Fua o le gaosiga

Kalmiya broadleaf ma isi meaola: faʻamatalaga faʻatasi ma le ata

O laʻau matagofie o le calcium o loʻo maua i le toetoe o French, Peretania, Siamani, Kanata, Kalefonia ma Florentine togalaau. O se mea teuteu matagofie lenei, o lona lua e na o le rhododendron i lona matagofie. Mo le au faifaatoaga Iukrainini, o lenei faʻalelei faʻalelei o se mea lilo ma le lilo, o se mea e maua mai i nisi taimi, o togalaau faʻatoʻaga ma greenhouses.

O le a le mea e te filifilia mo lau 'upega tafaʻilagi, oa ituaiga ma vasega o le calcium, mea o loʻo latou totoina ma tausia - o le a tatou faʻamatalaina uma mea mulimuli ane i le tusiga.

Kalmiya lauteleleaf (mauga laurel)

Kalmiya broadleaf (Kalmia fromfolia) o se tasi o ituaiga sili ona matagofie o lenei laau vao. I totonu o le vaomatua, o le laau faatoa maua i totonu o latūmū latiki o le Iunaite Setete o Amerika. O nisi o ona ituaiga totoga e mafai ona fetuutuunai i le vateatea o le Eurasia.

E te iloa? Na maua e Kalmiya lona igoa e faamamaluina ai le polofesa Suetena o Pierre Calma, o le o le ogatotonu o le XVIII senituri na faia le uluai taumafaiga e totoina laau toto mai le konetineta o Amerika i Matu i laueleele Europa.

I le aganuʻu, ua faʻaalia le tele o ituaiga o calcium talu mai le 1734. Ma o nei aso e teuteu ai le togalaau ma paka paka o Peretania Tele, Siamani, Italia, Ausetalia, faapea foi ma le itu i saute sasaʻe o Czech Republic ma Polani. E le mafai e le laau ona faapalepale i le mautonuo le mea lea, i le taimi o le malulu, e manaʻomia ai se malutaga faʻapitoa i le tulaga o se laau mafanafana poʻo se faʻavaa laupapa. O fai togafiti poto e lapatai atu i mea le lelei e mafai ona faamuta ai le totoina o se fugalaau i se laufanua.

O laau o loʻo mulimuli mai e iai mea lelei teuteu: budleya, rhododendron, weigela, polishia, silverweed, karyopteris, rosa Kanata, lilac, spirea, panicle hydrangea, faʻasolosolo Iapani, vao, anufe, vavao, boxwood, vineiper.

I fafo atu, o lenei vaaiga o se laʻau tele ma se pale paleni, maualuga ma lautele mai le tasi ma le afa i le tolu mita. I le eria, o lona telē e oo atu i le 12 mita. Mo le aganuu, o lau o le galliptical e foliga mai, e foliga tutusa lava ma le laurel. Faafetai ia i latou, na maua e Calmia lona faalua igoa "laurel mauga". O laulau taʻitasi taʻitasi e oʻo i le umi i le 10 i le 50 cm le lanu samasama lalo ma le lanumeamata lanumeamata i luga. I le ogatotonu o le taumafanafana, o le laau toto e ufiufi ma ufitia i fugalaau lanu piniki mumu, e tusa ma le 3 cm le lautele. O latou gafa (e masani ona 250 fasi fasi) o loʻo faʻaputuina i luga o laʻau o loʻo i luga o tumutumu. I le taimi o le fugalaau, latou te ufiufi atoa le pale, liliu le togavao i totonu o se polo lauiloa o peti maaleale ma isi pogisa.

E te iloa? O le Kalmiya lauteleleaf e ese le fesuisuiaʻi o fausaga o fugalaau, lea e mafai ai ona latou faia le felafolafoaiga. Ona o le filaments e faʻapipiʻi i le arc ma le taʻavale e pei o taga, o lenei gaioiga e tupu e aunoa ma le faʻaaogaina o iniseti. I le taimi e amataina ai le pupuʻu, e faʻamautu ai le laumei, ma o le mea lea i le taimi nei e lafo le pollen e ala i le avanoa.

Kalmiya broadleaf o le pito sili lea ona faigata mo le totoina ma le tausiga. O lona manao e aofia ai i se tiga tiga ile gaioiga, manaoga mo uiga o le eleele ma le susu i le ea. O le mea lea, o le laau e le aoga e sili atu le lelei e le faalavelave. Filifili loa se nofoaga tumau mo ia. I totonu o le togalaau, o le laau e sili ona fiafia i soʻo se meaʻai ma meaʻai faʻamalosi ile pH acidic ma sina acidic i totonu o nofoaga faʻamalamalama lelei. I le vevela e manaʻomia e ia le faʻamalosia ma le faʻavaivai o le pale. Ua mafai e le au faʻatoʻa ona faʻaleleia le tele o ituaiga o lenei kesi. O lona eseese ituaiga eseese ma lanu lanu e manaia. Soo se foafoaga fou e manao e aoteleina i le upu e tasi "Ou te manao i ai." Mai le tele o vaega oa tatou togalaau, o ituaiga nei e sili atu le fiafia:

  • Elf - vavao vao, e oʻo i le 70 cm le maualuga ma fuga lanu paʻepaʻe ma le piniki;
  • Carousel - e ese mai i le ie lanu enaena ulaula i luga o paʻu paʻepaʻe;
  • Bandeau - fulufulu ma le paʻu mūmū mūmū sesega, o loʻo i ai le pogisa pouliuli;
  • Lanu uliuli - O le maualuga o lenei ogalaau e oʻo atu i le 1.3 m, ma fugalaau e tutu mai i paʻu paʻepaʻe ma se gutu malulu-enaena;
  • Bullseye - O lenei ituaiga o loʻo faʻaalia i lanu violē, lea o loʻo i ai le paʻepaʻe papaʻe ma le faʻamalosi.

E te iloa? Kalmiya broadleaf aloaia aloaia aloaia o se faailoga o Connecticut.

Igoa lapopoa (mamoe laurel)

O le Kalmia angustifolia e vaapiapi le taugofie pe a faʻatusatusa i ituaiga muamua, ae peitai o loʻo faʻavasegaina e le au fai togalaau i laau laʻau e sili ona teuteu i Amerika i Matu. I lo latou lava natura, o vaomatua e oʻo i le 2 mita le maualuga e maua i luga o vaomatua ma lalo ifo. I le aganuu, o le ituaiga o manu na aliali i le 1736. Ae i le taimi muamua sa taua o le "hamedafne ua vaapiapi." O le igoa lata mai o le fugalaau na maua mai Carl Linna na o le 17 tausaga mulimuli ane. I aso nei, ua talia le aganuu mai tagata fai togalaau i Amerika, Kanata, Falani, Egelani, Siamani, Peleseuma, Polani, Tenimaka ma le Czech Republic.

I fafo, o se laau maualalo ma le malosi o le laina laina e maualuga mai i le 1 i le 1.5 mita. O lona teuteuga o se fugalaau e pei o ni fugalaau e pei o nifo, ma o le a faaputuputu i palasi e pei o le faamalu, ma laulaau matagofie. O lau laʻau taʻitasi e tusa ma le 6 cm le umi. Mai i luga ae o le lanumeamata lanumeamata ma o ata paʻepaʻe ma se paolo mumu malu e manumalo mai lalo. Fugalaau e oʻo atu i le 1.5 cm, faʻafefiloi i laʻau papaʻe papaʻe ma le lanu piniki, mo se masina e fausia ai se siosiomaga matagofie i totonu o le togalaau. O lenei togavao o le a faigofie ona tuʻuina atu i totonu o le fausaga o le laufanua ma teuteuina lelei le saite. O ituaiga vavalalata e sili atu ona fetuunai i tulaga o vaʻalele climatic lelei.

E taua! Kalmiya o se laau oona. O ona lau, laʻau ma fugalaau, ona o loʻo aofia ai glycosides o andrometoxin, e leai se tulaga e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le mucous membranes o le tino o le tagata. Soo se taimi pe a uma ona e paʻi i le laau, fufulu lelei ou lima, ma pe a galue i le togalaau e aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le fugalaau.

O laau matutua o laititi vavalalata upu e seasea ona malolo, ma o tamaʻitaʻi talavou e manaʻomia se nofoaga faapitoa mo le taumalulu. E masani lava, o peʻa poʻo lau mamago i ogalaau e lava mo le fua e selesele ai. Mo le tulaʻi mai o laufanua papaʻe e lelei tele, e mamao ese mai le tele o faʻataʻavalevale, matagi i sisifo ma eleele maualalo. E sili atu le filifilia o mea faʻamalosi ma le tele o meaʻai.

O nei laau oona e pei o se paluga, o le wolfberry, o le taele taele, crocus autumn, o se meaola, o se pi, o se rue, buttercups, o se roseum vao e le gata ina ola i luga o togalaau, ae faaaoga foi i togafitiga masani.
Faatasi ai ma ituaiga eseese e lauiloa:

  • Alba - vao laʻititi laʻititi ma fugalaau paʻepaʻe;
  • Compacta - o le tele o ituaiga o calcium laititi, e faʻamalamalamaina i le afa mita lignified stems ma mumu lanumumu mumu;
  • Purpurflor - e iloga e le gofie le fugalaau lanu violē ma'oti pupuu;
  • Rubra - televave le tuputupu ae o ituaiga, lea e iloa e le lautele ma le maualuga o le vao i le 1 m, faapea foi ma le vevela lanumumu.

Laititi laititi kalmiya

O upu laiti laititi (Kalmia microphylla) e masani ona iloa e tagata nonofo i sisifo o Amerika o Amerika ma totonugalemu o Kanata, o fea e sau ai. O ona lauolaola matala i le vaomatua e salalau mamao atu i Matu, agai atu i le Arctic Circle. E mafai ona maua i luga o le heath steppes, i le mea e malulu ai le eleele.

E taua! O le tele o ituaiga o calcium i le taumalulu ma o le puna e matua tigaina lava e faʻasaʻo ai le la.

I fafo atu, o se laau laʻau felaʻauʻau ma gaʻo e oʻo i le 2 mita le maualuga, o lālā faʻamalosi malolosi, lea i le amataga o le atinaʻe e lanu meamata, ma pe a oʻo i le matua, ia lanu ma lanu enaena. O laʻau i luga o le laau e faʻamalosi, faʻasese, ma pito i luga. E faigofie ona faʻafefiloi faʻatasi ai ma le tele-lau. E mafai ona iloa le mea muamua mai le lona lua mai le piniki ma le ulaula, pulumu paʻu, lea e aofia ai fugalaau e pei o logo. I le avea ai o se tulafono, ei ai a latou peti e 5, i le va o loʻo iai faʻamau.

Kalmya e toatele-na sau

Kalmia polifolia (Kalmia polifolia) i le olaga i aso uma e taua o le "swamp laurel", lea e faamatalaina e le natura natura o le laau.

I le vaomatua, e mafai ona maua i le malulu malulu mai Newfoundland i Hudson Bay.

E taua! Ina ia faʻaleleia le mea i luga o le nofoaga lea e fuafuaina ai le totoina o le calcium, e fautuaina e le au atamamai e faʻafefiloi 3 vaega o le paʻu ma lau laʻau lauulu, ma faʻaopopo ai foi le 1 vaega o le paluga o le coniferous ma le oneone. E fautuaina e faʻaopopo mea faʻapitoa fugalaʻau i le meaʻai i le 1 sipunni i le totoina o le lua.

E le o saienitisi uma latou te iloaina lenei ituaiga o calia. O ona lagolago i uiga iloga o loʻo faʻamalamalama mai ai le malosi o le aʻafiaga o aʻafiaga o se laau, o se pale paleni e sili atu i le 60 cm le maualuga o le sili atu i le 60 cm.

O se vaega faapitoa o le ituaiga o ituaiga o meaola eseese o le paʻu violē i lālā laiti, ma i le tele o lo latou matua, e gaʻo. O laʻau o le vao e ese mai ituaiga o loʻo taʻua i luga e ala i lona laʻitiiti ma lona tele. Ona o le tele o meaola, o le pale paleni e sili atu ona lapotopoto, lea e maua ai le aganuu o se teuteuga faapitoa. I tumutumu o paranesi e tasi le fugalaau lanumumu i foliga o logo. E amata ona fuga le laau i le taimi muamua nai lo ona uso a tagata ia Aperila. O lona tuputupu aʻe e telegese lemu.

Kalmiya boxwood

O le tulaga ese o boxwood Kalmia (Kalmia buxifolia) o loo i ai i le suiga malosi o foliga vaaia o le laau. E mafai ona avea ma se vao, maualuga mai le 20 cm i le 1 m i le itu faafeagai poʻo isi laʻau. O le foliga o le apa laulaau e mafai foi ona eseese: i nisi o faʻataʻitaʻiga o le o ese mai i isi, o le vavaega ua faʻaloloa. I tulaga uma lava, o le umi o laulaau e le silia le 1.4 cm.

E taua! Pe a faʻaogaina, oona marometoxin e faʻagesegese le fatu, e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto, ma mafua ai foi le palanala respiratory, dizziness, vomiting, ma le mea e le o iai ni meaʻai.

O nofoaga o le malulu e taua i luga o lala, e aofia ai ma le 18 tagata taʻitasi o lanu paʻepaʻe poʻo le mumu. O le vaega o aganuu o itu i sasae o le Iunaite Setete o Amerika. O le ogalaau e matua le lelei lava i foliga o le palapala, aua i lenei itu e le mafaamatalaina e pei o foliga vaaia. I le vaomatua, o nisi mea e manaʻo ai e sili i laufanua valevalenoa, ae o isi e sili i laʻau papaʻe ma vaomatua mauga. I totonu o le togalaau, o se fugalaau o le a mautinoa lava le mafanafana i luga o se mea e leai se mea e faʻamaeʻaina ma faʻamaʻi ma mea manogi. Botanists e iloagofie ai na o le 8 ituaiga o calcium, ma e tele fesili tatala e uiga i lenei mea. Ae o le fugalaau fugalaau e leʻi filifilia le tele o ituaiga o meaola mo a latou togafiti. E manatu i latou e sili ona lelei ma, ioe, teuteu. O lea ia e lagona le saolotoga e filifili se fugalaau i lau mea e te fiafia i ai ma faʻaleleia ina ia e fiafia ai i lona matagofie e le mafaamatalaina.