Tomato ituaiga

Lelei totoina ma uiga o tamato "Rapunzel"

O le tumato ua leva ona faʻatauina e faifaatoaga mo a latou meaʻai ma mea maualuga. Mo le tele o tausaga, sa tauivi le au faifaatoaga e maua ituaiga eseese o tamato, lea o le ai ai sina laititi, lea o le a matua faafaigofie ai la latou femalagaaiga ma le aoina, faapea foi le faigofie ona tupu i totonu o le aiga, ao tausia pea meatotino totino o latou aiga lautele. I le faaiuga, na faamanuiaina le au faifaatoaga - o le taunuuga o la latou galuega o tamato faapelepele, o se tasi o ituaiga o ia mea o le "Rapunzel". I totonu o lenei tusiga o le ae maua ai faʻamatalaga e uiga i tomato "Rapunzel", o se faʻamatalaga o le ituaiga, faʻapea foi ona aʻoaʻoina e uiga i uiga o le totoina ma le tausia lelei.

Faamatalaga ma ata o le ituaiga

O lenei vailaʻau na maua lona igoa ona o le mafai ona fausia ni fulufulu uumi ma le faʻafefeteina e pei o ni fualaau e pei o le faʻamalosi o le heroine o tala faʻataʻitaʻi a Brothers Grimm Rapunzel. O pulumu taitasi e aofia ai le tusa ma le 40 mea teuteuina i se fua tutusa o fua e itiiti tele i le telē. O le mamafa o le fuamato masani o lenei ituaiga e le sili atu i le 30 g. O meaʻai e talitutusa ma isi ituaiga ma hybrids o tomato faapelepele.

E te iloa? Mo se vaitaimi uumi, o fuamato ua mafaufauina o se oloa e le mafaatauina, ma o nisi taimi e oʻo lava i le faʻaleagaina o tagata. Sa totoina i latou e le faatoʻaga Europa o ni meaola matagofie.

Uiga o "Rapunzel"

O lenei ituaiga na muamua tuuina atu i se tasi o faaaliga o mea taufaatoaga o loʻo faia i le Iunaite Setete i le 2014. Na maua mai e le kamupani Igilisi "FloraNova". O le vaitau puupuu o lenei ituaiga o tamato o le peleni e faia ai faigata ona aapa atu mo le faatauina mai i la matou eria, ona o lona fatu e le o amataina ona oʻo mai i totonu o le atunuu. O le laau e oʻo i le maualuga o le 180-240 cm. O le vāʻau e le faʻamaonia, lea e faʻaalia ai lona gafatia e faʻatapulaʻa le tuputupu ae. I ituaiga eseese o tamato, o le ogaumu autu e mafai ona maua mai i le 40-50 palasi o le seleselega i le tausaga, ma o tamaiti uma e fautuaina e aveese.

E te iloa? O le tumato sili ona tele i le lalolagi na ola i le setete o le IS a Wisconsin. O lona mamafa e 2.9 kilokalama.

O le taimi o le matua o le Tomato e tusa ma le 75-80 aso. E fautuaina le totoina o nei ituaiga o tamato pe a uma le taufaamatau o le kiona, ma le amataga o le tautotogo.

Auala e totō ai tamato

O lenei manatu lelei mo le ola i totonu o koneteinaE ui i lea, e faigata tele ona mafaufau faapea o sea ituaiga umi e mafai ona ola i luga o balconies. I le tulaga lautele, o le tekonolosi o le totoina o nei tamato e le ese tele mai a latou meaʻai tetele.

Aoao po o le a le mea e lelei ai tamato faapelepele ma pe faʻapefea ona faia siamu mai nei tamato laiti.

Filifiliga ma le saunia o fatu

O fua mo le totoina o nei ituaiga o tamato i le leai o se mea e le mafai ona aveesea mai lima, o lenei mea e mafua mai i le ua uma ona taʻua i luga, o le maualalo o le faʻaogaina o lenei ituaiga i lo matou eria.

O le mea lea, e tatau ona e faʻatulagaina fatu i se fale faʻapitoa poʻo luga ole Initaneti.

I le taimi lava lea ao lei amataina le togalaau, e tatau ona taofi fatu i le vai mafanafana mo ni nai itula, ona togafitia lea ma se vaivaiga vaivai o le potassium e puipuia mai i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi.

Lauina ma le tausiga o laau

O le taimi sili mo le totoina e amata mai i le ogatotonu o Mati e oʻo i le amataga o Aperila. E lūlūina fatu i paʻu papaʻu, ia o loʻo faia i se penitala, i totonu o mea faʻapipiʻi. Ma le isi, e tatau ona e ufiufi fatu ua totōina ma se paʻu papa (e oʻo i le 4 mm) o le eleele lafulemu ma sasaa le tele o vai mafanafana i fatu.

E talafeagai le faia o ni tulaga lelei mo le germination o fualaau, lea e aofia ai le faatumauina o le vevela o le vevela i le eria + 25-28 ° C ma tuʻuina atu 10-12 itula o le ao. Pe a fatuina ia tulaga, e tatau ona aliaʻe muamua pi muamua pe a uma le 5-7 aso.

E taua! A maeʻa ona aliali mai muamua eletise, e tatau ona tuu i lalo le vevela i le faailoga o + 20 ° C, e le tatau ona faaitiitia, e mafai ona tafe atu ai i laau laiti.

O fualaau e manaʻomia ona faʻafeinu pe a mu le palapala, ae e le tatau ona sili atu le maelega i vai, ona o le tele o le susu e mafai ona faʻaleagaina ai le aʻa o laau, lea e mafua ai le oti o laau.

Picks

O le taimi sili ona lelei mo le pikiina e mafai ona mafaufau i le vaitau o le a maua ai au fualaau aina 3-4 lafoaʻi i fatuga taitasi. Mo le faapipiiina, e tatau ona saunia muamua ipu o loʻo i ai se voluma o le 250-500 ml, lea e tatau ona tumu i eleele laulelei.

I totonu o sea setete, e tatau ona teuina ia laau i le taimi atoa seia oʻo i le taimi o le faʻatulagaga na fuafuaina. I le taimi lava e tasi, e tatau ai ona faʻaleleia pea laau, ae le tatau foi ona e totoina tamato laiti - e mafai ona tau atu i le oti.

A o faagasolo lea vaitau, e mafai ona faʻataunuʻu tane ma vaomatua i le faapaologa, ae naʻo pe afai ua oʻo le vevela o le ea i le 16-18 ° C. Ae e tusa lava pe malulu tele i fafo, o le vaiaso ao lumanaʻi le faʻamoemoeina, e tatau ona e amata e ave i latou i fafo mo le faʻamoemoe o le faʻamalosi.

Faitau foi e uiga i le tuputupu ae o le tamarillo - laau tomato.

Totoina o tamato i luga o le eleele

O le gaoioi i eleele tatala e tatau ona faia ia sili atu nai lo le afa lona lua o Iuni. Mulimuli ane o le toe faʻaleleiaina o le a faʻaitiitia ai le tuputupu aʻe o vegetative o le laau, ma o se taunuuga o se taunuuga e foliga mai, o le ae maua ai se seleselega lelei pe o le ae le iloaina lava.

Nofoaga e ola

E mautinoa lava o soʻo se fasi fanua avanoa poʻo se ipu e tumu ile palapala e mafai ona avea o se nofoaga e galue ai. Na o le pau lava le mea e manaomia mo se ulo o lona lava loloto.

Mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o lenei ituaiga o tamato, o se aso umi o le malamalama e manaʻomia, ma o le mea lea e fautuaina ai e totō i luga o nofoaga lelei. O lenei tamato, ona o le le faatapulaaina o lona tuputupu ae, e le ola lelei i nofoaga e faigofie ona tele le matagi e agi: o le mea autu, lea ua tatau nei ona tatalia se fua tele o fualaʻau, e mafai ona gaui i lalo o le aafiaga o le ea.

Faʻamasinoga faʻalelei

O le totoina o nei ituaiga tamato e tatau ona iai i ni ipu eseese, pe afai o le totoina o loʻo faʻaaogaina i luga o le eleele poʻo le umi gafatia, o le mamao i le va o vaovao taʻitasi e tatau ona itiiti ifo i le 40-50 cm.

O lua o le a totoina ai e tatau ona itiiti ifo i le 10 cm le loloto. Fautuaina ia taumafai e aua neʻi faaleagaina le aʻa i le taimi o le gafa o laau. I le pito i lalo o lua taitasi e tatau ona tuu i ai se faʻafefiloi e aofia ai le oneone, peʻa ma eleele lafulemu ile fua o le 1: 1: 2. E sosoo ma laau taʻitasi taʻitasi e fautuaina e faʻapipiʻi malosi ma mama mama, aua o le laau e ala i lona natura natura ei ai lona tupu tele. O mafutaga sili ona lelei mo le totoina o nei tamato, o numera, basil, thyme, carrot, marigold, lemon balm ma asparagus.

Aoga Tausi

E manaʻomia lenei ituaiga masani masanie manaʻomia ona faia i vaitau o vaiaso taʻitasi. Fertilizer e tatau ona avea ma isi mea e faʻafefiloi ai meaola ma minerale. O le fugalaʻau o le mea e sili ona fetaui lelei le faʻafefeteina o le paʻu po o le fua fou i le fua faatatau o le 1:10, ma mai le minerale e sili ona lelei le faʻaogaina o faʻalavelave faʻapitoa, lea e aumaia i se tulaga o le sauniuni mo le faʻaaogaina i luga o faʻamaumauga ua tuʻuina atu.

O nei tamato e tatau ona faifai pea pasynkovat, e naʻo le 1-2 laʻauʻau ma le vaʻaia o vine laiti, aua o le a na o le faʻaitiitia ai o le tuputupu aʻe o laau o gaʻo autu, ae leai se aoga ma e le tuʻuina atu sina fua maualalo. Aʻo tuputupu aʻe le aʻa, e tatau ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete i le lagolago ina ia puipuia ai lona faʻaleagaina. Fualaau aina e tatau ona masani ona aoina, lea o le a mafai ai ona tuputupu ae ma atiina ae fua fou. O le mea lea, afai e te tausia le laau i se mafanafana ma fetaui lelei mo fua o fualaau suamalie, e mafai ona e aoina mai fualaʻau 3-4 i le tausaga e tasi.

E taua! I luga o le vaitaimi atoa o le seleselega, o le a tatau ona faia ni togafitiga e puipuia ai ma le fesoasoani o vailaau eseese o iniseti, mo se faataitaiga, o le paluga o Bordeaux, faapea foi ma le faagasologa faifaipea ma le fesoasoani o nisi fungicide, mo se faataitaiga, o le vaifofo o le potassium.

Faʻapitoa e tupu i luga o le faletupe

Ona o le tele o lona tuputupu ae, o lenei ituaiga o tamato e le talafeagai mo le tuputupu ae i tulaga o le fale, ae afai o loʻo e fuafua pea e ola i ia tulaga, tuu le ipu i luga o le fola, lea o le a mafai ai e le laau ona ola i lona gafatia atoatoa ma tuputupu ae i lona maualuga .

I le tulaga e maualalo le taualuga o lau faapaologa, e mafai ona e totoina nei tamato i totonu o pusa o loʻo taofia mai le pito o le faamalama. Ae peitaʻi, mo se faʻaleleia lelei o fua o fuālaʻau, o le pito i luga o se vaomatua o loʻo tuputupu aʻe i lenei auala o le a manaʻomia pea ona teuteuina seia oʻo i le telē e te manaʻomia.

Ia pulea lelei le tele o le susu e alu i totonu o ipu ma au laau i aso timu, ma afai e tatau ai, ia ufiufi le eleele i lalo o latou i luga o ni paʻu palasitika po o ni palasitika, talu ai ona o le tele o le susu e mafai ona afaina ai aʻa o le laau, lea o le a iu lava ina taitai atu ai. faʻatafunaga

Matou te faʻamoemoe o le taimi nei o le a faigofie mo oe e filifili pe e te manaʻomia le totoina o tamato a Rapunzel pe a uma ona e faitauina le faʻamatalaga o le ituaiga ma uiga o la latou togafiti. Manatua o fatu o lenei ituaiga e faigata tele ona maua i la matou eria, ae afai e te manao e mafai ona e gauai atu i le tele o mea masani ma i le taimi lava lea e foliga tutusa ma lenei ituaiga ituaiga eseese o tomato tata: "Supervvit", "Dream Aprikot" "Pulu" ma le "Black Cherry".