Fua o le gaosiga

Vili o le potu Uila Elwoodi: totoina ma tausi i le fale

O le perosi o Lawson o se laʻau matagofie matagofie e olaola i le vao i Amerika i Matu. I le natura faalenatura e tupu e oo atu i le 70 mita le maualuga ma e oʻo atu i le 1.8 m. I le aganuu, e moni, e laʻititi tele - e oo i le 2 m. O ituaiga vao e mafai ona ola i le fale e fafagaina foi. E tusa o se tasi o nei mea - cypress Elwoodi - e mafai ona e aʻoaʻo mai a matou mea.

Eseesega faʻamatalaga

Tulafono a le Lawson's Cypress Elwoody na paʻu i le 1929 i Egelani. Na maua le igoa e faʻaaloalo ai igoa o le fai fanua o Elwood. O le ephedra ei ai sona pale matagofie lautele, o le paʻu mumu-lanu enaena, lala laugatasi.

O pito pito i luga o le tipu e foliga mai e taufaamatau. Olela - lanu uliuli-lanumoana, manifinifi, pine. I le tautoulu o loʻo valiina i le lanumoana-lanu lanu. E iai foi ituaiga eseese, lea o loo i ai le taula o le nila (auro), o le elivii White.

E ala i lona lava fiafia ma le eleʻele eleʻele o Elwoodi malo i ni lanumoana lanumoana. O le siakiina o le paketi o le eletise ma e fai ai se tele tele o aʻa vevela.

E te iloa? O le pine sili ona maualuga i le lalolagi o le sui o le ituaiga o Loveson - lona maualuga e oʻo i le 81 m. Ma o le uluaʻi laau - vine fua fua Na ia faamanatu lona aso soifua lona 117.
I le faʻamatalaga o le cypress Elwoodi e tatau ona faʻaopopo atu o se televave e totoina. I le 10 o ona tausaga, e oʻo atu i le maualuga maualuga o le 1.5 m. E maua ai le siʻitia o le 3-5 cm i le tausaga.

Tulaga manaomia ile potu

E le mafai ona finau e faapea o le taamilo o se laau e le taua, ae e le mafai ona e taʻuina le ita. E tele tulaga ma tulafono faigofie e tatau ona mulimulitaʻia mo se soifua maloloina ma le ola maloloina o se tagata lanu meamata i totonu o se siosiomaga nofoia.

Fofo ma le vevela

Mo le kilipa, o le vevela lelei ma le fou ma le malulu o vaalele e taua tele. O le maualuga o le taumafanafana mo lona tuputupu ae i le taumafanafana e le sili atu i le 20 ° C, sili atu i le + 17 ° C, i le taumalulu + 10-15 ° С (ae le o lalo ifo o le 8 ° C).

O le mea lea, i le taumafanafana e sili atu ona lelei le tuʻuina o le fale i le ea fou poʻo le sola le potu i taimi uma. I le taumalulu, o le laau lelei mo le ola o le a le o se tau malulu. Ephedra e naʻo lona fiafia i le maualuga o le toʻimamaʻi i totonu o le potu. O le mea lea, o le mauaina o lenei laau i totonu o le falemautotogi, e tatau foi ona e maua se mea e faamamaina.

Afai e leai sau ituaiga masini, e masani ona e susuina le potu ma le laau ma se fagu moli. O le maualuga o le maualuga o le susu e le o lalo ifo o le 70%.

E mafai foi ona faʻaleleia le faʻamamaina e ala i le tuʻuina o se fagu ma se paranesi i luga o se palatusi ma laʻau susu pe faʻalautele le ele. I le taimi o le mafanafana, afai o le kiona i fafo, e mafai ona e tuu i sina vaega i totonu o se fagu.

I isi taimi, e mafai ona e togiina le aisa i le pusaaisa ma tuu i totonu o se atigipusa ma se laau. Afai e le o matauina le faiga o le susu, o le a sui lanu samasama ma mimiti.

O nei laau faʻasalalau e pei o le vine, papatisi potu, araucaria, cryptomeria, potu thuja o le a teuteuina lelei foi lou fale.

Malamalama ma le nofoaga

O le laau e fiafia i nofoaga susulu po o sina paolo. I se ata malulu malosi, o lona pale o le a maua ai se foliga le tutusa. O nisi vailaʻau - faʻaulu auro ma le paʻepaʻe-lanumeamata - taofi pea o latou mea teuteu i totonu o nofoaga malamalama, ae le o lalo ifo o ave saʻo o le la, aua i lenei tulaga e mafai ona mu.

Mo le vaitaimi o le taumalulu, e mafai ona tuʻuina le uila i luga o le windowsill. I le tautotogo e alu atu i le faamalama i le pito i matu pe faia se malutaga puipuia mai ni ave saʻo.

I le taumafanafana, o le faletalimalo e lelei mo le ola ai o laau, ae na o le malulu foi. E tatau ona vaʻaia le masini vavae mai mea afi afi.

Laʻau mo le laau

O le tuufaatasiga o le eletise palapala e toetoe lava a leai se mea. O loʻo i luga o le itumalo faʻatasi, ma i totonu o le eleele tapunia e mafai ona tupu i totonu o soʻo se fanua lauusiusi aina. O le mea lea, o le fanua mo le totoina e mafai ona faʻatau i le fale faʻatoʻaga i le lalolagi atoa.

E mafai foi ona e faia se moli ma se meaʻai maloloina i ou lava lima. Mo lenei mea o le a e manaʻomia:

  • lau lauʻeleʻele - lua vaega;
  • fanua lanu - tasi vaega;
  • laʻau oneone - tasi vaega.

E taua! O le malosi mo le totoina o le ephedra e tatau ona 3-4 cm le lautele nai lo le aʻa o le laau. Muamua e tatau ona i ai le alavai.

Tuputupuina o laau o le perosi

O le mea moni, e sili atu ma sili atu le faigofie ona faʻatau i totonu o le fale o togalaau se tamaʻi meaʻai mama i totonu o se ulo, lea e mafai mulimuli ane ona totoina i le eleele talafeagai ma lona gafatia e aunoa ma ni faʻafitauli. Ae ui i lea, o loʻo i ai se isi, sili atu taimi umi o le totoina o le uila - mai le tipi.

O le faʻataunuʻuina o taualumaga e faia i le taumafanafana. Latou te filifilia lala sili ona malolosi ma tipi ese le umi o le 10-12 cm mai pito i luga o le mama. I luga ifo o le vaega pito i lalo, e tatau ona aveese ia nila.

O le tipi ua tuʻuina i totonu o se faʻamalama mo le aʻafia ma faia ni lanu-greenhouses mo i latou, lea latou te tumau ai i le vevela ma le vevela, faapea foi le faia o le fafaga masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nei greenhouses e mafai ona fausia mai fagu palasitika. I totonu o lenei setete, e tatau ona tuu le vavae seia oʻo i le tautotogo. A maeʻa ona faʻaalia mai ni nila fou, e faʻafeiloaʻi le fale i totonu o se fale lauʻeleʻele, ma ua totōina i totonu o fagu pe totoina i totonu o le atunuʻu.

Aoga Tausi

A maeʻa le totoina lelei ma le aʻafia o le eletise Elwoodi, o le a tumau le mataupu - mo le tausiga, o le a aofia ai:

  • fafaga;
  • laʻei pito i luga;
  • faamamaina ma teuteu teuteu;
  • totoina;
  • togafitiga i le tulaga o faʻamaʻi poʻo osofaʻiga o faʻamaʻi pipisi.
Mo le pale ina ia laugatasia ma maua le aofaiga tutusa o le malamalama, tasi pe faalua i le masina e tatau ona liliu malie le ulo ile 5-10 °.

E te iloa? O Cypress ei ai mea taua - e mafai ona faʻamamaina totonu ole siama mai siama matautia ma maua ai se faʻamalologa i le tino faʻaleleia o le tino.

Faʻasa

I le tau vevela, e manaʻomia le fausiaina o le eletise Elwoodi i le tele o taimi ma masani. E taua le aua neʻi faʻamagoina le eleele - o le a vave ona tali atu le laau, ma afai e le gaoioi i le taimi, atonu o le a oti foi.

I le taumalulu, manaʻomia le suāuʻu talafeagai. E tatau ona fai naʻo le taimi e mamae ai le pito i luga ole palapala. E le talafeagai le lolovaia o le laau - e mafai ona aloese mai le faʻaaogaina o se supavaisa mo totonu o laau.

E le leaga le tuʻuina o poloka oisa i totonu o se fagu i le lelei o le faʻavaivai - o le a fesoasoani ia mea uma e lua e faasolosolo malie ma faasolosolo malie ile susu ma ia ausia ai le maualalo o le vevela.

E taua! E tatau ona lelei le taofiofia o vai i totonu o le fale pe faʻafefe ai vai. E tatau ona faamalulu le vai.

Laʻei pito sili

Fertilize le ephedra na fautuaina mai ia Me ia Aokuso. Mo ia e tatau ona faʻaleleia fualaʻau o minerale mo fale faʻapitoa i totonu ole fale (o le a manaʻomia le vavaeina o le toto) ma le laei mo le talo.

Amata mai Setema, e tatau ona taofi uma fafaga, a leai o le uila e mafai ona tumau i le taumalulu ma maʻi.

Toto teuteuina

I le amataga o le tautotogo, o le a manaomia e le laau ona asiasia ma tago mama, lala tuai i luga. O Cypress foi e mafai ona faapalepaleina se lauulu lauulu teuteu. O ia o se pulu mo tagata e fiafia i le fiafia.

E mafai ona e faia se pale i foliga o se pyramid po o se piko, e tuʻuina atu ai isi fausaga matagofie. Mo se seleselega se tasi e sili atu ma le tasi vae tolu o greens.

E mafai ona faia le lauulu i le tasi tausaga talu ona totoina pe toe faʻapipiʻiina le falesa. I le fale, o le teuteuina e le mafai ma e le gaosia, ma na o le pau.

Suiga

O Cypress e le fiafia i gaioiga, o lea e tatau ai ona faia i se mea itiiti - e le silia ma le tasi i le lua tausaga. Ae o loʻo manaʻomia pea le toe totoina o le laau, talu ai ua maeʻa le eleele i totonu o le ulo, ma o le tuʻuina atu o minerale ma vitamini e le mafai ona toe faʻatumuina luga o laʻei.

Ma le isi, i le aluga o taimi, o le aʻa o le ephedra e tupu, ma e le talafeagai i totonu o le ulo.

O le taimi sili mo le faʻaaogāina o taualumaga e amata mai i le faaiuga o Me i le ogatotonu o Iuni. O le auala pito sili o le faʻafefeteina.

O se fagu fou e tatau ona 3-4 cm le lautele nai lo le aʻa. Fugalaau totogo fautuaina le totoina o laau toto i totonu o ipu eleʻele, talu ai e mafai ona lelei le taofia o le susu i totonu o le eleele i le taumafanafana ma mafanafana ai aʻa i le taumalulu.

Ina ia aveese le laau mai le tane tuai, e tatau ona tuu i totonu o le faletaele po o totonu o se apa vai. O lea o loʻo lelei le suamalie o le palapala, ma o le a alu ese le laau i fafo mai le ulo. I le pito i lalo o le vai fou mo le totoina e tatau ona tuʻu ai le lima senitimita o le alavai i le tulaga o le faalauteleina o le omea, piliki gau, maa lamolemole, ma isi. Mai luga, e tatau ona e sasaa se tamai vaega o le palapala eleele e tuʻuina ai se pulu o le eleele i aʻa.

Ina ia faatumuina avanoa i le malamalama, otaota palapala ua saunia mo le totoina. I le iuga, o le eleele o le a manaʻomia ona faʻamaufaʻailogaina i ou lima ma faʻamaligi tele.

E taua! E tatau ona faʻamautinoa pe a oʻo i le suia o le aʻa aʻa o le ephedra e le oi lalo o le eleele, a le o lea e le mafai e le fale ona nofo i lalo pe oti foi.

A maeʻa le toe totoina o le lua vaiaso muamua, e manaʻomia ona ufiufi le laau mai le la. Faʻatoʻa faʻatoʻa amata ile lua pe tolu aso. Aʻo le i oʻo i lenei fale, e tele lava le pusa. O le a mafai ona faʻafefiloi na o le lua-tolu masina.

Faʻamatalaga faʻafitauli i le tuputupu ae

O faafitauli nei e masani ai mo laau o le perosi:

  • aʻa le pala;
  • sosolo lala;
  • samasama ma le pau o nila;
  • vailaau vaʻaia mite osofaiga;
  • gaoioiga leaga
O faafitauli uma o loʻo i luga o le taunuuga lea o le le tausia lelei o le tagata.

O le pala o le tino e aliali mai i le mataupu pe a masani ona faʻaogaina le laau i le suavai, ma o le aʻafiaga o aʻa o taimi uma o le susu. Afai e te maitauina le le lelei o le perosi ma pe a uma le asiasiga ua e talitonu e leai ni faʻamaʻi pipisi i ai, taumafai e eli le laau ma siaki aʻa. Faatasi ai ma sina laumoe, ua vavaeina aʻa o faamaʻi, ma o mea tipi ua togafitia i le fungicide.

Ona totoina lea o le laau i se eleele fou fou ma se malosi fou. Faatasi ai ma le malosi o le faʻaumatia mai le ephedra e tatau ona faʻaumatia.

I le tulaga o le samasama faʻafuaseʻi ma le paʻu ese o nila, e tatau ona suʻesuʻeina ma le totoʻa le laau. Afai ei ai se upega tafaʻilagi i lālā, ona tupu ai lea o se apogaleveleve. Ina ia faʻaumatia, o le ae manaʻomia le faʻaaogaina o vailaʻau - acaricides, lea e faatagaina mo le faʻaleleia o potu toto.

O le mimilo o lala ma le paʻu ese o nila e tupu foi pe a osofaʻi le scythe. Faatasi ai ma sina maʻi pipisi mai lenei meaola, e mafai ona e taumafai e faʻamalosi ese i le masini - e ala i le tipi ese mai se iniseti susu ma se pulumu.

Ma i le taimi muamua o faʻamaʻi pipisi atonu e fesoasoani i le fofoina o le fasimoli-suauu. Faʻatasi ma se faʻamaʻi pipisi e aunoa ma le kemisi e le mafai ona faia. O fualaau oona "Actellic", "Phosbecid" ma isi o le a fesoasoani. O le tuputupu ae o se laau matagofie ma muamua, e pei o le eletise a Leonardo Laws, o Elwood, ma le faia lelei o le togalaau ma le tausiga, o le a maua ai se tulimanu matagofie i le fale ma, i se faaopoopoga, o se laau Kerisimasi ola mo le Tausaga Fou - e mo na faamoemoega e masani ona faaaoga lenei laau i le taumalulu.