Laʻau i totonu

Vaega o le tuputupu ae o vine i totonu o ata ma igoa

Liana - o se tasi o ituaiga eseese o tagata fetolofi ma fualaʻau felanulanuaʻi e faigofie ile vaomatua. I lalo o tulaga masani, latou te ola ae i le malamalama ma le la, pipii atu i lala ma lala o laau tuaoi. I lalo o le potu, e mafai e ituaiga o laau ona faʻaaoga ni faʻapitoa ma lagolago e fai ma lagolago.

Vine Vaʻa

I lalo o le potu, e mafai e vine ona teuteu tulimanu ma luga. O totonu o le vaomatua o loʻo olaola ma e le o faʻatupu, o faʻamaufaʻailogaina i luga o fugalaau poʻo luga o laʻau teuteu, tetele ma laiti. O ituaiga uma o vine i totonu e manaʻomia le lagolago. I le fua o le 50-100 fatu fatu, o le foliga o le palaniki poʻo le vali, lapotopoto, ma le diamita o le 3-6 mm, o le umi o le 5-10 mm.

E te iloa? E leai ni laau i le lalolagi e sili atu nai lo vine vailaʻau. E mafua lenei mea i le mea moni o lianas e tatau ona maua i le tuputupu ae o le fale talimalo, i le pale lea latou te aʻe ai. O le sailia mo i latou lava lagolago i totonu o laau, e tosoina i latou i nisi taimi o le selau o mita.

Ata ma suafa

O le mea e sili ona taatele o le totoina ma le le lelei o vine i totonu. Faatasi ai ma le tele o igoa o vine i totonu, o laau sili ona lauiloa o cissus (birch), o laau toto, ma ovy masani.

Monstera

E tusa ai ma se tasi o lomiga, e talitonuina o le igoa o lenei potu liana e sau mai le upu "monster" ona o le tele o laʻau paʻu ma le tautau o aʻa, lea na vaaia e le au malaga muamua na vaaia le moa i le vailaʻau, o vae o le monster. E masani ona taua o le "fetagisi" mo ituaiga o mea e le mautonu. O Monstera e masani ona tupu i luga o tafaoga, lea e aumai ai fatu e manulele. Mai iina, faatasi ai ma le fesoasoani a aʻa aʻa, e oʻo atu i le eleele ma aʻa ai. I lalo o tulaga masani, e mafai ona oʻo atu i le sefulu sefulu mita le umi, i le fale - 5-6.

O Monstera e tele, paolo, lanu lanumeamata lanumeamata i luga o le umi umi e oo i le 0.5 m. O laʻau faʻamaʻaʻaʻa, fatu laʻau e iu lava ina vaʻavaʻavaʻai faʻatasi.

Afai e te manaʻo e toto se laau maualuga i luga o le fanua, ona e faʻafofoga lea i failautusi, oso aʻei luga o le rose, actinidia, fuga vine, siaki o le aconite, wisteria, honeysuckle, petistal hydrangea.
I lalo o le moa i tulaga masani, e mafai ona vaʻai le tau ona o ona toto - o tino faapitoa o loʻo i luga o auala i fafo. Ua faʻamalolo le suavai i luga o latou i aso ma le faateleina o le susu. O pusa i luga o laʻau e maua ai le tafe mai le timu vevela ma le mafai ai ona taʻe.

I le faʻaopoopoga i le mea autu, o loʻo ola lelei ai mono. O i latou, o le mea moni, o le ea, lea e tuʻuina atu ai i le fale le faʻaleleia atili o le susu ma le fafaga, lea e avea ma lagolago faaopoopo. Latou te tupu mai i ni manoa o le ogaoga autu ma ola agai i le eleele e aʻafia ai iina. Monster mai Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, e patino i le ituaiga o Aroids. E tusa ma le 30 ituaiga lauiloa i totonu o le fale ua ola e pei o Monstera, Monstera perforated (Adanson), Monstera matagofie (delicacy). Mo nei meaola uma e taua tele i totonu o le potu avanoa susulu ma avanoa.

O le laau totō e tupu i luga o le 4th-5th tausaga o lona soifuaga ma o lona maualuga e oo atu i le 3 mita, e pipii mau i puipui ma ona aʻa. Ae i le taimi lava e tasi e manaʻomia ai nisi mea faʻapipiʻi ma nonoa.

E fuga mai i le fale e le masani ai. O fugalaau e laʻititi, e fai ma sui o le pusa o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe. A maeʻa ona toto, e faia le pulu ma se manogi manaia ma le manogi o pineapa.

O fua o le suamalie Monstera i lo latou atunuu e aina.

Kata o Tupe

O totonu o le fugalaau fugalaau o se laiana, o se tasi o ituaiga e 25 o le aiga Aroid mai Asia i Saute. Ona o lona tutusa ma le Ivy, na maua lona igoa mai le upu Eleni skindapsus. E pei o le monstera, e iai, e faaopoopo atu i le foga eleele lalola, e iai foʻi aʻafiaga malolosi.

I tulaga o potu, o le vaitafe o le ola e tupu lelei foi, e le lelei. E leai se aoga, e ese mai i luga o le ala, o mamanu eseese ma lanu o lanu lanumeamata lanumeamata. Toeitiiti lava e le toe tupu.

Mo ipu e sili ona talafeagai o le petunia faʻapitoa, calibrahoa, surfinia, bacopa, begonia, verbena, dichondra, campanula, lobelia.

Cissus

E mafai ona tupu i totonu o potu pogisa ma malamalama. O lenei laʻau faʻafelelei na maua le igoa o le foliga tutusa - "vine" ma le "ivy". O le mea moni, o se vaomatua o loʻo i ai ni fuga faʻalautele ma mea e faʻaaogaina, o le mea lea e faʻalelei ai le pale mai se pusa taʻai poʻo luga o se tulaga. E i ai i le aiga vine.

Cissus ei ai ni laʻau faigofie pe vevela, e seasea fuga i totonu o tulaga i totonu. Fugalaau mai le cissus e laiti, e aoina i palapeti pepelo.

O le tele o taimi, o Cissus Antarctic ma Cissus rhombolic ua tutupu aʻe i totonu o le fale - o malu ma laau e faapalepale i le vevela. I le taumalulu, o nei ituaiga meaola e mafai ona tatalia le paʻu o le vevela e itiiti ifo i le 10 tikeri, ma i le taumafanafana e faʻafefe ai le vevela vevela ma le vevela.

Philodendron

Philodendron o se tasi o le tele o gafa o le aiga Aroid, e aofia ai le 900 mea. O le igoa i le faaliliuga mai le Eleni o le "laau alofa" e atagia mai ai le natura o le tuputupu aʻe o lenei laau vine. E ola i vaomatua o vaomatua, o loʻo maua i masima, i luga o auvai o vaitafe, i vaega pito i lalo o mauga. E i ai ni aʻa malolosi ma ni suimeni. E eseese i ituaiga olaga e faʻalagolago i le nofoaga masani.

E pei o isi ituaiga manu, o se semi-epiphypite. O nisi o ona foliga autu e mafai ona atoatoa, e pei o le aʻei luga o laau. E uiga i nei mea, naʻo le lua tulaga e aʻafia.

I lalo o le philodendron, i vivo, o uiga autu o laau o liana o loo tuuina atu: lalo o le eleele ma le pakiaka o le aʻa, antennae ma suckers. O le philodendron e atiina ae ni ituaiga lau lua: Muamua o se mea leaga, i totonu o le mea e tutupu mai ai le laumei (photo), ona masani ai lea, i luga o se petiole umi, i totonu lea e fausia ai embryos.

E te iloa? O le faamaumauga i totonu o laau liana e aofia ai le rotana. O le pito sili ona umi o le pama palm o le mea sili ona lelei. O le umi o lona ogalaau e silia ma le 300 mita.
O nei mea uma o loʻo i luga o le ata tele, lea e muta ai i le faʻaogaina. E le o iloa e saienitisi le mea e tupu ai le isi taamilosaga.

O lau laʻau-pei o laʻau e taʻua foi o cataphylls - e masani lava lanu meamata, mausali i le vaitau o le puipuiga o tumutumu i luga o le ala. Ma, a oʻo ina lafoaʻi le laulaʻau, e paʻu'ū faʻataʻitaʻoti, ma tuʻu ai i luga o le ala.

O lau o le philodendron e ese mai i luga o le ala ma le va. O lau o ituaiga meaola e oʻo i le 2 mita le umi. O le foliga o laulaau o lenei laau e mafai ona lelei, fuga o foliga ma isi fomu, atoa ma vaeluaina, o nisi taimi e lua. I le fatuina o lau laau lafoaʻi fatu.

O se mea manaia e faapea i le philodendron i luga o le laau e tasi o loo i ai laulaau eseese. I laau matutua, o se taunuuga o le morphogenesis, o lau o ituaiga eseese ma ituaiga.

O fugalaau e tele mea e tutusa ma isi ituaiga o lianovah - o le faʻaogaina-taliga, o le fua-fua. O le taliga e talitutusa ma le ova ona o le tele o fugalaau, o le tagata lava ia o le pollinating.

Syngonium

O le isi sui o le liana syngonium. O fua o se laau talavou e aofia ai i le photosynthesis, ei ai le lautele mai i nai millimeters i le amataga o le 6 cm i le vaitaimi o le tele o lona atinaʻe. Faatasi ai ma le matua, o le epidermis pito i fafo e i ai se mea itiiti e momoe ai, e faaitiitia ai le fetuutuunai o le au. O loʻo i ai ituaiga meaola e iai le paluga o le meaʻai.

O aʻa o le signonium o ituaiga e lua - fafagaina ma lafumanu.

O lau o le symononium ua tipiina i ni vaega. O le vaega pito i lalo e faigofie lava. I luga o le pito i luga o loʻo i ai se vevela umi e le mafaamatalaina, o vevela lalata e le oʻo atu i le pito o le lau. O le natura faʻasalalauina o le faʻasalaga o se mea iloga o lau o le syngonium.

Inflorescences, cobs ei ai sina mamao i le va o fugalaau.

Hoya

O fuālaau i totonu o le fale e sili ona matagofie i lo latou lalelei. Le saturation o lanu, gaʻo o fuainumera o fugalaau fugalaau, manogi e tosina ma mafua ai le faamemelo. O se tasi o nei fugalaau e malosi. Hoya - o se genus of lianovs mai le aiga o Lastovnev - faʻafeiloaʻi solo. E leai se mea, e leai se mea e faʻaaogaina. O inflorescences o maʻa, ma se manoa lapotopoto faʻatasi ma le lima sui auai. Fugalaau i totonu o se faamalu.

Ua tupu aʻe Hoya i potu mafanafana ma lelei;

O le lalelei ma le matagofie o mea uma o loo i totonu o laau i epiphytes - olati, guzmanii, schlyumberbergera, ehmea, platicerium, eseese.

Stephanotis

Le igoa lona lua stephanotis - Madagascar Jasmine po o Marsdenia. Mai upu Eleni "stephanos" - o le pale ma le "otos" - le taliga, e faatatau i le aiga o Lastovnev. O le igoa na tuuina mai e ala i foliga o se fugalaau, e foliga tutusa ma le palealii ma petals e pei o taliga. I le fale, o ituaiga e 16, ua na o Stefanotis Floribunda ua tupu, o se vine ulu i totonu.

I tulaga o potu, o le fugalaau e oʻo i le 5 mita le umi. O ona laʻau o loʻo i luga o le laʻau, o le paʻu paʻu, atoa, lanumeamata lanumeamata, 7-9 cm le umi, ma le 4-5 cm le lautele. O fugalaau i Stephanotis e maua ai le mafanafana, e pei o le siva, e oo i le 4 cm le lautele, manogi. Fugalaau e paʻepaʻe pe lanu kirimoli. I lalo o tulaga masani, ei ai fugalaau lanu samasama ma le lalac. Latou te fatuina se faaputuga o mea leaga, numera e oo atu i le 7 fugalaau.

Mandeville (faʻalapotopotoga)

O ia e aupito sili ona manaia i le fale e fuga mai vine, ae o le mea e fiafia i ai. I le fale, e oʻo atu i le 4 mita le uumi, o loʻo i ai se paʻu, susulu, veʻe lanumeamata lanumeamata, ma se totoa i le pito i luga o lau.

Ua fausia uma e pei o se aʻei vine, ma pei o se togavao. Ae o le teuteuga o fugalaau e pei o fugalaau, o loʻo sinasina, ulaula, mumu po o le piniki. E tofu fugalaau e lima. I luga o se tasi laau e mafai ona fuga mai i le 80 fugalaau i le taimi e tasi ae le o totonu i totonu o le 10 aso. O le vaitau o le fugalaau - mai le tautotogo i le autumn.

Ona o lo latou lalelei mo fugalaau, o ituaiga sili ona lauiloa o le vaʻaia o:

  • mandevil e manaia;
  • Mandeville Sander;
  • O Mandevilla e tatala;
  • Mandevilla Bolivian;
  • mandevilla e maoae.
O le mafanafana, ea fou ma le malamalama lelei - o tulaga autu mo le tausiga o nei laau toto.

Mandeville e le taliaina toleniga maualalo. Mo se faʻaleleia sili atu o le aʻa ma le faʻavaeina o le pale e matua manaʻomia ona teuteu.

E taua! Mandevilla o le vai oona!
Tausiga mo Mandeville, e tatau ona e ofuina totigilima, aua le faatagaina tamaiti ma meaola e totō.

Thunbergia

Tunbergia - Liana mai le aiga o Acanthus. O totonu o le potu e oʻo i le 1.5 mita. Paʻu o le fatu i lalo, e oʻo atu i le 7 inisi le umi. O se tasi lea o laau sili ona vave olaola i le aiga o Aroid. E mafai ona i ai i le tulaga o se togavao poʻo se vine po o se vao vao.

O nisi o ona ituaiga o tausaga taʻitasi. O se tasi o ituaiga o ituaiga o le Alalafaga Tunbergy. A aunoa ma ni faafitauli mai le fatu e tupu i le potu e oo i le 1.8 mita. Lulu matagofie lau. Laʻau - fuga o le uʻamea, i luga o petioles miti. Fugalaau - mumu, moli lanumeamata, ma le koko koko-brown brown. E i ai ituaiga o fugalaau lanu samasama ma paʻepaʻe.

Le mautonu, lagona mafanafana ile vevela ole potu. E taua tele le susulu o le nofoaga mo ia, ae aunoa ma le susulu o le la. Na te talia le ea vevela, ae fiafia i le pulupulu. E le gata i lea, o le pulupulu e fesoasoani ia te ia e aloese ai mai le apogaleveleve.

Luga o le potu

Ovy (cheder) i totonu o le fale e le lelei ma i totonu o le potu avanoa masani, e tele ituaiga ma ituaiga. E teuteuina Ivy i laʻau papaʻe i luga o laumei umi.

O fugalaau i le tele o ituaiga meaola o loʻo i pito pito o paranesi, laiti, faʻapipiʻiina i se pulumu, o le calyx atoa poʻo le lima-toothed; o le corolla e lima-petaled, lima tusitusi, o se pistil i le pito i lalo ma se pu aano.

O fua o le ivy o se lanu uliuli pe samasama, ma e tolu i le lima fatu taʻitasi.

E gafatia le ata lafoia, ma i totonu o nofoaga e malamalama lelei.

E taua! O le potu ivy e le taliaina le susulu o le la ma e maʻi pe a suia nofoaga.

Vaega o le tuputupu ae

Afai e leai ni fautuaga a le tagata lava ia, o le taimi la e tatau ona tausisia ai le tele o meaola o le vine i le taimi e ola ai le tele o ituaiga o meaola: felafolafoaʻiga, masini maualuga, faʻaleleia faifaipea, faʻafeinu pei o le palapala palapala, ea fou, lauʻeleʻele lelei ae malamalama.

Ina ia le afaina le laau ma ia i ai se foliga mata, e le manaomia ona tuu i tafatafa o masini eletise, e tatau ona faia i taimi uma le suavai mama i vai faamama. E tatau foi ona mataituina le palapala ile eleele ina ia le maua ai aʻa i le eleele malogo mo se taimi umi.

O mea e faʻaleleia ai le suavai e matua aʻafia lava i aʻa, aua e mafai ona tupu i totonu o latou. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona fufulu suavai.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le liana toto laau taitasi o le a foliga sili atu ona ola, susulu, sili atu le toʻa. O paʻu o lala lalalelei, ma fugalaau - o le a fiafia!