Fua o le gaosiga

Faamaumauga o le manuia o le galueaina o pi i le malae vaalele

E i ai mea totō ua tupu i le togalaau, e le gata mo le seleselega. Ia i latou e mafai ona taʻuina ma pi.

O le i ai i luga o lau 'upega tafaʻilagi, latou te faʻasaina le palapala, faʻatamaoaigaina i le nitrogen, ma, ioe, e maua ai fualaau' aina ma le tele o meaʻai ma le taua o meaʻai. I le faaopoopoga, o le aʻa o le aʻa o le laau e puipuia ai le fausiaina ma le atinaeina o vao eseese.

Ina ia e iloa le auala e ola ai pi i totonu o le atunuu, e tatau ona e faamasani ia oe lava i mea e manaomia mo le tuputupu ae ma le tausiga o lenei fualaau aina i le malae vaalele.

Fiafia lanu eseese

E tele ituaiga o pi mo le totoina o le ola i le tele o atunuu.

O sili ona lauiloa o mea nei:

  • "Windsor". O le ituaiga o loʻo i ai fua maualuga, ao fua o fua e fua ile 2-2.5 masina.
  • "Aushra". Fua e sili atu le umi - e tusa ma le 3-4 masina. Ae o le vailaau e matua puipuia lava i meaola faalafua eseese.
  • "Tagata lanu uliuli". O le laau e iloga i le maualuga o vao ma le umi o pulu (e oo i le 15 cm).
  • Velena. Laʻau le lelei e uiga i le tuufaatasiga o le palapala ma ia tausia lelei. O fua e fua tele, e faʻafefe tele.
  • "Virovsky". O le vasega e mausali, o fualaau aina e maua ai uiga lelei lelei.
  • "Rusia Black". Eseesega eseʻese, o ona fua e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma le paʻu.

Filifilia se nofoaga e tulaʻi ai: moli ma le palapala

Peni alofa lelei malamalama nofoaga o le la. E sili atu le filifilia o se nofoaga mo le tulaʻi i luga, pe a amata mai le kiona i le tautotogo.

Ina ia maua se fua lelei, o le eleele e tatau ona faʻafeoloolo lelei, sina peneititi poʻo le le faʻaituau, faʻalelei. O lenei aganuu e manaʻomia ai le gaʻo mo le tuputupu aʻe lelei ma le atinaʻe, o le mea lea, ma le le lava o lenei elemene i le palapala, o le a manaʻomia lou saofagā ia te oe lava.

E taua! O le malulu, eleele malulu mo le faʻaleleia masani o pi e matua le talafeagai.

Lelei ma le leaga na muamua atu

O pi e le tali lelei i se faasiliga o le eletise i le eleele. Ona o le mea moni o lenei aganuʻu ua i ai le gafatia e gaosia ai le gaʻo na o ia lava, e le mafai ona toto laumei i luga o le moega e lua mo le lua pe sili atu vaitau i se laina. E tatau ona mataituina se fua o fualaau aina. Le leaga aua oi latou o le a muamua atu: lentils, peanuts, peas, soya. Ma iinei lelei e mafai ona mafaufauina o le pateta, kapisi, pauka, tamato ma kukama.

E te iloa? I le vaitau e sosoo ai, a maeʻa le seleseleina o pi i luga o le saite, soʻo se totō totō e totoina iina.

Galuega sauniuni aʻo lei tulaʻi

A o leʻi lūlūina pi i luga o le eleele, e tatau ona saunia fatu ma palapala ile luga ole laupepa.

Faʻaleleia eleele

Amata ona sauniuni le eleele mo le totoina e talafeagai i le tautoulu. E tatau ona eli i luga le eleele ma faʻamaʻaina i meaʻai faʻamaʻi. Mo le 1 mita oe manaʻomia 300 g lemu, 20 g o le superphosphate ma le 30 g o le potassium chloride.

I le tautotogo, o le a lava lea e tatala ai le palapala aʻo lei luluina ma faaopoopo le 15 g o Urea.

O pi ma pi o lekila ia ua tupu mo meaai ma ua faʻaaoga lelei i le kuka. Ma o laau e pei o alfalfa ma vetch e faʻaaogaina e fai ma manu.

Fatuina sauniuniga

Fatu mo le totoina e tatau ona filifili faapitoa ma le faʻaeteete. E le aoga le faʻaleagaina ma le le faʻaaogaina masani. E tatau foi ona e iloa pe faapefea ia tupu pi mo le totoina. Ina ia faia lenei mea, e masani ona faʻaaogaina ni fasi ie se lua e faʻafeu i le vai. I luga o le laasaga muamua e tatau ona e tuʻuina atu fatu, ma ufiufi le pito i luga ma se laulau lona lua.

E taua! O le ie e tatau ona sinamu, ae le susu, a le o lea o le a le totoina fatu, ae na o le pala lava.
E oo lava i le totoina o mea e mafai ona tuu mo le 5 po o le 6 itula i luga o se ipu ma le suavai poo le faatupuina o le tuputupu ae (mo le silia ma le 4 itula).

Laʻau totogo

A maeʻa faʻatasi ma le sauniuni o le eleele ma totoina fatu pi, e mafai ona e amataina le totoina ma tausia ile fanua.

E te iloa? Na matauina o le tapuni tapuni o "Rame Laiti Rusia", totoina i le mamao o le 10-15 cm mai le tasi ma le isi, e fefefe ai tagata.

Taimi sili ona lelei

Ina ia totoina pi lelei, e tatau ona e iloa le taimi e totō ai. Amata le totoina i le tautotogo, i le taimi lava na uma ai le kiona mai le saite. O lona uiga, o le taimi o le totoina o pi i luga o le eleele tatala e taamilo i le amataga o Aperila. O le mea e mataʻina ai, o lenei aganuʻu e le fefefe i matagi, o le laau e faigofie ona tatalia le vevela e oʻo i le -4 ° C. Ae ui i lea, o le tulaueleele e tatau ona faia i totonu o le eleele, lea e faʻamafanafanaina seia oo lava +5 ° Cleai se mea itiiti.

Fuafuaga ma le loloto

Lauina o fatu pi na maua i se palapala susu, lea pe a uma le totoina o le a mafai ona toe inu.

Totoina fatu i luga o se fasi fanua ma i luga o moega e ese lava. I le tulaga muamua, e tatau ona matauina le mamao o le 40 cm i le va o fatu, ma i le lona lua, 20-25 cm o le a lava.

E latalata i le totoina o pi i le 2 laina. O lea faatulagaga o le a aumaia ai nisi fua, ma faafaigofie ai le tausiga o le aganuu. O le mamao i le va o laina e maitauina e tusa ma le 45 cm.

E te iloa? O le totoina o pi e fautuaina mai ai sikuea i lalo, aua o le a faatelevaveina ai le taimi e tulaʻi mai ai tipu.
O le loloto e tatau ona tuʻu ai fatu e fuafua i le mamafa o le palapala. I le eleele mama, e fautuaina le totoina o pi i le loloto o le 6-7 cm, ma i le mamafa o eleele - e le loloto atu i le 3-5 cm.

Faatoagaina o pi

E ese le pini i le faʻateleina o le faʻatoʻagaina o lenei aganuʻu. O manaoga autu mo le tausiga o le taimi lea e faʻamamā ai i le va o laina o vao, tausia o le palapala i se tulaga mataga, le masani ai le faʻasusu ma le faʻasusu.

Faʻasalaga, veleina ma faʻamalo

Pusi e faasino i mea e maua ai toleniga o le lamala. O le mea lea, o le fafagaina masani e le talafeagai. Ae maise lava i le vaitau ao lei tupu le laau.

E tatau ona taulaʻi i le faʻasusu i le taimi o le fugalaau ma fualaau aina, aua o nei tulaga e le mafai ai e le susu ona faʻaitiitia le fua o fua. Afai e leai se timu mo se taimi uumi, e mafai ona e suʻeina le laau, ae le sili atu i le faalua i le vaiaso, ao faʻaaoga le 10 lita o le vai i le sikuea mita.

E taua! E le tatau ona i ai le tele o le susu, ae maise lava i le amataga o le atinaʻeina o laau, a leai o le a galulue malosi fualaʻau i le faateleina o le lanu meamata, ma o le a latou le fiafia i le fuga.

Toto ma vavae ese le eleele e tatau ona faʻatino pe'ā manaʻomia. Talu ai ona o le paʻuina o aʻa, o le a itiiti lava vao, ae o mea o loo i ai e tatau ona aveeseina i taimi uma. A e tatalaina se totoa, e tatau ona e matua faʻaeteete, talu ai o aʻa o le laau o loʻo i ai le loloto o le loloto, ma o loʻo i ai se lamatiaga o le faaleagaina poʻo le faʻafuaseʻi ona toso ese le laau.

Faʻatauga

Afai o le taimi o le tautoulu na saunia lelei ai le palapala, ona le tatau ai lea i le lumanai ona faia ni laei.

I le vaitau e iloa ai pupuu muamua, e mafai ona fafaga le aganuu i le urea (1 tbsp. L.) Ma mullein (0.5 l.). O vaega uma ua tuufaatasia ma le vai, ua matua afaina ma faasusuina le moega ma le paluga i le fua faatatau o le 0.5 l i le vao.

Mulimuli ane, pe a uma ona lūlūina, e mafai ona e faʻafefeteina le seleselega, faʻaaogaina le taimi lea o le faʻatoʻateleina o vao leaga faʻafefe i le vai.

Lauga vao

A oʻo le maualuga o le 50 cm i le laau, e le mafai ona toe tatalaina, ae e tatau ona e taʻavale. O lenei mea o le a fesoasoani i lona faʻaauau pea.

Pe a faʻatulagaina le fua o le fua, e fautuaina e toe faʻaaogaina le laau, talu ai o lenei auala o le a fesoasoani e puipuia mai faʻamaʻi.

Ole tele o ituaiga e manaʻomia pea ona nonoa faʻatasi ina ia faafaigofie ai ona tausia i latou. Ina ia faia lenei mea, pe a uma ona totoina i luga o laina, ona lafo lea o siteki i le eleele, ma le maualuga o le 1-1.5 mita, lea o le a mulimuli ane avea o se lagolago mo laau. O nisi taimi, i le faaopoopo atu i nei lagolago, latou te tosoina ni uaea po o ni maea, ma matauina se vaitaimi o le 30 cm.

O foliga teuteu o laumei o le acacia, mimosa, caragana, lupine, wisteria.

Pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi

O loʻo i ai le tele o faʻamaʻi pipisi e lamatia ai le atinaʻe masani o lemu. E aofia ai aphid. O le taimi lava e iloa ai i luga o le auʻau o le tipu, e tatau ona vavae ese ma faʻaumatia. E fautuaina le totoina o laau totino i le teuteu o le aulaʻau poʻo le 50% fofo o Karbofos.

O isi meaola matautia o se manulele lanu moana lanu-uliuli, o se moa moa. E mafai ona tuʻu ai fuamoa e le gata i lau o le laau, ae faapena foi i fua o latou lava. O se taunuuga, o anufe samasama e nonofo i totonu ma 'ai fatu. Ina ia aloese mai lenei faafitauli, e tatau ona e faagasolo le aganuu o le "Phosphamide" ma le "Fentiuram."

E te iloa? Ina ia faʻaitiitia le faʻaleagaina o le moa pi, ia fautuaina e faia le totoina o fatu o loʻo faʻafefiloi ma le sinapi paʻepaʻe.

Ae o faʻamaʻi, o nei laau e mafai ona faʻaalia le anthracnose. E faʻavevesi ona o se mea malie e afaina ai vaega o loʻo i luga o le seleselega i le vaitau atoa o le tuputupu aʻe. Faailoga o anthracnose o lanu mumu-enaena i laulaau. Afai e le togafitia le maʻi, o le a mago le lau. Ina ia tauivi lelei ma lenei faʻamaʻi, e tatau ona e togafitia i taimi uma le lauʻeleʻele ma laau totino ma le decoction o le offetail. O le a tusa pe tusa ma le 290-300 g o mea malogo i le 3 lita o vai. O le vaifofo e tatau ona kuka mo le 10 minute, ona faaopoopo lea o le vai, aumai le fefiloi galue i se voluma e 15 lita. Afai o le a felafolafoa lenei gaʻo i laau faʻamaʻi 2-4 taimi ia Me-Iuni, matauina le vaeluaga o le lua vaiaso, ona mafai lea ona aloese mai le maʻi.

Seleseleina

O le faagasologa o le seleselega e fuafua i lona faamoemoega faamoemoeina. Aʻo faʻapupula fatu i le taimi e tasi, e manaʻomia ona seleseleina 3 po o le 4 taimi vaiaso ma afa.

O na fua e faamoemoe e 'aina uma, e aoina i le vaitau o le vavalaʻau, ma o le fatu e le sili atu ma le 1 cm. Afai e fuafua le pi e faʻaumatia le tino, ona tatau lea ona aoina i le tulaga o le pala.

E manaʻomia lou vaʻaia o fua, ma taumafai e aua nei faʻaleagaina le fale lava ia (amata mai le pito i lalo ma faasolo malie agai i luga). A oʻo mai le vaitau o le tuputupu ae, e vavaeina laau i le aʻa ma nonoa i fusi saito. I lenei fomu, o le fatu e vave ona oʻo mai. I luga o le saite o le aganuu i fasi pepa i le 2-3 vaiaso fou o vine o fatu pi e mafai ona tupu. I le itu i saute, e mafai e se tasi ona selesele se meaʻai lona lua.

O pi e aofia ai le porotini, o mea uma amino acids ma le tele o vitamini e tatau mo le tagata. E aofia ai foi i se fualaau taua tele. Faʻaaoga e faʻamalosia ai le palapala i le eletise, meaʻai o le calcium ma le bioactive. O le tausiga lelei ma le taimi e fafagaina ai le laau e te le faʻatali ai mo se taimi uumi mo se seleselega lelei.