea i le lua masina muamua o le olaga, e tatau i tamaʻi laititi ona filifilia ma le faaeteete a latou meaʻai ma mataʻituina tulaga mama ma le soifua maloloina o le tausiga.
Escherichia e ulu atu i totonu o le tino o se tamai puaa ma amata ona tupu vave vave. I le taimi lava e tasi, o siama e faʻasaʻo ai meaola exo ma le mimiti, lea e mafua ai le vave osofia o le tino atoa. O le faʻasalaina o Escherichia e pipii i totonu o le toto ma le lymph e mafua ai le faʻaogaina o le telefoni. O le faalauiloaina o le Escherichia i luga o fulufulu lauulu o le epithelium o le mucous membrane o le tootoo laiti e mafua ai le mumū ma le faamaʻi le tino o le tino. O le mafuaʻaga o le faʻamalaloina o le maʻi manava.
Siaki isi faʻamaʻi o puaa, e pei o: erysipelas, pasteurellosis, parakeratosis, faʻasaʻi Aferika.

Faailoga o siama

Faailoga o le colibacillosis o le manava, faamaʻi, gasegase maualuga, fiva e oo i le 40-42 ° C, septicemia (faʻalauteleina o faʻamaʻi pipisi i le tino atoa ma le afaina tele i totoga eseese), faʻavavevave o le tino. Enteritis (lūlū o le mucous membranes o le tootoo laiti), enterotoxemic (tusitusiga) ma septic ituaiga o le maʻi faʻamaonia. E tusa ai ma laʻasaga o le faʻamaʻi, iloa mea nei:

  • laʻasaga faʻatatau e maua i le laʻititi (3-5 aso mai le fanau mai) ma e tuʻuina atu i ai faʻamaʻi: manava manava ma le faʻamalalaina;
  • mo laʻa vaʻaia o faamaʻi e afaina i le manava, faamalalaina, tosoina o le mata, tiga matuitui i le manava, manava, paresis. Le leai o togafitiga talafeagai e tau atu i le oti pe a mavae 3-4 aso. O tagata ola e mafai ona toe faʻaleleia pe a maeʻa le 8-9 aso;
  • pito i luga o le faʻamaʻi faʻatasi ma le malosi tele o le vevela, faʻalauteleina le fatu, mumusu e 'ai, faʻasolosolo, ma le coma. Maliu i le 1-2 aso.

Suiga faʻaleaga

Veterinarians-pathologists maitauina e toetoe lava o puaa oti uma i totonu o le manava ua liu suasusu, susu i totonu o le intestinal, gasegase catarrhal ma le gastroenteritis. I le mucosa o le intestinal, o loʻo i ai le mumusu o le toto ma le catarrh. Veterinarians e maitauina ei ai aʻafiaga o le faifeau, e i ai foi le faaletonu o le ate, fatu ma fatu, ma le fula o le mafaufau. O Spleen ua faʻaleaʻeneʻene uliuli.

E taua! O nei mea moni e ese mai escherichiosis mai gastroenteritis viral, salmonellosis, dysentery, enterotoxemia.

Faʻailoga

E mafai ona iloa le colibacteriosis i faʻalapotopotoga faʻatoʻaga ma fale e le gata i le amanaia o faailoga o le maʻi, ae faʻapea foʻi i luga o le faʻavaeina o faʻamatalaga faʻamaonia, o taunuʻuga o suʻesuʻega o le epidemiological, clinical ma bacteriological. O lenei mea e manaʻomia ai le tuʻuina atu i suʻesuʻega vailaʻau e uiga i tino fou o puaʻa poʻo a latou totoga (gall vid, ate, fatuga, fatu, pulumu, ponaivi afu, ulu poʻo le faiʻai, manua mūmū, manava, vaega o le tootoo laiti). O vaega o totoga o loʻo tuʻuina atu mo suʻesuʻega i totonu o faʻamau pupuni, vai e leai ni vai. E talafeagai le auina atu o meaaoga i suʻega suʻesuʻe i le sili atu i le fa itula pe a mavae le oti. Afai e mafai e au puaa ona aloese mai se taunuuga leaga, ona mafai ai lea ona iloa le maʻi, e tatau ona auina atu feeseeseaʻiga mai le tolu i le fa tagata pipisi mo le auiliiliga.

E taua! E mafai ona e tuʻuina atu ni auʻiliʻiliga i le fale suesue a le vailaʻau meafaitino na o tamaʻi puaʻa e leʻi togafitia i vailaʻau.
Sei o tatou iloiloina auiliiliga mea e tatau ona faia i le tulaga o le manava i puaa ma o le a le aoga ma metotia aoga o le a fesoasoani e foia ai.

Togafitiga

I le mauaina o faailoga o le puaa colibacillosis, e tatau ona amata togafitiga vave. Le tele aoga o se togafiti togafiti e faʻaaoga ai fualaau faʻamaʻiaemaise lava, chloramphenicol, monomitsin ma le manomycin. O fualaau o fualaau faasaina mo manu laiti e tatau ona sili atu i le fualaau mo tagata matutua: mo manu laiti - 30 mg, mo tagata matutua - 20 mg tautala. Mo le puipuia o le faʻamaʻavaʻaina o le tino, faʻapipiʻiina eletini eletise i totonu o le puaa, aemaise lava le vaifofo a Ringer. O le aafiaga lelei o Duphalac (10 mg i le tasi le mumps) sa matauina foi. O le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi e talafeagai e tofia i le tuʻufaʻatasia ma vitamini o le vaega B.

Ua fautuaina tagata veterinarians e faʻaaogaina mea faʻapitoa (Bio Plus 2B "," Lacto-Sac "), immunomodulators (mo se faʻataʻitaʻiga," Lidium "i le maualuga o le 2 mg / kg) i le togafitiga o le colibacillosis. E iai foi togafitiga faʻaleaganuʻu mo togafitiga o colibacillosis: decoctions o yarrow, horserel bowel, St. John's wort, ma le uila. Ae e aoga i le togafitiga o tagata taʻitasi 10-15 tausaga le matutua.

Aoao atili e uiga i le fafagaina o 'oti, solofanua, povi, gobies.

Puipuiga

O le puipuia o colidiaera o le faateleina lea o le tetee o le tino o se maʻitaga maʻitaga ma lana fanau i le lumanaʻi. Mo le mafuaʻaga lenei, 10-15 aso ao lumanaʻi le taamilosaga, ua fuafuaina le lūlū ia i totonu o se potu mama e ese mai ai, ma o loʻo manaʻomia ai le faʻaaogaina o soda, chloramine, furatsilin muamua. O le lūlū lava ia ua fufulu ese, ma ua faʻapalaina ona vae i se 0.5% Lysol solution poʻo se 5% formalin solution. E tatau ona tupu togalaau vao i se potu mamā mama. O se tagata faigaluega o le a talia peni e tatau ona mulimulitai i tulaga mama ma mama.

E taua! O le taumafa o puaa faatoa fananau mai e tatau ona aofia uma lava oloa e maua i togafitiga vevela.
Faʻatasi ma le pigi colibacillosis, e fautuaina e faʻaaoga le serum. O tui lelei o Porcilis Coli, Colivac S, Neocokipor. O le tui e faʻatautaia e totoina uma i luma o laufanua ma puaʻa fou. E leʻo faʻaaogaina foi ni immunoglobulins faapitoa, aemaise lava, acidophilus ma isi. E pei ona mafai ona e vaʻai, o le manava sili ona taatele i puaa e mafai ona tumu i le tele o faafitauli. O se faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi, ma o le tulaga sili ona maualuga o le aʻafiaga e faʻaalia e colibacteriosis. Ae o le suʻesuʻega taimi faʻamaʻi o le maʻi ma togafitiga lelei faʻatulagaina o le a fesoasoani ia te oe e faʻasaoina ai le puaa puaa ma aloese mai le leiloa.