Potatoes

Le auala sili e faʻafefe ai pateta

Potatoes - o se tasi o laau autu na tupu i lo matou atunuu. Ae ui i lea, e le o soʻo eleele ma leai se tau e talafeagai mo le mauaina o se gaosiga talafeagai. O lenei tusiga e tuuto atu i le autu o le faʻamaʻiina lea o le a fesoasoani e faʻatupulaia ai fua, ma, i lalo ifo o soo se tulaga, e aoina ai se aofaʻiga lelei o lenei aʻa.

Potatoes ma fugalaʻau

O le tasi laau e manaʻomia ai le 20 g o fulufulu, 50 g o le nitrogen ma le 100 g o le potassium mo le lelei atinae i le vaitau. Fertilizers mo pateta e mafai ona faʻaaoga toetoe lava o le tausaga atoa: i le tautoulu, aʻo leʻi leva ona totoina, i le tautotogo, i le taumafanafana ma saʻo i le faagasologa o le totoina.

E te iloa? O fua o le patato e matua afaina i tagata. Lava le 'ai 1-2 e maua ai le oona.
E tatau ona manatuaina e talafeagai le fafagaina o lenei laau i totonu o voluma tetele nai lo le mea e manaʻomia mo le atinaʻe, aua o nisi o meaʻai e le faigofie ona oʻo i le pito mulimuli. O nisi weeds e aveeseina mai ia i latou lava, o nisi e faigofie ona solomuli pe tali atu i le palapala ma e faʻaaogāina e meaola ola palapala.

Fertilizers mo pateta

O le tele o taimi, o meaʻai mo pateta e tuʻufaʻatasia, faʻapipiʻi le meaola ma le le lelei. Ae ui i lea, e mafai ona faʻamalosia le palapala ma faʻaaoga nisi o meaʻai e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau.

Organics

Mug, manulele o manulele, lūlū fafie, meaʻai ma pepeti e talafeagai mo le fafagaina o pateta. O se uiga lelei o lenei ituaiga o faʻamalosiga e le mafai ona faʻaaogaina. O le tele o lau faʻaopoopoga, o le sili atu lea. Ae peitai, e taua le manatuaina o mea tau meaola o se siosiomaga lelei mo le atinaʻeina o ituaiga uma o parasite ma pathogens, o lea ia faʻaaogaina faʻatasi ma iniseti.

E te iloa? Mo le taimi muamua i Europa, na faʻafeiloaina pateta ma faafetai atu i le alii sili o Neronim Kordan, o le na aumaia o ia mai Amerika i Saute i le 1580, ae oʻo atu i le senituri lona 17, latou te taumafai e le 'ai ia te ia, e pei ona talitonu o ia na mafua ai ituaiga uma o gasegase ma maʻi.
E le gata i lea, pe a faʻaaogaina fugalaʻau faʻasaina, e tatau ona manatua o talavou laiti e leai se taimi e ave uma ai meaʻai mai ia i latou, i ia tulaga e tatau ai ona faʻaaogaina ia mea faʻatasi ma faʻamalaʻau.

Minerale

O fualaʻau minerale mo pateta e aofia ai le tele o le lauiloa tele: nitrogen, phosphate, potash, etc. E mafai foi ona e faaopoopoina nisi microfertilizers i le pito i luga luga o pateta, atonu o le paopao po o le molybdenum, ma le pulu e masani ona faʻaaogaina i luga ole laʻau e maua ai le lime. Latou te faia se lagolagosua lelei i le faʻasalaga o meaʻai talafeagai, faʻatonutonuina o latou aafiaga lelei i le tino o le laau.

Matou te fautuaina oe ia faamasani oe lava ia i mea taufaatoaga o le totoina o ituaiga pateta eseese: "Kiwi", "Gala", "Luʻu Luʻu", "Irbitsky", "Rosara", "Queen Anna", "Blue".

Upega lalaga sili

E uiga uma i le faʻamaʻiina o pateta i vaitau eseese o le tausaga, metotia eseese o le faʻaaogaina ma fetaui mo lenei ituaiga o faʻamaʻi. E pei o soʻo se isi lava laau, e lua auala autu o le faʻaaogaina o fafaga, e taʻua o aʻa ma foliar. O le mea lea, e pei o se pateta o se aʻa o le aʻa, o le aʻafiaina o aʻa o le metotia sili lea o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina.

Aʻa

O lenei fafagaina, e pei o se tulafono, e faia i luma o le tumutumu o vao, lea e muamua atu i sina vavae ese ina ia faigofie ai le "malaga" o meaʻai mai le eleele i aʻa o le laau.

A maeʻa ona fai ni laei, e tatau ona e faʻateleina le fausiaina o le vao totō. O vaʻalele sili nei e talafeagai lelei mo laei aʻa:

  1. Manulele manu: o se mea malosi, ae e mafai foi ona faʻaaogaina e fou, lea e tatau ai ona faʻaalu i le fua o le 1:10 ona faʻaopopo ai lea o le mea e tupu i le va o laina.
  2. Urea: solo i le ratio o le 1 sipunni i se pakete vai, sosoo ai ma le susu i lalo o le aʻa o vao, lea e tatau ona muamua atu i sina vavae ese. E faia le togafiti ao lei amataina le lalolagi. I lalo o le tasi togavao, e le tatau ona sili atu i le 0.5 lita o lenei fofo.
  3. Mullein: 10 lita o le vai faia le 1 lita o le fugalaau fou, ona tuu ai lea i le fuga. Suavai i le va o laina o laau.
  4. Fualaau aina: e mafai ona faia mai soo se vao e mafai ona e maua. O vao mamago ua faʻafefeteina i le vai ma, pe a maeʻa se taimi o le faʻamalosi, faʻafefe i le vai i se setete maeʻa, lea e foliga mai e vaivai le tipi. E tatau ona faia le taʻavale i le afiafi, sili pe a le paʻi i le aʻa. O le taimi sili mo le fafagaina o le a avea ma amataga o le taumafanafana, aua i le vaitau lea e matua malosi ai le gaosiga o le gaʻo.
  5. Faiga faʻamaʻi faʻamalosi: aʻafiaga o le faʻaaogaina o nei vailaʻau e aʻafia ai le faʻaaogaina o ni fugalaau faʻamalosi, mo se faʻataʻitaʻiga, o se vaifofo o le ammonium nitrate (10 lita o le suavai 20 g o le vailaau) poʻo se faʻafefiloi o paluga, nitrogen ma phosphorus fertilizers i le fua o le 2: 1: 1 (10 lita o le vai 25 g mea faʻafefiloi).

Foliar

E masani ona gaosia i le vaitau o le tuputupu ae o le laau. O le manaʻomia mo nei laei e tupu pe a le lava le amataina o le fugalaʻau, ona o le tele o le faʻaaogaina muamua na faʻaaogaina e salalau solo mo mafuaaga eseese, e aunoa ma le oʻo atu i le laau.

E taua! E sili atu le lelei o le laeiina o laʻau pe'ā maeʻa le fufuluina lelei o moega, i le afiafi, lea o le a laveaiina ai laʻau o vao mai ogaumu.
O se metotia o le faia o meaʻai e aofia ai le faʻasalaina o lona vaega ile vaega ole fana. Lalo o nisi o auala o lenei ituaiga o fafagaina:

  1. Carbamide: o le vaifofo e aofia ai le 5 lita o le vai, 150 g o le potassium monophosphate, 5 g o le apoic acid ma le 100 g Urea. O le faʻaaogaina o lenei faluga o loʻo faʻatinoina i ni vaega se lua: muamua le pasi 2 vaiaso talu ona tulaʻi mai tipu, ma le lona lua - ma se vaeluaga o le lua vaiaso. O ia gaioiga e mafai ona faia seia oʻo i le amataga o laau toto.
  2. Phosphoric: O le taimi aupito sili e faʻatautaia ai o le a oʻo i le iʻuga o le vaitau fuga. O le vaifofo ua saunia i le fua faatatau o le 100 g o le superphosphate i le 10 lita o le vai - ua lava lenei mo le gaosia 10 sikuea sikuea. O le fuamoa e maua mai e le laau i lenei auala o le a faateleina ai le fua o le fuatele ma faateleina ai le vaivai o aʻa o le aʻa.
  3. Humū: O lenei laei pito i luga e sili ona lelei pe a uma le fa o lau o le pateta ua aliali mai, e tatau ona faatumauina vaitau o le lua vaiaso i le va o togafitiga. Mo le faʻaaogaina e talafeagai, mo se faʻataʻitaʻiga, "Humate + 7", faʻatasi ai ma le masani ole 3 lita i le selau. Ina ia maua se fofo taulima, e tatau ona faʻafefe 2 g o le vailaʻau i le 10 l o le vai.
  4. Faʻafefete. O le saunia o se meaʻai mo le fafagaina e matua faigofie lava: ua sasaa mai i luga o laau ma ua tumu i se mea mafanafana seia oʻo ina oʻo mai faailoga o le fuga. E le gata i lea, pe a uma ona filifili ma faʻaleleia, e mafai ona e alu i le togafitiga o laau, tausia le vavao o aso e 10.

Auala e faia ai se filifiliga

E pei ona uma ona taʻua, e mafai ona faʻaaoga fomaʻi mo le toeitiiti atoa le tausaga atoa, sei vagana ai mo le taumalulu. O le a le sili atu le manaia le tuufaatasia o fuaitau eseese mo le mauaina o le tele o taunuuga.

E taua! Manatua pe a totoina pateta i eleele taupou mo le tausaga muamua, e le mafai ona faʻamaʻaina le eleele, talu ai ua matua mauoa i meaʻai eseese.

Autumn

A o faagasolo lenei vaitaimi, pe a uma ona aveeseina pito i luga, e fautuaina le fanua i luga o le nofoaga o le lumanaʻi o le totoina o manulele lanu meamata, mo se faataitaiga, fualaʻau paʻepaʻe. I le taumalulu, o le a latou pauu i lalo, ma i le tautotogo o le a mafai ona suatia le palapala faatasi ma i latou.

Pe a sauniuni le eleele mo le tautoulu, e tatau ona eli i le loloto o le tasi bayonet. E le fautuaina le talepeina o paluga tetele o le eleele, aua o lenei mea e faateleina ai avanoa e maua ai le ea malulu i aʻa lanumeamata ma o le a latou malolo. Fertilizers fautuaina mo pateta i le tautoulu e pei ona taua i lalo: 5-7 pakete o le humus po o le manua fou e tatau ona ave mo sikuea sikuea taʻitasi o le palapala, e tatau ona faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamalosi faʻamalosi, e pei o le superphosphate i le 30 g i le 1 sq. Kilomita. m. E mafai foi ona e faia le sulfate sulfate i le fua faatatau o le 15 g i le sikuea 1. m

Matou te fautua e aʻoaʻo le auala e lulu ai le itu i lalo o pateta.
Afai o le eleele i luga o le 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai le maualuga o le eletise, i le tau e toʻulu e aoga le faia o fua e toe faʻaleleia lona paleni masani. Ina ia faia lenei mea, faaaoga le kesi, lime poʻo le falaoamata o le dolomite.

Totoga - 200 g i le sikuea 1. m. E mafai ona iloa o le mea e manaʻomia e maua i le suia o le lanu o le palapala e faʻavaivai ai, faʻapea foi ma foliga vaaia o moa ma le sipela i le togalaau.

Tautotogo

E le taliaina e le pateta le tele o le susu, ma o le mea lea e fautuaina ai le faatuina o se alavai lelei i le tautotogo i le vaega o lona totoina. O mea taua o le a manaʻomia e pateta i le vaitau o le tausaga o le nitrogen. O lenei elemene o loʻo i ai i le tele o meaʻai i le manure, o le mea lea, i le vaitau lenei e fautuaina ai le faʻaaogaina o le tele o nei faʻasusu pe a mafai ai.

O fomaʻi sili ona lelei mo pateta pe a totoina i le tautotogo i le tautotogo o loʻo lisiina i lalo, o faʻaoga uma e faavae ile 1 sikuea mita:

  1. O se faʻafefiloi o le tasi pakete o le humus, o le tasi ipu tioata ma le 3 sipuni tele o le nitrophoska.
  2. A uma le suaina o le fanua, totoina i le sideratami, o le paluga o le 20 g o le sulfate sulfate ma le 20 g o le ammonium nitrate.
  3. O se pakete o le paʻu peat, e tusa ma le 25-30 g o le nitrophoska e faʻaopoopoina i le vaʻai laina faatasi ai ma le faʻafefiloi o le potassium sulfate ma le ammonium nitrate, 20 g ia
  4. 7-10 kilokalama o le humus i le tuufaatasiga ma le 20 g o le ammonium nitrate ma le potassium sulfate, 30-40 g o le superphosphate ma le 450 g o le falaoamata o le dolomite.
  5. I le leai o ni mea faʻalenologia, e mafai ona faʻaaogaina naʻo fugalaʻau minerale, mo se faataitaiga, 5 kg nitrophoska i le selau pe 3 kilokalama nitroammofoski.

Pe a tulaʻi

E talitonuina o le faʻaaogaina o le faaopoopoina o le fertilizing e maua ai le sili atu o le lelei i le laau nai lo le faasalalauina o le faʻalautele i le nofoaga, ma sili atu ona tamaoaiga.

E masani lava ona faʻaaogaina le faʻamaʻiina vave aʻo le i totoina i totonu o le lua. Afai e te aumaia ni totoga, e mafai, e fai ma faataitaiga, 700 g o le humus mago ma le 5 sipuni tele o le efuefu. Ma a faʻaaogaina meaʻai, o le a mafai ona faia le polokalame lenei: afa afa o le ponaivi ma le 1 tbsp. spoon nitrofoski. O se faaiʻuga lelei e faʻaalia ai foʻi le faʻaaogaina o fugalaau faʻasaina.

I le taumafanafana

E fautuaina le faia o lavalava pito i luga o le mafanafana seia oo i le ogatotonu o Iuni, a le o lea, e mafai ona tolopo le faagasologa o le maturation o tubers. O le vaitau sili ona lelei o le vaitau o le fuga. O le faʻaaogaina lelei mo pateta pe a uma ona totōina o le minerale, mo se faataitaiga: 2 sipuni puno o superphosphate ua faaopoopo i sikuea sikuea taʻitasi o fasi pepa. O lenei faʻaaogaina o le faʻaaogaina o mea sili ona taua, ma afai e tatau ai, e mafai ona faʻaumatia.

O lea la, e tusa lava pe foliga mai e faigofie i le tausiga, o le pateta e matua vevela lava i meaʻai ma fautuaina ai se uiga faʻaaloalo i le faʻalaʻau. Manatua o le taimi sili mo le faaputuina o pateta o le taimi e totoina ai i le tautotogo. Matou te faʻamoemoe o lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe e selesele ai se fua o le pateta moni a Holani.