Fualaau aina

O togafitiga faʻapitoa o tagata mo le tuai ona paʻu i tamato

O taumafanafana uma, e amata ona totoina e le au fai togalaau a latou fua e fiafia i ai ma fualaau faisua ia latou faufauga, ma faaopoopo atu ia latou tausiga i aso uma ma aganuu, latou te i ai faafitauli faaopoopo e puipuia a latou mea totino mai ituaiga eseese o faamaʻi. E le gata i lea, e oʻo lava i le mafanafana aupito sili ona mafanafana e masani lava ona maua le suiga i le vevela ma, o se taunuuga, e matauina e le tele o timuga timuga, lea ei ai se aafiaga le lelei i le ola maloloina o nisi o laau toto.

O se tasi o mea e sili ona ita ma taatele i totonu o le taulaga o le faʻamaʻi, lea e osofaʻi ai tumutumu tomato, o le phytophthora (fitoftoroz). Ma o le asō o le a tatou faʻamatala auʻiliʻilia le auala e faʻafetaui ai tomato mai le phytophtoras i luga o le lauʻeleʻele poʻo totonu o se falemafa ma pe o le a le togafiti o tagata e lelei ona faʻaogaina.

O le a lenei faʻamaʻi?

O le phytophthora o se faʻamaʻi matautia o togalaau togalaau, o le mea e mafua ai le sogasoga o le frog o le Phytophthora. O tumato e tele lava ina pagatia mai lenei gaʻo, ae o loʻo i ai faʻataʻi pipisi ma faʻatoʻaga e pei o le sipisi ma e oʻo lava i kukama. E faigofie lava ona maua ni faailoga mataʻutia i au fualaau faisua: ua lava le faʻaalia i luga o tumato o loʻo faasolosolo malie lava le faʻalauteleina o fasi lanu o le paʻu palapala-lanu enaena, lea e faʻaateleina le vave i le taimi o susu. O ia "fuga" e amata ona aliali mai i luga o laʻau tomati i le vave aso e 3 talu ona faʻamaʻi, ona faalagolago ai lea i tulaga o le tau, e saofagā i le oti atoa o le mama. E le gata i lea, i luga o laʻau o le a mafai ona matauina se fuga o le fulafula e faasolo malie lava, ma i luga o fualaau aina - o lanu uliuli ma le uliuli, lea o le a faasolosolo malie foi ona salalau i le isi vaega o le laau.

Saili pe aisea e lanu ai laulaau ma lanu i tamato, auala e taulimaina ai luga o le pala ma paʻu palapala i tamato.

E leai se tasi ua inisiua e faasaga i le paʻu o le togalaau aina, ae o nisi mafuaaga ma tuutuuga e fesoasoani pea i le tupuga o lenei maʻi:

  • tau malulu ma timuga e le aunoa;
  • le mafai ona tausisia le tulaga manaomia o le vevela (i greenhouses) mo tamato;
  • O le ufiufi o tamato i se ata vevela i le taimi o le fesuiaiga o le vevela (ao ma le po) e faʻamalosia le faʻavaeina o condensate, lea e faʻaalia ai le atinaʻeina o le phytophthora.
E te iloa? I le lalolagi e leai se konetineta se tasi e saoloto mai le ituaiga o le phytophthora - 70 o ona ituaiga e mafai ona faʻafilemuina ma faʻamafanafana faʻaleagaina uma aganuu faaleaganuu.

Fofo faʻapitoa

I le taimi nei, o le maketi i totonu o le atunuʻu o loʻo i ai le tele o vailaʻau vailaʻau e mafai ona taulimaina le faʻamaʻi leaga mo le taimi muamua ma mo se taimi umi faʻatuai ai le maliu le maalofia o le laau, talu ai e le toe mafai ona faʻatoʻilaloina atoatoa le faʻamaʻi lea na aliali mai.

Ae pei ona faʻaalia i le faʻatinoga, e mafai ona aloese mai le paʻu i le mea atoa - ia faia lenei mea, e tatau lava ona e faia ni puipuiga lelei i le taimi, lea e aofia ai mea tuai, faʻamaonia i le tele o tausaga o tagata. Ma ia iloa tonu pe o a meafaigaluega o le a fesoasoani i le tau faasaga i faʻamaʻi i tamato i nofoaga tatala poʻo totonu o le lauʻeleʻele, matou te liliu atu i vaega nei.

Garlic ma Manganese

O se fofo masani lanu o le potassium ma le garlic e umi lava le mea sili ona puipuia i le taua e faasaga i osofaiga. O le tekonolosi o lana sauniuniga e matua faigofie lava, ma o le lelei o le faʻaleagaina o mea totino o loʻo aʻafia i lo latou aoga. Ina ia saunia le vaifofo, e tatau ona e galue i laasaga:

  1. I se mea e fai ai meaʻai, 100 kalama o kelelele e faʻafefe, ma ona vaega uma i le taimi e tasi: lau, aniani ma uʻamea.
  2. O le faʻafefiloi o le kālani ua sasaa i se ipu vai mama ma totoe mo le 24 itula i le vevela o le potu, i se nofoaga malulu ma malulu.
  3. Aʻo leʻi faʻaaogaina le concentrates o loʻo iai nei i le vai (10 lita).
  4. E tatau ona tatupu tumato i le 2 vaiaso i le toʻa ma le vevela o le tau.
O fua ma laʻau i luga o vao e togafitia faʻatasi ma se fofo o le manganese ua saunia e tusa ai ma vaega nei: 3 grams o le paʻu i le 10 lita o le vai.

E taua! Afai ei ai ni aʻafiaga o le fesuiaiga o fualaau mai le phytophtoras ao le i matua, ona lelei lea e piki ai, taofi i totonu o le vai (vevela - 35° С) faʻatasi ai ma le pati faʻatela mo le tusa o le afa itula, ona faʻagogo lea ma faʻatagaina i latou ia vevela i se nofoaga malulu, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se windowsill.

Faʻafefete i le toto

Afai ua e filifilia fua o vaomago e avea o se auupega puipuia e faasaga i le paʻu, e taua le manatua o le eletise autu e tatau ona pala (vao po o vaomago). Ua sasaaina le vaomago i le sefulu lita o le vai, ua faaopoopo se luʻu o le urua i le paluga, ona tuu ai lea mo aso e tolu. Ona maeʻa maeʻa lea o le siaki maeʻaeʻa ma toe faʻaleleia i tamato i vaiaso uma e lua.

E le na o tamato, pateta, kapisi ma isi togalaau aina, ae o faleplanti foi e mafatia mai le phytophtorose, faapea foi le spatifilum, kalanchoe, violets, gloxinia, ma azalea.

Whey

Ua leva ona lauiloa le pine i tagata o le mafanafana ona o lona malosi e le mafai ona faafitia i le taua faasaga i le afu o le phytophthora: o se ata vevela, toetoe lava a le mafai ona mataina i luga o lau o le tamato lea e puipuia ai meaola leaga mai le sosolo i totonu o fualaʻau fualaau ma tuu ai aʻa iina.

O faʻamaʻi pipisi o ituaiga eseese o loʻo taumafai pea e "aloese" i togavao e togafitia i le serum, talu ai o le susu ma le microflora o loʻo aofia ai i totonu e afaina ai i latou. Ae e tatau ona toe faia le auala e faʻavaivai ai, ae le galo, ona o le serum lava ia e puupuu-ola ma e vave lava ona leiloa lona aafiaga o le antimicrobial. O nisi o punaoa ua faapea mai o le mamanu lea e tasi i soo se 10 aso e aupito sili ona aoga, ae e faavae i luga o le poto masani o le tele o agronomists ma fai togalaau, matou te faaiuina e tatau ona faia le togafitiga i taimi uma e mafai ai, e oo lava i aso uma. Ae, ina ia mafai ona faʻaaoga le serum mo lona faamoemoega faamoemoeina, e tatau ona muamua liua i se tali galue - ona o lenei mea ua faʻafefe i le vai i se fua faatatau 1: 1. I lenei auala, e mafai ona vave faʻatautaia tamato mai phytophtoras le lelei i totonu o le fale koli ma le avanoa.

Miliki ma iodine

E leitioa a toatele tagata fomaʻi tomai tamatomafaufauina le puipuiga lelei mai le gaosiga o le phytophthora laau toto ma se vaifofo o le susu ma iodine, ona o ona vailaau faʻamaʻi pipisi e le gata ina faʻamaʻi ai siama faʻamaʻi, ae e saofagā foi i le vave ma le maualuga o le faagasologa o le fuaina o fualaau tomato. Mo le sauniuniga o se fofo o le a na o le afa afa o susu susu, vai mama ma lua mata o iodine (e le toe faaopoopo, e mafai ona susunuina lau). O le kulimi ma le iodine e faaopoopo i le 1 lita o le vai, ona tatau lea ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le faʻafefiloi i luga o nofoaga uma e le puipuia.

E taua! Mo le sili atu le lelei, o le gaosia o tamato mai le phytophthora ma le iodine e tatau ona suia i le gaioiga ma le silenisi.

Saline solution

Afai e te maua ni faʻamaoniga o le tuai o le paʻu i le totoina o tamato, o le mea sili e sili ona lelei o le tuʻuina atu o fualaau o le kulimi e le o maʻi e selesele ma vave ona seleseleina.

Mo lenei faamoemoe, e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaau, o le masima masani lelei e fetaui lelei: e mafai ai ona faʻaumatia laʻau ua vave aʻafia, ma tuʻuina atu ai i le vao le taimi ma le malosi e faʻavaveina ai le fua o le fua, ma faʻapipiʻi atoa ai le laau i se ata masima, tele le faʻagesegeseina o le atinaʻeina o maʻi faʻaleaga. Mo lona sauniuniga e na o le 100 g masima e faʻaaogaina mo le 1 lita o le vai. E taua foi le manatua e na o nofoaga mamaʻi ma laau e mafai ona faʻafefeteina i le saline, aua e ono afaina ai isi togalaau.

Kefir

Mo se taimi uumi umi o le a fesoasoani ai siʻi maso e tausia le masani masani. Mo le maeʻa maeʻaeʻa, e tatau muamua ona e saunia se fofo taulima, lea e aofia ai le 1 l o kefir ma le 5 lita o le vai. O Tomatoes ma lenei mea faigaluega e tatau ona amata ona sulu i le na o le 14 aso talu ona toto fatu i luga o se teritori tumau, ona faia lea o le togafitiga i vaiaso uma.

Faʻaiʻuga a Ash

Mo le faaleagaina o spores lateral, lea faatoa amata ona tupu i luga o le eleele tamato, o le vaifofo ma le pefu o mea e masani ona masani ona faaaoga, lea e malosi ai le faaleagaina o mea totino ma faaleagaina ai, e faaopoopo atu i sigi, isi faʻamaʻi e aafia ai laau toto. O lenei siaki ua saunia vave ma faigofie: 250 ml o le pefu ua sasaa mai i le lita o vai, ua kuka i luga o le afi mo le 15 minute. O le mea e maua mai ai paluga e faʻapipiʻiina ma le faaeteete, ona faaopoopo ai lea i le isi 10 lita o le vai.

I le taimi nei, e tatau ona e togafitia le fofo o le pulupulu e fai ai le fofo: 6 lita o le pefu o loʻo faʻafefiloi ma le sefulu lita o le vai, ona tuʻu ai lea o le paluga i se nofoaga pogisa mo le itiiti ifo ma le tolu aso. O le totoina o tamato vine e tatau ona faia i le 3 taimi, o le muamua - pe a totogo laau i le eleele, le lona lua - aʻo lei amataina le fuga, ma lona tolu - pe a oʻo mai uluaʻi ovaries.

Pipe Spraying

O le faʻaaogaina o pulumu o le a sili ona aoga mo togavao tomato e leʻi oʻo mai i le phytophthora. E le o se mea faʻafefete, ae na o le mea lava lea e mafai ai e le mushroom ona avea o se faʻalavelave matuia i le atinaʻeina o isi gaʻo afaina, aemaise lava mo le paʻu.

O ituaiga o tomato nei e maualuga le tetee i le phytophthora: "Katya", "Bearded," "Rasberi Giant", "Dubrava", "Little Red Riding Hood", "Batyana", "Budenovka", "Gina", "Honey Drop".

O le totōina e tatau ona faʻafefeteina i le taimi o fualaau aina suamalie, i le 10 aso vave i le taeao, sili atu i le tau toʻa ma le leai o se mea. O le fua mo le sauniuni o le fofo e faapenei: o le mashroom maso (100 g) ua nutimomoia i totonu o se mea e gaosi ai meaʻai ma ua tumu i le vai inu, pe a uma ona faʻamalieina, ua uma ona faʻafefiloi le paluga, ma o le fofo ua talafeagai lelei mo le faʻaaogaina.

Copper

Siamani saienitisi ua o mai ma se metotia manaia o le puleaina o mea ua leva ona afaina: e aofia ai le afifiina o le aʻa o laau toto ma le paʻu paʻu paʻu. O a tatou tagata e galulue i meaola e faʻaaogaina lenei metotia i la latou lava auala - na latou fatuina e tuiina ai se mea faapena o se togavao e iai le telefoni. O le auala e foliga ese, ae e matua ofoofogia lava: ona o le kopa uʻamea o le laau, o le chlorophyll ua faʻamautuina, ma ua toe faʻaleleia le faiga o oxidative. Ae e taua le manatuaina o le faʻaaogaina o na mea e mafai ona faia i na o tomato tomato.

O le faʻagasologa o le faʻamalamalamaga apamemea e faʻatinoina i laʻasaga:

  1. O se uaea paʻu uamea e teuteuina i le lautusipepa pe lafoaʻi, ona tipi lea i ni fasi vaega 3 cm.
  2. O le vaʻaia o le aʻa e fai e le o le eleele, ae i se mamao e tusa ma le 10 cm.
  3. Ua faapipiiina le uaea i totonu o le ogaumu, o ona pito ua punou i lalo.
  4. Faʻapipiʻi le meaʻai e matua le mafai.
O le auala o le a mautinoa lava e galue pe afai e te faia mea uma saʻo ma lemu.

E te iloa? O le tagata muamua na ia iloaina o le phytophthora ua fefe i le apamemea o se tasi e le iloa, failautusi talafesa (e le o lea, o lona igoa e lei faasaoina i le talafaasolopito). Ae o le mea tonu ona o lona matauina, na iloa ai e tagata o le afu afaina e le o faaalia mai e latalata i sikelini kopa, ona tosina ai lea o tagata Siamani nei lauiloa i matou auala faaola ma le uaea.

Yever

I le laasaga muamua, o le falaoa masani a le fai meaʻai e sili ona lelei mo le puleaina o le paʻu tuai. Mo le faʻaleleia lelei, e na o le 100 kalama o le oloa ua lava lea, lea e tatau ona solo i le 10 lita o le vai. Ona tatau loa lea ona fofo le fofo mo lona faamoemoe faamoemoeina.

Puipuiga

O le taua tele i le taua faasaga i le paʻu o tamato, i totonu o le fale koli ma luga o le eleele avanoa, o se tasi muamua puipuiga, lea e faia i togafitiga faapena. Afai e te taumafai e faʻatino nei metotia uma, o le a mafai ona e faʻagaloina le lata mai o le paʻu i se taimi umi. Mo se taunuuga lelei, e tatau ona e faia taga nei:

  1. O le puipuiga e manaomia e amata i le amataga o le totoina: mo le mea lenei e tatau ona e gaosia le fatu laau. E masani lava ona gasegase fatu i se vaifofo o le potassium mo le 20 pe 30 minute.
  2. Filifili ni ituaiga o ituaiga e ese mai le faʻafefe.
  3. I le faagasologa o le totōina o fatu, saunia mo tamato, o lua e tatau ona matua togafitia i le copper sulfate (1 tbsp i le 10 lita o le vai).
  4. Ia mautinoa se mamao mamao i le va o vaʻa (at least 30 cm).
  5. A oʻo mai fua o le pala muamua i luga o le vao, e tatau ona aveese laulaau pito i lalo.
  6. Le mataʻituina foliga vaaia i luga o togavao o fugalaau ma pulumu - e manaʻomia e fafagu ese i le taimi.
E tusa ai ma faʻamatalaga o loʻo i luga, e mafai ona matou maua le faʻasalalauga lea: afai e te faia se puipuiga vave e faʻaaoga ai iodine, garlic, potassium pati ma isi togafitiga fautuaina mo le phytophtora, o le a toeitiiti atoa le selau pasene le mautinoa o le puipuia o fua o le lumanai mai le faʻamamaina atoa, ma o lau tamato o le taumafanafana o le a matua matua lelei i greenhouses. i luga o eleele matala.