Fua o le gaosiga

O le a le mea ma pe faʻapefea ona faʻaaoga fualaʻau faʻasa

O fuālaʻau fuālaʻau o meaʻai ia e taua tele i le agronomy, ma o le asō o le a tatou tilotilo i mea o latou i ai, oa ituaiga o nei mea o iai, ma suesue foi o latou igoa. Sei o tatou taumafai e mafaufau i ai. fomaʻi tusi tulafono i luga o la matou togalaau ma togalaau aina.

O le a le mea?

Fofo pito i luga o le Phosphoric e aofia ai i le vaega o minerale tuufaatasia. O se tasi lea o meaʻai faʻapitoa e faʻaleleia ai le lelei ma gaioiga o mea totō. O le elemene elemene "phosphorus" o se vaega o le DNA ma le RNA ma le tele o isi vaega e fesoasoani i le atinaʻeina ma le fuaina o fua o laau toto. E le gata i lea, o "phosphorus" o se eletise elemene (faatasi ai ma le eletise ma le potassium), e taua tele mo laau toto. E maua ai le aoga o fualaau oona i le totoga o gaosiga o laau. Pe a faatusatusa i le potassium ma le eletise, lea e nafa ma le tuputupu ae ma le tofo o meatotino o oloa gaosi, o le gaioiga o le porokalama e faaauau pea le pulea o fesuiaiga o fesuiaiga i le tino. O le mea lea, o le phosphorus o se punavai taua o mea taumafa mo togalaau uma ma togalaau, e aunoa ma se faʻasesega.

O le nitrogen ma le fugalaʻau, faapea foi ma le phosphate fertilizers, o vailaau faʻamalaʻau ma e iloga i le maualuga o taumafa.

Faatasi ai ma le tele o meaʻai o le phosphate, o le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o le totoina vave vave ona faʻavave. Ae ui i lea, o nisi aganuu e manaʻomia nisi phosphorus, o isi e leai. Ae e tusa lava pe faʻapena ona faʻafefiloi le fertilizing i totonu o le eleele i se aofaiga tele, o le a le faʻaleagaina ai le togavao. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o laau toto e maua mai ai fualaʻau o le phosphate i le aofaiga tonu latou te manaʻomia.

E te iloa? O le leai o ni kopuka e mafai ona afaina tele ai le toto, ma i se tulaga masani o le gaosia o le tino o le eleele. Afai e faafuasei ona mou atu molika uma mai le eleele, o le a leiloloa le lumanai, o le a vaivai le laau. I totonu o laau totō, o le a faʻaumatia fatuga o fatu, i ituaiga taʻitasi, o le a faʻagesegese pe taofi atoa le tuputupu ae. Ona o le le lava o le maika, e oʻo lava i tumutumu o le cereal o le a liua i le maso.

Faʻailoga ma faailoilo o le taulaitu

Ia amata, mafaufau O mafuaʻaga e mafua ai ona leai ni phosphorite:

  • Omea eleʻele eleʻele e faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o le faʻamalolo i le eleele. E faʻapipiʻi vaʻalele i luga o le palapala o le faʻafefiloi o le palapala ma liliu atu ai i ni mea mamafa digestible.
  • Le amanaiaina o tulafono mo le faʻaaogaina o fugalatini-potassium.
  • Laʻau malosi, e mafua ai le le lelei o le galue i le microflora oneone.
  • Auala le lelei o le palapala.

I le iloaina o uiga o le le atoatoa o le phosphorus, e mafai ona e vave suia le tulaga, aumai i latou i le aofaiga talafeagai. O mea nei faailoga taatele o le matelaina o le taulaitu:

  • o vaega o loʻo i luga o le eleele na muamua maua se lanumeamata lanumeamata ma le lanu violē-violet;
  • o le foliga mai o laulaau paʻu ua suia, o le laʻau ua malepelepe vave;
  • i luga o laʻau maualalo maualalo suiga ma mea faʻapouliuli e matauina;
  • o le laau e laʻititi ma paʻu;
  • o le rhizome ua faʻavaivai vaivai, o le mea e "pau" i le palapala.

Ituaiga ma tulafono mo le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasa

Ina ia mafai ona filifilia fomaʻi saʻo phosphate, e taua le iloa le taua o ituaiga taitasi ma tulafono mo lo latou faʻaaogaina. O le mea lea, matou te liliu atu i le iloiloga o le faʻavasegaina o phosphorite.

Simple superphosphate

Simple superphosphate - faʻapipiʻi suamalie, faigofie faʻafefeteina i luga o le vai. O le tuufaatasiga o le faluga e aofia ai na o le 16-20% o fualaʻau. O isi vaega ole superphosphate faigofie o calcium, sulfur ma magnesium. Fertilizer e talafeagai mo le faaopoopo i soʻo se ituaiga palapala. O le superphosphate faigofie e faʻaleleia le tuputupu aʻe lelei o fualaau e pei o cereals, legumes, cruciferous. O le faʻaaogaina o lenei kopūlū e i ai sona aoga aoga i le totoina o pateta, kāloti, beets, flax, aniani, faʻapea foʻi ma lapisi ma uila. O luga o laei o loʻo i ai foliga paʻu po o foliga o granul.

Faia o filifiliga:

  • o le vaega autu e sili atu ona lelei i le taimi o le tautoulu (Setema) poʻo le tautotogo (Aperila) eli, i le loloto o le totoina o le eleele;
  • pe a lūlū pe totōina - i totonu o pupu, togavao, lua (ia Me);
  • e pei o se ofutino pito i luga (talafeagai Iuni, Iulai, Aokuso).

Superphosphate faʻamaoaigaina

Enriched superphosphate - teuina o mineral phosphate. O se faʻafefiloi o le tele o koniteko phosphate. E sili atu ma le 95% o le P2O5 o loʻo i luga o laei i se foliga foliga tutusa, ma sili atu i le 50% le vai e mafai ona suauu.

O le tamaoaiga o le superphosphate e faʻaaogaina i luga o ituaiga uma o palapala e pei o le muaʻi totoina, fuālaʻau faʻasusu, ma faʻaputu foi. Le tele o aoga i luga o eleele eleʻele ma le le mautonu. E mafai ona faʻaaoga i tulaga o le eleele puipuia.

E taua! I le eleele oona, o le vailaʻau phosphoric o le superphosphate faʻamalosia ua liua i le phosphates o le aluminium ma le uʻamea e faigata ona oʻo i laau. O le mea lea, e taua le muaʻi faʻafefiloi le fuālaʻau ma le falaoamata o le phosphate, le limasone, penisina, humus.
Tuutuuga o le ulufale. O lenei ituaiga phosphate e masani lava ona faʻaaoga i totonu o le talosaga autu. O le faʻaaogaina o le superphosphate faʻamalosia e sili ona aoga pe a faʻaaogaina se faʻavaega ma le muaʻi totoina. Ina ia mafai ona maua le maualuga ma le tele o le seleselega o pateta, suka, fualaau faisua ma isi mea totō, e fautuaina e faʻaopoopo le faʻaopoopoga o le superphosphate i le mea e masani ai ae leʻi totoina ma sina vaega itiiti i vaieli ma laina pe a lūlū.

Lua superpolsphate

O le superphosphate e faʻaluaina e aofia ai le lua faʻalua o le phosphorus (42-50%). E faʻaaogaina lenei meaʻai i fualaau aina uma, ae o lona taumafa faapitoa e tatau ona faʻaititia i le afa. E masani lava o lenei elemene e faʻamaʻaina fualaau aina ma laau toto.

Faʻaogaina o le superphosphate faʻaluaina:

  • mo apples apples e oo i le 5 tausaga - 60-75 g i le laau;
  • mo laau matutua apple 5-10 tausaga - 170-220 g;
  • mo fualaau (apricot, cherry, plum) - 50-70 g i le laau;
  • mo currants ma gooseberries - 35-50 g i le ogalaau;
  • mo fugalaau - 20 g i le sikuea. utaina mita.
E taua! Manatua le tulafono tāua pe'ā e galue i meaola laiti: aua le faʻafefiloi ma penisina, urari, ammonium nitrate ma le lime.

Phosphoric Flour

I le tuufaatasiga o le phosphate rock o le 20-30% o fualaʻau. O luga o laei e i ai se faʻatonuga faigata mo fualaau aina, ae o lenei mea e sili atu ona lelei nai lo se mea le lelei. Ona o lenei mea moni, o le papa phosphate e galue lelei i eleele oona (peat or podzolic). O le siosiomaga faʻamaʻalo lelei e liua le phosphorus i se pepa e talafeagai mo laau totō.

Tulafono mo le faʻaaogaina o le phosphate rock. E le faʻafefeteina le falaoamata i le vai, e naʻo le eliina o le autumn. O le aʻafiaga o le faʻaaogaina o nei fugalaʻau e leʻo vave ona iloa, ae na o le 2-3 tausaga talu ona maeʻa ona faʻaaoga.

Faʻasalaga

Faʻasalaga - O le isi ituaiga o fafaga fusi phosphoric. E le mafai ona solo le kulū i totonu o le vai, ae ua faʻamamafa lelei i vailaau faʻasaina. Fertilizer e fetaui ma ituaiga o palapala. E mafai ona maua mai le paʻu i le paʻu, o le lanu o le kulupu e malamalama i faʻamatalaga kulimi. E le maua e le fugalaau le mea e faʻapipiʻi ai ma ua fetogi atoa i le ea (i lalo o le malosi o le matagi).

O le gaioiga o le muamua fugalaupapa e faʻavae. Toeitiiti atoa le afa (40%) e aofia ai le kopole.

Talosaga Faaaogaina. O le tulaʻi mai o se mea faʻapitoa e faʻapitoa mo ituaiga uma o togalaau ma togalaau. E faʻaopoopoina i faʻalapotopotoga masani o loʻo fafagaina. Faʻafefiloi maeʻaeʻa ma i totonu o lenei pepa e saofagā i le teritori o le togalaau.

Faʻamanuiaga o le faʻaaoga

O le suʻesuʻega o fualaʻau faʻasaina o le phosphate na faʻaalia ai o lo latou faaaogaina aoga taua mo togalaau aina ma togalaau aina. Aemaise lava, o le:

  • fua mai le faateleina;
  • faateleina le tetee atu o laau i maʻi eseese;
  • ola maualuga o fua;
  • faʻaopoopoga ma le faʻaleleia atili o fuainumera faʻasolosolo.
O le puaa, povi, mamoe, solofanua ma le lapiti vao e faʻaaogaina e faʻaleleia ai fua o fualaau.
O le a mafaufau phosphate aoga i luga o le faʻataʻitaʻiga o lo latou aʻafiaga i togalaau faʻatoʻaga totō ma togalaau:

  • Vine. Mea taumafa phosphate e faʻaleleia atili ai le tuputupu ae ma le atinaʻeina o fua o vine vine; faʻapupulaina le suka i le vine; vine vave vave ona vave.
  • Tomato . O le tuʻuina atu o faʻamalama e faʻaleleia atili ai le tuputupu ae o aʻa o tamato mai le amataina o fatu, faateleina le suka.
  • Maʻa, Wheat. O le tele o fualaau oona e matua faateleina ai le gaosiga ma faateleina le taua o mea taumafa.

  • Potatoes, leki. O elemene fuālaʻau eletise e faʻaleleia le gaosi, faʻaleleia le lelei o le totoina.

E te iloa? O le paionia "phosphorus" o se tagata suʻesuʻe Siamani o le tagata suʻesuʻe Scientist Hennig Brand. I le 1669, na filifili ai le saienitisi e aveese le auro mai le tagata. E ala i le vevela, faʻamafanafana ma le faʻavevelaina ole vai ola Faʻailoga faʻamaopoopoina se paʻu paʻepaʻe susulu i le pouliuli. Na tonu i le saienitisi na ia faia le "mataupu autu" o auro ma taʻua lenei pau "uila" (o lona uiga i le faa-Eleni o le "phosphorus"). Ina ua le toe faapaleniina ni mea fou i se mea fou, na amata loa ona faatau atu e le tagata faatau mea nei le sili atu ona taua nai lo le auro taua.
E ala i le faʻamafanafanaina oa latou togalaau, aua lava nei galo e uiga i phosphorus. Faʻaauau fugalaʻau fuālaʻau phosphate, o le ae aloese mai le tele o faafitauli ma tupu ai se seleselega tele.