Faatoaga faatoaga

Chick Maran: uiga, fautuaga i le tausiga ma le fausiaina

O tagata o loʻo faʻaaogaina le fafagaina o moa atonu o le a fiafia e aoao e uiga i uiga o ituaiga ituaiga o moa e pei o Maran, aua pe a faʻatusatusa i le tele oo latou aiga, ei ai ni o latou lelei, faʻaalia i fua ma fua o manu. Sei o tatou malamalama i mea faʻapitoa oa latou faʻamatalaga ma gauai atu i tulaga manaʻomia o le taofia, lea o le a mautinoa ai le sili ona maua mai.

Faamatalaga ma foliga o le ituaiga

O ituaiga uma o manu ma manulele ei ai a latou lava uiga patino, ina ia mafai ai e le faifaatoʻaga ona filifili mo ia lava le ituaiga sili ona talafeagai o manu feʻai. O moa Maran e le o se tuusaunoaga i lenei mataupu, ona o le matagofie o foliga vaaia ma le lelei o le gaosiga o oloa na latou lauiloa ai i le tele o faifaatoaga.

Amataga

Maranas na fananau mai i le faafetai i taumafaiga a tagata Farani na galulue i le 1895 i le aai o Maran. I le manatu o lenei itu o se itulagi malosi tele, o lenei manulele ua uma ona atiina ae lelei le tetee atu i le tele o itu leaga mai le "fanau mai".

O lenei maunu na faamamaluina i se tau auro i le faaaliga a manulele i le 1914 (na faia i le aai o La Rochelle), lea na faatauina atu i Europa atoa. Peitai, i Ukraine ma Rusia, e leai se tasi na iloa e uiga i nei moa manana mo se taimi umi, e ui lava e tatau ona ou fai atu i le taimi nei ua matua faateleina lava i latou i totonu o faatoaga a le aiga.

E te iloa? Sa talitonu saienitisi o moa muamua, lea na mulimuli ane avea ma moa, na nonofo i Itiopia pe a ma le 3,000 tausaga talu ai.

Faʻamatalaga mai fafo

Pe a faʻamatalaina ituaiga o moa, muamua lava, e tatau ona totogi le taulaʻi i foliga vaaia ma fua mai, talu ai ona o nei taʻiala o loʻo i ai le matafaioi taua i le faagasologa o filifiliga. E tusa ai ma le faʻamatalaga o Maran, o loʻo taua i lalo mea nei. foliga vaaia:

  • o nei mea e tele pe sili atu foi le lapoa nai lo le moa, ma o lona mamafa e oʻo i le 4 kilokalama, ma o le mamafa o le hens pe a ma le 3 kilokalama;
  • o sui uma o le ituaiga ei ai lanu mumu mumu-lanu mumu, se siʻusiʻu toʻoto (tautau i le maualuga o le 45 °), ma fulu e vavalalata;
  • o foliga o le tino ua faaloloa, ma o le ulu e laiti;
  • E ese le malosi o le taʻavale mai le faʻapipiʻi o laumei e ala i le tele o fulufulu (aemaise lava, i le ua) ma i le i ai o ni taliga matagofie;
  • O vae o le manulele e laʻititi lona lapopoa, ma e vaʻavaʻai faʻavae tamatamailima e faʻailoa (o la latou lanu e eseese mai le paʻepaʻe i le paʻu uliuli, faʻalagolago i le lanu o fulufulu);
  • o tauau o moa e maualuga ma lautele, ma o le uumi ua ufitia ma fulufulu, lea, ona o lo latou uumi, ua avea ai se "puluga" manaia;
  • maua se lanu samasama, pipi mafiafia, lea e foliga malosi ma mamana.

Faitau foi e uiga i le matai gray, amrox, brahma, leggorn, Kuchinskaya jubilee, Poltava, Zagorskaya salmon, redbro, motu o rhode, maa siliva a Adler.

O le tele o vaega laiti o lenei ituaiga e iloagofie, e ese mai manulele masani i le tele: i lenei tulaga, o le tele o sui e le silia le tasi le kilogram (mo roosters) ma le 900 g mo moa.

Ae o isi uiga lelei, ou te manao vave e matau mea e uiga i le natura o Maran, ona o latou paleni lelei ma toafilemu o sui o moa, e ui lava e mafai ona latou gaoioi tele i le lautele.

Gaioiga

Masalo, o le ituaiga o faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻaalia i le saogalemu o le aano o manu ma fuamoa, talu ai ua fafagaina e maua uma. E tasi le pusa e mafai ona tauaveina 150 fuamoa i le tausaga, ma toetoe lava oi latou uma e iai se sukalati ma e iai se atigi atigi (o le lanu lea na mafua ai ona taua nei moa o le "manulele o loo uuina fuamoa uliuli"). E tasi le fuamoa e tusa ma le 65 i le 75 g ma e maualuga lona tofo.

E te iloa? Afai e te talitonu i tagata faʻaulu, o le a faʻapouliuligia le atigi fuamoa, o le mea sili ma le lelei.

Faʻamatalaina le upu moni, faʻaaogaina maranua na o meaʻai e matua le masani lava, talu ai o lo latou taua taua o loʻo i ai i fuamoa tetele. Mo le taimi muamua, e amata ona fanau mai moa i le matua o le 5-6 masina, ae i le taimi nei, o le tele o fuamoa e le sili atu i le 55-60 g ma atonu e leai se lanu lelei. A maeʻa sina taimi puupuu, o mea uma e faʻapitoa.

Lanu lanu

O vaega o le fatuga e mafai ai ona e faamemelo i lenei manulele, aua e faaopoopo atu i se tino ua fausia, e mafai e sui uma ona mitamita i le tele o lanu lanu. I totonu o le maranov, o tagata taʻitoʻatasi ma fuluʻamea, siliva ma paʻepaʻe paʻepaʻe e iloga, e ui o le filifiliga muamua lea e sili ona faamemelo. O fulufulu fulufulu o le sui uliuli ma le kopa o le ituaiga (e tupu tele lava) e matua paʻu i le pito i luga, o loo taoto i se "filifili auro" i luga o le ua, ma i totonu o le pulusers o lanu auro susulu i luga o le fatafata ma mumu mumu i tua o se uiga uiga ese foi. O nisi maranov na taʻua "auro cuckoos". O o latou lanu e foliga tutusa lava ma se piukoo, faatasi ai ma le lanu uliuli ma fulufulu auro. O lenei lanu o le lanu e le taatele ma e sili ona talisapaia e le au faila. E lauiloa foʻi le mea e taʻua o le saito o le saito. I lenei tulaga, taʻavale susulu auro fulufulu auro tu i luga o le fatafata ma luga o le ua, ma hens e faʻaalia e se fulufulu samasama vaivai, e ui i nisi tulaga e mafai ona liu le lanu i se auro lanumumu, o nisi taimi ma se lanu enaena. O sui sinasina mama o le ituaiga e le lauiloa tele, talu ai e leai se mamanu manaia io latou fulufulu, e ui lava pe a e tilotilo i ai, e le afaina ai le faatinoga.

O se filifiliga sili ona manaia o le "Lanu Colombian": e faaopoopo atu i fulu paʻepaʻe i luga o le tino, ei ai se "uliuli" uliuli faataamilo i le ua.

E te iloa? O le faia o fuamoa i totonu o le tino o le moa e tusa ma le aso, ma o lona foliga mai e le tatau ona i ai se moa.

Aua le faia se mea sese pe a faʻatau

A e faʻatau se maran, e mafai ona e mautinoa o loʻo e faʻatau mai se manulele ma le ofoofogia o le faʻatinoga, faʻapipiʻiina e foliga matagofie, ae o le mea autu o le filifili lea o moa sao ma aloese mai le taufaasese.

Ae paga lea, o le tele o faifaatoaga moa, pe le iloa pe faapitoa foi, e masani lava ona avea o ni sui o le ituaiga o moa e le oi ai, ma i le matutua o le a latou le maua ai ni gafa manaomia. O le tulafono autu o le faʻatauga e mulimuli mai i lenei mea: alu mo se manulele naʻo tagata faʻamaonia faʻamaonia po o faʻatoʻaga ia e le faʻatali ai le le fiafia mo oe. E le gata i lea, e tatau ona e suesue lelei i faamatalaga mai fafo o le maranov, aua ei ai ni mataupu e tusa lava pe o se tagata matua tagata e iai le lanu apamemea e le o taimi uma o se sui moni o le ituaiga, ae na o le pau lava le mea e tupu mai i le isi itu.

Afai e te faatau naʻo fuamoa mo le faʻaleleia o le tagata lava ia, ona filifili lea o ni faʻataʻitaʻiga o se lanu enaena lanu enaena, ona o nei mea e masani ona foliga mai o ni "tagata susulu" o le ituaiga.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i ituaiga o moa: Minorca, Black Bearded, Susana, Orpington, Russian White, Andalusian, Dominant, Kochinquin, Sofipolo, Viandot, Broken Brown.

Tuutuuga o le taofia

E ui lava eseese tagata toʻafilemu ma o se uiga filemu lelei i isi sui o le kulupu, latou te malosi tele, o le mafuaaga lea e tatau ai ona tausia e le gata i totonu o se faletusi tapunia, ae e masani ona faia i luga o lafumanu po o totonu o pa puipui, ae faatasi ai ma le mutia.

O le filifiliga lelei mo le tausia o moa o lenei ituaiga o le a avea ma aviary tele ma saoloto. Faatasi ai ma se taimi umi i le ea fou, o le a faateleina lo latou gaosiga, ma e amata ona latou sologa lelei.

E taua! O le nofoaga na filifilia mo le fale puipui e le tatau ona faʻafefete, e pei o le mamoe e puipuia i masani masani o le "moa" e le taliaina toleniga maualuga.

Afai o le potu o loʻo i luga o se potu malulu ma o le la e seasea ona ulu i totonu - ia vaʻaia muamua oe. ata lelei lelei (e mafai ona e faʻaaogaina lamepa masani a le LED), lea e matua talafeagai mo le tupu masani ma le atinaʻeina o manulele. I le taumalulu, e tatau ona susulu le moa moa mo le itiiti ifo i le 10-11 itula, ona faia loa lea o le manulele i se maualuga. E sili atu le i ai o le fola laupapa i totonu o le falesa: a itiiti ifo o le a sili atu le faʻalavelave i ai, ae o le manulele o le a sili atu le toʻa.

I le averesi, e tusa ma le 4-5 hens e tatau ona pau ile 1 mita o le fale.

O moa e le masani ai e mafai ona nofo i totonu o lau fale: taua poʻo teuteu.

Fafaga meaai

O mea taumafa lelei o se vaega taua o le tausiga, ioe, pe afai e te manao e maua se manu soifua maloloina ma fua lelei o le tuputupu ae ma fua o fua o fuamoa. I le taumafa a sui o le fanau a Maran e tatau ona i ai fatuga (sili ona lelei) ma gutu matala, faatasi ai ma le faaopoopoina o togafitiga faapitoa.

A le o lea, o lenei ituaiga e le o se mea e sili ona manaomia mo meaai ma o ona sui e mafai ona fafagaina i meaai tutusa e pei o isi ituaiga. E taua tele le faʻafefiloi taimi masani o meaai aʻano ma le calcium i meaai, ma o nisi taimi e mafai ona e faʻamafanafanaina au tagata taaalo ma iʻa kuka po o aano o manu ma le ponaivi. Ua leva ona fuafuaina e tagata tomai i le togavao o manulele le fua o aso fafaga mo moa. O le mea lea, o aso uma e manaʻomia ai e le hens ona faʻaaogaina meaai e mafai ona maua ai le malosi i totonu 300-320 kcal, e le gata i lea, o le protein mama i ia ituaiga meaai e tatau ona le itiiti ifo i le 20 g. Mo le tausaga, e tasi le moa e mafai ona 'ai le 40 kilokalama o mea taumafa ma le 15-20 kilokalama o greens, lea e taua tele mo lona gaosiga.

Aoao pe faapefea ona faʻapipiʻi mea e fafaga ma meainu mo moa.

E taua foi le iloa ma pe o le a le ituaiga o saito e tatau ona tuu i moa. E pei ona uma ona tatou taʻua, e sili atu le fiafia o mamoe i le saito, e ui lava e mafai ona tuʻuina atu ma sana, o se punavai o gaʻo, ae e 6% foi le gaʻo (e sili atu le lelei o le 'ai e sili atu le fesuiaʻi).

I le taimi lava e tasi, o le saito e mafai ai ona tuʻuina atu manuʻaʻai ma vitamini E ma B, ma faʻatoʻa latou maua ai le tele o fiva, lea e nafa ma le tuputupu ae o laumei. E lelei foi pe afai o le 1/3 o le saito o le a faʻaofiina i totonu o le taumafataga i foliga faʻapena.

E taua! Tasi le moa i le aso e tatau ona le itiiti ifo i le 250 ml vai.

Afai o oe o se tagata faʻatoʻaga faʻatoʻaga, ma e faigata lava ona faʻafeiloaʻi i aso uma o ituaiga taumafa eseese, ona mafai lea ona e fafagaina le maranov ma fafaga ua saunia, lea o le aso atoa e fai ai le tuʻuina o lens ia paleni pe a mafai.

O le mea lea, i le tulaga masani o lenei tuufaatasiga e 45% o sana, 12% o le saito, 7% o le karite ma le talisua a le sunflower, ma le mutia, iʻa ma aano o manu ma le ponaivi i se aofaiga e tusa ma le 4-5%. E aofia ai i le fafaga ma le atigi, le maʻa (e tusa ma le 7%) ma le masima (0.3%). Mo le atigi ma le penisina, e tatau i lou manulele ona maua i taimi uma. A le o lea, e le aoga le faʻatali i fua o fuamoa fuamoa, ma o foliga mai o moa e mafai ona faʻaitiitia: ona o le le lava o le calcium i totonu o le tino, e masani ona amata ona paʻu fulufulu ma e masani ona mou le lanu.

I le leai o ni meaʻai saunia, o lau galuega o le tusia se meaʻai ma o lona ono vaega o fatu saito, e tolu vaega e totōina fualaʻau, ma se tasi o vaega o mea faʻaopopo ole silasila, suauu suauu, oloa susu (i totonu o se fugalaau), falaoamata, ma isi. O fatu e tatau ona auiliiliina, ma o isi vaega e mafai ona faʻafefiloi ma vai.

E taua! Aua le tuʻuina atu i moa falaoa fou. Faʻasusu lelei le fuʻa i totonu o le vai ma faʻafefiloi ma fualaʻau totogo. I se tulaga talitutusa, e mafai ona e faʻafefiloi palu ma tao i le osima

Tausiga ma le tumama

E le gata i le fafagaina, e tatau i le manulele ona tuʻuina atu ile tausiga lelei. E maua ai le taimi e teu ai ma le faʻapalapalaina o nofoaga ma fale, o le gaioiga o lafumanu mai anufe ma fuʻa, faʻaleleia masani o le moa moa ma le faʻaaloalo mo le puleaina o le moa: i le taumalulu - a itiiti ifo ma le lua itula, ma i le taumafanafana - sina umi.

Faʻatulaga foi au fagafao "vaitafe pefu" lea e mafai ai ona fufulu o latou fulu. I le averesi, o le faamamaina o otaota (faatasi ai ma se mea e le sili atu ma le 10 tagata taitoatasi i le 5 mita) e tatau ona faia i aso uma i nai aso uma, ae o le tele o moa e masani ona faia lenei gaoioiga.

Mātauina ma o le vevela i le fale e le pa'ū i lalo ifo o le +15 º.

Tuli e tietie i le fale

O le faagasologa o le fesuiaʻi o fuamoa e amata i le filifilia o vaega sili ona talafeagai mo lenei mea. E manaʻomia ina ia tutusa uma ma ia tutusa e le itiiti ifo ma le 65 g. E sili atu ona lelei le tuʻuina atu o mea e sili ona leaga nai lo le mea e sili ona leaga, ma e sili atu foi ona iloa pe o le a le ituaiga o moa latou te maua mai: pe a talafeagai ai, e taua tele le mautinoa e maua uma e matua uma uiga talafeagai o fafo o loʻo tausisia atoatoa tulaga o faʻamau.

I le fausiaina o moa Maran, o le faafitauli autu o le susunuina o le pusa lapisi o le paʻu ma le atigi vavae i luga o fuamoa, ona o le vaivai o moa e le mafai ona taulimaina ina ia mafai ai ona aluese.

I le faagasologa o le fesuiaʻi o fuamoa, o le ovoscopy o se laasaga taua. Saili pe o le a le mea, aisea e te manaʻomia ai ma mea o mea e manaʻomia mo oe.

O le tulaga lenei e masani lava ona oʻo atu i le oti o moa, ma aloese mai na taunuuga le lelei i le afa lona lua o le faʻavelaina, e tatau ona tuʻuina lelei fuamoa i le manava lelei (o lenei gaioiga o le a fesoasoani e puipuia ai le saluina o moa mai le leai o se okesene). O le taofia o le afifi mai le mago i le atigi o le a fesoasoani e fesuisuiaʻi fuamoa i taimi uma.

I aso e gata ai o le vaitaimi ole faʻalavelave, e tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le malūlū o le ea. O lenei tau aofaʻi e tatau ona i ai i le maualuga o le 75%, aua o lenei mea e faʻaaogaina ai le suʻaina o le masini ma se fagu vailaau faʻatasi i le aso. Ina ia aloese mai le vevelaina o moa i le lumanaʻi, ma i le taimi lava e tasi e taofia ai le tupu o nei faaletonu e pei o le vavau o tamatamailima, e fautuaina e le au faipisinisi poto faʻaitiitia le vevelaamata mai le sefulu ono aso o le faʻasusu. O le faaitiitia e tatau ona faia i aso uma i le 0.2 ° ina ia oo i le taimi o talavou, o le maualuga o le 36.8-36.9 °.

O fuamoa o Marani, faapea foi ma le tele o isi ituaiga e iloagofie i la latou gaosiga tele, e tatau ona tuu i luga o latou itu, o lea o loo taʻoto i lalo i se tulaga saoloto.

O le taimi lava e mataʻutia ai le malaia, e tatau ona e mautinoa i lenei nofoaga e leai se mea mausali e faʻalavelaveina ai le faʻaalia o le moa (o le fuamoa e mafai ona faʻatafunaina pe malolo i le tuaoi). E mafai ona e taumafai e fesoasoani i tamaiti i lenei galuega faigata, talepe o le atigi i se liʻo. Afai e tausisia tulafono uma o le fale i le fale (e sili atu pe afai e faʻaaogaina se masini faapitoa mo nei faamoemoega), o le a vaʻaia e le moa Maran le lalolagi i le 21 aso talu ona tuʻuina fuamoa.

Afai e te manaʻo e aloese mai faafitauli e fesoʻotaʻi ma le manaʻoga e pulea le faagasologa, e mafai ona e talitonu i taimi uma i se galuega taua i se hen faatuatuaina e mafai ona tausia le fanau lava ia.

I le tulaga aoao, o le fanau mai o le maranov e le mafai ona taua tele le faigata, aua o tulafono laiti o la latou tausiga ma le tausiga e le eseese tele mai gaoioiga tutusa pe a fanauina isi ituaiga. O le mea lea, afai e taua mo oe le maua i taimi uma fuamoa tetele ma le manogi, ma pe ae alu i fafo e vaai se manulele matagofie o lau filifiliga.