Fua o le gaosiga

Calpiglossis: galueaina ma tausia i nofoaga tatala

O fugalaau fugalaau ma fugalaau-logo o lenei laau e faia ai se lagona e le mafaamatalaina. O nei togavao o le a teuteu ai soʻo se fugalaau ma avea ma ona "faʻalauiloa". Feiloai i lenei - salpiglossis. Aoao atili e uiga i le totoina ma le tausia o laau toto i le malae.

Faʻamatalaga

Sulpiglossis o le aiga o Solanaceae; e tusa ma le luasefulu ituaiga ituaiga o mea e iloa uma. O se laau laʻau faʻamaina e saʻo ma faigofie, ma e masani ona faʻalaʻau mai i le 15 i le 80 cm le maualuga. O latou laulau e ufitia i lauulu lauulu. O le aʻa o le laau e fefiloi: o loo i ai se aʻa autu ma aʻa.

E te iloa? O lenei fugalaau e taua foi o le "laulaufaiva tuitui", aua o lona igoa e sau mai le upu Eleni "salpinx" - paipa ma "lupe" - gagana.

E ese le fesuisuiaʻi i le ituaiga o laulaau: e mafai ona pipii, dentate ma atoa. Aʻo le aʻa o lālā e tupu i luga o petioles, ma i luga luga - saʻo mai le aʻa. O fugalaau e lima-faʻapotopotoina, ia i ai se foliga e pei o le ulu e tusa ma le 6 cm le lautele, faʻatasi ai ma se paʻu vevela.

Eseese ituaiga o petals o loʻo tuʻuina atu se mamanu eseese ma lanu. E mafai ona sinasina, peleni, lanu enaena, lanu viole, mumu, ma vavalalata vavave e fausia ai se mamanu mataga i luga o le fogaeleele. O fugalaau e amata mai ia Iuni ia Oketopa.

O le laau e mafai ona taʻitasi, taʻilua ma faʻaleleia. O lona lauʻeleʻele o Amerika i Saute.

Laʻau ma ituaiga eseese

I le natura, e tusa ma le luasefulu ituaiga o nei fugalaau, ae o le salpiglossis sinuata (Salpiglossis sinuata) ua tupu i la tatou eria, lea e aofia ai ituaiga eseese e tolu.

Sulpiglossis e maualalo

Faʻalauteleina o laau toto i foliga o se vao e oo i le 40 cm le maualuga. E susulu tele lava. O ituaiga taatele o lenei ituaiga: "Flamenco", "Q", "Carnival", "Nanum".

E te iloa? O Sulpiglossis na faatoa toe maua i le Iunaite Setete i le 1924. I lo matou eria, na ia faaali mai mulimuli ane.

Tele-faʻafefe

O lenei ituaiga e aofia ai ituaiga sili ona maualuga faatasi ai ma fugalaʻau paʻu ma le tele o fugalaau tetele.

Superbissimy

O le superpissimus salpiglossis e iloga i tala o fugalaau fugalaau, saʻo saʻo, pe a ma le 60 cm le maualuga.

Faʻatoʻaga i fafo

O le fugalaau e faʻapupulaina e ala i fatu, aemaise o ona tausaga faaletausaga.

Faʻaleleia eleele

E tusa i le vaiaso ao le i luluina, eli le palapala faatasi ai ma le faaopoopoina o le pefu, oneone ma le peat. O nei fugalaau e sili atu le suamalie poo le solitasi eleele. O le taupulega e filifilia i le la, puipuia mai le matagi ma faʻaleleia lelei.

Lauina o fatu

O fatu e totoina i le ogatotonu o Mei, pe a le toe vaaia le kiona. O fatu e tuu i se mea mamao 25 cm le va. O lenei fugalaau e le fiafia i le gaosiga, o lea e tatau ai ona e totō vave i se nofoaga tumau, o le mea lea e sili ona lelei le totoina o le salpiglossis mai fatu.

E taua! Ina ia vave ona tupu, o fatu o le salpiglossis e totoina i le taumalulu.

Tausiga

Pe a faatusatusa i le tele o isi laau, o salpiglossis e le lelei. O le mea sili ona faigata o le le taliaina lea o lāmala ma le suavai. I le manaomia o le fausiaina tausia paleni.

Faʻasa

O le taumafanafana e tatau ona faʻafeinu aso umaI le afiafi, e manaʻomia le sulu. O eleele vevela e lamatia ai le vave faʻamago ma le oti o le laau. E sili atu le faʻaleleia ile vai inu vevela. I le tautotogo ma le autumn, o le vai e masani ona fai e le tele, i le faalua i le vaiaso. I le taimi e faʻamafanafana ai le eleele i totonu o le moega fugalaau e tatau ona vaʻaia lelei.

Laʻei pito sili

E sili ona faaluaina i le masina ona faia faʻatasi ma le faʻamalosi poo le mineral fertilizers. O le mea pito sili ona taua o le faʻafefeina lea o le laau i le vaitau o le vavao.

Faʻailoa

O le faʻagasologa o le viliina o le totogo tutotonu e fausia ai se numera tele o mata e manaʻomia. I le taimi lava e tasi ma le pine, e tatau ona aveese faʻamalo o mea vaivai. O lenei mea e mafai ai e oe ona maua se vaʻaiga umi.

Aveesea o vao

O le saolotoga mai vao o le a mafai ai e le salpiglossis ona totoina le malosi atoatoa. I le avea ai o se tulafono, e faia lenei mea e ala i le tatalaina o le eleele aʻo faʻaleleia.

Maʻi ma faʻamaʻi

O faʻamaʻi o le salpiglossis e mafai ona tupu i le taimi o timuga poʻo, i se isi itu, taimi malogo. O ona fili sili - faʻamaʻi faʻamaʻi (tuai moli, fusarium, paʻu paʻu), faʻapea foi ma meaola e pei o miti, apofiti ma vaovao.

Faatasi ai ma le toilalo o mea malie, e suia ai e le laau ona lanu ona lago ai lea. Ole togafitiga e le mafai ona faʻaaoga, e tatau ona faʻaumatia le laau ua aʻafia.

E taua! I le avea ai o se mea e puipuia ai aʻo le i totoina, e togafitia le palapala i se filo.

Mo togafitiga o manu, faʻaopoopoga i vailaau iniseti, o metotia faʻaleaganuʻu e faʻaaogaina foi. O le totoina o laulaau, vao vao, celandine ma se vaifofo o le sapalai tagamea o loʻo i ai se aafiaga lelei.

Faʻaaogaina i le mamanu

Salpiglossis e masani ona faʻaaogaina i le mamanu. E masani ona faatumulia i avanoa avanoa i le va o vaʻai. E talafeagai le totoina i totonu o laau toto, aemaise lava i se paolo siliva o laulaʻau, e faʻafeoloolo ai le matagofie o fugalaau. E mafai ona totoina ituaiga o mea e maualalo le ola i totonu o fagu ma teuteuina i totonu o latou fale puipui ma verandas.

O le tuputupu ae ma le tausiga o salpiglossies e faigofie tele, ae o le a umi ona latou fiafia i mata ma o latou lalelei matagofie.