Lafumanu

Tersk horse: uiga, talosaga

O solofanua Terek o se solofanua Lusia lea ua faamaonia i le taaloga taʻavale taʻavale ma i circus bars. O nei solofanua e aoga tele i le osooso ma le faʻataʻitaʻiga faʻasalalauga. I totonu o lenei tusiga o le a tatou auiliili auiliiliina ituaiga o le vao o Terek, o lona pito i fafo ma ona uiga, talanoa i tulaga o le tausiga ma le tausiga o nei meaola.

Tala faasolopito

O Tersk breed na fafagaina i le 1925, na faia ai filifiliga ile North Caucasus, i le vaega o Stavropol. E tatau ona suia le vavalalata o le vao (o se paluga o solofanua Arapi ma orlovtsami). I le gasologa o filifiliga, o tupe siliva o le vao a Streletsky na sopoia ma solofanua Arapi ma Hanikeri, faapea foi ma le afa afa o solofanua Kabardian.

E te iloa? I le amataga o le 20 seneturi, na manatu ai taavale e avea o se fofo mo le siosiomaga mo le suia o taavale solofanua, aua o mea i totonu o le taulaga na matua faaleagaina i le solofanua solofanua. O se uila o loʻo faʻaaogaina i le taʻavale, gaosia mai le 14 i le 25 kilokalama o le fafie i le aso.
O le taunuuga o le galuega na faia o se solofanua lelei ma se tino ma le vaʻaia o Arapi, ae faʻatasi ai ma se tusiga malosi. 23 tausaga talu mai le amataga o le galuega, o le ituaiga fou na maua aloaia aloaia.

O fafo ma uiga

O le vao o le Terek e iai sona tino lelei, o se mea mamana ma se laasaga mataʻina, faʻapea foi ma le lelei o le aʻoga, aʻoaʻoga ma le lelei ma le faʻafaigofie o le ita. O se tasi o uiga e sili ona taua o lenei fatuga o le avanoa lea o le tele o talosaga.

O solofanua vavave o loʻo faʻaalia taunuuga sili ona lelei i vaega eseese o taaloga taʻavale:

  • ituaiga mo eseesega mamao;
  • tolu tausaga;
  • osooso;
  • faʻasologa;
  • ave taavale
E te iloa? O le solofanua e na o le tasi le tamatamailima galue i luga o vae taitasi, ma o lona mafiafia vao o se maivaevae lea: o ia o le e fesootai ma le eleele. O le mea moni, o le solofanua e pei o se siva siva.
O le manuia i le aveina atu i sui o lenei ituaiga e maua mai i le atamai, le mafai gaioiga ma suia le saoasaoa e aunoa ma le sauniuni. O le agalelei ma le onosai o uiga autu ia e mafua ai ona masani ona faʻaaogaina le fanau i taaloga taʻavale mo tamaiti. O manu felelei e faigofie ona toleniina - o le mafuaaga lea o solofanua Terek o ni fetu o circus.

Ituaiga o solofanua

O le fanau a Terek ua i ai se faavae lelei ma fafo, lea e manino le vaaia o augatama o Arapi, ae oo latou tino e umi atu nai lo Arapi, e sili atu i latou i le mamae. O le maualuga o le solo o lenei ituaiga e oʻo atu i le 162 senitimita i le mumu, mares - 158 cm.

E te iloa? I le natura, na totoe ai le ituaiga o solofanua e leʻi taofiofia e tagata - le solofanua Przhevalsky. O le mea e nofo ai lenei manu o Mongolia.
O le vaʻaiga na vaevaeina le ituaiga i ni ituaiga:
  • faavae, po o uiga lelei;
  • sasaʻe, poʻo le malamalama;
  • mafiafia.

Ole ituaiga mulimuli (mafiafia) e seasea maua i totonu o mea masani. I le tele o maresi, o le ituaiga mafiafia e le sili atu nai lo le 20% o mataupu. Taunuuga o solofanua Terek:

  • gutu
  • fulufulu mamoe ma se moa matte;
  • lanu mumu;
  • le faga.
Aoao pe faapefea ona e filifili se solofanua mo oe lava, faʻapea foi ma le auala e taʻu ai.

Uiga (autu)

O tagata na vaʻaia ma le manino le vaʻaia lelei o le laʻau, o le tino, o le pike.

  1. O le ulu o lenei ituaiga e le tele naua.
  2. O mata e matagofie ma lapoa.
  3. I totonu o manu, o se totoa matagofie, o le lautele, ma ua i ai ni maso lelei.
  4. I luga o le pupuu ma le lautele, o itu taumatau saʻo e tu i fafo, maso ese.
  5. O le kopa e saʻo pe i lalo foi o se malifa.
  6. O vae o lenei ituaiga e mimiti ma mago.
  7. I luga o vae vaevae, foliga lelei o se atigivae.

Mo taaloga taʻavale taʻavale e aupito sili ona manuia o le ituaiga autu lea o le fanau o Terek. O le numera atoa o masiofo, o le numera o tagata o le ituaiga autu e oʻo i le 40%.

Malamalama (sasaʻe)

O le ituaiga malamalama e taofiofi uiga o loo i totonu oo latou tuaa tupuaga, mai le mea na sau ai streptsya, - o le Arapi o le Obeyan Silver.

E te iloa? O solofanua Arapi o tagata sili ona malolosi ma aupito sili ona tumau i le lalolagi o meaola: e mafai ona latou malaga atu i le 160 kilomita e aunoa ma se malologa.
  1. O solofanua Terek mai sasaʻe i fafo o loʻo i ai le tele o mea tutusa ma solofanua Arapi, o latou faavae faʻamago. O i latou ia o sui sili ona matagofie o le fanau a Terek.
  2. E i ai lo latou malamalama ma mamago, ulu o le pike i luga o se ua umi ma le manaia. O sui o le malamalama e leai se tino, ae o le tino ei ai sona ponaivi manifinifi ma malosi.
  3. O se tasi o mea le lelei tele o lenei ituaiga o le taimi o le agamalu vaivai.
  4. Faatasi ai ma lafumanu o maresi, o le itu i sasae e 40% o le aofaiga atoa o tamaitai. O le laina o lenei ituaiga na sau mai tuaa e toʻalua - o le laumei Tsilvan ma Tsiten (na fanau mai le Pusa).
  5. O sui o le itu i sasae o Tertzians latou te le taliaina mea lelei i totonu o le lafu, ae e taua tele mo latou ituaiga, lalelei, ma le tietie i fafo.

Lelei

  1. O solofanua e mamafa, lapoa, o lo oi ai se malosi ma lautele le tino, o se ponaivi malosi lapoa, ma ua maeʻa ona maua ai maso.
  2. O le ulu o se mamanu tele i luga o le faapuupuuina o le kiona vaʻaiga, manino manino mai isi ituaiga e lua o lenei ituaiga.
  3. O le ituaiga o faʻamaʻa, o le maualuga o le ivi.
  4. O manoa i luga o vae ua lelei ona atiaʻe, o vae ua saʻo lelei, ua mago ma vaivai, e ui lava i nisi tulaga atonu o le a ese mai le masani i la latou faavae.

Faatasi ai ma le fesoasoani a se ituaiga mafiafia, sa latou faaleleia atili ai ituaiga o gaioiga ma gaosia ai se lafu manu ma tietie solofanua. I totonu o le mafiafia, ituaiga laina e tolu, e lua mai le au fana fanafana e taʻua o le Taua II ma le Cylinder II.

O nei mea uma e tupuga mai i le Cylinder I. O le laina lona tolu e tupuga mai se tagata gaosi Arapi e igoa ia Maroš. O lenei nofoa o se tasi o ituaiga, na tuufaatasia ai foliga vaaia o solofanua Arapi ma fua lanu.

Aotelega o le faaaogaina

E faʻaaogaina ni manoa i le tele o ituaiga o taaloga taʻavale. O lenei ituaiga na avea ma tagata taʻutaʻua i le triathlon, lea e manaʻomia ai e le solofanua le lototele, le mafai ona tumau le paleni, toʻasā. Tertsy faʻaalia iuga sili ona lelei i le faʻaleleia (faʻagasolo mo ni mea laiti ma mamao).

O le a aoga ia te oe le aoao atili e uiga i auupega o le tolauapiga.

O solofanua vavave e faia i le kalaka ona o le lelei o le malamalama o aʻoaʻoga ma tomai. I le lalolagi faʻaonaponei e le faigata ona maua le faʻaaogaina o se solofanua o lenei ituaiga, ae sili atu le faigata ona maua se faʻatau o nei solofanua.

Tuutuuga o le taofia ma le tausiga

Mo solofanua, o fale e tatau ona tuʻuina atu - o se fale mautu: o solofanua e mafai ona malupuipuia mai timuga, matagi ma le malulu. E masani ona tuʻufaʻatasia se faleoloa tuʻufaʻatasia i manu taitasi. I nisi o nofoaga e leai se vavaeesega, ae o loʻo i ai se potu masani, ma e le sili atu le leaga pe a faʻaalu e solofanua le tele o le aso i fafo.

E taua! O taʻavale tumau i totonu o fale e ono tupu ai faʻafitauli faʻaletonu ona o le leai o fesoʻotaʻiga, gaioiga faʻale-mafaufau ma le tino. Soo se taimi lava e mafai ai, o solofanua e tatau ona i luga o le auala e savavali ma isi meaola i aso uma.

O manu uma e tatau ona tuiina i faʻamaʻi, ma o le tele o latou e manaʻomia le faʻaaoga masani o vailaʻau faʻamaʻi. O manu e tatau ona puipuia mai le tetanus, le encephalomyelitis, fula equine, rhinooponumonia (solofanua o le solofanua) ma le vavao.

Afai o anufe o le solofanua, e mafai ona latou faʻaleagaina le mamafa, leaga le paʻu o le paʻu ma le colic, lea e mafai ona afaina. E sili atu le taua nai lo le togafitiga o le helminth o le faaitiitia o parasite i solofanua. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faʻaumatia le tuʻufaʻatasiga tutusa o se solofanua tele i se vaʻaia tele o le savali poʻo le mea e fafaga ai ma ave faʻamalosi ese feeseeseaʻiga. E manaʻomia e manu lenei tausiga:

  1. O le fulufulu solofanua e tatau ona faʻamamāina i aso taʻitasi faatasi ai ma mea faʻapitoa mai mea manogi ma palapala. O taimi uma, e faʻaulu manu, ae naʻo le taimi vevela (i fafo) poʻo fale i le mafanafana. O le siʻusiʻu ma le mane e paʻu i le faʻaaogaina o se selu faapitoa ma ni manogi mafiafia ma nifo. Afai o loʻo tilotilo i le siʻusiʻu poʻo le mane, e filifilia ma le faʻaeteete muamua aʻo leʻi soʻo le lima.
  2. Faʻasalaga teu - faia i le 6-8 vaiaso uma i meaola e le lavalava ma loimata o ona atigivae. E taua lenei mea e taofia ai le sosoʻo o vae, pe a oʻo ina umi ma le toʻa e faʻanofo ai le solofanua. E ui lava i aga masani o solofanua solofanua, o le tele o manu e le manaʻomia. E manaʻomia ni taʻavale pe a alu le solofanua i luga o le palapala ma le papa.
  3. O tupu solofanua e tupu pea. Laei ma le lofituina e mafai ona oo atu ai i le tiga ma le faigata ona taoina meaai. O nifo o le solofanua e tatau ona siaki faalua pe faalua i le tausaga ma le eleele (ia faʻalelei) pe a manaʻomia. O nei faʻavae uma e naʻo le fomaʻi e faia. O nifo o nifo, mai i mea tiga e pala ai nifo, e mafai ona mafua ai le taofiofia faigata poʻo le gaʻo meaʻai mai le gutu. O isi faailoga o faʻamaʻi nifo atonu o vao vao e leʻi faʻaaogaina i totonu o le ogaumu poʻo ni faʻafitauli i le vaega o meaʻai.
E taua! O nifo o nifo i solofanua e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu ma le mamafa o le gau.

O le vao o le Terek na totoina i le Caucasus i Matu, lea o le taumalulu taumalulu e +5 ° C, ma i le ogatotonu o le taumafanafana o le vevela o le ea e +23 ° C. I le taimi lava e tasi, o solofanua e faigofie ona faʻafetaui ma isi faailoilo o le vevela. O nisi taimi i le taumalulu, e manaomia e solofanua le mafanafana faaopoopo i foliga o palanikeke. O lenei manaʻoga o le tagata lava ia mo manu taʻitasi ma e faʻatatau i le matua, tulaga o le peleue ma le mamafa o le tino. E le gata i lea, o le manaʻoga mo le mafanafana e faalagolago i tulaga i fafo - vaʻalele o le ea ma le vevela o le matagi.

Fafaga ma vai

Ua mamanuina le faiga o meaʻai a le solofanua e faʻaaogaina ai le tele o mutia i mea maualuga fiber ma le vai. O le faavae o le meaai e tatau ona avea ma mutia ma vaovao lelei, e aunoa ma le pefu ma le pulupulu.

E te iloa? O solofanua o loʻo faʻasaoina e tagata mo le 3,5,000 tausaga ao lumanaʻi lo tatou vaitaimi. Mo le faʻatusatusaga - tagata e faʻataʻapeʻape taifau pe a ma le 14 miliona tausaga BC. u, ma pusi - mo le 8.5 afe tausaga TLM. u.
O le aofaʻiga manaʻomia o fafaga o le 1-2 kilokalama mo le 100 kilokalama o le mamafa o le tino. E tatau i vaʻa ona avanoa i vai fou ma mama i soʻo se taimi o le aso, e tusa lava pe masani ona fafaga faʻatasi manu pe faalua i le aso. O solofanua o le matua o le Terek ua matua faigata lava ona maua, ona o lo latou faʻaitiitia o lo latou faitau aofaʻi. Ae o le mauaina o se vave vave, fetuutuunai, lototele, o le a maua e le e ona se soa lelei mo tietie uila ma se faataitaiga sili ona lelei mo tauvaga a le au taaalo amateur.